Bun găsit, prieteni! Indiferent de doza de optimism pe care o avem sau ne-am dori să o avem, realitatea ne dă peste nas. Realitatea în care pluteşte aceeaşi incertitudine, dar, care reuşește să ne ridice nivelul de interes din când în când. Subiecte care devin dezbatere naţională, care ne pun din nou la grea încercare încrederea şi logica lucrurilor.  Fără îndoială, subiectul fierbinte în această perioadă este vaccinarea anticovid. Pro sau contra? Indiferent de convingerea personală, tot ce privim, tot ce citim sau auzim are drept efect răsturnarea logicii și zdruncinarea convingerilor. Oricât de puternică ar fi convingerea, valul de întrebări se dezlănţuie ca o furtună şi reuşeşte să dărâme cel puțin un pilon al podului pe care îl credeam de neclintit.

Pașaport de sănătate sau porția de libertate?!?

pexels photo 3825529 Pașaport de sănătate sau porția de libertate?!?

Ajungem în punctul din care am plecat: incertitudine şi neîncredere. Stau parcă la pândă după colț și, taman când le credeam dispărute apar din nou. Evident, toate se întâmplă din cauză că informația clară, corectă, este învăluită în ceața densă, gri și pâcloasă a celor false. Milioanele de întrebări bubuie ca niște cioacane în creier, în timpane, negura dă târcoale doar-doar va reuși să ne copleșească.

Ei bine, trebuie să găsim singuri calea, așa cum marea majoritate dintre noi procedăm în alte situații. Decizia ne aparține și, nimeni nu poate face asta în locul nostru. Acum însă, problema nu mai este de decizia personală, cât de deciziile pe plan internațional care, îmi par arbitrare și negândite corect și suficient. De ce spun asta?

Iubesc călătoriile și foarte mulți dintre noi abia așteaptă să poată călători liberi, oriunde în lume, fără temeri sau interdicții. În același timp, sănătatea este neprețuită iar călătoriile nu trebuie să reprezinte o amenințare din acest punct de vedere. Două tare care interferează pe un tărâm neprietenos, care nu pot converge într-o singură direcție fără a fi afectate. Niciuna nu poate reuși fără cealaltă dacă nu există o logică coerentă, dacă situația nu este analizată în profunzime, cu informațiile toate corecte pe masă.

pexels photo 6074962 Pașaport de sănătate sau porția de libertate?!?

Vaccinare, pro sau contra?

Sunt pro vaccinare, dar pentru acest vaccin am luat decizia după ce am citit și m-am informat cât am putut de mult. Vreau să mă bucur de viața normală pe care am primit-o în dar, vreau să trăiesc! Sunt un om normal, nu mă deosebesc cu nimic de majoritate, am vise, dorințe și așteptări lumești. Prin urmare, îmi doresc sănătate și să pot face lucrurile pe care le fac oamenii sănătoși: să muncesc într-un mediu sănătos, să mă pot deplasa fără niciun fel de restricții oriunde îmi doresc și să îmbrățișez oamenii dragi mie. E mult, e puțin, e normal sau anormal?

Răspunsul corect este cel pe care mi l-am dat și după ′89: e firesc! Este democratic și omenesc! Și-atunci, mă întorc la marele subiect al zilelor acestea: pașaportul de sănătate. Lucrurile ar trebui să fie destul de simple, dar decidenții au văzut lucrurile într-un mod … simplist.

Dacă vaccinarea nu este obligatorie, de ce este obligatoriu să călătorești cu pașaportul care atestă vaccinarea? Asta nu înseamnă că mi-ai îngrădit drepturile mie, omului normal? Poate că, nu sunt convinsă că decizia de a mă vaccina este cea corectă pentru mine. Sau, poate că nu pot și, cel mai plauzibil, real motiv este cantitatea insuficientă de vaccin. Și dacă avem convingerea că trebuie să ne vaccinăm, nu vom reuși într-un număr mare, deoarece numărul de doze nu ajunge.

pexels photo 1058959 Pașaport de sănătate sau porția de libertate?!?

Drepturi și libertăți, încotro?

Și-apoi, cum rămâne cu copiii, care, după cum se știe, nu pot fi vaccinați?!? Oare, nu este aici vorba de încălcarea drepturilor și libertăților sau îngrădirea lor? Este vorba despre un pașaport de sănătate sau despre o porție de libertate?!? În opinia mea, nimic nu poate fi condiționat de vaccinare. Ca de altfel, nimic altceva ce poate duce la încălcarea sau/și îngrădirea drepturilor. Problema poate fi rezolvată lăsând la latitudinea fiecăruia, posibilitatea alegerii între vaccin, test sau carantină. Asta în cazul călătoriilor, căci în orice altă situație mi se pare a fi un abuz.

Cum știți, anul trecut am reușit să merg în vacanță și m-am bucurat că am putut folosi codul QR care era impus de țara respectivă. Pentru siguranța mea și pentru evitarea neprevăzutului, am făcut și testul rapid antigen. La întoarcere, am fost nevoită să accept decizia de izolare pentru 14 zile a celor din aeroport. Era deranjant și chiar frustrant, știind că veneam dintr-o zonă mai sigură de o mie de ori decât a noastră, dar nu am avut de ales. M-aș fi bucurat să fi avut un test rapid al cărui rezultat să-l fi arătat autorităților sau să am posibilitatea alegerii unei variante. Dar, asta se întâmpla în plină creștere a nivelului de infectare, să presupunem că lucrurile nu stăteau tocmai roz pentru nimeni.

pexels photo 4173211 Pașaport de sănătate sau porția de libertate?!?

Pașaport de sănătate sau porția de libertate?!?

Acum, situația ar fi trebuit mult mai bine gestionată și înțeleasă, au avut suficient timp pentru asta, și lucrurile să fie mult mai clare. Nimeni nu-și dorește să se îmbolnăvească, mai rău, chiar să moară. Cred că nimeni nu -și dorește să stăm închiși la nesfârșit, să nu ne putem bucura de libertatea de mișcare. Să participe la activități, evenimente, unde numărul oamenilor depășește 6, 8 etc. Nimeni dintre cei care adoră vacanțele și călătoriile nu-și doresc să nu se bucure de acestea în siguranță, în normalitate și alături de cei dragi. Cu toate acestea, nu cred că măsura impunerii vaccinării și condiționarea călătoriilor de acest lucru este corectă și normală.

Concluzia este, evident, în opinia mea, următoarea: Dacă nu se va merge pe o variantă în care să dea posibilitatea fiecăruia să aleagă, înseamnă că vaccinarea este obligatorie. Ceea ce contrazice și contravine drepturile (drepturilor) omului.

Vom vedea ce se întâmplă, așa cum am văzut multe în ultima vreme: vom fi puși în fața faptului împlinit. Indiferent de decizie, suntem toțuși, cel puțin moral, să ne exprimăm liber opiniile. Să luăm propriile decizii, dar numai după ce am accesat informațiile corecte. Eu asta am făcut și voi face!

Până data viitoare, rîmâneți sănătoși și … liberi!

 

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!
Pentru a nu le pierde pe următoarele, îndrăzniți un abonament la blog sau, dați like paginii de Facebook.
Rate this post