Bun găsit! Crăciunul a trecut și dacă vă gândiți că ne-am liniștiți cu toții, măcar pentru o bucățică de timp, vă spun eu că vă înșelați. Mintea este mult prea ocupată cu planurile pentru Revelion.

Ce feluri de mâncare vom pune pe masă în așa fel încât să fie ceva altfel, ceva sofisticat, rafinat etc.? Ce ținute ne-am pregătit sau încă mai căutăm, ultima vizită la salonul de înfrumusețare și, nu în ultimul rând, petrecerea. Dar cu toate acestea, sunt convinsă că vă mai gândiți la ceva foarte important: planurile pe următorul an și retrospectiva celui care de încheie.

La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

Cuprins

La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

Sperăm cu toții la un an mai bun sau cel puțin la fel cu cel care a fost, la planuri ambițioase și realizări mai spectaculoase. Și e firesc să fie așa. Uneori, recurgem la obiceiuri, superstiții sau legende despre care se spune că sunt folositoare dacă se respectă cu ”sfințenie”. Dacă sunt sau nu de ajutor, credeți sau nu în ele, rămâne la latitudinea fiecăruia.

Eu una, recurg la unele și pentru că le-am preluat dar și pentru că îmi place să cred în magia acestei perioade. Unele funcționează dar pentru că vreau ca articolul de față să fie o lectură plăcută, vă voi povesti doar ceea ce știu/fac și atât.

La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

Obiceiuri vechi

Primul obicei l-am preluat de la bunica. A fost cea care mi-a spus să nu arunc gunoiul din casă pe 31 decembrie și 1 ianuarie pentru că scot afară bunăstarea. Și că este benefic să primești cu sorcova. În Moldova, obiceiul se numește ”seamănat”, cu grâu/orez, și boabele rămân până a doua zi.

Alt obicei este să porți ceva nou și ceva roșu, de fapt legenda este cu lenjerie intimă roșie. Vreți să știți dacă îl practic? Ei bine, da, port întotdeauna ceva nou, o rochie, bluză, orice piesă vestimentară, lenjerie intimă roșie și bani, neapărat bancnotă :). Puși în sân/chilot dar și în buzunar, vor aduce prosperitate și noroc în anul care vine.

La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

Așadar, ai grijă să pui bani în buzunar, un cățel de usturoi și o frunză de dafin și vei avea parte de un an de succes, liniștit, vei alunga răul și bolile.

La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

De la mama am preluat obiceiul ca meniul nopții dintre ani, musai să conțină pește. Mâncând puțin pește în noaptea de Revelion împrumutăm agerimea acestuia și ajută să trecem peste probleme.

De asemenea, solzii peștelui purtați în buzunare atrag norocul. Pentru inspirație, las câteva idei pe care le pun în practică în acest sens: salată cu pește afumat, salată cu ton, tartine cu icre, negre eventual :), ouă de prepeliță cu somon, somon în crustă de piper sau aluat.

La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

Superstiții ?!?

De evitat însă puiul, găina, curcanul, carnea de pasăre în general, care aduc ghinion sau, vei avea un an în care vei căuta, scurma după bani tot anul.

Numărătoarea inversă de la miezul nopții de Revelion ar trebui să ne găsească cu masa încărcată de bunătăți, dar și pâine, apă, vin etc. pentru un an îmbelșugat. Cele 12 boabe de struguri care se mănâncă la miezul nopții, câte o dorință pentru fiecare bob, sunt pentru pentru sănătate și belșug.

La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

Dacă boabele sunt dulci, vei avea parte de luni bune în schimb cele acre prevestesc perioade grele. Aplic acest obicei și pun în pahare sau castroane mici boabele de struguri. Nici nu văd de ce nu am mânca aceste fructe gustoase.

La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

Amintiri …?!?

La miezul nopții, ne vom pune o dorință și vom bea tot vinul sau șampania din pahar. Obiceiul mi-a rămas în minte de la tata, care după ce golea paharul, îl întorcea cu fundul în sus și spunea ”atâta rău să rămână în anul” … și spunea anul. Mi se pare că îl aud spunând asta în fiecare an. Poate că chiar așa este!

În unele locuri se sparg paharele după ce se golesc. Noi nu facem asta :). A venit rândul vâscului, cunoscut din vremea dacilor drept creanga de aur. Merită menționat și acesta pentru că, atârnat deasupra ușii sau ferestrei, vâscul aduce sănătate și prosperitate. Sărutul de sub crenguța de vâsc va păstra iubirea dintre cei doi. Bineînțeles că și la acestea țin cu sfințenie :).

pexels photo 714703 La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

Dorințe

Dacă vă doriți un an plin de vacanțe, călătorii,  trolerul plimbat prin casă sau lăsat undeva lângă ușă în noaptea de Revelion, se pare că ajută. Verificat :)!

pexels photo 1051073 La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

Înainte de trecerea în noul an se deschid ușile, se face zgomot mare de clopoței, veselie, muzică, pentru a alunga spiritele rele. Există zone  în care se merge din casă în casă, la vecini, prieteni, cu mascatul, i se mai spune plug mare, care fac mult zgomot.

Pentru un an bun, primul venit în casă după ora douăsprezece noaptea ar fi bine să fie un bărbat brunet. Recunosc, aici trișez puțin și aranjez cu musafirii care se anunță ca primul intrat să fie conform zicerii :).

2cb9cae8fc9616054c33062ee996f7c9 La răscrucea dintre ani, sănătate și mulți bani

Urări

Casa îmbrăcată de sărbătoare și luminată va aduce un an bun, prosper, cu seninătate. Nu da bani din casă, nici pentru cumpărături nici împrumut, pe 31 decembrie și 1 ianuarie dacă nu vrei să rămâi tot anul fără ei.

Superstiție sau obicei, nu știu nici eu exact, dar fac plăcintă cu răvașe și ne amuzăm de mesajele găsite de fiecare. Aș putea spune că face parte din obiceiurile casei :).

Cam acestea ar fi obiceiurile sau superstițiile de Anul Nou pe care le știu și pe care doream să le răspândesc. Sper să vă fie de folos, să aveți un an așa cum vi-l doriți!

Aștept comentariile voastre cu obiceiuri /superstiții pe care le știți și nu le-ați descoperit printre cele de mai sus. Până data viitoare, sănătate atât cât aveți nevoie, bucurii cât cuprinde și împliniri cât vă propuneți! 

La mulți ani 2019!

Și la anul care vine, să ai grijă și de tine!

 

UniquebyMM

Rate this post