Bun găsit, dragilor! Doar câteva zile până la Sărbătorile de Paște. Cum să vă spun eu, fără să folosesc cuvinte mari sau dure, că nu știu când a trecut timpul? De fapt, nici măcar nu mai contează ce cuvinte folosesc.

Liniște și decor cu primăvară eternă

liniște

Sunt convinsă că nu sunt singura care are aceeași dilemă, nu-i așa? Totuși, e primăvară! Și vor fi Sărbători Pascale! Iar eu îmi doresc un crâmpei de liniște și decor de primăvară eternă.

Totul pare să se petreacă într-un ritm amețitor. Poate din acest motiv simt nevoia mai mult decât oricând de linișteAș crede că mă alint, dacă oamenii din jurul meu nu s-ar ”plânge” din același motiv. De la începutul anului a fost așa: o perioadă aglomerată, dură, plină de imprevizibil.

Pe de altă parte, cum să gândim în altă paradigmă, când trăim astfel de vremuri? Tot ce se întâmplă în ultima vreme are efect obositor. Dureros. Uneori, devastator. Suntem loviți de realitate asemeni unui tsunami care mătură totul în cale. Spulberați ca niște piese de decor de pe imensa scenă a lumii. Un crâmpei din viața fiecăruia.

Vreme … și vremuri

liniște

Dar de ce ne mai mirăm? Nu doar vremurile sunt cele care ne dau aceste stări. Vremea are și ea cam același comportament ciudat. Și desigur, aceleași efecte. De parcă vremea și vremurile ar fi bătut palma pentru un plan comun.

Neavând șanse să intervin astfel încât să conteze, las deoparte mirarea și întrebările. Mai bine mă concentrez pe lucruri (și fapte) cu efect pozitiv.

Sărbătorile de Paște sunt la un pas! Ne-am spus cu toții în ultimii doi ani despre Sărbătorile Pascale că au fost atipice. Dar nu bănuiam că acel atipic poate fi depășit cu mult de neobișnuitul de acum. Categoric nu- i ducem lipsa și nici nu ne-am dori să- l retrăim. Spun doar că era parfum pe lângă actualul neobișnuit.

O abordare nouă

IMG 20210916 122850 Liniște și decor cu primăvară eternă

Dar, cu siguranță omul este cea mai adaptabilă ființă! Prin urmare, asta voi face și eu: mă voi adapta. Sinceră să fiu, am început deja. De la decor, la epuizanta curățenie, până la pregătirea și preparatele de mâncare, am ales să abordez altfel lucrurile.

Asta nu înseamnă că mă dezic de tradiții. Sau că las lucrurile în voia sorții. Nu de alta, dar nu poți lipsi un organizat prin definiție de această trăsătură. E ca și cum i-ai lua unui workahoolic obiectul muncii.

Ei, nu vă gândiți că plec în vacanță de Paști! Nu că ar fi o idee greșită sau că nu mi-ar prinde bine să schimb decorul. Dar pur și simplu nu m-am mobilizat. De altfel, să spun drept, nici nu mă dau în vânt după plecările de Paște.

Decor de primăvară

liniște

Am niște întâmplări care m- au condus spre această decizie. Dar despre asta, poate vă voi povesti cu altă ocazie. Deci, nu din acest motiv este neobișnuită perioada aceasta și Sărbătorile de Paște.

Poate v-ați gândit că nu mai fac curățenie sau,- Doamne ferește!- am scos cozonacul din meniul plăcerilor culinare. Ei bine, nimic din toate acestea. Pur și simplu am trecut la o prioritizare ținând cont de vreme și de vremuri.

În loc de munca pe brânci pentru curățenia de primăvară (sau sărbători) am început cu ceva ce îmi face plăcere. Primul lucru, un decor care să ne ofere liniștea de care avem nevoie.

Primăvară eternă, liniște și siguranță

liniște

De obicei schimb decorul cu unul în care primăvara este elementul central. De această dată însă, am introdus elemente care să inspire liniște și siguranță. Culori și decorațiuni care să mă inspire, dace care să aibă efectul de detașare. Fie și pentru puțin timp. Am vrut să procedez astfel încât să mă bucur de primăvară eternă.

Ce a fost mai provocator, dar plăcut în același timp? Faptul că am descoperit printre obiectele de decor adunate, tot ce aveam nevoie. Adică, am economisit o sumă frumușică. Ceea ce a contribuit la altfel de liniște: aceea de a elimina cheltuieli mai puțin importante.

Bineînțeles, am făcut și curățenie. Numai că am ajuns la concluzia că nu este cazul să răstorn casa cu susul în jos. Am făcut mai mult decât fac la curățenia săptămânală, dar nu am exagerat.

pexels photo 350345 Liniște și decor cu primăvară eternă

Preparatele culinare 

Mi-am dat seama că am nevoie de timp și pentru alte lucruri, pentru trăit. Aminteam de asemenea de schimbare și în ceea ce privește preparatele de Paște. La unele am renunțat (datorită vremurilor). Dar nu regret, deoarece le-am înlocuit cu altele mult mai sănătoase. Și chiar mai rafinate!

Spre exemplu: cum vi se pare fazan la cuptor în loc de miel? Bine, îl avem printre cele câteva păsări, nu- l cumpărăm. Altele, le-am redus  din punct de vedere cantitativ. Astfel, reduc efortul și măresc șansele organismului de a fi odihnit și sănătos.

Câte puțin din toate, deși nu erau cantități industriale nici înainte. Cu alte cuvinte nu renunț la cozonaci și pască, dar reduc cantitatea. În orice caz, totul va fi la fel de proaspăt, natural și poate chiar mai apreciat. 

decor

Cadourile

Ultimul, dar nu și cel din urmă aspect este al cadourilor. Bineînțeles, atât aluatul din care sunt construită cât și influența zodiei, nu îmi permit să renunț la cadouri. Deși nu pot dărui atât cât mi-aș dori, fac tot ce pot în acest sens.

Îmi place să văd bucuria și zâmbetul pe chipurile oamenilor atunci când primesc o cât de mică atenție. Crâmpeiul de lumină ce se așterne pe fața celor mai dragi. Iepurașul vine anul acesta pe jos – deh, s-a scumpit (și) combustibilul! Fapt pentru care nu va putea căra prea mult.

pexels photo 6897445 Liniște și decor cu primăvară eternă

Decor de primăvară, sărbători cu liniște

Cadourile vor fi mai mult simbolice, dar sigur vor aduce zâmbete și bucurie. În fiecare din aceste cadouri am pus ca de fiecare dată, toată dragostea mea. Îmi doresc să aduc un crâmpei de liniște, frumusețe și bunătate, înțelepciune și iubire. Atât pentru noi cât și pentru cei din jurul nostru. Și vouă, celor care veți ajunge să citiți aceste rânduri vă doresc la fel.

liniște

Cam aceasta este noua mea abordare pentru vremurile pe care le trăim. V-am vorbit despre perioada de Paști, dar vremurile nu se întrevăd altfel nici după Sărbătorile de Paște. Iar primele schimbări pe care le putem face măcar pentru puțină liniște încep de la noi. 

Până data viitoare, Sărbători cu liniște!

Cu drag, MM

Articol scris pentru acțiunea ”Cuvintele de luni”.

Vă invit să citiți și articolele colegelor:

Doar un crâmpei de dor ⋆ Rândurile Evei (randurileevei.ro)

Energia vindecătoare a palmelor – Madalina Orian

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți prietenilor. Abonați-vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Cafeaua – beneficii & performanță

 

5/5 - (1 vote)