Bun găsit prieteni! Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății. Plăcut surprinsă de reacțiile și interesul arătat articolului cu povești din Tenerife m-am gândit să revin la subiect. Multe dintre comentariile voastre exprimă dorința de a ajunge în aceste locuri și cred (sincer! 8-) ) că putem înființa un club. Cât de tare ar fi  să ne vedem la o cafea, bere, orice, pe insula eternei primăveri? Observ însă și incertitudine sau întrebări cu privire la vreme și costuri, plasând destinația în categoria “vis irealizabil”. 

IMG 20191121 114025 Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Aici voiam de fapt să ajung: La clima insulei, perioadele cele mai potrivite pentru vacanțe și alte lucruri de interes pentru toți cei care doresc această destinație. Până la articolul despre care vorbeam în introducere, eram convinsă că am vorbit destul de mult despre Tenerife. Grija mea cea mai mare este să nu vă plictisesc pe voi, căci pentru mine care sunt îndrăgostită de aceste locuri, aș vorbi fără oprire. :

Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Despre clima de pe insulă am mai vorbit, la fel și despre mitul vacanței de lux. De această dată intenția este de a vă povesti despre influența climei și nu numai, asupra sănătății organismului nostru. Până la urmă nu asta căutăm cu toții? o stare cât mai bună, o (re)încărcare a bateriilor?

Când am ajuns prima oară pe insulă m-am întrebat de ce oamenii erau atât de detașați, zâmbitori, relaxați, zen. Să fi fost oare doar atmosfera de vacanță cauza? Și de ce erau atâția oameni cu mașinuțele acelea electrice care se deplasau peste tot? Era insula un loc pentru persoane cu nevoi speciale?

IMG 20191118 175004 Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

“Misterul”

“Misterul” aveam să-l elucidez mai târziu, după ce am simțit pe propria-mi piele starea de confort și lipsa problemelor de sănătate. Inima mea era bine și nu -și dădea importanță ca de obicei, oasele nu ripostau cu dureri atroce chiar dacă mergeam 12-15 Km. pe jos …!!!  Niciuna dintre problemele mele de sănătate nu își făceau simțită prezența. Exemplele ar putea continua, dar ați prins esența: clima avea un efect benefic asupra sănătății organismului meu.

Deși nu sunt vreun specialist în domeniu, am înțeles (după ce mi-am făcut temele) și care este explicația pentru acest efect. Aflată la latitudinea Deșertului Sahara, insula beneficiază de climă caldă tot anul, cu temperaturi care nu prea coboară sub 20 de grade iarna și sub media de 28 de grade în restul anului.

IMG 20191122 103054 BURST001 COVER Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Tipurile de curenți și microclimatele prezente pe insulă sunt principalii responsabili. De aici, până la dezlegarea misterului stării de detașare și relaxare, nu a mai fost decât un pas. Pentru că beneficiile climei acționează asupra tuturor celor de pe insulă, nu doar a turiștilor (firesc!), localnicii, oamenii pe care îi întâlnești în restaurante, magazine, toți au o altă abordare și viziune asupra vieții.

Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Așa se face că la început nu știam de unde aveau oamenii aceștia atâta calm! Și cum de nu se enervează, pentru nimic în lume, atunci când sunt întrebați de mii de ori pe zi, aceleași lucruri. Nimeni nu te repede, nu- ți râde în nas, nu te refuză atunci când le soliciți serviciile în restaurante, magazine, hoteluri etc.

Când te apropii de trecerea de pietoni și vezi că șoferii încetinesc, opresc cu câțiva metri înainte și te așteaptă să traversezi, pare ceva ireal, nu-i așa? Știu că mai este vorba și de alți factori, cum ar fi educația, dar și aici am putea face o discuție. Bineînțeles, o lăsăm pe altădată.

IMG 20191118 113918 Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Filozofie sau logică?

Dacă așteptați explicații filozofice sau sofisticate cu privire efectele amintite, veți fi dezamăgiți. Explicația este una cât se poate de simplă și logică: soarele acționează asupra corpului pe o durată mult mai mare, aproape întregul an. Astfel, oasele, pielea, întreg corpul se bucură de beneficiile bine cunoscute ale soarelui.

Printre acestea se numără: vitamina D care stimulează producerea endorfinei, influența asupra cantității de melatonină produsă de creier și întărirea sistemul imunitar. Iată și unul dintre motivele  pentru care alegerea celei mai potrivite perioade de vacanță este primăvara, toamna și chiar iarna.

Urmează hidratarea, care se realizează mult mai bine și ușor datorită temperaturilor și mișcării. Chiar și cei ca mine care sunt deficitari la consumul recomandat al cantității zilnice de lichide, în Tenerife reușesc să rezolv această problemă. În timpul lungilor plimbări despre care povesteam, mi se face mult mai des sete și mă opresc să beau apă, sucuri, bere, etc.

IMG 20191120 110956 Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Un alt factor benefic care acționează asupra sănătății este calitatea aerului, una dintre cele mai bune. Datorită lipsei industriei, a fabricilor dar și datorită curenților vântului care mută în mod natural orice aer contaminat, insula se numără printre destinațiile cel mai puțin poluate.

După toate aceste informații aflate și experimentate personal, am mai înțeles ceva: de ce cei mai mulți turiști de pe insulă sunt englezi. De ce preferă vremea caldă, ușor uscată, din sudul insulei, umezelii și frigului din regat. Și, de ce au aerul acela de ” i don’t care” de la mic la mare. Pentru că au învățat lecția vieții sănătoase: petrec luni de zile la soare, prelungindu-și viața. Cei foarte în vârstă sau cu deficiențe/probleme de deplasare folosesc (închiriază) mașinuțe electrice.

IMG 20191121 111305 Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

La fel procedează și germanii,  rușii, francezii, suedezii și toți cei care țin la sănătatea lor. Probabil că urmează să mă întrebați cum fac asta sau, veți afirma că își permit. Ei bine, nici aici lucrurile nu sunt atât de complicate. Majoritatea își închiriază pe perioade mai mari, de câteva luni, apartamente utilate cu absolut tot ce este necesar.

Cred chiar că se creează prietenii, legături între gazde și chiriași odată ce vin de ani întregi, astfel încât nici prețurile nu sunt exagerat de mari. Desigur, mai contează și perioada aleasă, cât timp stai și în ce parte a insulei alegi apartamentul. Astfel, am avut ocazia să văd oameni foarte bogați (ruși – cu care suntem adesea confundați :)) dar și normali, simpli, modești. Ca noi.

IMG 20191120 212424 Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

De altfel, în același mod am procedat și noi: am închiriat un apartament în care să ne putem pregăti mic dejunul sau orice altceva doream. În general nu agreem dependența de orarul stabilit pentru mese, cafeaua o bem în cafeneaua preferată iar diferența de prețuri face mai ușoară alegerea.

Desigur, nu este obligatoriu să gătim, putem alege din numeroasele locuri unde se mănâncă bine și ieftin. Probabil datorită faptului că sunt foarte mulți turiști englezi, oferta la mic dejun englezesc este cea mai des întâlnită și variază între 2,90- 3,50 euro.

IMG 20191121 125859 Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Am încercat și eu dar nu am reușit să mănânc tot. Prefer chestii mai sănătoase și gustoase pe care mi le pregătesc din alimentele cumpărate de la supermarket. Dar, este doar opțiunea și alegerea mea, fără supărare. Explicațiile sunt doar pentru cei care încă nu sunt convinși că Tenerife nu este doar pentru bogați. Eu sunt unul dintre cele mai bune exemple iar toate experiențele mele vorbesc despre asta.

Dacă vă faceți un calcul, cât cheltuiți într-o vacanță la mare în România și una în Tenerife în condițiile amintite, diferența este foarte mică. În schimb, aveți de câștigat pe partea cu sănătatea, relaxarea și experiența unor locuri unice. Sănătatea însă este de departe cea care are de câștigat. Iar concluzia aceasta nu este desprinsă doar din experiențele mele ci demonstrată cu argumente logice.

IMG 20191120 105959 Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Mâncarea 

Lista motivelor de a petrece o vacanță frumoasă dar și relaxantă, reușită în Tenerife nu poate fi încheiată fără … mâncare. Felurile de mâncare bazate pe pește oceanic, fructe de mare dar și mâncărurile tipic canariene cu legume, brânză, carne sau pește, sunt nu doar delicii ci și motiv de bucurie pentru organism.

Gustoasă, proaspătă și sănătoasă, mâncarea are rolul ei în menținerea sănătății și a bunei dispoziții. Ați putut citi în poveștile mele despre senzaționalele experiențe la restaurantele din satele pescărești sau chiar din Los Cristianos. Peștele și ingredientele proaspete, salatele sau papas arrugadas cu mojos- un sos verde extraordinar- sunt adevarat curcubeu pe cerul gurii. Din acest motiv și cel al kilometrilor de mers pe jos, în Tenerife nu acumulez kilograme în plus.

Fructele sunt la discreție iar prețurile la care pot fi cumpărate sunt accesibile. Pontul pe care vi-l dau este acela al reducerilor făcute la 3-4 zile în supermarket. Atât la fructe cât și la pește sau alte produse.

IMG 20200115 195122 1 Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Așadar, am vorbit despre motivele de relaxare și detașare, despre efectele climei, ale mâncării de pe insulă. Dar asta nu este tot ce poate oferi această destinație. Mai sunt  și obiective, atracții extraordinare și ar fi suficient să (re)amintesc de un drum la Vulcanul Teide.

Parcul Național cu peisaje și pietre vulcanice desprinse din lava eruptă, flora exotică, și avem tabloul experienței de neuitat. L’oro Parque este o altă experiență fantastică pentru cei mari dar mai ales pentru cei mici.

Drumul impresionant către satul Masca și așezarea în sine, La Gomera sau L’Orotava și Icod del Vinos – cea mai veche așezare a insulei, este doar o enumerare a câtorva dintre atracțiile frumoasei insule.

IMG 20191121 125831 Destinație de vacanță cu efect asupra sănătății: Tenerife

Nici aspectul cumpărăturilor nu este de neglijat, mai ales că s-a demonstrat (științific, cum altfel ?!?): fac bine sănătății și sunt recomandate ca terapie. :)

Dar, mă opresc aici deoarece nu -mi doresc să vă obosesc cu cititul și înmagazinarea multitudinii de  informații. Dacă veți dori și interesul vostru o va cere, voi reveni cu alte și alte  detalii, știri, vești despre insula de care m-am îndrăgostit. Aștept întrebări și tot ce vă preocupă despre subiect, în comentarii.

Până data viitoare, alegeți destinația de vacanță potrivită stilului vostru: sănătos!

 

UniquebyMM

Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți. Nu uitați să share-uiți!

Rate this post