Bun găsit, prieteni! Chiar dacă este vacanță sau tocmai de aceea, vreau să vă fac cunoștință cu un (nou) prieten blogger. Pe Oana nu am cunoscut-o la SB, dar tot în online a început totul. Blogul CityFemme pe care scrie Oana este plin de activități extraordinare care mi-au dat mereu senzația de … the best. Din aceste considerente, plus firea mea emotivă, abia acum am îndrăznit să-i lansez invitația pentru un interviu. Așadar, dragilor, invitație la … interviu cu Oana alias CityFemme.

 

68385724 2652012971475561 7245448578099838976 n Invitație la ... interviu cu Oana alias CityFemme

Invitație la … interviu cu Oana alias CityFemme

Abia după cele câteva întâlniri la evenimentele la care am participat împreună, am realizat că Oana este o persoană foarte deschisă și sociabilă. A răspuns afirmativ invitației cu o naturalețe nebănuită. Și pentru că nu vreau să vorbesc doar eu, nici să las impresia unei descrieri subiective, propun să o luăm pe Oana la întrebări.

MM: Bine ai venit și mulțumesc pentru accept, Oana! Să știi că sunt încă emoționată și timorată la gândul că nu voi reuși să adresez cele mai importante și inteligente întrebări. Pentru că trebuie totuși să sparg gheața și să pornesc cu ceva, te rog să spui tu cititorilor, cum și ce te-a determinat să îți faci un blog? De ce nu o revistă, un vlog, o carte, un jurnal, nu știu, orice altceva?

Oana: Bună, Mirela, și mulțumesc pentru invitația de a răspunde acestui interviu. Mă simt onorată că te-ai gândit la mine și sper că voi aduce lucruri interesante cititorilor tăi! 

Am cochetat cu scrisul încă de mică, dovadă fiind cele două caiete de poezii pe care le-am lăsat acasă la părinți, plus cele două tentative niciodată finalizate de romane din adolescență. 

De la poezie și romane, la blog

Dar blogul s-a pliat cumva cu vremurile, pentru că îmi aduce reacții aproape instantaneu, mă ajută să-mi notez gânduri, stări, informații importante și să le transmit mai departe fix atunci când îmi doresc.

Am simțit nevoia unui blog acum vreo trei ani, când mi se părea că îmi lipsește ceva ca să fiu împlinită pe toate planurile. Nu știam exact ce e acel „ceva” sau dacă blogul îmi poate aduce acea plus-valoare, dar se pare că asta era. Posibilitatea de a-mi exprima opiniile, de a transmite informații, de a ajunge la mai mulți oameni decât cei din grupul meu de prieteni, de a lua pulsul evenimentelor din industrie, de a participa la diverse lansări, de a afla de lucruri în premieră etc.

 

67834567 717219642059934 2993206508658884608 n Invitație la ... interviu cu Oana alias CityFemme

MM: Am văzut că ai un palmares bogat în nominalizări, acreditări, participări sau premii. Ne poți destăinui câteva ”secrete” din culisele realizărilor tale? 

Oana: Mulțumesc, nu știu sigur dacă e bogat, însă într-adevăr am un premiu cu care mă mândresc foarte tare. În 2017 am primit titlul de „Reporter și Blogger European” din partea Reprezentanței Uniunii Europene în România, evident la categoria blog. 

Acreditări, parteneriate, premii 

Pe partea de acreditări sau parteneriate media – într-adevăr, sunt destul de multe, printre care pot enumera HOSPICE Casa Speranței, Teatrul Masca, Nordic Film Festival 2018, ELITE Business Women, Festivalul Filmului European, Concursul Internațional George Enescu, Zilele Biz.

Unele au venit ca urmare a faptului că mai cunosc oameni din industrie care mi-au propus acest lucru (am terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, iar o parte din foștii mei colegi lucrează acum în marketing, comunicare sau presă), o parte pentru că am căutat eu să mă alătur activ unor proiecte care îmi plac, iar unele solicitări au venit pur și simplu. :)

MM: Ești o fire organizată, faci totul programat, cu mult timp înainte sau te pliezi pe loc, în funcție de eveniment?

Oana: Mi-ar plăcea să zic că sunt o fire foarte organizată și că fac totul programat, însă din păcate nu prea reușesc să-mi fac o strategie pe termen lung. De fapt, cred că mai corect ar fi să zic că nu reușesc să o urmez, pentru că o strategie există.

Dar pe lângă un job full-time, o căsnicie, prieteni și viață socială, mers la sală, activități casnice (puține, ce-i drept, dar există și ele), timpul devine limitat. Așa că deși știu ce ar trebui să fac pentru a crește constant cu blogul – de cele mai multe ori nu mai am timpul

sau energia pentru asta. 

De multe ori profit de scurte pauze, de momente de inspirație, de proximitatea unui eveniment pe care vreau să-l anunț pentru a scrie și publica rapid câte un articol.  

 

Invitație la ... interviu cu Oana alias CityFemme 

Invitație la … interviu cu Oana alias CityFemme 

MM: Ce te inspiră cel mai mult? De fapt, să fiu mai exactă:  vreau să aflu cum reușești să ieși din blocajul provocat de lipsa de inspirație. Știm cu toții că aceasta ne dă târcoale, exact când ne este lumea mai dragă. De unde, din ce vine atunci inspirația sau la ce metode apelezi?

Oana: Sunt câteva trucuri la care apelez atunci când nu am inspirație. Am observat de-a lungul timpului care sunt articolele la care comunitatea mea reacționează mai bine: recomandări și tips & tricks din zona de beauty. Iar din „tolba” mea, întotdeauna sunt câteva cărți citite despre care nu am apucat să scriu, așa că oricând mă pot gândi la una despre care aș vrea să povestesc cititorilor mei.

Inspirația vine în general din viață – din ce citesc, din ce fac, din locurile în care merg, din produsele pe care le folosesc. Sau, din evenimentele la care merg (sau aș vrea să merg, chiar dacă nu reușesc). 

MM: Oana, ești foarte activă pe Twitter, Facebook, Instagram. Poți face un top al preferințelor tale cu rețelele de socializare? Dar un top al celor recomandate, care aduc mai mult trafic, noi vizitatori, succes blogului?

Top rețele de socializare

Oana: Da, sunt activă pe toate cele trei enumerate de tine, plus pe Pinterest. Pe Facebook, Instagram și Pinterest sunt activă cu conturile asociate blogului, iar pe Twitter cu contul meu personal, unde share-uiesc articolele pe care le scriu, dar nu numai. Topul meu ar fi urmatorul: Facebook, Twitter, Instagram și Pinterest.

Poate părea o alegere puțin ciudată, ținând cont că Twitter nu a prins atât de bine la noi, dar eu îl folosesc constant de vreo 5 ani, chiar dacă engagementul nu este la fel de mare ca în cazul celorlalte platforme.

Cel mai mult trafic se pare că îl aduce de ceva vreme Instagram. Rețea pe care nu o stăpânesc pe cât de bine mi-aș dori, așa că nu sunt chiar în pas cu timpurile. :)

MM: Scrii de multe ori despre teatru, interviuri, carte, spectacole, evenimente din zona aceasta, de cultură. Este zona ta preferată sau o faci din dorința de a oferi cititorilor oportunitatea de a (re)descoperi gustul de cultură? Un fel de, educație culturală, hai să-i spun așa.

Oana: Nu am pretenția că pot face educație nimănui. Această zonă este apropiată sufletului meu și de aceea pun atât de mult accent pe ea. Iubesc cărțile din copilărie, iar partea de teatru, evenimente și spectacole mi-a lipsit în copilărie și adolescență, locuind într-un oraș de provincie care nu era prea bogat în astfel de manifestări culturale. Cred că acum cumva compensez pentru acea perioadă în care mi-aș fi dorit să particip la mai multe evenimente culturale. 

Invitație la … interviu cu Oana alias CityFemme 

MM: Dintre interviurile pe care le-ai realizat cu actori, ai unul preferat? Care este acesta și de ce?

Oana: Îmi plac toate interviurile pe care le-am realizat, din toate am reușit să învăț ceva, să aflu ceva interesant. Însă cred că pot spune că preferatul meu este cel cu Natalia Călin (care interpretează rolul doamnei Bologa în piesa „Pădurea Spânzuraților”). Am descoperit o doamnă foarte modestă și talentată, care și-a pus sufletul pe tavă în față mea și a cititorilor mei într-un interviu emoționant. 

MM: Din cât am reușit eu să te cunosc, mi-ai dat impresia că îți plac și călătoriile. Este adevărat? Dacă da, ce îți place cel mai mult dintr-o călătorie? Mă refer la experiențe, descoperirea atracțiilor turistice, activități, culturi, tradiții etc. ?

Ah, călătoriile! Și ea le adoră!

Oana: Daaa, ador călătoriile! Zilele trecute Facebook îmi arăta că am fost în peste 100 de locuri alături de soțul meu. :) Îmi place tot ce presupune o călătorie: de la decizia asupra locului la căutarea ofertelor de cazare  (zbor unde e cazul) până la plăcerea anticipării experienței și evident partea de explorare din timpul vacanței.

În afară de concediile de vară din Grecia, care sunt mai mult pentru relaxare, din toate celelalte concedii ne-am întors mai obosiți decât am plecat. Deoarece eram doritori să descoperim cât mai multe, să aflăm tot ce se poate despre locul respectiv.

O parte importantă pentru noi e și explorarea culinară, suntem mereu curioși să testăm bucătăria locală.  

 

Invitație la ... interviu cu Oana alias CityFemme  Sursa: arhiva personală  

MM: Oana, tu ești un om tânăr și foarte activ, îmbinând jobul cu scrisul, implicarea în multe activități de blogging și evenimente. Întrebarea nu este cum reușești, ci care dintre activități îți oferă, sincer, cea mai mare mulțumire, împlinire, și nu mă refer la partea materială.

Oana: Îmi place foarte mult jobul meu, îmi aduce multe satisfacții profesionale, învăț mult, am ocazia să am un impact și să aduc ceva nou în echipa în care lucrez.

Ador și blogul, pe care l-am creat de la zero, pe care l-am văzut crescând zi de zi, în care am investit atât de mult timp și energie încât nici nu mai pot face un calcul. Cumva cele două împreună mă împlinesc ca om.

Nu aș renunța la niciunul. Până la urmă, în facultate m-am pregătit pentru jobul pe care îl am, iar ca să-mi transform blogul în sursă de venit presupune o schimbare a mentalității pe care nu mi-o doresc. Îmi doresc să rămână în continuare o pasiune, nu un stres, nu o normă, nu o sumă de bani la final de lună. Nu cred că am stofă de antreprenor. :)

Invitație la … interviu cu Oana alias CityFemme

Evenimentele sunt cumva un bonus, pe lângă cele două. Iar dacă la începutul activității de blogger eram doritoare să fiu invitată și să particip la cât mai multe evenimente, acum sunt mai selectivă. Merg doar la cele care mi se pare că îmi aduc ceva – fie informație, fie networking, fie oportunități ulterioare. 

MM: La începutul drumului meu în blogging am participat la o conferință. Răspunsul dat unui participant de către un mare blogger a fost atât de brutal încât mi-a rămas întipărit în minte. Suna așa: ”Dacă nu ai colaborări după aproape un an de blogging, înseamnă că nu ești blogger”.  Ai putea să ne spui, tu cum vezi lucrurile din punctul acesta de vedere, al colaborărilor? Avea dreptate?

Oana: Da, îmi amintesc răspunsul, am fost și eu la evenimentul de care vorbești. :) Sincer, mi s-a părut cam dur, cam prea dur. Dar trebuie să ne gândim că bloggerul respectiv privește lumea din perspectiva lui – ceea ce face revin la răspunsul meu de mai devreme.

Fix de-asta nu vrea fiu „doar” blogger! Să mă întrețin din asta, fiu stresată că la final de lună poate nu am strâns suficienți bani încât să-mi plătesc facturile.

Bloggeri și bloggeri !

Dar din punctul meu de vedere nu are dreptate, nu este singurul lucru important. La mine pot trece luni de zile în care nu am nicio colaborare și nu înseamnă că mă simt „mai puțin blogger”. La fel cum în perioadele în care se concretizează mai multe colaborări nu simt „mai blogger”. 

 

Invitație la ... interviu cu Oana alias CityFemme  Sursa: arhiva personală

 

Ești blogger dacă ai un blog, o pasiune pentru scris, scrii constant (în ritmul tău, nu neapărat zilnic sau săptămânal). Ești interesat de noutățile din domeniu, ți-ai format o comunitate, cât de mică, cu care îți face plăcere să interacționezi și când te gândești din senin: „Ce lucru interesant, cred că și cititorilor mei le-ar plăcea!”, iar apoi te apuci să scrii despre lucrul respectiv.   

Invitație la … interviu cu Oana alias CityFemme 

MM: Îmi place să rog intervievatul să ne spună la ce întrebare i-ar fi plăcut să răspundă și nu i-am adresat-o :). Care este întrebarea ta?

Oana: Crezi că blogging-ul este pe moarte și va fi înlocuit de vlogging / stories / alte forme de content?

Sincer nu cred că blogging-ul este pe moarte. Este ca și cum am gândi că în curând nu vor mai există cărți, doar pentru că există audiobooks. Pentru fiecare tip de conținut există un public, pentru fiecare generație de vârstă există un tip predilect de conținut. 

 Întrebări fulger

Câteva întrebări și răspunsuri scurte:

  • Crezi că scrisul modelează, schimbă omul?

Da, categoric, îl face mai bun.

  • Care este mâncarea ta preferată?

Quesadilla.

  •  Care este desertul preferat?

Prăjitura cu lămâie pe care mi-o făcea mama în copilărie.

  •  Care este vacanța/călătoria cea mai frumoasă de până acum?

City break-ul in Roma.

  •  Faci o selecție a oamenilor din jurul tău?

Da, în ultimii ani da. Dovadă fiind faptul că ultima prietenă apropiată mi-am făcut-o acum vreo 7 ani.

  •  Care este cea mai mare dezamăgire? Dacă este!

Faptul că deși am permis, nu conduc. Nu reușesc să trec peste această teamă de a conduce. 

În încheiere 

MM: Îți mulțumesc pentru interviu și  îți urez mult succes în tot ce îți propui! Te las să faci încheierea pentru cititori.

Oana: Mulțumesc și eu pentru invitație și pentru oportunitate! Și aș vrea să mulțumesc și cititorilor tăi pentru că au reușit să ajungă până la finalul interviului! Dacă vreți să aflați mai multe despre mine sau să citiți câte ceva din ceea ce am scris până acum, va invit cu drag și pe blogul meu  :)

Mirela, mult succes și ție în tot ceea ce faci! Te apreciez foarte mult, și aștept cu interes să citesc continuarea poveștii tale de dragoste. 

 

UniquebyMM

Share and Enjoy !

0Shares
0 0