Bun găsit! Câte pasiuni poate avea un om? Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, aș răspunde ”multeee”. Știu, despre pasiuni am mai vorbit dar bineînțeles că nu am epuizat subiectul. Hei, nu vă speriați, nu voi vorbi despre aceeași pasiune. Vă las puțin timp să vă reveniți :). De data aceasta, vreau să vă vorbesc despre pasiunea mea pentru flori. Iubesc florile de când mă știu. Îmi place să le privesc, să le cultiv, să le îngrijesc, să primesc sau să dăruiesc flori! Flori de grădină, de interior, de pădure, exotice, aranjamente, tot ce înseamnă floare, pentru mine este încă o minune a acestei lumi. Și pentru că vremea este cea care ne influențează de multe ori starea, bine ar fi să putem profita de asta. Pe mine m-a influențat sau, mai corect spus, m-a provocat să mă gândesc la primăvară, la flori, verdeață, soare, viață. Cu alte cuvinte este vremea potrivită pentru pregătirea răsadurilor de primăvară.
Cuprins
Pregătirea răsadurilor de primăvară
Cum spuneam, îmi plac florile și, din primăvară până toamna târziu, mica mea grădină, balconul, casa sau terasa sunt o încântare. Plante perene, bienale sau anuale, toate au parte de aceeași atenție și dragoste din partea mea. Dar pentru ca florile să îți ofere dragostea lor, să te încânte cu frumusețea sau inflorescența lor este nevoie de multă răbdare, dăruire, timp pentru îngrijire.
Când vine rândul îngrijirii orhideelor spre exemplu, trebuie să -mi rezerv câteva ore, o jumătate se zi, doar pentru ele. După ce am încercat toate metodele ”specialiștilor” în îngrijirea orhideelor și am omorât câteva zeci de exemplare, am schimbat tactica. Am fost mult mai atentă la care dintre metode răspund cel mai bine și nu am mai ținut cont de alte sfaturi.
Am creat o metodo proprie: le aplic o udare atunci când văd că au nevoie, ceva între scufundare și udare normală, fertilizare la două săptămâni și le șterg frunzele cu spirt sau bere. Între udări, în funcție de gradul de umiditate le mai aplic 1-2 udări prin pulverizare. Pe lângă toate acestea sau odată cu ele, pun și multă dragoste. Și, ele mă răsplătesc cu tije și flori aproape toată perioada anului.
Orhidee, violete, trandafiri japonezi …
Violetele au și ele mare nevoie de îngrijiri. Fără a fi prea mari iubitoare de apă, ferite de razele directe ale soarelui, violetele au pretenții de mici prințese. Totuși, nu este deloc greu să le satisfacem cerințele pentru a primi veselia florilor lor. Udate o dată pe săptămână în farfuria vasului, curățate de frunze și flori uscate sau bolnave și fără a le schimba de la locul lor, este tot ceea ce vor.
Orhideele și violetele nu au nevoie de schimbări, prin urmare ele vor rămâne în interior pe toată perioada anului. Specia de orhidee care poate fi scoasă afară (așa procedez eu), este cymbidium, împreună cu celelalte tipuri de flori. Suculentele, trandafirii japonezi, crinii amaryllis, begoniile aflate în repaus pe timpul iernii sau mușcatele, cactușii ori plantele aromatice.
Pregătirea răsadurilor
Acum însă este perioada potrivită pentru pregătirea semințelor, răsadurilor pentru plantat primăvara. Prin urmare, am cumpărat pământ special pentru răsad, semințele pe care nu le mai aveam și tăvi sau ghivece mici. Ce semințe putem pune pentru răsad? Concret, noi punem de obicei semințe de crăițe, petunii, garofițe dar și semințe de roșii, ardei și vinete. Asta pentru că preferăm ca pe lângă bucuria oferită de flori să beneficiem de legume cultivate și crescute de noi în condiții naturale.
Pregătirea răsadurilor de primăvară
În tăvile/vasele pentru răsaduri punem pământul apoi 1-2 semințe la aproximativ 2-3 cm. adâncime. Udăm substratul cu apă așteptând să se infiltreze după care se trasează puțin. Odată terminate toate aceste operații, tăvile/ghivecele se așează într-un loc cu lumină și căldură. Bineînțeles că avem grijă să udăm dar nu în exces, pentru a nu putrezi semințele și așteptăm cu nerăbdare răsărirea plăntuțelor.
Plantarea răsadurilor în grădină
După aproximativ șase săptămâni sau când vremea permite, respectiv temperaturile sunt între 10-15 grade pe timpul nopții, plantăm răsadurile în grădină. Pentru că ne dorim să mâncăm roșii din grădina proprie cât mai timpuriu posibil, creem plantelor un microclimat de seră.
În ce constă acest microclimat? Pregătim bidoane de 5 litri cărora le tăiem partea de jos pe care le așezăm deasupra plăntuțelor, fixându-le bine în pământ cu ajutorul unor cârlige din sârmă. Udarea se face desfăcând capacul bidoanelor iar dacă temperaturile sunt mai ridicate, lăsăm capacul desfăcut până seara. Sistemul ne ajută să avem roșii/legume pentru consum cu cel puțin 2-3 săptămâni mai devreme. Important: dacă plantele au început să înflorească, bidoanele se îndepărtează, cel puțin pe timp de zi, pentru a face posibilă polenizarea.
Răsădim și plăntuțele florilor după un decor stabilit în funcție de celelalte plante perene ca trandafirii, magnolii, lalele etc. Am mereu un decor pregătit pentru grădina mea astfel încât să arate vesel, proaspăt și să existe o succesiune a înfloririlor. Și, uite-așa mă bucur de frumusețea florilor dar și de legume proaspete și gustoase, naturale din mica gradină. Pentru că asta este: o bucată mică de teren pe care am împărțit-o în mod eficient și plăcut.
Cam atât pentru astăzi despre flori, răsaduri și pasiunea mea pentru aceste minuni care bucură ochiul, sufletul și viața. Ce înseamnă florile pentru voi? Care sunt preferatele voastre? Aștept comentariile.
Până data viitoare când veți afla întâmplări și alte lucruri interesante legate de flori, vă urez multe flori și frumusețe în viața voastră! Iubiți florile!
UniquebyMM
sincer, aici m-ai pierdut. nu imi plac decat florile din buchete, nu am flori in ghiveci si nici nu ma omor dupa ele….
Fiecare cu pasiunile lui :)
Dacă vrei să faci cu mine ce vrei, dă-mi flori :) nu contează de care:):)
Multe pasiuni am si eu. Imi plac florile si imi place sa am in gradina si cate o leguma care stiu ca se face. In Irlanda avem ceapa, usturoi, fasole pastai, dar am avut si cartofi, floarea soarelui, ardei :D Nu e tocmai o pasiune de-a mea, asta cu rasadurile, ci mai degraba a sotului. El se ocupa de ele pentru ca ii place. ;)
Ce frumoase sunt 😍 pentru mine florile inseamna delicatete, puritate, iubire si mi se pare unul dintre cele mai frumoase gesturi cand le primesti de la cineva care iti arata ca s-a gandit la tine. Preferatele mele sunt florile pe care le primesc fara niciun motiv :)
Ce articol frumos si potrivit pentru venirea primăverii!!! Ador sa plantez flori in grădina si poate anul asta o sa fac asta si cu băiețelul meu care e putin mai maricel acum! Pupici dulci!💋
Eu am multe flori in casa, dar si afara, noroc ca am o curte mare si pot pune cate vreau.
Poate raspunsul este clasic, dar trandafirii au ramas florile mele preferate. Noroc ca stau la casa si am destul loc de plantat flori.
Mie imi place sa plantez rasadurile de legume, sa le ingrijesc si apoi sa ma bucur de gustul inconfundabil.
Mama mea e inebunita dupa flori si o sa-i spun si eu secretele tale in ingrijirea orhideelor, pentru ca zilele trecute era trista ca o orhidee s-a ofilit.
Primavara e anotimpul meu preferat pentru ca imi pot umple gradina de flori frumoase.
iubesc florile foarte mult si incerc si eu pe cat posibil sa am in balcon si intr-o mica gradina, nu sunt foarte priceputa dar ma straduiesc!
Am doi cactusi acasa, insa acasa la bunica avem o gramada de flori in gradina asa ca de abia astept sa vina primivara!
Da si eu ma pregatesc intens pentru venirea primaverii! M-am apucat deja de treaba!
Doamne, ce flori frumoase! Iti multumesc pentru sfaturi, ma vor ajuta, este prima data cand ma ocup de plante :)) Imi plac orhideele, trandafirii, lalelele..in acelasi timp imi place sa fiu inconjurata doar de flori galbene :))
Cate flori frumoase ai!! Mi-ar placea si mie sa am o gradina plina de trandafiri si orhidee:D
Imi plac la nebunie florile si mie si mama, suferim de faptul ca nu aveam prea mult spatiu pentru ele, eu am doua pe pervarz, mama are trei la ei in camera.
Preferatele mele sunt florile astea de primavara: zambile, lacramioare, liliac, ghiocei dar si trandafirii.
Recent am primit o orhidee și nu știu exact cum să am grijă de ea, trebuie să caut mai multe informații pe internet.
Ador să primesc flori, nu contează de care, fie că sunt la ghiveci sau buchet.
Din florile la ghiveci, mie imi plac mult orhideele. Sotul meu in schimbe innebunit dupa flori la ghiveci, de orice fel. El e cel care le uda, le ingrijeste.
Eu am decat orhidee in casa pentru ca de restul uit si mor. Ori uit sa le pun apa, ori le pun prea multa. Orhideele le ingrijesc foarte simplu. Le ud cand imi amintesc de ele si le sterg frunzele de praf. Cam atat si mereu sunt inflorite
Iubesc florile, imi place sa le vad peste tor prin casa. Problema e ca nu are cine sa aiba grija de ele. Am incercat sa am grija de un bonsai si de un cactus, dar nu au sfarsit prea bine. Cred ca trebuie sa urmez un curs sau ceva de genul acesta 😁
Ce de flori superbe! Iubesc si eu florile, inveselesc mereu atmosfera❤
Mama are aceeași pasiune, îi place tot ce ține de flori, grădinărit. O să îi trimit acest articol, sigur îi va plăcea. Și mie îmi place să am flori în casă, cel mai mult îmi plac lalelele.
Toate orhideele pe care le-am primit sau cumparat mi-au murit. O sa tin cont de sfaturile tale.
Imi plac foarte mult florile, dar spatiul la bloc este limitat. Chiar si asa, am orhidee, zambile, violete, un cactus florifer si inca vreo cateva alte plante.
Mie imi plac mult orhideele, dar nu stiu sa am grija de tine. Mi-am notat trucurile tale.
Pana anul asta am fost retinuta intr-ale gradinaritului si nici nu am pus rasaduri, insa de anul ast ma mut la casa si cred ca va trebui sa aprofundez acest domeniu ;)
Eu am doar cateva ghivece in casa si in ultimul timp am renuntat la flori si mi-am pus verdeturi pentru mancare. Mama pune rasaduri in gradina si stiu ca ii ia ceva timp
Iubesc mult florile și mă bucur că vine primăvara și apar din ce în ce mai multe! 😍😍 Am și eu orhidee și sunt tare faine.
Recent am luat si eu ingrasamant pentru florile de balcon, dar inca nu m-am deprins cu el.