Bun găsit! Astăzi încep prin a vă adresa o înrebare: Care este primul lucru pe care îl faceți dimineața, când vă treziți? Întrebarea are desigur un scop, deoarece m-a luat prin surprindere cercetarea făcută de Deloitte cu privire la obiceiul folosirii telefonului în prima parte a zilei. 

Obiceiul de dimineață care scade productivitatea

Datele acestor studii arată cam așa:

 • 43% utilizează telefonul în primele 5 minute ale zilei
 • 76% îl folosesc în primele 30 de minute ale zilei
 • 88% recurg la acest obicei în prima oră a zilei

Studiul a fost cel care m-a dus și pe mine cu gândul la întrebarea adresată mai sus. Bănuiala mea este că, primul gest al zilei pe care-l facem mulți dintre noi este verificarea telefonului. Un obicei care, pare să ne dea planurile peste cap, consumă din energiea noastră și ne ”faultează” productivitatea.

pexels photo 4526399 Obiceiul de dimineață care scade productivitatea

Startul fiecărei zile este stabilit în general de primele lucruri pe care le facem. Se știe că diminața, energia noastră mentală, emoțională și fizică este la un nivel maxim. Folosită în mod eficient, aceasta duce la rezolvarea priorităților, punerea planurilor în aplicare sau finalizarea lor. Desigur, depinde și dacă prioritățile noastre au legătură cu rețelele de socializare. În vreme ce, un start al dimineții luat prost, nu va duce decât la lupta pentru a rămâne pe linia de plutire în restul zilei.

Renunțați la verificarea telefonului la prima oră a dimineții

Logic, importanța constă în protejarea dozei de energie a dimineților noastre și valorificarea acesteia la un maxim posibil. Putem face asta? Și dacă da, cum se poate realiza? Întrebări legitime, desigur, dacă suntem interesați ca zilele noastre să fie cât mai productive. 

Da, putem avea grijă de energia dimineților noastre iar modul prin care putem reuși este unul simplu, la îndemâna oricui. Renunțând la obiceiurile care ne ”sabotează” energia sau, măcar diminuând cât putem de mult, timpul alocat acestora. Iar unul dintre aceste obiceiuri este verificarea telefonului la prima oră a dimineții.

Fiți sinceri (în primul rând cu voi) și recunoașteți că de cele mai multe ori, nici nu coborâți bine jos din pat și puneți mâna pe telefon. O fac și eu, cum altfel? Sub pretextul că m-au căutat cei mai importanți colaboratori, copiii au nevoie de mine sau cine știe ce alte lucruri de importanță majoră s-au întâmplat între orele 0 și 7, verific mesajele, emailul.

pexels photo 4046303 Obiceiul de dimineață care scade productivitatea

Obiceiul de dimineață care scade productivitatea

De aici, alunec ușor spre instagram, facebook, trec prin fiecare e_mail, răspund … și, mi-a mâncat ușor, 10 -15 minute. Alteori, chiar mai mult. Ce aveam de făcut de fapt? – mă întreb la un moment dat când îmi dau seama că nu acesta era planul zilei.

Ei bine, nu din cauză de lipsă Ginko-biloba mi se întâplă, ci din cauză că obiceiul acesta reușește să mă ”deturneze” de la planurile mele și nu doar atât. Este unul dintre obiceiurile care îmi consumă energia aceea ”forte” pe care o am, ca fiecare om, de la începutul zilei. 

Nu creșterea de zi cu zi, ci scăderea de zi cu zi este importantă. Ține departe de tine neesențialul. – Bruce Lee

Atunci când dimineața începe consumând informații, răspunzând la mesaje și verificând notificările, nu facem altceva decât să ne umplem mare parte a minții cu lucruri care distrag atenția. Toate acestea nu ne vor ajuta să ne îndeplinim obiectivele ci, dimpotrivă, vor slăbi potențialul zilei. Ce ar fi de recomandat pentru a veni în sprijinul nostru?

 • Nu verificați e-mailurile la prima oră a dimineții

Verificăm de multe ori instinctiv e-mailurile înainte chiar de a ajunge la birou sau a începe ziua de muncă. Deși suntem conștienți că nu putem face mare lucru (sau chiar nimic), informațiile vor rămâne undeva în mintea noastră toată dimineața. Iar asta nu duce la nimic altceva decât, la diminuarea concentrării asupra planului zilei. Practic, pare un fel de mic și nevinovat tip de sabotaj asupra noastră.

 • Întrerupeți notificările pe telefon

La fel cum procedăm atunci când lucrăm (scriem) – mai ales bloggerii, scriitori, content writters etc. este valabil și cu telefonul. Orice notificare care apare la câteva minute distrage atenția, scade puterea de concentrare și, evident, duce la pierderea timpului. Noi experimentăm asta în fiecare zi, nu-i așa?  Într-un studiu de la Universitatea din California Irvine, cercetătorii au ajuns la concluzia că, de fapt, se pierd 23 de minute de fiecare dată până la reconectare.

Trebuie să-ți schimbi complet gândirea, îți ia ceva timp să intri în ea și îți ia ceva timp să te întorci și să-ți amintești unde ai fost… Am constatat că aproximativ 82% din lucrările întrerupte sunt reluate în aceeași zi. Dar aici e vestea proastă – este nevoie de o medie de 23 de minute și 15 secunde pentru a reveni la sarcina inițială.

pexels photo 5244048 Obiceiul de dimineață care scade productivitatea

În plus, verificarea fiecărui mesaj, e-mail, alertă, duc la eliberarea dopaminei de către creier, substanța care dă sentimentul de bine. Astfel, corpul va deveni dependent de aceasta iar noi ne vom concentra pe satisfacerea ”poftei”. Astfel, ne vom dori să revenim mereu la ceea ce ne-a făcut să ne simțim bine.

Obiceiul de dimineață care scade productivitatea

Mulți dintre voi veți reacționa și veți spune, pe bună dreptate, că faceți deja asta sau că trebuie să vă străduiți mai mult. Dar nu este cazul! Telefonul este unul dintre acele lucruri mult prea captivante pentru a ne ”forța” să -l evităm. Putem însă face altceva: să ne modelăm mediul în așa fel încât să fie greu de verificat telefonul. Sunt câteva trucuri simple la îndemână la care am putea recurge în acest sens:

 • Lăsăm telefonul în altă cameră. Dacă folosim telefonul ca alarmă, facem rost de un ceas ieftin cu alarmă care poate înlocui această ”funcție”. 
 • Setarea telefonului în mod avion pe timp de noapte și păstrarea în această stare până la începerea programului de lucru
 • Setăm ”Nu deranjați”, astfel încât să nu primim notificări în prima (primele) oră (ore) a(le) dimineții.
 • Dați telefonul soțului/soției și rugați-l (o) să vi-l înapoieze la o anumită oră.
 • Lăsați telefonul în mașină.
 • Scoateți aplicațiile și jocurile captivante de pe telefon.

 Înlocuiți vechiul obicei cu ceva nou

Renunțarea la un obicei nu poate fi realizat cu succes fără a -l înlocui cu altul nou. Să nu uităm de dopamina produsă de creierul nostru care, de altfel, este un lucru bun. Dar, în loc de producerea acesteia prin utilizarea telefonului o putem obține cu ajutorul altei rutini de dimineață.

pexels daria shevtsova 704569 Obiceiul de dimineață care scade productivitatea

Poate fi un mic dejun savuros cu alimente sănătoase, o plimbare, câteva exerciții simple, putem citi ceva care să ne inspire, ne putem nota planul zilei, un lucru pentru care suntem recunoscători, ceva motivant etc. În orice caz, nu este nevoie de ceva complicat, stufos, laborios.

Avem nevoie doar de ceva care să ne ajute să păstrăm energia dimineții – mental, fizic și emoțional – pentru a rămâne 100% concentrași, motivați, inspirați. În acest fel, startul zilei ne va da impulsul necesar pentru o zi în care prioritățile vor fi rezolvate cu succes. Vom avea mai mult zel și … zen.

Dacă aș avea opt ore să tai un copac, mi-aș petrece primele șase ascuțindu-mi toporul.

 Abraham Lincoln

Întrebarea care se (im)pune acum este: ”Cât timp așteptăm până verificăm telefonul?”. Sigur că răspunsul depinde de fiecare dintre noi, dar recomandarea este între cel puțin o oră și maxim trei ore. 

Varianta ”scurtă” (o oră) ne permite să începem ziua cu o rutină rapidă, dar și puțin timp petrecut cu oameni (sau lucruri) dragi, importanți. 

Varianta de trei ore nu este una realistă pentru mulți dintre noi. Puțini sunt cei care își permit să folosească primele trei ore de la trezire practicând obiceiuri care au legătură cu telefonul. Adevărat, timpul acesta are valoarea greutății sale în aur, dar realitatea ne dă peste nas.

Personal cred că fiecare alege cât timp poate aștepta dimineața până să-și verifice telefonul. Important este să reușim să facem un pas înainte în realizarea priorităților noastre și utilizarea energiei la nivel maxim. În rest, fiecare alege varianta cea mai potrivită pentru el și stilul lui.  

pexels photo 2299028 Obiceiul de dimineață care scade productivitatea

Concluzia

Nu știu cum procedați voi, dar eu sunt hotărâtă să iau în serioas aceste idei și să acționez. Deși nu iau telefonul cu mine în dormitor, nu-i opresc notificările. Și într-adevăr, primul lucru pe care îl fac dimineața, în cea mai mare parte este să verific telefonul.

Norocul meu că am pe cineva care mă mai trage de mânecă și renunț cât să mă pregătesc pentru ziua de lucru care începe. Rezultatu este cel pe care l-am expus mai sus. În consecință, voi înlocui acest obicei cu unul care să îmi mențină energia și zenul, bune: mic dejun sănătos și o cafea bună, ceva de citit și gândul de recunoștință. Cam timp de o oră, o oră și un sfert, suficient pentru planurile unei zile pe care mi le propun.

Până data viitoare, dimineți și zile pline de energie!

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!
Pentru a nu le pierde pe următoarele, îndrăzniți un abonament la blog sau, dați like paginii de Facebook.
Rate this post