Bun găsit, prieteni! Pregătirile pentru Crăciun şi Revelion au intrat în linie dreaptă, dornici fiind să trecem pragul noului an. Goana pentru cumpărături, alegerea cadourilor şi celelalte pregătiri “fireşti” îl pun într-un con de umbră pe Moş Nicolae. Înclin să cred că asta se întâmplă mereu, deoarece primul Moş (Moş Nicolae) al sărbătorilor de iarnă este considerat mai “sărac”.

Moş Nicolae este un fel de deschizător al sărbătorilor ce urmează, un fel de mesager care dă startul pentru cadourile cu adevărat surprinzătoare, aşteptate. Este cel care aduce (doar) dulciuri şi/sau fructe celor cuminţi ori, nuieluşă pentru cei mai puţin cuminţi.

Cadouri şi poveşti de Moş Nicolae

Cadouri şi poveşti de Moş Nicolae

Lăsând deoparte simbolistica şi adevărata poveste a Moşului Nicolae care, este una foarte frumoasă, plină de pilde şi înţelepciune, tot omul se zbate ca cei dragi să se bucure de un cadou. Puţini însă mai umplu ghetuţele cu dulciuri, nuci şi alte fructe, fie ele şi exotice, în zilele noastre.

Copilărie

În copilăria mea, de la vârsta la care îmi amintesc despre Moş Nicolae, din lecţia de citire şi cea învăţată de la părinţi am reţinut două lucruri: importanţa îngrijirii lucrurilor- ghete, cizme etc.- şi cuminţenia (respectul).

La cea din urmă pot spune că …. străluceam! Cât despre lucruri, ţineam atât de mult la ele, încât aş fi fost în stare să le pun în cutie după fiecare folosire. Era însă ceva la care nu excelam: nu-mi plăcea să curăţ încălţămintea, mai ales dacă era plină de noroi. Ştiam însă că nu am încotro. Dacă încălţările nu se prezentau bine în faţa părinţilor, pedeapsa care durea cel mai rău pentru mine era, să-mi reducă timpul de lectură sau joaca cu păpuşi.

Cadouri şi poveşti de Moş Nicolae

În aşteptarea lui Moş Nicolae

În așteptarea lui Moș Nicolae, miza era şi mai mare, deoarece ghetele mele ar fi rămas goale, dacă acestea nu străluceau de curățenie. Nu primeam nuielușă, am înțeles eu când am mai crescut că, ar fi fost greu să fiu pedepsită “atât de rău” atâta timp cât eram mult prea cuminte. (Şi nu e laudă de sine, dar părinţii primeau chiar “reproșuri” pentru mine la ședința cu părinții de genul “e prea cuminte”! :) Nu la fel stăteau lucrurile cu fratele meu. :) ).

Așadar, cuminte şi ascultătoare, mă conformam şi îmi curăţam (şi) încălţările, le lustruiam până luau ochii Moşului. Dimineața, le găseam pline cu bomboane, spirale, eugenii, mere şi, uneori, portocale. Nişte portocale mari cu o aromă şi gust cum nu prea am mai întâlnit acum, când sunt pe toate … drumurile şi în toate anotimpurile. Cunoscătorii înţeleg sigur despre ce vorbesc şi ştiu la care tip fac trimitere.

Cadouri şi poveşti de Moş Nicolae

Îmi plăcea mult obiceiul şi, chiar dacă nu era mare lucru, îmi plăcea surpriza, suspansul, şi abia îl aşteptam. Iar la noi în familie s-a păstrat chiar şi după ce am crescut. Primeam ciocolata sau cutia cu bomboane de ciocolată dintre preferatele mele, la rândul meu avem grijă să le pun câte ceva ce le făcea plăcere. Cadourile făceau parte cam din aceleaşi categorii: dulciuri, fructe, dar la care începuserăm să adăugăm şosete, eşarfe, fulare, mănuşi sau ciorapi.

Când m-am căsătorit, am continuat tradiţia şi, în seara de 5 decembrie mi-am pus la uşă  cizmuliţele cele mai noi. Nu de alta, dar voiam să-l dau gata pe  Moş Nicolae “din prima”! :), să nu existe niciun motiv să nu le umple. După care, mi-am văzut de treabă, lăsând să treacă câteva ore. Dar, când m-am dus să verific încălţările, ce să vezi, dispăruseră de la uşă.

Uite cizmele, nu-s cizmele! :)

Le-am găsit la locul lor, în dulapul destinat acestora, acordându-i îngăduinţă: poate nu era pregătit sau, poate nu prinsese momentul potrivit. Prin urmare, le-am aşezat frumos din nou la uşă şi pe ale mele şi pe ale soţului. Am mai verificat o dată peste, ghetele iar lipseau de la uşă. Le-am aşezat a treia oară, am pus ce-i pregătisem iubitului meu în ghetele sale şi m-am dus la culcare.

Acela a fost primul an în care Moş Nicolae nu a venit, deoarece, soţul meu nu ştia de acest obicei. Inițial am simțit o dezamăgire, mi se părea nefiresc şi de necrezut să existe cineva care nu ştie de darurile puse în cizme de Moş Nicolae, apoi am înțeles. Dragul de el, după ce i-am explicat care era treaba cu ciuboțelele puse la uşă, voia să meargă să -mi cumpere ceva, dar nu acesta era farmecul.

Cadouri şi poveşti de Moş Nicolae

Obiceiul a fost însă de îndată adoptat în familie din acel an, devenind nelipsit de-a lungul anilor. Uneori mai bogat, alteori mai puţin, Moş Nicolae a ajuns în casa noastră cu regularitate, aducând bucurie copiilor şi părinţilor.

Anul acesta, de Moş Nicolae

Anul acesta a fost, cum a fost. Nu aș vrea să repet tot ce ştim cu toţii despre asta, nici să mă plâng, doar că bugetul a fost mult redus. Eram convinsă că Moş Nicolae mă va sări şi nu din motive de cuminţenie. Am avut evenimente pentru care nu am fost pregătiții, am făcut o vacanță fără să fi fost planificată din timp, a doua jumătate a anului dovedindu-se un regal al emoţiilor şi … cheltuielilor.

Mi-am spus cu regret faţă de Moş Nicolae că m-am împăcat cu situaţia, dar nici nu-mi voi pune ghetele la uşă. Ştiu, îmi veţi spune “şi obiceiul la care ţii atât de mult?”. Aveţi dreptate, am avut inima strânsă, chircită de păreri de rău, dar m-am îmbărbătat şi am gândit puţin (mai mult) pragmatic. Primiserăm ce am spus mai sus, drept urmare le vom considera cadouri de Moş Nicolae, în avans.

Cadouri şi poveşti de Moş Nicolae

Când eram în punctul de resemnare, Universul mi-a dat semn că avea alt plan pentru mine. Sigur vă aminţiţi cum în vară, am avut şansa să o întâlnesc pe marea doamnă a modei din România: Liza Panait. Nu întâmplător fac apel la memorie, ci pentru că, ceea ce urmează are o strânsă legătură cu asta.

Surpriza de proporţii

Stabiliserăm împreună cu doamna Liza o întâlnire la Show room- ul din strada Tunari, iniţial pentru joi 3 decembrie, amânată pentru a doua zi, la o zi distanță de seara de Moş Nicolae. Urma să stabilim câteva detalii pentru un viitor interviu (ups! am dat din casă!) şi, nici nu-mi trecea prin minte,  că avea să urmeze o surpriză de proporţii.

Cadouri şi poveşti de Moş Nicolae

În ce consta surpriza? Păiii, nici mai mult, nici mai puţin decât un cadou din partea doamnei Liza. Creatoarea de modă mi-a dăruit o rochie din jerse din bumbac cu pictură manuală, realizată în atelierul dânsei şi o bluză foarte frumoasă .

Mulţumesc, doamna Liza!

Vă întreb pe voi: vă puteţi imagina cum a venit acest gest în contextul povestit şi ce înseamnă asta pentru mine? Întreb, deoarece, mie mi se par puţine şi sărace cuvintele care pot exprima emoţia, gratitudinea şi bucuria. O spun totuși în cuvintele mele,  așa simple care sună astfel:

Mulţumesc, doamna Liza, mă înclin! Aţi reuşit să-mi faceţi un Moş Nicolae, memorabil! Şi aţi mai reuşit ceva: să -mi redaţi încrederea în magie, chiar şi atunci când aparent, totul pare imposibil, năruit în jurul tău. Voi purta cu mare drag şi mândrie creațiile vestimentare semnate de dvs.! Ca de altfel, toate celelalte pe care le am în garderoba mea.

Cadouri şi poveşti de Moş Nicolae

Dragilor, am ţinut să vă spun povestea pe care am trăit-o de Moş Nicolae a acestui teribil de complicat an, nu din aroganţă. Dimpotrivă, nu îmi place să povestesc despre cadourile  pe care le primesc cu diverse ocazii. De data aceasta însă, este vorba despre altceva: despre generozitate, despre încredere şi respect, despre recunoştinţă, despre oameni adevăraţi, de mare succes.

Pentru că, vreau să vă transmit încredere şi speranţă, în voi, în credinţa pe care o are fiecare. Vreau să transmit experienţa trăită “pe bune” într-o perioadă grea, încărcată pentru (aproape) toată lumea. Să vă spun că există bunătate, există magia Sfântului Nicolae, a Crăciunului, care se împlinesc, bineînţeles, prin oameni.

Pentru voi cum a fost anul acesta de Moş Nicolae? Ţineţi la acest obicei sau doar vă faceţi cadouri? Cum vi se par poveştile mele legate de Moş Nicolae? Aştept opinii şi răspunsuri în comentariile voastre!

 

Până data viitoare, aveţi grijă de voi!

Fiţi încrezători, fiţi voi înşivă!

 

Recomand sincer vizita magazinelor, online sau fizice. Veţi descoperi modele potrivite gustului şi siluetei voastre.

Important!!! Toate ţinutele create de fashion designerul Liza Panait pot fi realizate la comandă pe măsurile voastre.

UniqueyMM

Mulţumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiţi!

De asemenea, puteți citi și:Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerulNatura descoperită prin binoclul micului explorator