Bun găsit, dragilor! Când am încheiat pe nepusă-masă cu jobul în care eram implicată la maximum posibil, am avut senzația că mă rup în bucăți. Mi se părea (după revenirea la viață) că sunt inutilă și nu mai am pentru ce sau de ce trăi. Mă întrebam obsesiv ”La ce mă pricep? Ce știu eu să fac? Cum voi putea trăi fără job-ul meu la care fusesem în top?”

După căutări și încercări de tot felul, blogul a fost soluția care m-a revigorat și m-a adus din nou în starea de om cu poftă de viață. Am visat și sperat deopotrivă la un fel de job în care îmi plăcea teribil să mă implic, să dau totul, mai mult chiar decât știam că sunt în stare să o fac. Și, am trecut la munca la distanță.

Cuprins

5 recomandări pentru munca la distanță

5 recomandări pentru munca la distanță

Și, am avut parte de 3 ani frumoși, interesanți și absolut fantastici! Timp în care descopeream cât de mult îmi lipsise una dintre dragile mele pasiuni, în care nici motivațiile nu au întârziat. Descopeream oameni, legam prietenii noi, comunicarea era din nou activată iar eu mă simțeam în elementul meu.

Poate că, nu am știut cum să procedez de la început pentru ca munca de la distanță, astfel încât să nu mă acapareze în totalitate. Așa cum nu m-am priceput să-mi exprim recunoștința față de cei care mă citeau, cărora le atingeam sufletul (măcar puțin) cu scrierile mele. Le-am învățat ușor-ușor, la fel cum învățăm să facem primii pași, primele litere din alfabet sau primele noțiuni despre iubire.

Pandemia și munca de acasă

Exact atunci când credeam că lucrurile au început să intre pe făgașul lor, a venit pandemia și ne-a lovit ca un trăsnet pe toți. Faptul că mulți dintre cei care lucrau la birourile companiilor urmau să lucreze de acasă, a avut un efect bun. Inițial. Gândeam cu toții ce bine va fi pentru familie, pentru noi, să lucrăm din cel mai plăcut și drag loc: propriul cămin.

După aproape un an de la aceste schimbări, mare parte nu mai sunt la fel de încântați de lucrul de acasă. De ce? Simplu: deoarece nu respectăm anumite, hai să le spunem reguli, pe care le urmăm când lucram la biroul de la serviciu.

5 recomandări pentru munca la distanță

După cum arată lucrurile în acest moment, o revenire la așa-zisul normal sau noul normal se întrezărește la finalul anului. Și cum incertitudinea s-a dovedit a fi tarele ultimului an, nu putem fi siguri de nimic. În acest context, bine-ar fi să ne pregătim pentru munca la distanță pentru încă o bună bucată de vreme. Cel puțin până la sfârșitul anului.

5 reguli recomandate în munca la distanță

Deși, unii angajatori, chiar și unii angajați, sunt înclinați să continue acest sistem de muncă. Pentru că se simt bine așa, pentru că reduc cheltuielile, sunt mulțumiți de rezultate și, probabil țin cont de câteva lucruri care îi ajută să facă față cu brio acestei noi provocări.

Apropo de aceste lucruri – am convenit să le numim reguli-, ar fi indicat să punem în aplicare câteva în munca de acasă (de la distanță). Desigur, în cazul în care nu o facem deja.  În orice caz, m-am gândit să le sintetizez și să povestesc puțin despre fiecare în parte.

  • Renunțați să purtați pijamale în timpul zilei (1)

Despre asta am mai amintit, dar în articole cu altă temă (fashion). Haideți să ne gândim puțin la acest ”banal” lucru!  Chiar dacă uneori nu avem chef de nimic, ni se întâmplă, doar suntem oameni, faptul că rămânem în pijamale (hainele de noapte) dă o stare de a nu lua mai nimic în serios tot ce facem.

Cu alte cuvinte, tratăm ceea ce facem în ziua respectivă cu un soi de lehamite. Logic, mintea și corpul asociază hainele pe care le purtăm, cu perioada din zi. În cazul acesta, pijamaua cu somnul, relaxarea și patul. Din acest motiv este nevoie de o delimitare clară a timpului pentru muncă și cel de repaus cât și a hainelor.

5 recomandări pentru munca la distanță

Ce facem pentru a schimba starea

Ce putem face pentru a schimba această stare? Păi nu e vreo mare filozofie!. Ne îmbrăcăm în haine potrivite activității de lucru, chiar dacă știm clar că suntem acasă și ”nu ne vede nimeni”. Sau, pentru că, poate nu avem chef! Indiferent de stare, pijamalele nu au ce căuta pe noi în timpul zilei. Faceți tot ce vă stă în putere să vă simțiți ca și cum ați merge la birou și v-ar vedea colegii, șeful sau clienții.

Sigur, nu e nevoie să ne îmbrăcăm chiar la patru ace, deși nu văd ce ar fi greșit. :) Poate doar faptul că ne dorim un oarecare confort. Dar am putea folosi măcar o ținută sport, ceva care ne face să ne simțim în același timp confortabil și pozitiv. Activați. Și, ar mai fi ceva: o ținută de acest fel dă senzația că stăpâniți foarte bine situația. Vă îndemn să faceți acest experiment și să-mi spuneți care a fost impactul pentru munca la distanță.

  • Să nu uităm  totuși că suntem acasă (2)

La prima vedere, când auzim expresia ”lucrez de acasă” ne-am putea duce cu gând imediat ”ce tare! ne putem întinde puțin sau luăm o pauză”. În realitate, lucrurile stau exact zona opusă. Pentru cei dintre noi care sunt obișnuiți cu un birou de lucru acasă, cred că deja știu la ce mă refer.

Ei bine, explic. Suntem tentați ca în biroul amenajat acasă să prelungim mult orele de lucru ”peste program”. Mereu mai avem de verificat ceva, de organizat ceva astfel încât ne putem trezi că petrecem mai tot timpul în birou, lucruri care duc adesea la workaholism și burnout.

5 recomandări pentru munca la distanță

5 recomandări pentru munca la distanță

Ori exact asta nu trebuie să ni se întâmple. Chiar dacă în pandemie ne mai rămân multe activități de făcut, soluția nu este să ne cufundăm în ore interminabile de muncă în propriul birou. Ne aflăm acasă, acolo unde locuim, acolo unde nu este doar biroul nostru. Este casa în care locuim, prin urmare, trăim în ea. Să facem asta!

  • Puneți o limită pentru timpul petrecut pe rețelele de socializare (3)

Aceasta este o recomandare pe care o primim adesea, deși în timpul pandemiei ne-am lăsat atrași de acestea. Cum am fi putut evita ”problema”, dacă mai toată ziua eram în fața computerului? A fost ca o oază în mijlocul deșertului. Totuși, pentru ca lucrurile să meargă bine putem apela la o aplicație care să blocheze orice site, pe durata de timp aleasă. Vom fi surprinși să constatăm cât de fericiți și productivi suntem.

  • Planificarea timpului și setarea parametrilor (4)

Aceste lucruri sunt valabile atunci când muncim, oriunde ar fi biroul, acasă sau la serviciu. Și se potrivește perfect cu a doua regulă. Știm că funcționează cum trebuie, cum ne dorim să iasă lucrurile, atunci când avem o planificare, o listă de sarcini etc. Stabilim de asemenea ora limită de lucru.

5 recomandări pentru munca la distanță

Când reușim să gândim ziua de muncă în termeni de sarcini și nu de ore, când ne facem o listă cu acestea la început de zi, rezultatul va fi unul excelent. Atunci când sarcinile sunt duse la capăt înainte de sfârșitul timpului alocat, bingo: ne-a rămas timp. Timp pentru ceva plăcut, relaxant: o carte, un film, un pui de somn …în pijamale. :) Atenție! Indiferent de ce s-ar întâmpla, nu depășiți ora stabilită și nu adăugați alte sarcini. Altfel, vom cădea în capcana lucrului nonstop.

  • Ieșiți la plimbare, la aer! (5)

Da, știu că, încă e pandemie! Dar aerul este vital chiar și în astfel de situații, De fapt, mai ales în astfel de cazuri. Cei care lucrează de acasă nu trebuie să uite că există viață dincolo de ușa biroului (casei). Iar până la vacanțele și călătoriile pe care ni le dorim și le așteptăm cu atâta nerăbdare, ar fi bine să avem grijă să rezistăm.

Timpul nu stă pe loc. Viața, nu ne așteaptă, ea vrea doar să o trăim. Natura, aerul curat ne vor ajuta iar casa, biroul, munca, computerul, ne vor aștepta, vor fi tot acolo unde le-am lăsat. La întoarcere s-ar putea să avem mai mult spor, chef de muncă și chiar inspirație.

Well, poate că nu am fost prea inspirată când am folosit termenul ”reguli”.  E-adevărat, nici nu-mi făcusem plimbarea înainte să mă apuc de scris. :) Poate ”recomandări”, ”tips-uri” sau ”idei” s-ar potrivi mai bine. Dar, vorbesc serios: chiar trebuie să facem tot ce ține de noi ca lucrurile să nu ne afecteze și mai mult.

5 recomandări pentru munca la distanță

5 recomandări pentru munca la distanță

Vom mai lucra mult de acasă? Ne vom întoarce la birou? Nu am nici cea mai vagă idee ce se va întâmpla sau când. Dar, în cazul în care suntem cu toții blocați la biroul de acasă, haideți să facem lucrurile să funcționeze în favoarea noastră. Pentru noi.  Începeți cu cele cinci reguli. Sau idei. Sau recomandări. Sau… Nu contează cum le numim. Contează să fim bine.  Îmi puteți mulțumi mai târziu. :) (Glumesc!)

 

Până data viitoare, aveți grijă de voi, indiferent unde lucrați!

 

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut, vă mai aștept!
Până atunci, puteți citi și:
Rate this post