Bun găsit! Într-o lume în care totul se petrece cu viteză amețitoare, în care tehnica, tehnologia, setea de nou, țin topul evenimentelor, te întrebi dacă mai este loc pentru umanitate. Avalanșă de știri alarmante, breaking news -uri vin peste noi: cad piețele bursiere, meteoriți se îndreaptă asupra planetei Pământ, la granița Mexicului cu SUA se ridica garduri … dar despre fapte bune??? A, da, uneori se mai aude în câte o pauză, ceva cu caracter umanitar. Probabil îmi veți spune că faptele bune vorbesc de la sine, nu trebuie trâmbițate și da, parțial vă dau dreptate. Spun parțial, pentru că și eu fac lucruri în acest sens și nu mi se pare important să le transform în știri. Totuși, cred într-o mediatizare organizată, într-un loc în care te poți informa despre proiecte, organizații, donatori, voluntari și suporteri.
Cuprins
O bursă de valori a faptelor bune? Există!
Ce poate fi mai dureros decât să asiști neputincios la boala incurabilă a unui copil, tânăr, bătrân, om aflat în diverse etape ale vieții? Te rogi să nu ți se întâmple ție sau familiei tale? Ce faci când afli că există copii care nu au acces la educație, deși unii sunt excepționali? Dar de copiii abandonați? Aș putea da multe exemple concrete dar, cu siguranță aveți și voi.
Poate veți răspunde că ați oferit ceva haine, hrană, jucării sau cărți, așa cum și eu fac cu copiii de lângă mine, cu bătrânii de la cămin etc. Sau, poate că ați dat bani cuiva întâlnit în stradă, cămine, școli știindu-l aflat în nevoie.
Rețelele de socializare au și ele rolul lor, de acolo mai aflăm despre câte o campanie pentru care reușim să ne mobilizăm. Ne umanizăm de sărbători și inimile ni se înmoaie la campanii de genul ”Fii Moș Crăciun pentru un copil/bătrân nevoiaș”, că tot se apropie Crăciunul.
În regulă, dar problemele, nevoile, lipsurile, bolile, nu iau pauză, ele se regăsesc pe toată perioada anului. Și, suntem buni, umani, doar de sărbători? Cred că răspunsul este evident: nu!
Bursa faptelor bune
Dar, apropo de lumea în care trăim, mă frământă o întrebare: Vi s-a întâmplat să vreți să ajutați un copil întâlnit la colțul străzii, un bătrân bolnav sau un om al străzii și să-ți lipsească cash-ul sau mărunțișul, 1, 5 lei? Mie, da și am fost mâhnită că nu am putut face nimic. Chiar dacă în portofel stătea bine-merci cardul!
Luați de valul problemelor devenim mai reticenți mai suspicioși, mai nesiguri și atunci, vă întreb pe voi: nu este nevoie și de o bursă a binelui, una foarte stabilă, fără fluctuații alarmante în jos? Pentru că binele nu poate fi mai puțin bine, este bine și atât!
Pentru toate acestea există un răspuns, există o șansă despre care, dacă nu ați știut, aflați acum. Bursa Binelui nu am inventat-o eu și nici nu este ceva imaginar. Bursa Binelui există cu adevărat și funcționează ”non-stop”, adică tot anul, după reguli concrete fără riscuri și scăderi dramatice.
Ce este de fapt Bursa Binelui
Bursa Binelui este singura platformă online existentă la acest moment în România care face posibile donațiile online fără comision. Astfel, problema lipsei cash-ului din buzunare, dispare și se încurajează donațiile mici de 5, 10 lei, până la maxim 1 000 lei.
Proiectul aparține BCR în parteneriat cu EuPlatesc.ro și aduc împreună organizațiile care au nevoie de sprijin și oamenii care vor să investească în faptele bune din comunitatea lor. Sumele donate sunt procesate și securizate acoperindu-se toate costurile legate de tranzacții, întreținere și comunicare. Fără temeri că vor fi luați bani în plus din cont, suma donată ajunge întreagă în contul cauzei pe care o susții.
Bursa Binelui se adresează deopotrivă persoanelor fizice și organizațiilor non-profit (ONG). Comunitatea se dezvoltă doar prin contribuția și implicarea fiecăruia dintre noi. Stă în puterea nostră să influențăm comunitatea, făcând-o mai bună, cu mai puțini (deloc) copii nevoiași, lipsiți de educație, bolnavi etc.
Cum faci asta?
Alătură-te ca persoană fizică, unui proiect al comunității locale din care faci parte, înscris pe Bursa Binelui și în care crezi. Devii astfel jucător la Bursa Binelui, iar indicele de fapte bune (IFB:RO) se contorizează zilnic și măsoară tranzacțiile faptelor bune. Și ale tale!
Donează (plata online) cu un singur click de pe cardul tău, din fotoliul preferat, în pauza unui film, în drum spre casă aflat la un semafor, suma pe care ți-o permiți. Susține cauza în care crezi, promovează, pledează pentru ea folosind instrumentele oferite de Bursa Binelui. Vrei să faci mai mult, să fii și mai implicat, de ce nu, poți face voluntariat.
Dacă ești ONG, primul pas este să creezi un cont de utilizator pe bursa Binelui, înregistrezi ONG-ul și înscrii proiectul/proiectele. În următorul pas promovezi proiectul/proiectele înscris/e în fața donatorilor deja înregistrați pe Bursa Binelui. În pasul trei, informezi permanent donatorii despre parcursul proiectelor și utilizarea donațiilor primite.
Bursa Binelui organizează în fiecare an un Campionatul al Binelui. Scopul Campionatului de Bine este fundraising și crowdfunding a ONG -urilor, iar BCR dublează sumele atrase de primele 3 ONG-uri clasate, în limita de până în 5.000 euro.
Susțin
Eu voi susține în continuare ”Șansa mea”, – singurul program care lucrează cu copii deficienți de vârstă mică, 6-36 luni pe lângă celelalte campanii în care cred. Mi-am creat un șablon de plăți online și în fiecare lună la intrarea banilor pe card, fac donațiile. Banii intră în conturile proiectelor comunității locale pe care le susțin. Fiecare faptă bună, mai mică sau mai mare, este binevenită și se contorizează în crezul de a trăi într-o lume a Binelui.
Voi ați aflat de Bursa Binelui? Când ați făcut ultima oară o faptă bună și care a fost? Ați participat la vreun proiect, ați donat sau ați făcut/faceți voluntariat? Abia aștept răspunsurile voastre în comentarii! Până data viitoare, fiți buni, fiți implicați fiți jucători pe Bursa Binelui.
UniquebyMM
Articol scris pentru proba nr. 23 Superblog 2018
Acum am aflt despre Bursa Binelui iar BCR-ul merita felicitat pentru acest proiect. Am facut donatii doar prin sms pana acum pentru copii bolnavi.
Ma bucur sa vad ca sunt institutii care se implica in aceste campanii.
Si eu donez atat online cat si in viata reala, atunci cand merg pe strada si vad o batranica sau un copil care au nevoie de ajutor. Si online aleg sa sustin tot ONG-urile din orasul meu, ca sa schimb ceva in bine chiar aici, langa mine.
E bine de stiut! Succes in competitie in continuare
mie nu imi place ca ne aducem aminte de astfel de lucruri doar in preajma sarbatorilor. dar…pana la urma, e bine si asa decat deloc
O bursă de valori a faptelor bune este bine venita in acest sezon cand oamenii tind si invata sa fie mai buni.
Nu prea am incredere in astfel de ONG-uri. Nu sunt convinsa ca banii ajung unde trebuie.
Totul este securizat și controlat prin Bursa Binelui.
Dacă poți, urmărește puțin ce s-a întâmplat și se
întâmplă de când s-a înființat Bursa.
Poți încerca cu 5 lei pentru a vedea ce se întâmplă.
De foarte multe ori am vrut sa donez insa de fiecare data dadeam inapoi! Acum incerc de sarbatori sa strang diferite hainute/alimente pentru un camin de copii! Chiar daca nu reusesc sa donez banuti, incerc macar prin alte mijloace sa ajut!
Eu donez in fiecare aproape lunar cate o suma de bani unor persoane nevoiase, copii sau adulti si donez si pentru animalele fara adapost. Si in fiecare an particip la campania celor de la Shoebox.
Felictări!
Fiecare face cât poate, dar puțin cu puțin se face mult.
La Bursa Binelui poți dona și susține un proiect în care crezi au al cumunității din care faci parte.
Suma poate fi de doar 5 lei și se transferă online, fără comision.
bursa binelui, am mai citit si imi pare ceva foarte interesant, in afara de donatii poti sustine si un proiect… super!
Da sau poți face voluntariat.
Deci, există ceva pentru fiecare, doar să vrei să te implici.
Am mai citit despre acest proiect pe internet. Ori de câte ori am ocazia, îmi face mare plăcere să ofer din puținul meu și altor persoane care au nevoie de ajutor.
Da, Bursa Binelui este cunoscută de mulți dintre noi.
Orice izbândă începe cu fapte mici, important este să nu lăsăm să treacă pe lângă noi sau invers.
Felicitări pentru implicare!
Mi se pare extraordinara initiativa BCR-ului de a crea Bursa Binelui. Daca fiecare pune putin umarul, putem realiza lucruri exeptionale.
WOW! Ce idee grozava au avut cei de la BCR! Am sa caut si eu un proiect mai aproape de casa ca sa donez.
Te felicit pentru initiativa ta si pentru faptul ca oferi o sansa celor mici sa duca un trai ceva mai bun. Mic cu mic se face mare
Recent am auzit si eu de Bursa Binelui. E o initiativa tare frumoasa!
Chiar e o idee buna. Totusi, cred ca aceste campanii ar trebui promovate pe toata eprioada anului.
Si eu am donat catre doua cauze pe care le-am simtit mai aproape de suflet!
Chiar foarte interesant
Faptele bune nu se spun intotdeauna, caci uneori puterea exemplului poate deveni lauda si atunci nu se mai numeste bine. :) Este important sa facem bine oricand si oricat putem.