Bun găsit! Pasiunile, sunt cele care scot la suprafață tot ce este mai bun, mai frumos în noi, oamenii. Când pasiunea este împletită cu sensibilitate, emoție și artă, rezultatul este extraordinar, fantastic. Și peste toate acestea, se așează ca o tușă finală, profesionalismul căpătat din multă muncă și, din nou, pasiune. Astăzi, despre pasiune, artă, măiestrie: concert Duo Stoica.

 

Pasiune, artă, măiestrie: concert Duo Stoica

 

Pasiune, artă, măiestrie: concert Duo Stoica

Despre sensibilitate, artă, pasiuni și frumusețe aș putea să ascult sau să citesc, la nesfârșit. Aș putea să și vorbesc, dar mi-este teamă, că nu m-aș putea ridica la înălțimea talentului celor la care fac referire.

Cunoașteți propria- mi opinie cu privire la recenziile cărților. Am convingerea, că la fel este și în domeniul muzical. Doar un critic muzical are expertiză asupra unui interpret/interpretări sau unui concert.

Eu nu pot vorbi despre tehnica interpretării, dar, pot povesti despre dăruirea artistului și stăpânirea instrumentului. Despre trăirile și transmiterile interpretului către mine.

Pot vorbi despre sensibilitatea care ajunge și descătușează orice inimă care știe să asculte. Indiferent dacă fac parte dintre cei care doresc să se apropie de genul acesta muzical sau, caută impecabilitatea interpretării.

 

Pasiune, artă, măiestrie: concert Duo Stoica

Povestea concertului 

Povestea de astăzi vine în prelungirea celor despre frumusețea locurilor, naturii, oamenilor. Îmi plac poveștile și sunt convinsă că nu aș putea găsi un termen mai potrivit acestor întâmplări, experiențe care îmi sunt date să le trăiesc.

Dar, ce-ar fi ele dacă le-aș păstra doar pentru mine, dacă nu le-aș împrăștia lumii, dacă nu vi le-aș împărți vouă, prieteni dragi? Ar rămâne doar niște amintiri frumoase și dragi! Atât!

Prin dragostea de oameni înțeleg exact astfel de întâmplări, emoții pe care trebuie să le împarți. Am primit și știu, simt, că trebuie să dau mai departe. Așadar, povestea de astăzi este despre pasiune, artă, măiestrie, dar și emoție, sensibilitate, trăite la concertul la care am avut privilegiul să particip. Oamenii care știu să împartă, cel mai probabil, se adună unii lângă alții.

Duo Stoica și Kamerata Strdivarius Orchestra

 

Pasiune, artă, măiestrie: concert Duo Stoica

 

Ca cititori fideli, știți că în traducere proprie, înseamnă ”nimic din ceea ce mi (ni) se întâmplă, nu este întâmplător!”. Omul, în adevăratul sens al cuvântului, drag și prețuit de mine, mi-a oferit invitația la concertul susținut de Razvan Stoica ViolinistAndreea Stoica și Kamerata Stradivarius Orchestra.

Concertul de la Sala Radio mi-a făcut seara specială, fantastică, extraordinară!

Simt că nu pot exprima în cuvinte, tot ceea ce am trăit în timpul concertului. Programul serii a cuprins interpretarea celor 4 Anotimpuri de Vivaldi și 4 Anotimpuri de Piazzolla.

Răzvan Stoica, mi-a dat impresia violonistului care știe să facă corzile viorii Stradivarius din 1729, la care cântă, să vibreze cu mine. Ca magicianul care te face să crezi în magie, Răzvan Stoica te face să-i înțelegi patima și liniștea, zbuciumul sau bucuria. 

 

Pasiune, artă, măiestrie: concert Duo Stoica

Pasiune, artă, măiestrie: concert Duo Stoica

Răzvan Stoica este starul violonisticii românești, unul dintre cei mai importanți ambasadori ai culturii românești, cu o carieră impresionantă. Câștigătorul premiului New Talent – Bratislava 2013 și titlului ”Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani”.

Artistul care deține 24 de premii naționale și internaționale în competiții importante. Amintesc în mod special, Premiul I al competiției ”Strad Prize” de la Salzburg – Austria în urma căruia i-a fost dăruită vioara Antonio Stradivarius care datează din 1729.  Știu că m-am repetat, dar am făcut-o intenționat, deoarece mi se pare important de reținut.

 

Pasiune, artă, măiestrie: concert Duo Stoica

 

Andreea Stoica este pianista care cântă de la 5 ani, considerată copilul-minune la cei 6 ani, când a fost admisă ca elevă de elită la Liceul de Muzică George Enescu.  Premiată cu ”Best Piano Artist” la Praga și solist de elită alături de orchestre și pianiști de prestigiu internațional. Din 1996, împreună cu fratele său, pun bazele duo-ului ”Duo Stoica”, susținând concerte și recitaluri de succes în Europa, SUA și Japonia.

Balada

Am iubit dintotdeauna, de când memoria îmi poate furniza date, muzica viorii, a pianului și Balada lui Ciprian Porumbescu. Este ceva ce mă transformă, îmi dă aripi, ceva ce mă hrănește și mă face să-mi amintesc, ori de câte ori o ascult, că muzica este ceva fascinant, înălțător. 

 

IMG 20190526 210736 Pasiune, artă, măiestrie: concert Duo Stoica

 

Pe mine, nu am cunoscut palmaresul lor impresionant, nu i-am ascultat (mea culpa), interpretarea fraților Stoica, alături de Kamerata  Stradivarius, m-a impresionat până la lacrimi. Dar nu eram singura! Undeva, pe rândul din spatele meu, cineva plângea cu adevărat.

Acestea sunt trăirile transmise și recepționate, de la interpret la public. Ce-ar fi putut fi mai potrivit pentru mine și starea mea, decât poezie și muzică? Decât sentimente, puse în interpretare și primite cu sufletul, ca pe cel mai prețios dar.

Aș fi stat acolo să ascult încă o dată, și încă o dată, muzica și vibrația interpreților. Dar tot ce este frumos, se termină repede, tocmai pentru a te determina să revii.

Pe lângă talentul, sensibilitatea și virtuozitatea celor doi artiști, m-a surprins modestia și blândețea lor. Niște tineri frumoși interior și exterior, care, dacă i-ai întâlni pe stradă, ți-ar zâmbi și ți-ar răspunde la salut, deși nu te cunosc.

Seara, la final

Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe date de frații, artiștii Stoica, pe compact discul înregistrat de Editura Casei Radio. Discuri care s-au epuizat în câteva minute.

M-am bucurat să-i pot privi de aproape, să le mulțumesc pentru seara extraordinară care mi-au oferit-o, să îi felicit.

 

IMG 20190531 203938 Pasiune, artă, măiestrie: concert Duo Stoica

 

Pe compact discul cu autograful celor doi artiști, am văzut printre piesele celebre înserată și Balada Lui Ciprian Porumbescu. Drept urmare, abia am așteptat să ajung în mașină, pentru prelungirea momentului și concertului  care tocmai se terminase. Este interpretată dumnezeiește!

A fost o experiență pe care v-o recomand din tot sufletul să o trăiți! Iar dacă nu puteți ajunge la un concert al acestor  artiști nemaipomeniți, desăvârșiți, căutați -le compact discul și oferiți-vă puțină liniște, bucurie și hrană pentru suflet. Eu, abia aștept următorul concert și, cine știe, interpretarea live, a Baladei lui Porumbescu.

Până data viitoare, căutați frumusețea, muzica, hrană pentru sufletul vostru!

 

 

UniquebyMM