Salutare, prieteni! Mi-ar plăcea să vă adresez un salut specific iubitorlor de cafea, dar nu știu să existe unul. Cred că ar fi interesant un astfel de salut, ținând cont de notorietatea și locul pe care îl ocupă cafeaua în lume. Atât ca marfă tranzacționată, cât și ca produs consumat. Dar cum ar suna oare un astfel de salut? Sal’tare cafegiu!?! Ei, hai că m-a amețit aroma de kfea și nu v-am spus care este subiectul: ritualul unui cafegiu pasionat de Kfea.

Cuprins

Ritualul unui cafegiu pasionat de Kfeacafegiu- Kfea

V-ați prins probabil că fac parte din tagma băutorilor de cafea. Da, dar una e să fii băutor de cafea și alta să fii un cafegiu. Să o iubești, să fii pasionat, să ai un ritual de preparare și servire. Să fie motivul pentru care cobori din pat dimineața cu bucurie, plăcerea fiecărui început de zi.

Una e să iei în fugă un pahar de cafea la dozator, și alta să desfaci tu cutia de cafea boabe. Să eliberezi aroma de cafea, boabele să sară vesele ca într-un dans de rumba în espressor. Să alegi ceașca preferată,  să apeși butonul espressorului … și …  mmm …ah, ce aromă!

Așa e că a ajuns până la voi mirosul de cafea proaspăt prăjită cu aromă complexă, echilibrată, cu note de tutun și biscuiți? Sau, poate ați simțit gustul dulce – fructat și notele de vin și retrogust de fructul pasiunii.

Kfea boabe Etolia

cafegiu - Kfea

Ah, am uitat să precizez: nu e nimic imaginar aici. Este un ritual de preparare (pe bune), al unui cafegiu pasionat de Kfea. Am folosit cafea boabe Etolia Espresso/Excelso Muheres Cafeteras primită de la Kfeamagazin de cafea prezent de peste 15 ani în România. Deși la prima experiență Kfea, cele două tipuri de cafea Etolia (Espresso și Excelso Muheres Cafeteras) au fost o surpriză foarte plăcută.

Preferata mea este cafeau espresso dublu, fără zahăr și fără lapte, preparat la propriul espressor sau servit la cafeneaua preferată.

Îmi place să am alături un cub de ciocolată neagră și paharul cu apă. Dar pe lângă acestea, cel mai important este să savurez cafeaua împreună cu omul iubit. Un obicei la care ținem mult, deoarece sunt momentele cele mai importante, mai prețioase, doar ale noastre. Un răsfăț bine meritat și un punct de reper al energiei întregii zile.

Ritualul unui cafegiu

Deși zilele nu sunt identice, există o serie de activități pe care le regăsim în fiecare zi. O rutină a zilei, căci ne place sau nu, așa funcționăm. E adevărat, după una proprie, potrivită stilului și nevoilor fiecăruia dintre noi, dar rutină. Totuși, oricât de mult iubesc cafeaua, rutina mea zilnică nu începe cu ea. De ce, veți înțelege din ceea ce urmează.

Ca un adevărat cafegiu pasionat (îmi place să cred), am vrut să aflu cât mai multe lucruri despre cafea și efectele consumului acesteia. Să fiu sinceră, am și alte motive pentru care am căutat informații avizate. Mă refer la motorașul meu (inima) care se ”gripează” din când în când și miturile legate de consumul de cafea.

Primele informații le-am aflat din studiul recent*, care demonstrează impactul pe termen lung al consumului de cafea. Voi enumera doar câteva concluzii, de fapt cele de care țin cont în rutina mea zilnică.

cafegiu - Kfea

Beneficiile cafelei

Un consum moderat de cafea – 0,5 până la 3 cești/zi -reduce riscul de mortalitate indiferent de cauze. Studiul arată o scădere cu 17% a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare și cu 21% mai mic din cauza accidentelor vasculare cerebrale.

Se recomandă să așteptăm cel puțin o oră de la trezire până să bem cafeaua, iar ultima ceașcă consumată să fie cu cel puțin 10 ore înainte de culcare.

S-a constatat că o ceașcă de cafea conține mai mulți antioxidanți decât o ceașcă de suc de struguri. Deși prin prăjire se pierd unele vitamine, cafeaua conține vitaminele B1, B2, B5, dar și minerale ca magneziul sau potasiul.

Intervalul în care se obține cea mai mare eficiență a cafelei se înregistrează între orele 9.30 – 11.30 dimineața. 

cafegiu - Kfea

Alte informații despre cafea

Cafeaua decofeinizată conține un procent foarte mic de cofeină (maxim 3%). Prin urmare, consumul unei cantități mari de cafea decofeinizată are aceleași efecte cu ale cafelei care nu a fost supusă procesului de decofeinizare. De asemenea, cafeaua neagră consumată fără zahăr, fără lapte, nu conține calorii.

Întorcându-mă la rutina mea zilnică, este de înțeles de ce aceasta nu începe cu prepararea și savurarea cafelei. Primul lucru pe care îl fac dimineața este pregătirea mic dejunului și verificarea emailurilor. Iar pentru că natura este sursa mea de energie și inspirație, îmi rezerv 15 minute zilnic pentru a face câțiva pași.

Ritualul meu zilnic de cafegiu

 cafegiu

Abia acum mă pot ocupa de  ritualul meu de cafegiu pasionat. Pentru ca eficiența cafelei să fie maximizată, țin cont de intervalul recomandat în studiul amintit. Pregătesc boabele de cafea proaspăt prăjită (Kfea Etolia) și ceașca preferată. Aceasta are un rol important deoareceface parte din atmosfera confortabilă care îmi creează starea zen pentru întreaga zi.

Dau drumul espressorului și aștept să-și facă treaba. Rezultatul este cel care vorbește de la sine: cafea aromată și strat de ”caimac” așa cum îmi place. Aroma răspândită este irezistibilă și îmi trezește toate simțurile. Mă instalez confortabil în fotoliul preferat, alături de omul iubit, în timp ce cafeaua reușește să mă destindă și să mă răsfețe.

Nota finală de cafegiu

Sorb încet, cu înghițituri mici, să simt cât mai intens textura și notele cafelei. Discuțiile în doi curg la fel de lin ca licoarea magică. Dar, gustul cafelei nu este la fel ca mirosul, din cauză că saliva înjumătățește aroma.

De aceea, imaginația începe să (mi) lucreze începând de la prima aromă slobozită de cafea. Odată cu gustul divin, apar inspirația și energia. Ce bine că am întotdeauna o agendă la îndemână pentru a-mi nota ideile! Ziua îmi ca notele cafelei Etolia Excelso!

 

Până data viitoare, savurați o Kfea k lumea!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, vă aștept cu articole interesante și despre: sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Decor Interior De Toamnă Cu PosterStore

Elemente cheie pentru atmosfera ”cozy” de acasă

Articol înscris în competiția SuperBlog 2021

 

Sursa foto: arhiva personală

Sursa info: *studiul

5/5 - (1 vote)