Bun găsit, dragi prieteni! Articolul pe care vă rog să-l parcurgeți până la capăt, este unul de suflet. Despre copiii și adulții speciali. Cum v-am obișnuit, încep cu o poveste. Reală. În urmă cu niște ani am întâlnit un copil special. Așa numim copiii cu nevoi speciale, cu tulburări de spectru autist (TSA).

Cuprins

 ARIMA- locul oamenilor speciali

arima

Mărturisesc sincer, spre rușinea mea, până atunci nu am știut ce înseamnă autismul. În afara câtorva noțiuni generale despre această afecțiune, mult prea superficiale. Abia când i-am cunoscut părinții lui Andrei (copilul cu autism) și mi- au povestit câte puțin, am început să înțeleg.

Povestea

În primul rând, am aflat că autismul nu este o boală. Autismul este de fapt o tulburare de comportament. Un complex de simptome și afecțiuni grupate sub denumirea de spectru autist- TSA. Acestea sunt diagnosticate în urma analizei comportamentale a copilului.

Apoi, am aflat despre terapii, despre costuri, despre acceptare și integrare. Mai ales despre cele din urmă, acceptare și integrare, care sunt extrem de greu de realizat. Pentru că, mai mult decât tulburările în sine, este vorba despre empatie. Despre dăruire și implicare continuă.

Așa am înțeles, de ce se adunau atâția copii în acel mic lăcaș al Domnului. Atunci am descoperit ce suflete extraordinare au copiii speciali, dar și cei care le sunt mereu alături. Cât efort, câtă dedicație, câtă răbdare, dar mai ales investiție emoțională și financiară.

Centrul și Brutăria ARIMA

316740904 6307235939362139 7418733642461360959 n ARIMA- locul oamenilor speciali

Despre toate acestea vreau să vă vorbesc în acest articol. Să împart cu voi, cu toți cei care ajungeți aici, vestea pe care am aflat- o de curând. Se numește ARIMA și este locul în care fiecare persoană specială- cu nevoi speciale- poate fi ajutată. Fie că sunt tineri, fie că sunt copii sau adulți. Centrul și Brutăria Arima reprezintă locul în care se pot integra atât cei mici, cât și cei mari. 

În decembrie 2021 Asociația APEIT a deschis porțile Brutăriei și Centrului de educație pentru viață ARIMA. Ce este deosebit și extraordinar în asta? Ei bine, Brutăria ARIMA este primul loc în care sunt angajați tineri  și adulți cu autism și alte tulburări. La un an de la deschidere, Brutăria Arima are deja 6 angajați cu acte în regulă. Tineri speciali, cu nevoi speciale.

Integrare și terapie

Tineri minunați ca Andrei, copilul devenit tânăr adult chipeș, care doresc să devină autonomi. Care vor să lucreze, să devină independenți. Pentru că aceasta este cea mai mare provocare (aș spune chiar problemă). Integrarea și siguranța tinerilor cu autism, după ce părinții nu vor mai fi lângă ei. Astfel, tinerii și adulții învață cum să se integreze într-un colectiv de muncă. Cum pot deveni independenți, chiar și cei cu nevoi speciale.

arima

Centrul ARIMA

De asemenea, în Centrul Arima se oferă terapie Sonrise, terapie comportamentală, pianoterapie, terapie de integrare senzorială, logopedie, terapie ocupațională și grup de socializare. În timp ce în Brutăria Arima, tinerii și adulții între 18 și 50 de ani pot învăța meseria de brutar.

În Brutăria Arima, fiecare își găsește locul și poate deveni util la prepararea cozonacilor, sărățelelor, prăjiturilor sau torturilor. Bunătăți cu gust minunat, fără de care sărbătorile (viața în general), nu ar fi la fel.

Da, se poate!

Un  tânăr alege nucile, altul pregătește ingredientele pentru aluat. Unul pregătește tăvile și cuptorul, în timp ce altul învață să spargă ouăle. Totul împreună și sub atenta supraveghere a Patriciei Berbec.

269799755 338551738105143 7225020330310113016 n ARIMA- locul oamenilor speciali

Patricia Berbec

Patricia Berbec este președinta Asociației Pentru Educarea și Integrarea Tuturor- APEIT și terapeut. Cu experiență (9 ani) în centrele pentru copii din Danemarca și Iordania, Patricia a vrut să facă ceva și pentru copiii și tinerii speciali de la noi. A demonstrat că se poate cu Brutăria și Centrul Arima și vrea să meargă mai departe. Cu ajutorul nostru*, visul de a realiza “Campusul integrării sociale” este posibil.

Campusul integrării sociale

Ce este ”Campusul integrării sociale”? Un campus unde se vor găsi locuințe, locuri de muncă, terapie și spații recreaționale și de divertisment. Toate acestea, ca într-o viață normală, sunt oferite adulților cu autism și alte tulburări de dezvoltare. De aceste facilități se pot bucura de asemenea și tinerii proveniți din centrele de plasament.

*În 11 decembrie 2022 va avea loc un eveniment de strângere de fonduri lahotel Radisson din București. Eveniment va avea ca scop salvarea Centrului Arima și strângerea de fonduri pentru proiectul “Campusul integrării sociale.

Campusul integrării sociale înseamnă un fel de închidere a circuitului. Cu alte cuvinte, copii speciali să fie preluați de mici, să fie recuperați, să învețe o meserie și apoi să fie angajați.

arima

Familii speciale, atmosferă specială

În casele și familiile cu copii speciali, atmosfera este specială. La fel și în familia lui Andrei, tânărul pe care l- am cunoscut când era copil. În casele și familiile noastre încep pregătirile pentru Sărbătorile de iarnă.

Încă nu miroase a cozonaci și prăjituri de Crăciun și Anul Nou. Dar, cu siguranță, febra cumpărăturilor, a pregătirii cadourilor este maximă. Altfel spus, ne aflăm cu toții într-o perioadă specială. Cu toții avem vise, speranțe și sentimente speciale.

Dăruiți și veți simți special!

cover2 1 1024x446 1 ARIMA- locul oamenilor speciali

Tocmai de aceea am spus că este o poveste de suflet. Pentru suflete. Suntem mai buni, avem sufletul mai plin de bucurie și sentimente frumoase. Să dăruim puțin din ceea ce avem! Fie făcând o comandă la Brutăria Arima, fie donând în contul APEIT, vom dărui bucurie. Putem ajuta la integrarea unui copil sau unui adult special.

Garantez că veți simți ceva special, unic! Că veți avea sufletul cum nu l-ați mai avut atât de plin și de mulțumit! O spun cu sinceritate, din proprie experiență. Nimic forțat, nimic superficial, cu atât mai puțin comercial. Încercați și apoi scrieți-mi aici, în comentarii ce ați simțit.

Până data viitoare, buni și sănătoși să fim!

Cu bunătate și drag, MM

Articol scris pentru proba extra concurs SuperBlog 2022 -ARIMA.  Pentru Andrei și toți specialii!

Comenzile la Arima Bakery se fac telefonic, prin mesaj pe pagina sau mail la comenziarima@gmail.com.

Sursa: arima

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

cinema

lady slim

cozonaci

5/5 - (1 vote)