Bun găsit! Într-o lume în care totul se petrece cu viteză amețitoare, în care tehnica, tehnologia, setea de nou, țin topul evenimentelor, te întrebi dacă mai este loc pentru umanitate.  Avalanșă de știri alarmante, breaking news -uri vin peste noi: cad piețele bursiere, meteoriți se îndreaptă asupra planetei Pământ, la granița Mexicului cu SUA se ridica garduri … dar despre fapte bune??? A, da, uneori se mai aude în câte o pauză, ceva cu caracter umanitar. Probabil îmi veți spune că faptele bune vorbesc de la sine, nu trebuie trâmbițate și da, parțial vă dau dreptate. Spun parțial, pentru că și eu fac lucruri în acest sens și nu mi se pare important să le transform în știri. Totuși, cred într-o mediatizare organizată, într-un loc în care te poți informa despre proiecte, organizații, donatori, voluntari și suporteri.

Cuprins

O bursă de valori a faptelor bune? Există!

O bursă de valori a faptelor bune? Există!

Ce poate fi mai dureros decât să asiști neputincios la boala incurabilă a unui copil, tânăr, bătrân, om aflat în diverse etape ale vieții? Te rogi să nu ți se întâmple ție sau familiei tale? Ce faci când afli că există copii care nu au acces la educație, deși unii sunt excepționali? Dar de copiii abandonați? Aș putea da multe exemple concrete dar, cu siguranță aveți și voi.

Poate veți răspunde că ați oferit ceva haine, hrană, jucării sau cărți, așa cum și eu fac cu copiii de lângă mine, cu bătrânii de la cămin etc. Sau, poate că ați dat bani cuiva întâlnit în stradă, cămine, școli știindu-l aflat în nevoie.

Rețelele de socializare au și ele rolul lor, de acolo mai aflăm despre câte o campanie pentru care reușim să ne mobilizăm. Ne umanizăm  de  sărbători și inimile ni se înmoaie la campanii de genul ”Fii Moș Crăciun pentru un copil/bătrân nevoiaș”, că tot se apropie Crăciunul.

În regulă, dar problemele, nevoile, lipsurile, bolile, nu iau pauză, ele se regăsesc pe toată perioada anului. Și, suntem buni, umani, doar de sărbători? Cred că răspunsul este evident: nu! 

Bursa faptelor bune

Dar, apropo de lumea în care trăim, mă frământă o întrebare: Vi s-a întâmplat să vreți să ajutați un copil întâlnit la colțul străzii, un bătrân bolnav sau un om al străzii și să-ți lipsească cash-ul sau mărunțișul, 1, 5 lei? Mie, da și am fost mâhnită că nu am putut face nimic. Chiar dacă în portofel stătea bine-merci cardul!

Luați de valul problemelor devenim mai reticenți mai suspicioși, mai nesiguri și atunci, vă întreb pe voi: nu este nevoie și de o bursă  a binelui, una foarte stabilă, fără fluctuații alarmante în jos?  Pentru că binele nu poate fi mai puțin bine, este bine și atât!   

Pentru toate acestea există un răspuns, există o șansă despre care, dacă nu ați știut, aflați acum. Bursa Binelui nu am inventat-o eu și nici nu este ceva imaginar. Bursa Binelui există cu adevărat și funcționează ”non-stop”, adică tot anul, după reguli concrete fără riscuri și scăderi dramatice.

Ce este de fapt Bursa Binelui

Bursa Binelui este singura platformă online existentă la acest moment în România care face posibile donațiile online fără comision. Astfel, problema lipsei cash-ului din buzunare, dispare și se încurajează donațiile mici de 5, 10 lei, până la maxim 1 000 lei.

Proiectul aparține BCR în parteneriat cu EuPlatesc.ro și aduc împreună organizațiile care au nevoie de sprijin și oamenii care vor să investească în faptele bune din comunitatea lor. Sumele donate sunt procesate și securizate acoperindu-se toate costurile legate de tranzacții, întreținere și comunicare. Fără temeri că vor fi luați bani în plus din cont, suma donată ajunge întreagă în contul cauzei pe care o susții.

Bursa Binelui se adresează deopotrivă persoanelor fizice și organizațiilor non-profit (ONG). Comunitatea se dezvoltă doar prin contribuția și implicarea fiecăruia dintre noi. Stă în puterea nostră să influențăm comunitatea, făcând-o mai bună, cu mai puțini (deloc) copii nevoiași, lipsiți de educație, bolnavi etc.

Cum faci asta?

Alătură-te ca persoană fizică, unui proiect al comunității locale din care faci parte, înscris pe Bursa Binelui și în care crezi. Devii astfel jucător la Bursa Binelui, iar indicele de fapte bune (IFB:RO) se contorizează zilnic și măsoară tranzacțiile faptelor bune. Și ale tale!

Donează (plata online) cu un singur click de pe cardul tău, din fotoliul preferat, în pauza unui film, în drum spre casă aflat la un semafor,  suma pe care ți-o permiți. Susține cauza în care crezi, promovează, pledează pentru ea folosind instrumentele oferite de Bursa Binelui. Vrei să faci mai mult, să fii și mai implicat, de ce nu, poți face voluntariat.

Dacă ești ONG, primul pas este să creezi un cont de utilizator pe bursa Binelui, înregistrezi ONG-ul și înscrii proiectul/proiectele. În următorul pas promovezi proiectul/proiectele înscris/e în fața donatorilor deja înregistrați pe Bursa Binelui. În pasul trei, informezi permanent donatorii despre parcursul proiectelor și utilizarea donațiilor primite.

Bursa Binelui organizează în fiecare an un Campionatul al Binelui. Scopul Campionatului de Bine este fundraising și crowdfunding a  ONG -urilor, iar BCR dublează sumele atrase de primele 3 ONG-uri clasate, în limita de până în 5.000 euro.

O bursă de valori a faptelor bune? Există!

Susțin

Eu voi susține în continuare Șansa mea”, – singurul program care lucrează cu copii deficienți de vârstă mică, 6-36 luni pe lângă celelalte campanii în care cred. Mi-am creat un șablon de plăți online și în fiecare lună la intrarea banilor pe card, fac donațiile. Banii intră  în conturile proiectelor comunității locale pe care le susțin. Fiecare faptă bună, mai mică sau mai mare, este binevenită și se contorizează în crezul de a trăi într-o lume a Binelui.

Voi ați aflat de Bursa Binelui? Când ați făcut ultima oară o faptă bună și care a fost? Ați participat la vreun proiect, ați donat sau ați făcut/faceți voluntariat? Abia aștept răspunsurile voastre în comentarii! Până data viitoare, fiți buni, fiți implicați fiți jucători pe Bursa Binelui.

 

 UniquebyMM

 

Articol scris pentru proba nr. 23 Superblog 2018

Rate this post