Ultima pictură a Sarei de Vos – opinii

Cărțile sunt prietenii pe care și i-ar dori oricare dintre noi. Iar pentru mine, exact asta au fost cărțile, din momentul în care am învățat să citesc. Dacă ar fi să contabilizez, știu că este un termen rece, aș putea spune că am sute de prieteni din acest punct de vedere. Aș pleda pentru prietenii mei cărțile, dar ar fi nevoie de mult timp și spațiu. Totuși, dintre toate calitățile prieteniei, evidențiez loialitatea. Aceasta este cea mai de preț și reprezentativă calitate pe care o  întâlnim în primul rând în prietenia cu cărțile. Dar, nu despre calitățile prieteniei vreau să vorbim. De fapt, doresc să descoperim împreună, puțin despre ce înseamnă cărțile și “bogăția” pe care o putem strânge cu ajutorul lor.

IMG 20200910 120910 Ultima pictură a Sarei de Vos - opinii

„Sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept – cărțile pe care le citești și oamenii pe care-i întâlnești.“ 

Jack Canfield

Desigur, nu doar cititul ca și activitate este cel mai important, (mai) contează și ce citim și, mai ales cu ce rămânem după ce am citit. Credeți că degeaba se folosește expresia, aș spune chiar cu succes, ” trece ca gâsca prin apă”? Să citim fără să gândim e ca și cum am înghiți mâncarea nemestecată. Dacă cititul nu reușește să  ne provoace, să ne facă să ne punem întrebări, dacă nu simțim că trăim viețile personajelor, este inutil.

Ultima pictură a Sarei de Vos:”O superbă scriitură atemporală, construită de-a lungul câtorva secole.”

 Kikus Review

Ultima pictură a Sarei de Vos este romanul scris de Dominic Smith, apărut la Editura Rao și pe care tocmai l-am citit. Câteva dintre impresiile și opiniile la cald despre carte le veți găsi (citi) în continuare.

Ultima pictură a Sarei de Vos -roman

Romanul este dintre cele care te poartă în timp, de-a lungul câtorva secole. Aceasta este prima impresie, ceea ce am simțit citind romanul a cărui acțiune este construită în jurul unui tablou. Romanul este o ficțiune, dar autorul dă frâu liber imaginației folosindu-se de lacunele istoriei.

Prima femeie acceptată în ghildă

Ghilda Sfântului Luca și-a exercitat controlul asupra asupra aspectelor din mediul artistic profesionist, inclusiv asupra celor care aveau dreptul să semneze și dateze picturile. Printre membrii ghildei se numărau Rembrandt, Vermeer, Frans Hals și Jan van Goyen. Din ghildă au făcut parte și douăzeci și cinci de femei, Sara van Baalbergen (Sara de Vos) fiind prima care a fost acceptată.

În roman, Sara de Vos este pictorița a cărei unică lucrare răscolește viețile  tuturor celor care ajung să o cunoască, după 300 de ani. O pictoriță excepțională din Epoca de Aur (secolul al XVII-lea) din Olanda – Sara van Baalbergen- despre care însă nu s-au găsit referințe în însemnările istorice. Scriitorul construiește însă o poveste, în care pune la un loc date autobiografice despre viața unor femei care au trăit în timpul Epocii de Aur olandeze.

IMG 20200910 121023 Ultima pictură a Sarei de Vos - opinii

“Arta spală din suflet praful vieții de zi cu zi. Arta este o minciună care ne face să înțelegem adevărul.”

Pablo Picasso

Tabloul Sarei este absolut unic, fantastic, o capodoperă în adevăratul sens al cuvântului. Este un peisaj pictat în epoca barocă și oameni pictați cu detaliile specifice portretului. Povestea de viață a Sarei este una teribilă, iar tabloul are legătură cu aceasta. Tot ce li se întâmplă personajelor pare să stea ascuns în straturile de vopsea folosite de Sara. În fiecare tușă a picturii, Sara a pus toată durerea, iubirea, mângâierea sau blestemul cu care a pictat covârșitoarea scenă.

Autorul nu se rezumă însă doar la povestea Sarei de Vos și a picturii acesteia. Folosind un stil viu, plin de detalii, având grijă la diferențele subtile sau dimpotrivă, de clasă și gen, scriitorul descrie întâmplări copleșitoare ale celorlalte personaje. În acest fel, autorul reușește să dea romanului său acel “ceva” care ține cititorul conectat în așa fel încât nu-l mai lasă din mână.

IMG 20200910 120937 Ultima pictură a Sarei de Vos - opinii

Ultima pictură a Sarei de Vos – opinii

Ultima pictură a Sarei de Vos este cartea care mi-a plăcut pentru ineditul, pentru fantastica lume a culorilor, pentru scriitura atemporală. Celor cărora le plac poveștile despre viață și artă, cărora le place suspansul, iubesc frumosul, le recomand sincer această carte. Pe mine a reușit să mă facă chiar să mă opresc și să reiau din când în când, să recitesc pasaje întregi pentru a le savura din plin. Este tipul de carte care are toate ingredientele necesare pentru a ne conecta și, deconecta.

Cum mă știți deja, nu-mi place să numesc recenzie ceea ce exprim după citirea unei cărți și, nici nu cred că trebuie să îi povestesc conținutul. De aceea, vă las să descoperiți  mai mult, de fapt esența, citind romanul scris de Dominic Smith.

Ultima pictură a Sarei de Vos este ultima carte pe care am citit-o și care mi-a plăcut foarte mult. Voi ce ați citit în ultima vreme care v-a plăcut în mod deosebit? Cum vi se pare stilul acesta de ficțiune, care reușește să te țină treaz noaptea pentru că nu te poți opri? Ați citit cartea? Aștept răspunsurile în comentarii.

Până data viitoare, continuați să citiți!

Astfel puteți învăța orice despre tot și tot despre orice!

 

UniquebyMM

 

Mulțumesc pentru că mă citiți! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!

Pentru a nu le pierde pe următoarele, luați în calcul abonamentul la blog sau, dați like paginii de Facebook.