Ascultăm cu adevărat? Sau doar auzim …?

Foarte multe conflicte pornesc din nevoia fiecăruia de a se autovalida și, în consecință, de a avea dreptate. Dacă din copilărie am fost obișnuiți să fim bruscați verbal, să nu fim luați în considerare sau să fim „trimiși la plimbare” atunci când emiteam o judecată, predispoziția este cu atât mai mare ca, mai târziu, în viața de adult, să copiem acest comportament. Emoțiile negative pe care nu am învățat să le înțelegem, mai devreme sau mai târziu ajung să ne intoxice atât pe noi, cât și pe cei din jur. Ascultăm cu adevărat? Sau doar auzim …?

Ascultăm cu adevărat? Sau doar auzim ...?

Ce înseamnă să asculți cu adevărat?

Nu de puține ori, în cursurile mele de comunicare, constat că oamenii nu sunt conștienți de puterea ascultării active. Ascultarea activă intervine în momentul în care ai puterea de a-ți face vocile din cap să tacă. Atunci când nu te interesează să ai dreptate, când nu repeți în gând la nesfârșit ceea ce urmează să spui. Pur și simplu oprești totul și taci. Atât fizic cât și mental. E greu, cu atât mai mult cu cât de cele mai multe ori, exact cum spuneam, nu suntem conștienți că facem asta.

Cât de des practicați ascultarea activă?

Din păcate, însă, atât în scris cât și în comunicarea directă avem tendința de a ne concentra doar pe ceea ce avem noi de spus. Realitatea, însă, este că atunci când doar vorbim, nu aflăm nimic nou. Abia în momentul în care ne oprim și le dăm o șansă și celorlalți, descoperim câtă înțelepciune se află lângă noi, câte resurse valoroase avem la îndemână, pe care în mod normal le ignorăm, fiindcă suntem mult prea blocați în propriile povești.

Dar eu ascult! Ceilalți nu mă înțeleg

În momentul în care ceilalți nu ne înțeleg este posibilă existența unui blocaj de comunicare. Deși vorbim aceeași limba, adesea folosim un limbaj diferit. În schema comunicării apare, la un moment dat, un element extrem de important: codul. Acesta aparține emițătorului. Dar, cum nu există comunicare fără cel puțin un receptor, și acesta are partea sa de responsabilitate: decodificarea. Dacă între codul folosit de emițător și decodificarea receptorului nu există armonie, sincronicitate, atunci comunicarea este un adevărat eșec.

96215244 627621994760818 6315390693099438080 n Ascultăm cu adevărat Sau doar auzim ...?

Ce înseamnă pentru tine …?

Și când observăm că apar conflicte de acest gen putem face un pas în spate, să ne întrebăm unde s-a rupt firul. Cea mai bună modalitate de a face asta este să vedem care este cuvântul, expresia ori fraza care ne-a bulversat, care „nu are sens” pentru noi și să întrebăm, cu toată deschiderea și sinceritatea „ce înseamnă pentru tine… (lucrul respectiv)?”.

Ascultăm cu adevărat? Sau doar auzim …?

Experiențele noastre de viață sunt diferite, așadar este normal să avem emoții distincte asociate diverselor lucruri. Așa se ajunge că avem păreri diferite. E firesc și e chiar sănătos să fie așa. Odată ce acceptăm diferențele dintre noi, putem ajunge mai ușor la un consens.

Așadar, înainte de a te supăra pe interlocutorul tău, oprește-te o clipă și întreabă-te dacă ai ascultat, cu adevărat, sau doar te-ai prefăcut că asculți. Știi ce simte celălalt? Știi ce îți spune și de ce? Acordându-ne la cei din jur, ne armonizăm cu întregul Univers și suntem mai fericiți.

În final, pentru că tot suntem în temă, vă fac o mică recomandare de lectură:

https://youtu.be/KNYbXpx8EYIAscultăm cu adevărat? Sau doar auzim …?​_

Mulțumesc gazdei mele pentru că mi-a oferit această pagină pe care am umplut-o cu o parte importantă din mine!

Autor: Grațiela Vlad – Specialist în comunicare

Nota mea:

Grațiela mi-a făcut onoarea de a- mi fi oaspete și a scrie acest articol, pe care îl consider deosebit de util. Comunicarea- un subiect atât actual și important în viețile noastre, temă pe care se poate scrie mult dar, Grațiela a făcut-o într-un mod atât de profi, pragmatic.  Vă invit să o urmăriți și pe blogul sau canalul ei de youtube, deoarece are multe lucruri de spus și, care vă vor stârni interesul. Aștept comentariile voastre, ca de obicei, cu mare interes.

Mulțumesc!

Până data viitoare, rămâneți focusați pe lucrurile importante și utile!
Și, nu uitați: comunicați!

 

UniquebyMM

Rate this post