Încă mă mai întreb și acum când aleg o ținută, dacă gustul în materie de modă se datorează doamnei L. Îmi amintesc de parcă a fost ieri, cu câtă mândrie purtam rochiile pe care minunata, pasionata și extrem de priceputa doamnă mi le confecționa. Chiar dacă în acele vremuri uniforma era dusă la rang de … stil (clasic universal) am fost privilegiată să port haine croite special pentru mine. Pur și simplu nu îmi plăcea să îmbrac un model de serie iar doamna L. își punea mintea cu mine.

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

Desigur, materialele erau cele de pe piața autohtonă ale vremurilor, totuși îmi permiteam ”luxul” de a alege ceva pe gustul meu: mătase naturală, dantelă, catifea … etc. Fără să-mi dau seama, de fapt, era prima mea întâlnire cu moda.

Lipsa de gust are limite, doar gustul bun este nesfârșit. – Coco Chanel

Răspunsul la întrebarea (dilema) mea? Încă nu îmi este clar. Nu știu dacă amintirile frumoase din acea perioadă mă fac să cred că doamna L. a fost cea care mi-a cultivat gustul sau este ceva genetic. Sau, poate că este câte ceva din ambele.

În orice caz, anii copilăriei și adolescenței în care am avut privilegiul să port hainele confecționate și concepute de acel minunat om, au avut un rol important, chiar determinant. 

Crescând – cum era normal -, am înțeles mai bine cum stau lucrurile și abordat un stil vestimentar propriu. Suntem unici iar asta, mi se părea musai necesar să se reflecte și în ținuta mea vestimentară. Dincolo de faptul că ne face plăcere ceea ce purtăm, o ținută spune, transmite, măcar puțin despre cel care o poartă. 

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

Prima rochie de la Casa de Modă

Realizam asta pe la optsprezece ani, când am avut ocazia să-mi aleg prima rochie de la Casa de Modă. Era cadoul tatei pentru majoratul meu.

În paranteză fiind spus, avea un simț deosebit într- ale gustului pentru frumos. N-ar fi crezut nimeni asta judecând după domeniul în care lucra și severitatea impusă de acesta, dar, aparențele înșelau.

IMG 20200923 165503 Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

Stilul (meu) vestimentar

Descopeream culorile și modelele care mi se potriveau, care îmi plăceau și, mai ales locurile de unde îmi puteam cumpăra materiale sau modele. Fondul Plastic, Casa de Modă și chiar unele încercări modeste de creații proprii, atunci când nu mai aveam o ”doamnă L” erau soluțiile la care apelam. Cu alte cuvinte, mă descurcam cu ”materialul clientului”, fără a renunța la conceptul de unicitate, de stil personalizat.

Dacă femeia a reușit să vă impresioneze, dar nu vă amintiți ce haine purta, înseamnă că era îmbrăcată impecabil. – Coco Chanel

Anii în care am descoperit fashion designerii în ale căror creații mă regăseam, au fost cei mai fantastici și mai intesanți. Sentimentele s-au conturat tot mai mult și mai frumos în jurul acestui fascinant și atrăgător domeniu, moda.

Căutam piese vestimentare semnate de creatori de modă cunoscuți, le urmăream lansările sau prezentările de modă, căutam articole, interviuri etc. 

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

O vreme mi-am achiziționat materiale în speranța realizării unor modele care ”zăceau” în mintea mea. Hmmm … ce pot spune? Intersant, incitant, dar atât! Pentru că aceasta este doar o infimă parte din ceea ce reprezintă realizarea unei piese vestimentare.

Dacă nu știi să faci singur(ă) un lucru de la un capăt la altul, nu are rost să -ți imaginezi rezultatul la care te-i gândit. Nu are nicio legătură sau, în cel mai bun caz va rămâne un experiment. Ori eu nu știam să lucrez, nu aveam habar de secretele croitoriei, o (altă) parte importantă a întregului proces.

Momentul în care am cunoscut unul dintre cei mai talentați fashion designeri a fost însă, culmea, apogeul mirajului numit modă. Povestea începe cu ani buni în urmă, când am descoperit cu adevărat creațiile apreciatului fashion designer.

Aveam nevoie de o ținută pentru un eveniment special iar regula mea (de aur ;-)) este să-mi adaptez ținuta în funcție de eveniment în așa fel încât să nu port aceeași ținută de … o sută de ori.

157617940 4162733237105298 1182647816041222452 o Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

Nimic nu e întâmplător

Alergasem Bucureștiul în lung și-n lat, dar nimic din ceea ce văzusem nu era pe gustul meu. Nici măcar la Casa Venus, unde, avusesem norocul să găsesc uneori ceva potrivit gustului și stilului meu, atunci, alinierea planenetelor nu- mi  era favorabilă.

Sau, cel puțin așa vedeam lucrurile în acel moment. Doamna cu care colaborasem în realizarea unor piese vestimentare plecase de la Casa de modă Venus. Prin urmare, eram în plop și … plopul în aer. Să mă apuc de ”creat” singură ceva, nu era o soluție deoarece, repet: nu este suficient să ai idei și viziune. 

Nimic nu îmbătrânește mai tare o femeie decât o ținută prea sofisticată – Coco Chanel

Dezamăgită și foarte aproape de limita disperării, ca din senin, (aiurea! nimic nu-i întâmplător, credeți-mă!) am găsit unul dintre magazinele creatoarei de modă Liza Panait. Cunoșteam creațiile acesteia, valoarea lor și talentul creatoarei, dar nu reușisem să cumpăr și să port până în acel moment, nicio ținută semnată de ea.

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

Prima rochie dintr-o colecție semnată fashion designer Liza Panait

După momentul de artificii declanșat la prima vedere, au urmat îndoieli, dileme, întrebări, toate desfășurate în mintea mea. Îmi imaginam cum voi fi nevoită să caut mult și bine într-un magazin de acest fel, nefiind posesoarea unor dimensiuni de manechin. Realitatea însă, m-a contrazis: În scurt timp am găsit rochia care mi se potrivea mănușă.

Îmi amintesc de parcă a fost ieri: era o rochie dintr-o colecție pe care o văzusem, ce părea să mă aștepte. Stătea cuminte pe umeraș afișând un aer de siguranță care spunea: ”Nu mă atingeți, aștept persoana pentru care am fost creată”! 

Dintre toate piesele nemaipomenit de frumoase și deosebite, modelul acela mi-a atras atenția ca și cum m-ar fi strigat. Am probat, mi s-a potrivit și m-am simțit așa cum mi se întâmpla în urmă cu mulți ani, în atelierul doamnei L.: specială! 

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

De la sine înțeles, din acel moment mi-am cumpărat creații semnate de talentata noastră creatore de modă. În anii care s-au scurs de la acea primă experiență, am adunat câteva piese în garderoba mea, de care sunt tare mândră. Toate alegerile mele însă, au fost doar din stilul elegant (ocazii), pentru evenimente deosebite.

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

Întâlnire cu fashion designerul

Anul trecut, deși a fost unul care ne-a încercat pe toți, au avut loc și evenimente extraordinar de frumoase. Desigur, mă refer la cele mai frumoase și emoționante evenimente care se întâmplă într-o familie. Evenimente de care s-a bucurat și familia mea. Iar pentru astfel de momente, cum e firesc, îmi doream neapărat ceva special și potrivit fiecărui eveniment.

Șirul întâmplărilor pe care le puteți descoperi în povestea de aici, s-au derulat ca într-un scenariu foarte bine scris de … Univers. Deznodământul a fost mai ceva decât happy end-urile Hollywood-iene: întâlnirea cu fashion designerul  meu preferat.

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

Așteptările mele s-ar putea reduce la expresia ”aparențele înșală” și povestea s-ar încheia aici. Dar n-aș fi eu dacă nu aș dezvolta. În puține și sărace cuvinte, dar sincere, tot voi povesti (măcar) un pic din trăirile mele.

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

În spatele minunatelor creații de modă stă omul. OM cu litere mari, cum rar întâlnești într-o viață: extraordinar de cald, pasionat, modest, talentat și generos. Ce să mai spun despre lumea fascinantă pe care am întâlnit-o în atelier?!? Culoare, artă, frumusețe, prietenie, căldură, diversitate! 

Prima (mea) întâlnire cu moda, cu fashion designerul

Se spune că, în viață, toate vin la timpul lor. Ei, da! Pot confirma fără urmă de îndoială: pentru mine venise vremea primei întâlniri cu fashion designerul. Tot ce s-a întâmplat în timpul primei mele întâlniri cu creatorul de modă, m-a făcut să înțeleg lucruri și să mă înțeleg mai bine. Să mai ”ajustez” pe ici-colo ceva la stilul personal.

Luxul nu este opusul sărăciei, dar al vulgarității – Coco Chanel

Din punct de vedere al stilului vestimentar, al creațiilor, al abordării. Pentru un stil personalizat, stilul tău pe care l-ai adoptat sau ți l-ai dorit, nu este suficient să-ți placă sau să apreciezi acel stil. Este nevoie să-ți înțelegi gusturile, să te înțelegi pe tine, înainte să înțelegi moda. 

Închei povestea despre prima mea întâlnire cu moda și cu fashion designerul preferat, cum altfel, decât cu un motto reprezentativ: 

 Fii aceeasi, mereu altfel! – Liza Panait

 

Până data viitoare, fiți sigure pe stilul care vă reprezintă!

 

UniquebyMM

 

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut ce ați citit, vă mai aștept!
Pentru a nu pierde următoarele noutăți, îndrăzniți un abonament la blog sau, dați like paginii de Facebook.
Rate this post