La mulț ani dragi români! Ziua României are parcă un impact emoțional aparte asupra noastră. Iar asta nu e de rău, ci dimpotrivă, ne-ar trebui cât mai multe de acest fel. Pentru că suntem puțin mai buni, pentru că rezonăm mai mult unii cu alții în sentimente de dragoste de țară. Iar eu nu puteam să nu scriu câteva cuvinte pornite din inima mea, cu ocazia acestei zile mari. La mulți ani oameni cu inimă de români!

Cuprins

Oameni cu inimi de români. La mulți ani!

români - creașie Liza Panait

Poate că imboldul mi-a fost dat de amintirea bunicului meu, cel mai bun român pe care l-am cunoscut. Veteran de război care nu a apucat să fie venerat sau răsplătit în vreun fel de stat și autorități, cât a trăit. A rămas doar în amintirile mele cele mai prețioase.

Povestirile și experiențele extraordinare pe care le-am ascultat, dar care din păcate, nu le-am notat nicăieri. Un om de o bunătate cum nu cred că am mai întânit, un bunic care, cu simplitate, darcu dragoste imensă, a știut să mă ajute moral într-un moment de răscruce în viața mea.

În umila mea părere, nu există nicio recompensă pentru astfel de oameni. Dar nici nu au nevoie mai mult decât de puțină recunoștință și puțin respect. Ei sunt eroii datorită cărora astăzi, noi ne putem bucura de tot ce avem.

Oameni cu inimă de români: Liza Panait

români - rochie Liza Panait

Și ce poate fi mai potrivit de ziua românilor, decât poveștile reușitelor oamenilor cu inimă de români? Același respect și ridicare de pălărie pentru munca și dăruirea acestora. Pentru creativitate, pentru curaj, pentru pasiunea, căldura și prietenia lor. De ce nu, despre mândria mea și oportunitatea de a fi compatriot cu astfel de oameni și de a-i cunoaște.

Iar dacă ar fi să aleg dintre oamenii cu inimă de români pe care i-am cunoscut, pe primul loc ar fi creatoarea de modă Liza Panait. Pentru că inima de român a Lizei Panait este cât România și chiar mai mult. Inimă pe care o simți cum bate românește în momentul în care ai îmbrăcat o piesă vestimentară creată de mâinile creatoarei.

Este de-ajuns să priviți colecția Regina Maria (asta îmi vine în minte acum) sau iile românești și vă veți da seama că ceea ce spun este sincer și real, nicidecum vreun laudatio sponsorizat.

MG 8266 Oameni cu inimi de români. La mulți ani!

Români de peste tot

Mă duc cu gândul mai departe, la libertatea de a circula, spre exemplu. Cât pe ce să fie și aceasta în pericol, dar de data aceasta din motive de natură sanitară. Dar dacă tot am adus vorba de călătorii – și voi știți cât de mult le iubesc! –  să vă povestesc despre oameni pe care i-am întâlnit prin călătoriile mele. Despre cei  care reușesc să-și facă un rost, români antreprenori nu la ei acasă ci acolo, printre străini. Oameni cu inimă de români uniți, care se susțin unii pe alții și se ajută cum pot.

Bety

După ce am cunoscut-o pe Bety ne-am întors cu și mai mare încredere pentru cafeaua, croissantul cu umplutură de casă, cea mai bună bere. Iar Betty este omul cu inimă de român plin de surprize. Pe lângă sufletul mare și pasiune, de fiecare dată ne surprinde cu câte ceva inedit. De această dată aveam să descoperim ginul și vodca produsă de Destileriile Alea cu o istorie impresionantă.

duality distilled gin love edition5 Oameni cu inimi de români. La mulți ani!

Produsele sunt absolut nemaipomenite și ăn ediții limitate. Sunt obținute din culturi de trestie de zahăr ecologice aparținând familiei produătorului iar apa folosită în procesul de distilare provine din apa de vulcan din La Palma. Surpiza și povestea ne-a oferit-o Bety odată cu cocktail-ul preparat din Duality Love Distilled Gin, tonic, câteva fructe de pădure și desigur, gheață. A fost divin!

După cum vă amintiți, am spus că Bety ne-a povestit despre pâinea cu cărbune făcută de o româncă. Și bineînțeles, am vrut să văd brutăria și să cunosc oamenii. Și am cunoscut-o pe doamna care este ”autorul” specialităților de pâine: caldă și zâmbitoare ca o pâine abia scoasă din cuptor.

Imediat ce ne-am declinat identitatea, s-a deschis și s-a bucurat ca și cum eram cei mai buni și vechi prieteni. Între servirea clienților, reușea să ne mai spună câte ceva, să povestească despre produse și să ne invite să descoperim produsele.

Modestus

În mica panerie Modestus miroase a pâine și a arome care acționează brusc și fac papilele gustative să freamăte. Parcă ți-e foame, chiar dacă ai mâncat, iar când dai ocol vitrinei deja salivezi văzând porchetta (friptură italiană) aburindă sau crostata (tarta) fățoasă. Bineînțeles că le-am încercat pe toate. În primul rând pentru că nu rezistam, dar și pentru prețurile sunt bune. Cu 12,50 euro am mâncat pe săturate și am băut o sticlă mică de vin, 2 persoane.

Brutăria aparține familiei Tomaselli (iatalian căsătorit cu românca Hermina) venită în Tenerife din Italia. Printre degustări, povești și clienți, aflăm și de una dintre cele mai bune prietene din România. Ana Maria este bucureșteancă și are un lanț de restaurante cu pizza, kebab și churros etc.

Oameni cu inimi de români

Deși nu am reușit să stăm de vorbă prea mult, deoarece era programată o întâlnire cu mămici românce și copiii, am reușit să-mi dau seama de legătura puternică dintre oamenii cu inimă de români. Din păcate planurile ne-au fost date peste cap și nu am reușit să revenim la Modestus sau să ajungem la una din locațiile Anei Mariei.

Le promit însă și aici tuturor că data viitoare vom reveni cu și mai mut drag și vom petrece mai mult timp. Sper să aflu mai multe detalii și povești, deoarece astfel de povești merită să fie împărtășite. Le mulțumesc tuturor și mărturisesc sincer că sunt tare mândră că le-am descoperit.

IMG 20211119 105934 Oameni cu inimi de români. La mulți ani!

De data aceasta, întâmplarea a făcut ca oamenii cu inimă de români despre care v-am vorbit, să fie femei. Dar mai sunt mulți oameni la fel de întreprinzători și de prietenoși, ale căror povești stau gata să fie spuse. Iar eu voi fi un bun ascultător și sper, un bun mânuitor al tastelor pentru redarea poveștilor lor de succes. Pentru că, până la urmă asta suntem: niște oameni cu inimi de români. Iar inima de român este mare!

La mulți ani dragi români cu inimă mare, oriunde v-ați afla! Succes și sănătate! La mulți ani România! Și la cât mai mulți români de succes, cu inimă mare!

Până data viitoare, păstrați-vă inima mare de români!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Grija pentru farmec(ul) naturii și al meu

Vacanță de vis și stil vestimentar unic (Answear)

Rate this post