Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

Ne place să pregătim și să avem de toate pe masă, mai ales cu ocazia sărbătorilor. Și, cine ne – ar putea învinui pentru asta? Este firesc să fie așa!
durata de viață a alimentelor

Alimentele – cât și cum cumpărăm

Pandemia a adus și ea probleme în acest sens. E suficient să ne gândim numai la imaginile în care magazinele erau luate cu asalt. În situații de criză, oamenii reacționează ciudat, rațiunea e departe, instinctul conservator fiind cel dominant. Ce trebuie luat în calcul este însă, că nici proviziile acestea nu țin la nesfârșit. Mai mult, nici nu au termen de garanție nelimitat, pe viață.

Semn de responsabilitate

pexels photo 264537 Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

Vom pregăti cu siguranță ”din toate câte puțin” iar după ce vor trece sărbătorile, după ce vom împărți, tot vom rămâne cu o grămadă de mâncare. Stă oricum, cumva în firea nostră să cumpărăm cantități mari de alimente, pe principiul ”mai bine să rămână decât să nu ajungă”. Și, rămâne. Mult.

Cum folosim alimentele care rămân

pexels photo 3985062 Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

Pentru o parte din aceste alimente există soluții pentru a le da o nouă … interpretare. Iar pentru asta, vă invit să faceți o vizită pe site-ul și canalul YouTube ale Ginei Bradea. Are niște idei și niște rețete și în acest sens care vă vor plăcea.
Rămâne problema alimentelor cumpărate în cantități mari. Ei bine, pentru a evita acumularea alimentelor în debarale, cămări, pivnițe și alte locuri de depozitare, dar și risipa, achiziționarea alimentelor se face în mod responsabil.
Desigur, ne putem gândi și la conservarea alimentelor, dar pentru unele dintre ele, aceasta nu este posibilă. De aceea, achiziționarea responsabilă începe ținând cont de felul în care pot fi păstrare alimentele în stare bună pentru o perioadă mai mare de timp. Astfel, în funcție de tipul alimentelor și modul de păstrare a acestora vom porni la cumpărături.
pexels photo 6248797 Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

Datele de pe etichetă

pexels photo 4551832 Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

Data expirării și data preferată de consum

Tipuri de alimente și conservarea lor

Carnea. Carnea proaspătă poate fi păstrată până la 4 zile în frigider. În cameră, poate rezista la temperaturi apropiate celor din figider iar în maxim 24 de ore trebuie consumată.

pexels photo 65175 Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

Dacă este congelată, carnea poate fi păstrată de la două luni, la un an, în funție de tipul de carne. Ca exemplu, carnea roșie este cea care poate fi păstrată până la un an. Pentru o conservare corectă, carnea tebuie tăiată în bucăți potrivit de mari, ambalate și păstrate în congelatoare sau lăzi frigorifice.

– Peștele și fructele de mare. Sunt tipul de produse care pot fi păstrate în frigider una, maxim două zile. Așezate în locul cel mai rece, peștele și fructele de mare (proaspete) trebuie ambalate bine pentru a evita răspândirea sau dobândirea mirosurilor. Ca și în cazul cărnii, termenul diferă: peștele alb poate fi păstrat până la șase luni în congelator iar fructele de mare până la trei luni.

pexels photo 2602493 Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

 Fructele și legumele. Acestea au un spațiu dedicat în frigider. Sertarele special gândite pentru fructe și legume mențin temperatura adecvată păstrării acestora.

Unele fructe pot fi congelate, în timp ce altele pot fi consevate numai sub formă de compot, sirop sau preparate ca dulceața sau gemul.

Legumele, mare parte din ele pot fi congelate, unele având nevoie de fierbere sau opărire, mai întâi. Exemplu: mazărea. Unele legume însă, nu pot fi depozitate în frigider, cum este ceapa sau usturoiul. Acestea pot fi păstrate pe termen lung, dar au nevoie de un loc uscat și întunecat (ceapa).

pexels photo 128402 Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

Conservarea alimentelor

– Lactatele. Pentru ca aceste produse să-și păstreze calitățile trebuie păstrare la rece, în recipientul în care au fost cumpărate. Laptele și brânza pot fi congelate, dar este necesar să le separăm de zer.

– Ouăle. Sunt produse destul de pretențioase, putând fi păstrate în frigider, dar ținând cont de data de expirare. De asemenea, trebuie avut în vedere că ouăle au nevoie de o temperatură rece constantă.

 

cdc1d38c8c3e0d25eaa6f2af1f28e8ba Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

Tehnici de conservare

Conservarea produselor variază în funcție de tipul de conservare (la rece, la cald, cu ajutorul procedeelor chimice etc.). Dar pe lângă aceasta, tehnicile de conservare țin cont de tipul alimentelor.

  • Metode de conservare la cald

Opăritul este una dintre cele mai cunoscute și practicate metode. Ea se practică mai ales pentru păstrarea legumelor și are scopul de a îmbunătăți conservarea. Procesul este simplu și la îndemâna oricui: se scufundă alimentele în apa clocotită (timpul variază în funcție de legumă) apoi se pun în pungi de congelare în vid. Important: notați data la care ați congelat produsul.

Pasteurizarea este metoda care  se referă la aplicarea căldurii la temperaturi în jur de 80ºC. Prin această metodă de conservare se inactivează microbii și nu se pierd nutrienți.

Sterilizarea. Prin acest proces se reușește eliminarea germenilor,dar este necesar ca temperaturile să fie mai mari, peste 115 ºC.

40161819 318375562054371 4883214022679199744 n e1535392531397 Cum prelungim termenul de valabilitate al alimentelor

Mă opresc aici cu prima parte a articolului, deoarece știu că mai aveți și alte lucruri de făcut. Sper ca ideile să fie utile, măcar cele la îndemâna oricui și să reușiți să prelungiți durata de viață a alimentelor. 

 

Până data viitoare, fiți responsabili!

 

Cu drag, UniquebyMM

 

Mulțumesc pentru vizită!

Reveniți și veți găsiți lucruri interesante despre sănătate, modă, călătorii, carte & cultură 

Lucruri interesante puteți citi și în articolele:

Scriu pentru oameni și despre oameni

Noutăți, planuri & recomandări de vacanță

Surse: Metode de conservare a alimentelor – nestlecocina.es; webconsultas.com; psicologiaymente.com; discapnet.es

Surse foto: pexels, arhiva personală

Rate this post