Bun găsit, dragi prieteni! Rata crescută a obezității este tot mai îngrijorătoare. Există însă o țară cu cea mai mică rată a obezității din Europa. Este vorba de Italia. Deși, o știe tot mapamondul, italienii sunt mari consumatori de pizza și paste.

motive

Mâncare italiană

6 motive care duc la scăderea obezității

Cum reușesc italienii să rămână în formă după ce mănâncă toată ziua astfel de preparate? Iată o întrebare asupra căreia merită să ne aplecăm. Să aflăm ce răspunsuri argumentate există. Și le-am găsit! Sunt 6 motive care influențează buna sănătate a italienilor. Motive care duc la rata mică a obezității și pe care mă grăbesc să vi le spun și vouă.

Cred că este toată lumea de acord că italienii gătesc mâncăruri delicioase. Bucătăria italiană este una dintre cele mai versate în arta savorii și a aromelor. Ei au cucerit lumea culinară cu mâncărurile sănătoase, gustoase și accesibile.

Paradoxul: pizza și paste zilnic secretul sănătății?!?

pexels photo 905847 6 motive care duc la scăderea obezității

Recunoscuți pentru pizza  și pastele pe care le consumă zilnic, italienii au totuși cea mai mică rată a obezității. Paradoxal, consumând același tip de mâncare delicioasă, sănătatea italienilor prosperă, în timp ce americanii continuă să se îngrașe.

De aici se naște întrebarea firească: Care este secretul? De ce italienii sunt sănătoși iar alte state civilizate au o rată a obezității foarte ridicată? Bineînțeles că există explicații! Sunt cel puțin 6 motive care stau la baza răspunsurilor.

1.Plimbarea după fiecare masă.

În ciuda expresiei care îi caracterizează -dolce far niente- italienii duc o viață activă. Ei cred mai mult în arderea caloriilor prin plimbările lungi decât în dietă. Astfel, italienii au un ritual vechi la care țin și pe care îl urmează cu strictețe: La Passeggiata.

motive

Ritualul constă în plimbările de agrement pe care le fac de mai multe ori pe zi. În special după mese. Plimbările după mese sunt absolut necesare pentru reglarea glicemiei.

Chiar și numai 10 minute de mers pe jos după masă, pot ține sub control glicemia. Obiceiul de socializare La Passeggiata este unul din acele motive care permit menținerea greutății optime a italienilor. 

2. Dieta strămoșilor lor transmisă din generație în generație.

Italienii obișnuiesc să mănânce zilnic după dieta mediteraneană. O practică de secole și nu au de gând să renunțe. Este dieta votată ca fiind cea mai bună din lume.

motive

Urmând dieta mediteraneană, italienii se concentrează pe consumul produselor proaspete de sezon. În același timp, ei consumă mult pește li carne albă.

La polul opus se află americanii, care consumă carne roșie în cantități foarte mari. Acesta este și motivul principal pentru care rata obezității este foarte mare în America.

Secretul

Iată așadar secretul! Sau unul dintre secrete. Fructele și legumele proaspete, uleiul de măsline, mai mult pește și carne albă și puțină carne roșie. Alimente sănătoase, naturale care stau la baza ratei scăzute a obezității în Italia. Și a oamenilor sănătoși.

3.Mâncarea pregătită în casă – partea pozitivă.

Italienii sunt adepții mâncărurilor pregătite în casă, în locul celor procesate. Au o bucurie extraordinară de a socializa și petrece timpul în familie savurând mâncarea adevărată. Nici gând de pizza congelată sau alte produse ultra procesate.

motive

În timp se americanii sunt cei mai mari consumatori de mâncare procesată. Cel puțin jumătate din caloriile consumate zilnic de aceștia provin din alimentele ultra procesate. Să nu uităm de amelioratorii artificiali de gust și de conservanți!

Desigur, timpul ne presează pe toți și este mult mai comod să apelăm la tipul acesta de alimente. Totuși, sănătatea cred că este unul dintre cele mai importante motive de luat în calcul. Să alegem metoda gătitului în casă, cel puțin de 2 ori pe săptămână, nu pare atât de greu.

Pizza italiană versus pizza americană

Aceștia reprezintă principalul motiv al obezității. Să luăm ca exemplu o felie de pizza cu brânză sau prânzul unui elev în America. Acestea conțin 303 calorii. La capătul opus, o felie de pizza italiană are numai 180 de calorii.

pexels photo 1566837 6 motive care duc la scăderea obezității

Cine credeți că ar trebui să se îngrijoreze și să schimbe regula? Evident, americanii sunt cei care ar trebui să urmeze exemplul italienilor. Cu siguranță ar fi o soluție pentru pierderea în greutate și gestionarea cu ușurință a acesteia. Și nu doar americanii, ci toți cei care își doresc să fie sănătoși.

4. Mic dejun ușor, în stil italian

Italienii preferă un mic dejun mai ușor. Pentru ei, acesta constă în ceva dulce, ca un răsfăț, cum ar fi un croissant sau o felie de tort necongelat. Alături de o cafea savurată cum numai ei știu să facă, mic dejunul italian este suficient.

Acest lucru nu se aplică la americani. Aș adăuga: nici pentru majoritatea dintre noi. Sunt chiar medici nutriționiști care spun că mic dejunul trebuie să fie consistent. Dar pentru că am luat drept exemplu americanii, continuăm cu ei.

pexels photo 3794739 6 motive care duc la scăderea obezității

Pentru americani, mic dejunul este cea mai importantă masă a zilei. Conține mâncăruri grase, dulciuri și carne. Destul de frecvent și la noi! Pe scurt: italienii încep ziua cu ceva ușor la masă, iar americanii preferă contrariul. Iată cum se completează lista de motive argumentate. 

5. Doar un singur aliment la un moment dat

Pentru italieni, gustul este mai important decât cantitatea și diversitatea. Ei se concentrează pe pizza și paste făinoase, în timp ce americanii aleg multitudinea de preparate.

Succesul bucătăriei italiene constă în simplitate. Ingredientele sănătoase, porțiile mici sunt principalele motive pentru care nu cresc în greutate. La un moment dat, italienii aleg să mănânce un singur fel de mâncare. Fiecare fel se găsește în cantitate mică, urmat de altă porție, fără a exagera.

motive

Ori, am văzut cu toții cum sunt mesele de ziua recunoștinței la americani. Ce se înțelege de aici? Modelul italian de a mânca un singur fel la un moment dat, este bun de urmat. Putem începe cu o salată, trecând apoi la un fel principal din pește sau pui.

6. Porții mici 

Am ajuns la ultimul din cele 6 motive. Acele motive care determină scăderea ratei obezității la italieni. Americanii sunt cei care pun accent pe porții mari. Pe lângă faptul că alimentele sunt congelate, adaugă toppinguri la nesfârșit. Ceea ce ne- a ”molipsit” și pe noi. :)

De cealaltă parte, italienii preferă porțiile mici pentru fiecare fel. Ei pot mânca o pizza întreagă, deoarece nu exagerează cu toppingul. La italieni, topingurile sunt proaspete și limitate, pe când la americani, nu. 

pexels photo 7664382 6 motive care duc la scăderea obezității

Eu nu am fost încă în America și nici în Italia. Și chiar dacă îmi place pizza, cu siguranță nu aș putea mânca una întreagă în stil american. Poate doar dacă aș participa la vreun concurs cu miză mare în joc.:)

Concluzii

Well, am ajuns și la final. Să tragem câteva concluzii din această prezentare succintă. Am putea reține și învăța de la stilul italienilor de a- și păstra greutatea optimă sănătății. Cele 6 motive amintite mai sus mi se par suficient de convingătoare.

Le- am putea urma pe toate sau măcar unele dintre aceste motive. Cu siguranță însă vom constata o îmbunătățire a sănătății. Vom putea spune chiar și despre noi că preferăm zilnic pizza și paste delicioase. Dar doar în stil italian, vom reuși performanța de nu ne îngrășa.

Deloc de neglijat este și aspectul cu supraîncărcarea farfuriei și consumul unui singur aliment sau fel la un moment dat. Dacă începem cu porții mici, ne putem bucura și de a doua. Însă numai dacă ne este foame.

motive

6 motive din spatele ratei obezității la italieni

Ce am mai putea face? Să începem ziua cu un mic dejun ușor, să mergem la o plimbare pe jos de cel puțin 15 minute după fiecare masă. Să înlocuim carnea roșie cu peștele și carnea albă. De asemenea, să mâncăm proaspăt, dar și mai multe fructe și legume.

Cum bine știți, experiențele personale sunt cele din care învățăm cel mai mult. Mărturisesc sincer, nu cunoșteam întru totul stilul alimentar al italienilor. Îl bănuiam și m- au convins experiențele celor din jurul meu.

Dar ce m-a făcut să înțeleg cel mai bine lucrurile a fost paralela cu experiența proprie. În vacanțele mele am ocazia să merg mult pe jos, să mănânc mai mult pește, fructe, legume etc.

La final

Toate acestea mă duc cu gândul la cele 6 motive, dar și la efectul extraordinar asupra mea. Slăbesc câteva kg, mă simt mult mai bine, mai sănătoasă, mai cu poftă de viață.

motive

Iar de când am aflat că italienii au cea mai mică rată a obezității, mi-am spus să trebuie să aflați și voi aceste motive. Pentru că sănătatea este cea ma importantă și mai ales, nimic nu este complicat sau greu.

Sunt lucruri mici, la îndemână, pe care le putem face cu toții. Voi ce metode aveți de a vă menține greutatea și sănătatea? Știați despre stilul italienilor? Dar despre cea mai mică rată a obezității din Europa și cele 6 motive?

Până data viitoare, alegeți stilul sănătos!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Parfumul fericirii: Oui La Vie Est Belle

De-ale vieții: emoții, gânduri și planuri

Tată bogat tată sărac – recomandare carte

5/5 - (1 vote)