• La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

  Bun găsit! Crăciunul a trecut și dacă vă gândiți că ne-am liniștiți cu toții, măcar pentru o bucățică de timp, vă spun eu că vă înșelați. Mintea este mult prea ocupată cu planurile pentru Revelion.

  Ce feluri de mâncare vom pune pe masă în așa fel încât să fie ceva altfel, ceva sofisticat, rafinat etc.? Ce ținute ne-am pregătit sau încă mai căutăm, ultima vizită la salonul de înfrumusețare și, nu în ultimul rând, petrecerea. Dar cu toate acestea, sunt convinsă că vă mai gândiți la ceva foarte important: planurile pe următorul an și retrospectiva celui care de încheie.

  La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

  La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

  Sperăm cu toții la un an mai bun sau cel puțin la fel cu cel care a fost, la planuri ambițioase și realizări mai spectaculoase. Și e firesc să fie așa. Uneori, recurgem la obiceiuri, superstiții sau legende despre care se spune că sunt folositoare dacă se respectă cu ”sfințenie”. Dacă sunt sau nu de ajutor, credeți sau nu în ele, rămâne la latitudinea fiecăruia.

  Eu una, recurg la unele și pentru că le-am preluat dar și pentru că îmi place să cred în magia acestei perioade. Unele funcționează dar pentru că vreau ca articolul de față să fie o lectură plăcută, vă voi povesti doar ceea ce știu/fac și atât.

  La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

  Obiceiuri vechi

  Primul obicei l-am preluat de la bunica. A fost cea care mi-a spus să nu arunc gunoiul din casă pe 31 decembrie și 1 ianuarie pentru că scot afară bunăstarea. Și că este benefic să primești cu sorcova. În Moldova, obiceiul se numește ”seamănat”, cu grâu/orez, și boabele rămân până a doua zi.

  Alt obicei este să porți ceva nou și ceva roșu, de fapt legenda este cu lenjerie intimă roșie. Vreți să știți dacă îl practic? Ei bine, da, port întotdeauna ceva nou, o rochie, bluză, orice piesă vestimentară, lenjerie intimă roșie și bani, neapărat bancnotă :). Puși în sân/chilot dar și în buzunar, vor aduce prosperitate și noroc în anul care vine.

  La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

  Așadar, ai grijă să pui bani în buzunar, un cățel de usturoi și o frunză de dafin și vei avea parte de un an de succes, liniștit, vei alunga răul și bolile.

  La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

  De la mama am preluat obiceiul ca meniul nopții dintre ani, musai să conțină pește. Mâncând puțin pește în noaptea de Revelion împrumutăm agerimea acestuia și ajută să trecem peste probleme.

  De asemenea, solzii peștelui purtați în buzunare atrag norocul. Pentru inspirație, las câteva idei pe care le pun în practică în acest sens: salată cu pește afumat, salată cu ton, tartine cu icre, negre eventual :), ouă de prepeliță cu somon, somon în crustă de piper sau aluat.

  La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

  Superstiții ?!?

  De evitat însă puiul, găina, curcanul, carnea de pasăre în general, care aduc ghinion sau, vei avea un an în care vei căuta, scurma după bani tot anul.

  Numărătoarea inversă de la miezul nopții de Revelion ar trebui să ne găsească cu masa încărcată de bunătăți, dar și pâine, apă, vin etc. pentru un an îmbelșugat. Cele 12 boabe de struguri care se mănâncă la miezul nopții, câte o dorință pentru fiecare bob, sunt pentru pentru sănătate și belșug.

  La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

  Dacă boabele sunt dulci, vei avea parte de luni bune în schimb cele acre prevestesc perioade grele. Aplic acest obicei și pun în pahare sau castroane mici boabele de struguri. Nici nu văd de ce nu am mânca aceste fructe gustoase.

  La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

  Amintiri …?!?

  La miezul nopții, ne vom pune o dorință și vom bea tot vinul sau șampania din pahar. Obiceiul mi-a rămas în minte de la tata, care după ce golea paharul, îl întorcea cu fundul în sus și spunea ”atâta rău să rămână în anul” … și spunea anul. Mi se pare că îl aud spunând asta în fiecare an. Poate că chiar așa este!

  În unele locuri se sparg paharele după ce se golesc. Noi nu facem asta :). A venit rândul vâscului, cunoscut din vremea dacilor drept creanga de aur. Merită menționat și acesta pentru că, atârnat deasupra ușii sau ferestrei, vâscul aduce sănătate și prosperitate. Sărutul de sub crenguța de vâsc va păstra iubirea dintre cei doi. Bineînțeles că și la acestea țin cu sfințenie :).

  Dorințe

  Dacă vă doriți un an plin de vacanțe, călătorii,  trolerul plimbat prin casă sau lăsat undeva lângă ușă în noaptea de Revelion, se pare că ajută. Verificat :)!

  Înainte de trecerea în noul an se deschid ușile, se face zgomot mare de clopoței, veselie, muzică, pentru a alunga spiritele rele. Există zone  în care se merge din casă în casă, la vecini, prieteni, cu mascatul, i se mai spune plug mare, care fac mult zgomot.

  Pentru un an bun, primul venit în casă după ora douăsprezece noaptea ar fi bine să fie un bărbat brunet. Recunosc, aici trișez puțin și aranjez cu musafirii care se anunță ca primul intrat să fie conform zicerii :).

  Urări

  Casa îmbrăcată de sărbătoare și luminată va aduce un an bun, prosper, cu seninătate. Nu da bani din casă, nici pentru cumpărături nici împrumut, pe 31 decembrie și 1 ianuarie dacă nu vrei să rămâi tot anul fără ei.

  Superstiție sau obicei, nu știu nici eu exact, dar fac plăcintă cu răvașe și ne amuzăm de mesajele găsite de fiecare. Aș putea spune că face parte din obiceiurile casei :).

  Cam acestea ar fi obiceiurile sau superstițiile de Anul Nou pe care le știu și pe care doream să le răspândesc. Sper să vă fie de folos, să aveți un an așa cum vi-l doriți!

  Aștept comentariile voastre cu obiceiuri /superstiții pe care le știți și nu le-ați descoperit printre cele de mai sus. Până data viitoare, sănătate atât cât aveți nevoie, bucurii cât cuprinde și împliniri cât vă propuneți! 

  La mulți ani 2019!

  Și la anul care vine, să ai grijă și de tine!

   

  UniquebyMM

  Rate this post

  Categories: Diverse, Fashion, Pasiuni & frumusețe

  Etichete: , , , , ,

  35 thoughts on “La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

  • igigel spune:

   La multi ani! Multa sanatate in anul ce vine! Si fericire! 🙂

  • Aura B. Lupu spune:

   „E o zi mohorâtă, cețoasă și rece. Vorba aia, să nu scoți câinele din casă, baiu’ e că mă scoate el pe mine. 😂
   Mă gândesc ce să fac de mâncare pentru Revelion. Sarmale gata, nu mai fac pentru că am făcut deja de Crăciun. Pește musai, că pe lângă că-i sănătos, cică aduce și noroc. 😉
   Struguri să nu uit să cumpăr, să mâncăm 12 boabe înainte de miezul nopții, să nu uit să-mi pun bani în buzunar, să port ceva roșu, să mănânc usturoi, să nu împrumut în 31 nimic, să n-am datorii, să nu mâncăm pui…
   Să mai continui? 😃😂
   Atâtea superstiții și credințe false!
   Care doar ne lasă impresia că putem influența astfel noul an, că ne putem forța norocul.
   Da, putem.
   Însă nu mâncând doar pește sau 12 boabe de struguri ca să atragem bunăstarea. Ci muncind cu drag, depunând eforturi constante și fiind chibzuiți.
   Putem atrage dragostea în viața noastră nu purtând ceva roșu ci oferind noi dragoste, în primul rând. Scoțând din gândurile noastre răutatea, invidia, mânia și-nlocuindu-le cu dragoste și bunătate.
   Scăpăm de „duhurile rele” nu cu miros de usturoi ci tot cu bunătate, credință și iubire.
   Iar norocul tot noi ni-l facem și-l atragem, prin tot ce spunem și gândim.
   Așa că în loc să ținem cont de superstiții mai bine-n ultimele zile ale anului să fim atenți la ce gândim. Să fim… deschiși la minte și la suflet.
   Să oferim ce vrem noi să primim…

   Cu iubire,
   Aura.
   ❤️

   Hamme,

   28/12/2018”.

   No, ăsta-i articolul scris de mine tot ieri, aceleași superstiții le aveam și io, 🙂 dar anul ăsta am hotărât să nu mai țin cont de ele…
   Dar bineînțeles că fiecare face cum îi dictează inima și sufletul.
   La mulți ani! <3

   • UniquebyMM spune:

    Draga mea, îți doresc doar bine!
    Și multă muncă!
    Experiențele mele de viață îmi permit să scriu , mai ales pe domeniul propriu, ce doresc, ce cred, ce -mi place.
    Mie și prietenilor /cititorilor mei.
    Am muncit, o mai fac dar asta nu are legătură cu vreo credință în superstiții.
    Crezi în ce vrei tu, succes!
    La mulți ani!

  • Rox spune:

   Nu cred in superstitii. Iar traditiile sunt diferite de la zona la zona :)) Stiam tot ce ai scris in articol 😉 La multi ani prosperi!

  • La mulți ani cu sănătate, fericire și dorințe devenite realitate! 😘😘😘

  • Ana Maria spune:

   Doamne ajuta la un an cat mai bun! Sa fim sanatosi cu totii si sa avem putere de munca!

  • Si eu la ora 12 am grija sa am bani in buzunar si port lenjerie intima rosie, dar de gunoi nu stiam ca nu trebuie dus:))

  • emiliaoana spune:

   In familie nu credem atat de mult in superstitii, dar in fiecare an avem masa plina de revelion, primim colindatorii si avem bani in buzunar.

  • Ce frumos! La Multi Ani si tie! Multa sanatate si fericire si implinirea a tot ce ti-ai propus pentru 2019!

  • mihaelanistor spune:

   Sa avem un an si mai bun, nu ma plang de 2018, dar 2019 sper sa fie fabulos si plin de surprize minunate!

  • Ioana C. spune:

   Foarte fain articolul! Nu sunt cea mai superstitioasa dar lenjeria intima rosie si banii din buzunar nu lipsesc niciodata :)) te pup si la multi ani!

  • Foarte frumos si noi incercam sa ne tinem de toate aceste traditii, am luat peste si struguri, o sa port si ceva nou si lenjerie rosie si bani la mine. Un an nou cu sanatate!

  • Corina spune:

   Un nou an asa cum ne dorim!
   Cu sau fara traditii, sa avem parte de tot binele din lume, de sanatate si noroc, de prieteni aproape si de multe, multe impliniri!

  • mai demult credeam si eu in superstitii, nu stiu daca sunt adevarate sau nu, dar eu iti doresc un an nou fericit oricum!

   • UniquebyMM spune:

    Superstiții sau nu, până la urmă cred că nu e rău deloc să mănânci pește, un produs care face bine organismului
    sau boabe de struguri.
    Cât despre celelalte, mie una mi se pare un amestec de mister, legături cu bunii, haz și dorință.
    La mulți ani!

  • Pulbere-de-stele spune:

   Eu stiu dimpotriva, ca nu e bine sa te prinda Anul Nou cu gunoi in casa, trebuie sa duci răul afară înainte de petrecerea anului cel vechi cu cel nou. La multi ani sa ne citim cu bine si in 2019!

  • portiadecitit spune:

   Sa stii ca unele din superstitiile pe care le-ai scris nu le stiam. In zona Iasiului se mai tine toata noaptea focul aprins in soba… sa alunge spiritele rele. 😀

  • Acum înțeleg de ce cumpăra lumea azi struguri cu sacul :)) Este un obicei, dacă citeam mai devreme articolul tău, cumpăram și eu.
   Un an nou fericit.

  • Sincer nu tin cont de aceste superstitii. Sunt dragute insa inainte nu cred ca erau atatea si tot ne mergea bine

   La multi ani , oricum imi place ideea cu strugurii, cu pestele , vascul.

  • Vyo vyoleta spune:

   Multe obiceiuri mentionate de tine sunt si in zona mea. La multi ani in noul an.

  • Roxi ciobanu spune:

   Ce de tradiții și superstiții! Recunosc ca le știu pe toate, dar respect o foarte mică parte din ele.

   La mulți ani!

  Lasă un răspuns

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.