Bun găsit prieteni! Despre mica mea plăcere (ne)vinovată, cafeaua, am mai vorbit. Cred însă, judecând după cât îmi place să o savurez, că nici de povestit nu mă voi plictisi. Cafeaua este un subiect de discuții (sau de scris) foarte ofertant.

Cuprins

Cafeaua – beneficii & performanță

cafeaua

Despre cafea se poate vorbi dintr- o mie și una de aspecte. Despre efectele cafelei, despre savoarea ei, despre tipuri de cafea sau despre beneficiile cafelei.

Putem discuta de asemenea despre cafeaua ca instrument puternic pentru performanță sau pierderea grăsimilor. Iar aceasta este și tema propriu zisă pe care am ales să o discutăm în rândurile ce urmează. Cafeaua și performanța.

Cafeaua e neagră ca noaptea, dulce ca un păcat. – Neil Gaiman

cafeaua

Performanța

Dacă vorbim despre performanță, ar trebui să știm ceva despre rolul sau legătura acesteia cu cafeaua. Performanța poate fi îmbunătățită cu ajutorul cafelei  din multe puncte de vedere. Astfel, se poate obține performanță din punct de vedere cognitiv, fizic, social și altele.

Fără îndoială, primul lucru la care ne gândim atunci când vine vorba de cafea este rolul de stimulent și de neuro- amplificator. Acesta se datorează prezenței cofeinei în compoziția boabelor de cafea. Din acest considerent, cafeaua (cofeina din ea) îmbunătățește cunoașterea: memoria, atenția și timpul de reacție.

Fapt demonstrat este și rolul său în scăderea efortului perceput în timpul unui antrenament. De aceea, cafeaua îmbunătățește performanța antrenamentelor în sală. În acest sens, cafeaua crește forța musculară și puterea de sprint și timpul până la epuizare. Ce înseamnă asta? Putem merge (face mișcare) mai mult, pe o perioadă mai mare de timp.

pexels photo 1254655 1 Cafeaua - beneficii & performanță

Cafeaua și performanța

De asemenea, cel mai utilizat stimulent neuro- amplificator din lume este tot cafeina. din acest motiv, atunci când bem cafea, cofeina îmbunătățește memoria, atenția și timpul de reacție.

Cu alte cuvinte, nu doar savoarea cafelei sau povestea spusă la o cafea sunt cele mai bune motive ale consumului (moderat) de cafea. Să trecem însă și la următorul aspect extrem de important. Și mai mult de-atât, foarte tentant, mai ales pentru noi fetele. (:)) 

Pierderea grăsimilor

Cunoaștem cele două mecanisme prin care se pierd grăsimea: mobilizare și oxidare. Mobilizarea se referă la deplasarea grăsimilor din locurile depozitare. În timp ce oxidarea se referă la arderea grăsimilor pentru obținerea energiei.

cafeaua

Cafeaua este cea care îndeplinește ambele mecanisme. De aceea, cafeaua este considerată un instrument puternic de pierdere a grăsimilor. Recentul studiu (din 2021) al Universității din Granada (Spania) a ajuns la o concluzie cel puțin interesantă.

Concret: consumul unei cești de cafea- 3 mg cofeină/kg greutate corporală- înainte de programul fizic cu jumătate de oră, crește semnificativ oxidarea grăsimilor în timpul perioadei de exerciții. De ce este totuși important de reținut acest rezultat al studiului menționat?

Cafeaua – beneficii pentru sănătate

Iată și explicația: arderea grăsimilor are importanță mai degrabă în scopuri estetice. În timp ce menținerea nivelului de grăsime la nivel minim are efecte și beneficii pentru sănătate. Excesul de grăsime corporală este dezastruos pentru organism. Obezitatea sau accidentul cerebral sunt doar două dintre efecte.

IMG 20211020 113813 Cafeaua - beneficii & performanță

Așadar, de ce nu am recurge la simpla practică a consumului de cafea (tare)? Aceasta ne va ajuta în creșterea eficienței arderii grăsimilor în antrenamente sau eforturi fizice. Studiul ne dezvăluie și implementarea acestei practici în maximizarea performanței, dar și pierderea grăsimii corporale.

Acesta se referă la un protocol în doi pași de desfășurare al studiului. De asemenea, trebuie specificat faptul că studiul se referă la antrenamente sau programe fizice în sală.

Studiu de maximizare a performanței

Primul pas se referă la perioada în care se desfășoară exercițiile: după amiaza. Cercetătorii au luat în calcul faptul că performanța la efort este mai mare după amiaza. Aceasta se datorează temperaturii de bază crescute, vârfului de testosteron și metabolismului crescut.

Cafeaua

Mai mult, oxidarea grăsimilor este la nivel maxim după- amiază. Altfel spus, au căutat cel mai prielnic moment al zilei care să le poată folosi studiului. Al doilea pas se referă la consumul cafelei înainte de antrenament.

Legătura dintre consumul de cafea înainte de antrenament și creșterea oxidării grăsimilor era cunoscută de multă vreme. Totuși, studiul arată că cea mai mare oxidare a grăsimilor rezultă din combinația dintre consumul de cafea și antrenamentul după-amiaza.

Concluzie

„Aceste rezultate sugerează că o combinație de aport acut de cofeină și exerciții fizice la intensitate moderată după-amiaza oferă cel mai bun scenariu pentru persoanele care doresc să crească oxidarea grăsimilor pe întregul corp în timpul exercițiilor de aerobic.” 

cafeaua

Mai sunt de asemenea câteva observații de reținut: cafeaua a fost consumată înainte de antrenament cu 30 de minute. Exercițiile care s-au făcut în cadrul studiului au fost de tip aerobic. Și încă ceva care trebuie reținut: Studiul a fost făcut cu ajutorul participanților care nu sunt băutori de cafea în mod obișnuit.

La final

Chiar dacă rezultatele nu sunt diferite în cazul participanților băutorilor de cafea, ar trebui să ținem cont de această mențiune când interpretăm rezultatele studiului. Iubitorii și băutorii de cafea știu cum e când bei o cafea după o perioadă în care nu ai mai băut.

Prin urmare, dacă vă doriți să obțineți cea mai mare ardere de grăsimi, țineți cont de aceste recomandări. Iar dacă vreți să aflați mai multe despre beneficiile cafelei, aveți link-ul gratuit cu ghidul pe această temă.

cafeaua

Cafeaua – beneficii & performanță

În ceea ce mă privește, sunt o mare iubitoare de cafea. Aș fi spus și consumatoare, dar nu mai beau mai mult de maxim 3 espresso pe zi. În același timp, nu pot spune că sunt mare ”consumatoare” de antrenamente la sală. Mai exact, în afara mersului pe jos nu prea fac exerciții. Desigur, nu sunt un exemplu bun, dar nu vă pot minți.

Acestea fiind spuse, după ce am aflat despre studiul menționat, am făcut ceva legături. Spre exemplu, mi-am dat seama că performanța care constă în scăderea efortului perceput se datora și cafelei.  Probabil și din acest motiv nu simțeam oboseala celor 14- 15 km de mers pe jos.

Până data viitoare, profitați de beneficiile cafelei!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți prietenilor. Abonați-vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

3 cărți citite – 3 recomandări & opinii

Cuvintele de luni- Poveste de iubire

Allurene Cosmetics noul BFF (best friend forever)

 

Rate this post