Stil de design interior potrivit: clasic sau modern?

Bine v-am găsit, dragilor! De multe ori ne întrebăm atunci când vine vorba despre designul interior, care este cel mai potrivit. Bineînțeles, ne dorim cu toții un concept de design interior care să răspundă cerințelor noastre, care să ne reprezinte și să se potrivească fie din punct de vedere estetic, fie al funcționalității.

Tot de cele mai multe ori, din experiența mea, dar și a prietenilor și cunoscuților, vom fi înclinați să alegem stilul care să îmbine plăcutul cu utilul.  Și, mai că sunt convinsă, răspunsul vostru va fi tot acesta.

design interior - mobiier nobili

Design interior potrivit

Îmi amintesc exact cum am reușit (până la urmă) să găsesc designul interior care ni se potrivește cel mai bine. Evident, nu aș fi reușit acest lucru dacă designerul arhitectural nu ar fi cunoscut stilurile arhitecturale și tendințele moderne de decorare.

Altfel, sunt convinsă că indiferent ce mi-aș fi dorit, nu ar fi reușit să -mi identifice nevoile și stilul. Nici într-o mie de ani nu ar fi realizat ceea ce a ieșit în final și nu ar fi putut face adaptările necesare la realitatea proiectului.

Acesta este motivul pentru care, consider că nu este deloc rău să știm câte ceva despre cele mai cunoscute și populare design-uri și stiluri de arhitectură interioară: stilul clasic și stilul contemporan sau modern.

Care sunt principalele diferențe dintre ele?

Design interior clasic 

Acesta este designul care nu s-a demodat niciodată! Stilul clasic este stilul căruia i se pot da interpretări noi, moderne și contemporane, care presupun o funcționalitate mai mare, dar care rămâne întotdeauna în evidență.

design interior - mobilier clasic nobili

Stilul clasic a luat naștere în arhitectura greco-romană și a fost influențat de perioadele renascentiste, baroce și rococo. Liniile sale elegante îl fac inconfundabil, ca de altfel ornamentele elaborate și simetria armonioasă între mobilierul impozant, piesele și materialele nobile.

Spațiile create sunt pline de farmec și prezintă adevărate opere de artă. Mobilierul reprezentativ stilului clasic este recunoscut prin lemnul nobil în culori întunecate, iar marmura albă este preferată pentru pardoseli și blaturi.

Paleta de culori întâlnită este largă, dar sobră. Culori ca bej, roz deschis ți alte tonuri moi, combinate cu vișiniu, verde închis, bleumarin și chiar negru le întâlnim în compoziția pereților și a țesăturilor fine.

Elemente specifice stilului clasic

Tapetul, simplu sau tipărit, ajută la îmbunătățirea imaginilor și a altor piese decorative: candelabre, cristale, porțelan, argint, busturi, aranjamente florale, lămpi, oglinzi, portrete, cărți, natură moartă și tapițerie. O astfel de măreție necesită spații largi. Prin urmare, amestecul cu alte stiluri este o alternativă adecvată la apartamentele actuale, care tind să aibă suprafețe mici.

Design interior contemporan

design interior - canapea botega nobili mobilier

Contrariul clasicului este stilul contemporan, care urmează tendințele actuale, adică însoțește timpul său. Acest aspect a apărut în secolul al XX-lea, încercând să scape interioarele de podoabe excesive și să acorde prioritate relației dintre estetică și funcție. Elementele tehnologice și artistice sunt echilibrate, valorificând concepte de design interior case îndrăznețe și funcționale.

Formele geometrice, liniile și elementele neutre predomină în mobilierul care are piese spațioase și, de obicei, jos sau aproape de podea.

Suprafețele adoptă materiale netede precum sticlă, ciment ars, oțel inoxidabil, piatră lustruită și lemn – deschis sau întunecat. Țesăturile sunt ușoare și atrăgătoare pentru confort.

Culorile, texturile și tapetele sunt neutre, iar contrastul se datorează detaliilor decorului: covoare, jaluzele, perne și obiecte în culori vibrante. Iluminatul joacă un rol important în crearea de nuanțe și, mai ales, în îmbunătățirea funcționalității spațiului.

Elementele sunt importante în stilul modern

Este imposibil să nu te îndrăgostești de o bucătărie într-un stil modern și contemporan, care amestecă materiale și nuanțe neutre. Se folosesc de regulă, dulapuri și rafturi albe, dar și un banc de lucru din lemn ce poate servi ca bază pentru a împărți bucătăria de living.

living modern nobilie

Culorile pereților sunt deschise, combinate cu tavanele albe. Iar pentru un living în acest stil nu este necesar să existe multe elemente colorate pentru a crea un decor elegant și fermecător.

Noi am ales stilul contemporan, pentru că ne-am dorit să avem confortul și plăcutul îmbinate cu utilul în casa noastră. Designerul m-a ajutat să mă joc cu alegerea culorilor și materialelor, adecvate pieselor de mobilier.

La final

Chiar dacă nu veți apela la un designer interior, pentru o casă în care să vă simțiți cu adevărat ”ca acasă” trebuie să știți aceste lucruri despre stilurile de design interior. Altfel, riscați să vă trezinți cu mobilier sau spații disfuncționale, culori care vă fac mai mult rău decât bine și lumini care nu au nicio legătură cu nimic.

Voi ce stil de design interior ați ales? Ați ținut cont de opiniile specialiștilor, a unui designer sau v-ați descurcat singuri? Aștept comentariile.

 

Până data viitoare, fiți voi înșivă și alegeți ce vi se potrivește!

 

Cu drag, MM

 

Recomandarea specialistilor pentru amenajări: mobila italiana

Sursa:Comunicate presă/ Arhitectura / Design Sursa foto: nobili.interiordesign

Rate this post