Ziua bună! Numele meu este, România și, chiar dacă împlinesc 100 de ani, nu-mi arăt vârsta, sunt tânără și încă, frumoasă. Vă surprind hainele mele, coafura și faptul că sunt desculță? Păi, vedeți voi, dragii mei, în partea stângă, unde mi-e sfâșiată mâneca, aveam păduri. Acum, nu le mai am. Le-ați tăiat și le-ați vândut. De fapt, nu voi, alții.

Mă numesc România!

Mă numesc România!

Aici, pe poale, aveam o flotă pe care nu o mai am, a rămas doar o fregată. Iar aici, jos, pe poale erau fabrici, mine, uzine. Dar nici pe acestea nu le mai am. Chiar aici, în dreptul inimii, după cum vedeți am o gaură și doare cel mai tare, pentru că aveam copii dar au plecat în cele patru zări. Aș putea continua văicărelile sau explicațiile, depinde cum priviți, dar le știți și voi la fel de bine ca  mine.

Mă numesc România!

Știu, aveți grijile voastre și vă este greu să vă mai gândiți la ale mele, în plus, e ziua mea și nu se cade să mă plâng. Și nici nu vreau să o fac, pentru că sunt și lucruri care mă bucură și, vă promit, îmi voi schimba și hainele. Merg să mă îmbrac cu haine de sărbătoare, cele de o sută de ani, cu motivele tradiționale, ale mele, românești.

Mă numesc România!

Mândră că sunt româncă

Mi-am imaginat, inspirată de spectacolul teatrului de revistă Constantin Tănase, pentru câteva minute, că sunt România. Da, România sunt eu, tu, voi, dragi prieteni și fiecare dintre noi. Suntem părticică de Românie! Da, avem motive de mândrie, avem motive să sărbătorim.

Mă numesc România!

De ce nu aș cinsti memoria bunicului meu, prizonier de război? Cu siguranță aveți și voi un cunoscut veteran de război, luptător, erou căzut în luptă sau participant la revoluție. De ce nu m-aș mândri cu rădăcinile mele de Moldovă a lui Ștefan, Creangă, Eminescu, a eroilor de la Mărășești? Cum aș putea să nu mă mândresc cu Brâncuși, Caragiale, Titulescu, Maria Tănase, Marin Preda, Maiorescu, Maiorescu sau Nadia Comăneci? Și nu, nu i-am cuprins pe toți! Practic, ar fi imposibil să scriu în câteva cuvinte despre o istorie de 100 de ani doar de Românie Mare!

Mă numesc România!

Dar por aminti despre realizări, despre oameni și lucrurile frumoase pe care le fac. Îmi par normale, îmi par datorie morală să spun toate acestea așa cum știu, o fac ori de câte ori am ocazia.

Mă prezint: sunt România

Am scris despre:

Vă amintiți, am scris despre făbricuța de produse lactate Brădet, care a reușit să se facă cunoscută prin rețete tradiționale. Despre miere, produse apicole sau produse cosmetice pe bază de miere, ceară, lăptișor de matcă etc. produse de Apidava. Un brand recunoscut internațional care știe să valorifice produsele naturii, fiind unul dintre cei mai mari producători și exportatori ai țării.

Mă numesc România!

V-am povestit despre o echipă de tineri entuziaști Smart Protection care, așa cum spun chiar ei, ”înfoliază orice”, de la telefoane și tablete la scanere.Tot aici, ați aflat că ”tot ce e românesc nu piere și nici nu va pieri”  și avem exemplul brandului cu istorie, Borsec.

Mă numesc România!V-am introdus în lumea frumuseții și tinereții fără bătrânețe, în lumea fermecată și fascinantă a  produselor Farmec. Cu istorie și tradiție, cu recunoaștere internă și internațională, de la Profesor Dr. Ana Aslan încoace, o punte peste generații.

Mă numesc România!

Călător prin țara mea

Mi-a făcut plăcere să vă port cu mine în călătoriile prin țară, în locuri frumoase pentru că am înțeles să-mi promovez țara. Cu munți, mare, șesuri, peșteri incredibile, trasee, Transfăgărășanul sau Transalpina, cascade unice în lume. Sau, să destăinui din secretele bucătăriei românești cu gusturi și  arome unice, stropite cu vinuri de poveste.

Mă numesc România!

Dragilor, aș mai avea multe de spus dar nu aș vrea să vă plictisesc. Ați prins esențialul: se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, este ziua României, adică ziua noastră. Și nu am să vă spun să fiți buni, pentru că sunteți și nici să fim uniți, pentru că veți ști s-o faceți. Vă voi spune exact ce simt:

Fiți fiecare dintre voi o părticică de Românie și faceți un gest cât de mic pentru prețuirea ei! Pentru dăinuire și continuitate, pentru păstrarea bogăției și tradiției, fiți români demni, patrioți, fără teamă sau rușine! Fiți români autentici, mândri, înțelepți, frumoși, unici!

                                                        La mulți ani, România, la mulți ani, români!

 

 

UniquebyMM

Articolul face parte din colaborarea de 1 Decembrie. Mai jos aveți grupul bloggeri care au simțit românește și linkurile către articolele lor:

Talpos Romina   – https://www.youtube.com ,
– https://www.instagram.com/rominat

Oprea Cami        – https://krmenslife.blogspot.com
Nita Diana          – https://www.youtube.com/channel/,
https://www.instagram.com/dianajustme3,                                                             –                                –https://todayescapes.com
Ioana Chirita     – https://ioana.blog/,
– https://www.instagram.com/ioana.blog/
Bratu Gabriela      – https://www.instagram.com/pagini_de_zi_si_noapte
Gerlinde Iuhasz   – https://lindemona.ro/,
https://www.instagram.com/lindemona/,
Camelia Rebiga    – https://www.instagram.com/cameliadaria
Pop Madalina      – https://www.youtube.com/channel/UC,
– https://www.instagram.com/madalina_videoblog
Cristina Elena Alexandroaia  – https://www.instagram.com/cristina.elena99/
Stefaroi Bianca      – https://www.instagram.com/biancamake_up/
Georgiana Sabina – https://www.instagram.com/sabinarusescu/
Oprea Cami       – https://www.instagram.com/opreacami/?
Irina Mihaela Claudia – https://momentuldefrumusete.wordpress.com/
– https://www.instagram.com/irinaclau/
Vyo Vyoleta         – https://www.instagram.com/vyo_b/
Simona Mihalache – https://www.momentedeviata.ro/
Camelia Covaci     – https://www.mypurestyle.ro/
Simona Diaconu    – https://simonadiaconublog.wordpress.com/
– https://www.instagram.com/simona.diaconu_blog
Ramona Ra           – https://www.instagram.com/ra_lachicadelcafe/
Loredana Manciu – https://www.instagram.com/loredanamanciu/?
Addictive Ladies     – https://www.instagram.com/a
– https://addictiveladies.wordpress.com/
Camelia Croitor       – https://www.instagram.com/darkpassion_beautyblog/
Silaghi Denisa          – https://www.instagram.com/silaghidenisa/?fbcli
Elena Georgeta Banciu – https://www.instagram.com/elenageorgeta/?fb

Share and Enjoy !

0Shares
0 0