Cuprins
Noutăți, planuri & recomandări de vacanță
Bun găsit! Ultimele articole au venit unul după altul, cumva firesc, fără să fi programat ceva, din categoria carte, cultură, lectură și experiențe din această zonă. Sper să vă fi bucurat și să fi găsit ceea ce rezona cu voi sau ceea ce vă interesa.
Buuun. Dar dacă temele acestea au ținut cumva paginile și inspirația activă astfel încât au putut ajunge la voi, nu înseamnă că nu mă mai gândesc la vacanțe și locurile mele preferate. O, nu, categoric, NU! Mai mult chiar, totul s-a amplificat în ultima vreme, după ce am mai descoperit un iubitor al insulei pe care o ador.
Apropo de asta, Mihai Preda are niște filmulețe pe care le puteți vedea pe YouTube și, care mi-au amintit, printre altele, de cele mai spectaculoase apusuri. La Tenerife mă refer, of course! Și așa de tare mă bucur când găsesc oameni care exprimă opinii asemănătoare cu ale mele despre insula care m-a cucerit definitiv în urmă cu 12 ani, de, nu am cuvinte. Vă invit să-i vizionați filmulețele să vă convingeți. Considerați că este o recomandare din care puteți afla noutăți de vacanță.
Gândurile zboară … la vacanță
Ei și dacă am ajuns aici, cred că sunt în asentimentul multora dintre voi, dacă spun că nu există zi lăsată de bunul Dumnezeu, în care gândurile să nu zboare la vacanță, la soare, la mare. Așa -i că sunteți de acord? Chiar dacă nu-i așa, greu mă pot convinge de contrariul, dar, e în regulă, am spus-o oricum.
Trec peste asta și pornesc povestea de astăzi, deși tema a fost oarecum dezvăluită, dar în mod general. În particular, mă îndrept către informații, noutăți de ultimă oră despre atât de așteptatul moment al vacanțelor.
Călătoriile, înainte și în pandemie
Fără niciun fel de dubiu putem afirma că pandemia a creat situații absolut neașteptate. Asemenea tuturor domeniilor, călătoriile au fost pur și simplu încremenite, ca la un pocnet din degete.
Pentru o mulțime impresionantă, călătoriile sunt practicate în mod regulat, fie din motive de recreere, interes de serviciu, deplasări pentru muncă sau vizite făcute familiei.
Cine nu – și amintește care era imaginea unui aeroport, din orice colț al lumii, înainte ca pandemia să intre cu toată forța în viața noastră? Zumzet, larmă, aglomerări de oameni, plecări, sosiri, tranzit, avioane, bagaje etc. Cum au arătat aeroprorturile după ce pandemia a fost declarată? Aparatele de zbor au rămas la sol și, rar ne-a fost dat să vedem imagini ca cele ale anului 2020.
Vacanță în pandemie
În octombrie anul trecut am avut oportunitatea să urc prima oară într-un avion, de la declararea pandemiei Covid-19. Ei bine, a fost trist. Aeroportul aproape gol, avionul ocupat pe jumătate, măștile obligatorii, distanțare și circuite, toate dădeau o notă, ce puțin pentru mine, deprimantă.
Mi-ar plăcea să spun că am scăpat în totalitate de tonul acela și mai ales de incertitudini. Din păcate însă, nu o pot face deoarece nu ar fi adevărat. Cu toate acestea, speranța pare să câștige teren în lupta cu incertitudinea și visul unei vacanțe prinde tot mai mult contur.
Îmi amintesc cum în aeronavă regulile de purtare a măștii și schimbarea acesteia după 4 ore, au fost respectate cu rigurozitate. Ceea ce, recunosc, mi-a creat un sentiment de încredere. La fel și faptul că eram singuri pe rândul nostru de 3 scaune.
Noutăți, planuri, recomandări de vacanță
Totul a decurs foarte bine, în ciuda îngrijorărilor și temerilor ce ocupau o bună parte a minții. Bineînțeles, asta se întâmpla înainte să ajungem la destinație, în apartamentul nostru, unde luncrurile s-au și ne-au relaxat.
Prin urmare, pentru mine, planificarea unei vacanțe și zborul cu avionul nu sunt lucruri de care să mă (mai) tem acum. Lucrurile s-au mai cernut un pic iar vaccinarea și celelalte mijloace pe care le avem la îndemână, vin în ajutorul nostru.
Dincolo de incertitudinea despre care spuneam că încă există, indiferent de alegerea mijloacelor de transport sau a destinațiilor de vacanță, cel puțin ceva e clar: cum vom călători.
Informații și reguli noi
În aeroporturi, la graniță sau la sosirea într-o stațiune, va trebui să dovedim una dintre variante: că suntem vaccinați, avem testul (negativ Covid) PCR făcut cu 72 ore înainte sau, testul de dozare anticorpi dacă am făcut boala în ultimele 90 de zile. Bineînțeles, pe lângă aceste dovezi, nu vom fi ”scutiți” de măsurile pe care, deja ni le-am însușit ca pe … tabla înmulțirii. (?!?)
Așadar, dacă lucrurile acestea sunt destul de clare, agreate cam de majoritatea țărilor, cel puțin cele europene, informațiile cu privire la fiecare destinație în parte, vor completa tabloul general. Pentru că este firesc să știm exact ce avem de făcut când ajungem la destinație sau când revenim acasă, informațiile, în funcție de gradul pe care îl are fiecare țară (celebra listă pe culori) ne vor fi de mare ajutor.
Recomandări
Recomand să consultați site-urile guvernamentale (ministerelor de sănătate) ale țărilor în care intenționați să mergeți, pentru a afla regulile impuse de acestea. Abia atunci veți putea fi siguri dacă, fie acolo, fie la revenirea în țară veți fi carantinați sau izolați la domiciliu.
Spre exemplu, la întoarcerea în țară din vacanța de anul trecut, deși veneam dintr-o zonă mult mai sigură decât România, am stat 14 zile în izolare la domiciliu. Deranjant, de neînțeles, dar, dacă-i ordin, cu plăcere.
În cele din urmă, înarmați cu informații și dovezi, mai facem un pas către vacanță: rezervarea biletelor, cazării etc. Vorbesc bineînțeles, din punctul de vedere al celor care nu și-au rezervat vacanța până acum. Informațiile sunt utile oricui, indiferent de modul agreat (agenție sau DIY) sau de destinație – în țară sau în străinătate.
Planificare, rezervări, recomandări
Rezervarea biletelor de avion se face, evident ca și înainte de pandemie. Ce ar fi de luat în calcul sunt ”instrumentele ajutătoare” pe care companiile le-au introdus, adaptându-se ”noii normalități”.
Deschid o paranteză cu mențiunea că, perioada la care fac referire este până la intrarea ”Certificatului verde” agreat de Uniunea Europeană. Conform ultimelor noutăți, acesta va fi disponibil în luna iunie într-o primă fază pilot. Iar de la sfârșitul lunii iunie va fi intodus pentru toată lumea. Închid paranteza.
Revenind, unele companii aeriene au introdus serviciul de fexibilitate. Acesta dă posibilitatea amânării sau recuperarea banilor, în cazul în care zborul este anulat din cauze produse de Covid -19. Recomand să studiați foarte atent fiecare serviciu al companiei cu care urmează să călătoriți și să alegeți ce vă ajută mai mult.
Ultimele noutăți & planuri de vacanță
Cât despre cele mai bune prețuri, nimic din ceea ce știam nu pare a mai fi valabil. M-aș fi așteptat ca prețurile să fie mult mai mici, accesibile, având în vedere că numărul curselor a fost redus drastic iar cererea nu este atât de mare.
În orice caz, neavând pretenția că le știu pe toate, cu atât mai mult cu cât nu am nicio legătură cu acest domeniu, probabil e ceva ce îmi scapă. Nu-mi rămâne decât să insist în căutări, pentru că, de renunțat nu poate fi vorba. Tocmai vă spuneam cât de mult îmi doresc să plec în ”țările calde”, eventual să mă teleportez, dacă ar fi posibil.
Alte noutăți, idei, recomandări
Pasul doi în planificarea efectivă a vacanței este rezervarea cazării. Sunt sigură că deja aveți stilul vostru de a rezolva acest aspect, știți deja prin ce sistem să o faceți, ș.a.m.d. Totuși, poate ar fi util să amintesc, că și aici s-au făcut unele modificări adaptate situației pandemice. Ca și în cazul companiilor aeriene, sistemele online de rezervare cazări de genul Booking, Hotels, etc. au introdus unele facilități, să le spunem.
Dacă destinațiile sunt unele în care ați mai fost, cel mai probabil ați stabilit anumite relații astfel încât să mergeți la sigur. După cum am mai povestit, eu merg pe genul acesta de relații, deoarece îmi place ca totul să decurgă cât mai profi și sigur. Bineînțeles, acestea pot fi și surse sigure de informații despre situația din zona respectivă.
La final
În concluzie, este vremea să revenim la o viață cât mai apropiată de normal sau, la noua normalitate, așa cum tot mai des auzim. Este clar, eu una sunt cuprinsă de febra vacanței, – jur că este foarte plăcută, cu simptome inconfndabile- și sunt teribil de prinsă cu organizarea, rezervările etc. Inițial, intenționaserăm să ajungem în mai, dar am cam pierdut trenul, ăăă, avionul.
Pe scurt: cele două companii de zbor direct București – Tenerife Sur, Wizz air și Animawings, nu au avut inițial curse în luna mai. Apoi, Wizz air-ul a dat drumul la un zbor pe săptămână, dar nu am reușit să ne mai sincronizăm programul. Prin urmare, am ratat luna mai, dar mă focusez pe luna iunie, mie revenindu-mi sarcina de a mă ocupa de toate aspectele.
Vouă, dragii mei, vă rămâne doar să hotărâți când și cum veți dori vacanța în 2021. Destinațiile vă așteapă, sunt tot acolo! :-)
Până data viitoare, planificați, rezervați, petreceți o vacanță frumoasă!
Mulțumesc pentru vizită!
Dacă reveniți, găsiți lucruri interesante citind și articolele:
Cum l-am cunoscut pe scriitorul George Șovu;
6 moduri de preparare a cafelei
Cu drag,
UniquebyMM
Sursa foto: arhiva personală
Cu articolul tău, mi s-a făcut și mai dor de călătorii. Chiar dimineață visam la Provence, Grecia și Italia…Abia aștept să revenim la normalitate, mi-e așa dor de plimbări prin țară, prin străinătate…
Si noi asteptam sa vedem cum o sa fie in perioada urmatoare…..ne-ar placea macar vacanta de vara sa fie in strainatate. De cand cu pandemia nu am calatorit deloc in afara tarii….
Am văzut că sunt o mulțime de oferte în diferite destinații de vis. Noi încă nu avem un plan.
Si noi planificam acum vacanta si este incredibil cat costa biletele de avion. Ma gandeam ca spre destinatii ca Tenerife, Ibiza, Canare sunt preturi mai joase, dar vad ca in august, cand avem noi concediile, costa o gramada de bani.
Pentru destinațiile acestea prețurile bune sunt până în mai- iunie (max) și din octombrie încolo.
Și eu le-am ratat pe cele de mai pt cp nu au avut inițial zboruri, apoi când au dat drumul, aveam alte planuri.
Dar, mai așteaptă un pic, s-ar putea să mai apară ceva oportunități.
Succes!
Oh ador să plec în vacante si in tari cat mai indepartate, din pacate anul acesta nu cred ca mergem nicaieri si regret
De când cu pandemia nu am mai călătorit in străinătate. Imi este dor! Am in plan sa merg la vara in Italia, sper sa nu anuleze iar zborurile.
Sper sa reusim anul acesta sa mergem in doua vacante la mare, in tari diferite.
Asa de dor imi e si mie de o vacanta! Sper sa reusim sa ajungem undeva in aceasta vara.
Si noi ne doream o vacanta dar având copilasii încă mici mai amânăm poate scapam și de pandemie.
Anul acesta nu prea indraznesc sa ma gandesc la vacanta…insa amintirile celor trecute si gandul celor viitoare ma tin in priza :)
Suspin si eu dupa o vacanta. Cred ca mi-ar placea sa ma duc oriunde numai sa ies
Nu înțeleg de ce oamenii de pe aici suspina după o vacanța, când sunt atâtea locuri frumoase de vizitat in România. Recomand restricții.ro pentru a verifica situația in localitatea in care urmează sa călătorești. Noi plănuim inclusiv o vacanța in afara. 😉