Bun găsit, prieteni! Copilăria și adolescența mea au fost un șir lung de mutări dintr-o localitate în alta (știți expresia aia cu cortul?), datorită serviciului tatei. Asta m-a și determinat să răspund la întrebarea ”de unde ești”, ”de pretutindeni și de nicăieri”, spre disperarea celor care întrebau :). Din experiențele acestea m-am ales totuși cu ceva: aversiunea față de mutări/schimbări și dragostea pentru călătorii. Erau până la urmă niște călătorii, scurte, impuse ce-i drept, dar care îmi plăceau. Aveam ocazia să văd locuri noi și să trăiesc mereu alte experiențe. Probabil asta era explicația comportamentului meu atunci când, ori de câte ori auzeam că trebuie să ne mutăm, întâi plângeam apoi eram prima care aștepta la ușă cu bagajul făcut. Cam pe la zece ani, având vreo patru-cinci călătorii de acest gen la activ, am ajuns și la  prima mea vacanță. În articolul de astăzi veți descoperi sentimente, amintiri și pledoaria pentru dreptul la vacanță. Apropo, vă mai amintiți de prima voastră vacanță?

 

Sentimente, amintiri și pledoarie pentru dreptul la vacanță

Cuprins

Sentimente, amintiri și pledoarie pentru dreptul la vacanță

Eu da, îmi amintesc cu plăcere de ea și nici nu s-ar putea altfel. Se întâmpla într-o tabără la mare la Eforie Sud, când m-am bucurat pentru prima oară de dreptul la vacanță. Cum să uit că după un drum de vreo 10-12 ore cu trenul (mult timp după coborâre am trăit senzația legănatului :)), am făcut cunoștință cu marea?

Iar marea era mult peste ceea ce imaginația mea își putuse închipui! Era frumoasă, spectaculoasă, imensă, albastră și- apoi neagră până hăt, departe la orizont. Când era furioasă, culoarea neagră se intensifica, de parcă ar fi vrut să mă convingă că de aici îi venea numele de Marea Neagră.

Chiar dacă mergeam câțiva kilometri pe zi de la tabără la plajă și plecam cu noaptea în cap pentru a prinde un loc pe nisipul fin, auriu, pentru mine conta doar timpul petrecut cu marea.

Vacanță la mare

Fascinația pe care mi-o oferea marea privită de sus, imaginea de pe plajă ce-o asemuiam unui furnicar, era ceva extraordinar, unic. Mi-a rămas în amintire până astăzi, când sunt convinsă că a fost printre cele mai frumoase vacanțe. Poate și pentru că fusesem într-un fel privilegiată. Tinerii turiști francezi dădeau târcoale fetelor mai mari din tabără iar eu, singura cunoscătoare de limbă franceză,  trebuia să le scot din încurcătură :).

Fetele creaseră o adevărată ”licitație a desertului”, cine dădea mai mult primea serviciul meu de traducător :). Zilnic, masa și dulapul meu erau încărcate cu prăjituri, plăcinte, ciocolată, adunându-se într- un adevărat stoc. Le-am împărțit colegelor prăjiturile iar spiritul de mic negociator m-a ajutat să ridic ”miza” la dulciuri și fructe care rezistau mult timp.

Sentimente, amintiri și pledoarie pentru dreptul la vacanță

Mă puteam astfel plimba în voie împreună cu ei pe faleză, admirând marea și apusurile fantastice. Valurile păreau să-mi șoptească doar mie, uneori calme, alteori înfuriate, nisipul și scoicile, niște comori doar de mine descoperite.

În acea vacanță la mare m-am îndrăgostit prima oară, definitiv și iremediabil. Pentru prima dată iubeam! Mă îndrăgostisem de mare și briza ei, de bronzul ce acoperea trupurile oamenilor, iubeam apusul, valul, nisipul, culorile. Și îndrăgostiții ale căror siluete se prelungeau în marea liniștită luminată de lună.

Țeseam scenarii doar pentru mine și de mine înțelese, făcând legământ că voi reveni mereu la marea mea iubire, marea. Când mi-am încheiat vacanța, cu cel mai frumos și sănătos bronz din lume (complimente primite :)), nu înțelesesem sentimentul de fericire pe care îl simțeam.

Beneficiile vacanței

Mult mai târziu am apreciat beneficiile pentru sănătate și frumusețe ale băilor de soare, apa mării și nisipul. Pe scurt: cura heliomarină. Vacanțele ne eliberează de stres și ne ajută să avem o perspectivă mai relaxantă asupra sarcinilor și problemelor cotidiene. Peisajele cât mai naturale oferite din plin, ajută la reconectarea cu noi înșine, să ne redescoperim, să vedem latura pozitivă și optimistă a vieții. 

Studiile efectuate  arată că partenerii care se ”recompensează” cu două vacanțe/concedii pe an, au o viață de cuplu mai fericită. Ei reușesc să întărească relațiile dintre membrii familiei trecând mai ușor peste momentele dificile. 

 

Sentimente, amintiri și pledoarie pentru dreptul la vacanță

Susțin dreptul la vacanță

Vacanța menține sănătatea îmbunătățind calitatea somnului și scăzând nivelul de stres. Apa de mare este bogată în magneziu, care duce la reducerea stresului, relaxarea musculară și hidratarea pielii. Cercetătorii au demonstrat că există posibilități mai mici de deces din cauze cardiovasculare la persoanele care au două vacanțe pe an. Specialiștii susțin de asemenea că o minte odihnită este o minte eficientă.

Alte efecte benefice ale unei vacanțe sunt creșterea performanței și creșterea calității vieții. Eliberați de stres și de gânduri negre/negative, vedem lucrurile mult mai limpede, găsim soluții mult mai eficiente la problemele cu care ne confruntăm zi de zi.

De ce am făcut această pledoarie pentru vacanță? Pe lângă dragostea mea pentru mare și călătorii, susțin dreptul fiecăruia dintre noi la cel puțin o vacanță pe an. Am mai descoperit un motiv important: și Christian Tour susține Dreptul la vacanță.

Vacanțe cu Christian Tour

Revenind, marea nu a pierdut iubirea mea, ba chiar a câștigat- o și pe a familiei mele. Uneori însă am dorit să diversificăm ”gama mărilor” alegând alte destinații. Așa am ajuns să-mi împart dragostea între Marea Neagră, Marea Mediterană sau Oceanul Atlantic. Tenerife este una dintre destinațiile preferate iar anul acesta am ales vacanța cu Christian Tour  deoarece nu am mers niciodată cu această agenție.

 

Voi ce amintiri aveți din prima vacanță? Ați fost în vacanță cu Christian Tour? Aștept opinii, idei și sfaturi, în comentariile voastre.

Până data viitoare, alegeți înțelept, alegeți vacanțele care vi se potrivesc!

 

 

UniquebyMM

 

Despre amintirile primei vacanțe și pledoaria mea pentru dreptul la vacanță am scris pentru proba nr.1 Spring SuperBlog 2019.

Sursa: Christian Tour, Farmacia ta.

 

 

 

 

Rate this post