Bun găsit! Câte pasiuni poate avea un om? Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, aș răspunde ”multeee”. Știu, despre pasiuni am mai vorbit dar bineînțeles că nu am epuizat subiectul. Hei, nu vă speriați, nu voi vorbi despre aceeași pasiune. Vă las puțin timp să vă reveniți :). De data aceasta, vreau să vă vorbesc despre pasiunea mea pentru flori. Iubesc florile de când mă știu. Îmi place să le privesc, să le cultiv, să le îngrijesc, să primesc sau să dăruiesc flori! Flori de grădină, de interior, de pădure, exotice, aranjamente, tot ce înseamnă floare, pentru mine este încă o minune a acestei lumi. Și pentru că vremea este cea care ne influențează de multe ori starea, bine ar fi să putem profita de asta. Pe mine m-a influențat sau, mai corect spus, m-a provocat să mă gândesc la primăvară, la flori, verdeață, soare, viață. Cu alte cuvinte este vremea potrivită pentru pregătirea răsadurilor de primăvară.

Pregătirea răsadurilor de primăvară

Pregătirea răsadurilor de primăvară

Cum spuneam, îmi plac florile și, din primăvară până toamna târziu, mica mea grădină, balconul, casa sau terasa sunt o încântare. Plante perene, bienale sau anuale, toate au parte de aceeași atenție și dragoste din partea mea. Dar pentru ca florile să îți ofere dragostea lor, să te încânte cu frumusețea sau inflorescența lor este nevoie de multă răbdare, dăruire, timp pentru îngrijire.

Când vine rândul îngrijirii orhideelor spre exemplu, trebuie să -mi rezerv câteva ore, o jumătate se zi, doar pentru ele. După ce am încercat toate metodele ”specialiștilor” în îngrijirea orhideelor și am omorât câteva zeci de exemplare, am schimbat tactica. Am fost mult mai atentă la care dintre metode răspund cel mai bine și nu am mai ținut cont de alte sfaturi.

Pregătirea răsadurilor de primăvară

Am creat o metodo proprie: le aplic o udare atunci când văd că au nevoie, ceva între scufundare și udare normală, fertilizare la două săptămâni și le șterg frunzele cu spirt sau bere.  Între udări, în funcție de gradul de umiditate le mai aplic 1-2 udări prin pulverizare. Pe lângă toate acestea sau odată cu ele, pun și multă dragoste. Și, ele mă răsplătesc cu tije și flori aproape toată perioada anului.

Orhidee, violete, trandafiri japonezi …

Violetele au și ele mare nevoie de îngrijiri. Fără a fi prea mari iubitoare de apă, ferite de razele directe ale soarelui, violetele au pretenții de mici prințese. Totuși, nu este deloc greu să le satisfacem cerințele pentru a primi veselia florilor lor. Udate o dată pe săptămână în farfuria vasului, curățate de frunze și flori uscate sau bolnave și fără a le schimba de la locul lor, este tot ceea ce vor.

Pregătirea răsadurilor de primăvară

Orhideele și violetele nu au nevoie de schimbări, prin urmare ele vor rămâne în interior pe toată perioada anului. Specia de orhidee care poate fi scoasă afară (așa procedez eu), este cymbidium, împreună cu celelalte tipuri de flori. Suculentele, trandafirii japonezi, crinii amaryllis, begoniile aflate în repaus pe timpul iernii sau mușcatele, cactușii ori plantele aromatice.

Pregătirea răsadurilor

Acum însă este perioada potrivită pentru pregătirea semințelor, răsadurilor pentru plantat primăvara. Prin urmare, am cumpărat pământ special pentru răsad, semințele pe care nu le mai aveam și tăvi sau ghivece mici. Ce semințe putem pune pentru răsad? Concret, noi punem de obicei semințe de crăițe, petunii, garofițe dar și semințe de roșii, ardei și vinete. Asta pentru că preferăm ca pe lângă bucuria oferită de flori să beneficiem de legume cultivate și crescute de noi în condiții naturale.

Pregătirea răsadurilor de primăvară

În tăvile/vasele pentru răsaduri punem pământul apoi 1-2 semințe la aproximativ 2-3 cm. adâncime. Udăm substratul cu apă așteptând să se infiltreze după care se trasează puțin. Odată terminate toate aceste operații, tăvile/ghivecele se așează într-un loc cu lumină și căldură. Bineînțeles că avem grijă să udăm dar nu în exces, pentru a nu putrezi semințele și așteptăm cu nerăbdare răsărirea plăntuțelor.

Plantarea răsadurilor în grădină

După aproximativ șase săptămâni sau când vremea permite, respectiv temperaturile sunt între 10-15 grade pe timpul nopții, plantăm răsadurile în grădină. Pentru că ne dorim să mâncăm roșii din grădina proprie cât mai timpuriu posibil, creem plantelor un microclimat de seră.

Pregătirea răsadurilor de primăvară

În ce constă acest microclimat? Pregătim bidoane de 5 litri cărora le tăiem partea de jos pe care le așezăm deasupra plăntuțelor, fixându-le bine în pământ cu ajutorul unor cârlige din sârmă. Udarea se face desfăcând capacul bidoanelor iar dacă temperaturile sunt mai ridicate, lăsăm capacul desfăcut până seara. Sistemul ne ajută să avem roșii/legume pentru consum cu cel puțin 2-3 săptămâni mai devreme. Important: dacă plantele au început să înflorească, bidoanele se îndepărtează, cel puțin pe timp de zi, pentru a face posibilă polenizarea.

Pregătirea răsadurilor de primăvară

Răsădim și plăntuțele florilor după un decor stabilit în funcție de celelalte plante perene ca trandafirii, magnolii, lalele etc. Am mereu un decor pregătit pentru grădina mea astfel încât să arate vesel, proaspăt și să existe o succesiune a înfloririlor. Și, uite-așa mă bucur de frumusețea florilor dar și de legume proaspete și gustoase, naturale din mica gradină. Pentru că asta este: o bucată mică de teren pe care am împărțit-o în mod eficient și plăcut.

Cam atât pentru astăzi despre flori, răsaduri și pasiunea mea pentru aceste minuni care bucură ochiul, sufletul și viața. Ce înseamnă florile pentru voi? Care sunt preferatele voastre? Aștept comentariile.

Până data viitoare când veți afla întâmplări și alte lucruri interesante legate de flori, vă urez multe flori și frumusețe în viața voastră! Iubiți florile!

 

UniquebyMM