Bun găsit! O vacanță minunată pe litoralul românesc. Poate părea puțin deplasat să vorbim, scriem, citim despre vacanță, date fiind vremurile pe care le trăim. Și totuși, nu este așa, deoarece în astfel de situații avem nevoie mai mult decât oricând de pozitivitate. Motiv pentru care am decis să scriu mai mult despre lucruri  care să reușească să  aducă puțin optimism. Aș considera chiar un mare câștig dacă aș afla că ați zâmbit și ați adus aproape propriile amintiri din vacanțele voastre. Așadar, să pornim povestea noastră despre vacanță, cea mai minunată vacanță la care ne putem gândi că o vom avea. Căci timpul vacanțelor va reveni cu siguranță.

O vacanță minunată pe litoralul românesc

Life of Pix free stock photos sunset sea light mikewilson O vacanță minunată pe litoralul românesc

Vacanța este sursa de energie și relaxare care ne ajută să facem față tuturor provocărilor. Bineînțeles, pentru ca vacanța să răspundă cât mai bine nevoilor și preferințelor fiecăruia, depinde în primul rând de alegerea acesteia. Iar alegerea cea mai bună este vacanța la Marea Neagră, marea dragoste pentru foarte mulți dintre noi.

Cel puțin așa este pentru mine. Aveam cam 10 ani când am văzut-o prima oară și de atunci a rămas în inima mea. Exact așa cum spunem despre prima dragoste care nu se uită niciodată. Litoralul românesc s-a schimbat foarte mult față de anii aceia în care îmi petreceam eu (voi) vacanțele. Frumusețea și spectaculozitatea plajelor Mării Negre au fost puse în evidență iar numărul și calitatea serviciilor a crescut simțitor.

Vremea cazării la voia întâmplării a trecut. Pentru rezervare trebuie să folosim agenții, site-uri specializate care oferă cazare litoral în condiții sigure. Majoritatea suntem adepții unei planificări și achiziționări a vacanței la care visăm cu câteva luni înainte. Mă încadrez și eu în aceeași categorie, fapt pentru care am procedat în același fel. Site-ul www.litoralulromanesc.ro este cel care mi-a atras atenția, din motivele pe care vi le explic imediat.

Vacanțe fără riscuri a fost primul aspect care mi-a dat încredere că nu-mi voi pierde banii. Flexibilitatea a fost cea care mi-a permis să amân vacanța din mai, numărul mare și diversificat al ofertelor este alt motiv. Cel de-al treilea, dar nu și ultimul, modul explicit, clar, de prezentare al fiecărui  pachet, loc (hotel) de cazare.

IMG 20190523 204059 O vacanță minunată pe litoralul românesc

Planificarea vacanței

Stațiunea Mamaia este de departe, perla litoralului românesc dar și cea mai aglomerată. Din șirul frumoaselor stațiuni – Neptun, Eforie, Saturn, Jupiter, Costinești etc. am ales pachetul de cazare Mangalia.  Plimbările lungi pe faleză, plajele mai puțin aglomerate și obiectivele pe care le pot vizita sunt câteva motive pentru alegerea mea. În plus, am amintiri frumoase, iar o vacanță la Mangalia nu am mai făcut de ani buni.

În alegerile noastre trebuie să luam în calcul și preferințele celui/celor cu care urmează să petrecem vacanța. Vacanța pe care vreau să o petrec am ales-o și în funcție de gusturile, preferințele soțului și grupului de prieteni care ne vor însoți. Funcție de asta am ales pachetul cu cazare la hotel 4* cu demipensiune, variantă care permite un program adaptat dorințelor noastre.

Ușor, ușor v-am introdus în planul meu de alegere a vacanței pe litoralul românesc. După cum ați observat, am ales mai întâi site-ul, apoi stațiunea și pachetul adecvat. Am subliniat cu cine merg, cu alte cuvinte, pentru câte persoane fac rezervarea. De asemenea, am amintit în trecere, faptul că obișnuiesc să fac rezervările din timp.

Explicit, profit de pachete sau programe early booking, târguri și doar uneori, last minute. Îmi place să fiu organizată și totul să fie pus la punct fără emoții și surprize neplăcute, dar mă repliez imediat în cazuri neprevăzute. În concluzie, fac rezervările pentru vacanțele noastre cu 6/3  luni înainte.

O vacanță minunată pe litoralul românesc

Pasul următor este felul în care aleg să plătesc. Sincer, prefer să plătesc un avans (20-30%), iar restul la data expirării ofertei (hotel). Am timp astfel să gestionez mai bine atât cheltuielile pentru vacanță cât și pe celelalte. Plata cu cardul este metoda pe care o folosesc întotdeauna.

Din momentul în care am terminat cu rezervarea, trec la documentare privind activitățile pe care le putem desfășura. În afară de plajă, ne place să descoperim și să aflăm cât mai multe despre locurile din zona respectivă. Din acest motiv, obiectivele din zonă și împrejurimi reprezintă o altă atracție de inclus în planul nostru.

IMG 20190518 110822 O vacanță minunată pe litoralul românesc

Dar pe lângă dragostea mea pentru marea cea mare și albastră sunt multe alte motive pentru care am ales vacanța la Marea Neagră. Litoralul nostru se întinde pe o lungime de 245 kilometri, de la granița cu Ucraina, până la granița (sud) cu Bulgaria. Pe mai mult de jumătate din aceasta, din extremitatea nordică până aproape de Năvodari, litoralul românesc este dominat de Delta Dunării și lacurile de coastă. Frumusețea plajelor cu nisip fin care domină litoralul începând cu zona Capului Midia (Năvodari) până la Vama Veche sunt și cele mai căutate de turiști.

Apa cu salinitate redusă, orientarea plajei către est sau nisipul fin și lungimea generoasă a plajelor care atinge chiar și 150 -200 metri sunt adevărate perle ale litoralului nostru. Dacă nu știi prea multe lucruri despre plajele litoralului trebuie să ai în vedere că există o diferență între plajele din nordul litoralului românesc – Năvodari, Mamaia, Constanța- și cele din sud.

O vacanță minunată pe litoralul românesc

Cele din nord sunt mai late, păstrând totodată linia uniformă a țărmului, iar cele din sud au multe sectoare mai înguste dar mărginite de faleze înalte sau presărate cu golfuri.
Soarele scaldă litoralul românesc aproximativ 2.500 de ore pe an, medie identică cu cea a plajelor din Croația și foarte asemănătoare cu cea a coastelor mediteraneene.

Descrierea de mai sus este doar una succintă  și modestă a frumuseții litoralului românesc. Aș putea să vă povestesc mult mai multe, despre fiecare stațiune în parte, dar cel mai bine este să vă las plăcerea de a le descoperi singuri.

Spuneam că apreciem foarte mult oportunitățile pe care le avem de a descoperi cât mai multe activități și locuri. Pentru noi, fiecare zi este altfel din punct de vedere al timpului pe care ne dorim să-l petrecem. Fie mergem în alte stațiuni, aș aminti Aqua Magic și Telegondola din Mamaia, fie alegem muzeele și monumentele istorice, ruinele antice, rezervații naturale unice și multe altele.

În ceea ce mă privește, nu sunt o persoană care practică sportul (din motive obiective), dar activitățile sportive sunt și ele prezente sub foarte multe forme. Dar mini/croazierele pe mare sau excursiile în regiunile Dobrogei nu sunt doar atracții irezistibile ci și activități principale care fac parte din planul nostru de vacanță.

În încheiere

Planul meu de vacanță este gata, rezervarea pentru luna iunie cu posibilitatea schimbării datelor sau amânării finalizată. Cu gândul la prima și eterna mea dragoste, Marea Neagră, și vacanța minunată pe care o vom petrece, timpul se va scurge mai repede.

Pozitivismul ne va ajuta să trecem mai ușor peste toate obstacolele. Abia aștept să-mi povestiți despre vacanțele voastre trecute sau plănuite, pe litoralul românesc. Desigur, aștept și opinii sau recomandări legate de acest subiect. Toate, în comentarii.

Până data viitoare, alegeți să gândiți pozitiv! 

 

UniquebyMM

Mulțumesc pentru că mă citiți! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!

 

Am pregătit o vacanță minunată pentru proba nr.10 Spring SuperBlog 2020.