Bun găsit, prieteni! Uneori, iei pauză indiferent dacă vrei sau nu, simți sau nu, planifici sau nu. Viața, în generozitatea sa ne oferă de toate. Vorba aceea, oameni suntem și ne supunem regulilor numai de viață știute. Dar, nu despre filozofia vieții vreau să vorbesc acum. Cât despre pauza pe care sper că ați sesizat-o, s-a întâmplat și atât. Chiar și cu pauză de scris însă, de citit, am citit. Ce anume? Dincolo de aparențe, un roman scris de Lina Areklew.

Cuprins

Dincolo de aparențe – Lina Areklew 

dincolo de aparențe

O carte care nu prea mă trăgea inima să o aleg din teancul pe care îl aveam la îndemână. Titlul nu-mi transmitea mare lucru și nici nu-mi aminteam să fi citit altceva scris de Lina Areklew. Nici nu aș fi avut cum, deoarece Dincolo de aparențe este romanul său de debut. Dintre celelalte două semnate, unul este în curs de apariție.

Cele câteva referințe despre carte și ceva instinct m-a făcut să-i dau o șansă. Mi-am spus că e ceva ușor, ceva așa, mai de relaxare, ca de vacanță.

Ei bine, Dincolo de aparențe nu este deloc o carte ”ușoară”. Ci mai degrabă o lectură incitantă, care nu te lasă să o pui deoparte cu una cu două. Un thriller polițist deosebit de fascinant, asemenea genului crime noir (romane scrise de Samuel Bjork și Tova Alsterdal).

Dincolo de aparențe – acțiune, intrigi, personaje

20230524 162257 Dincolo de aparențe - Lina Areklew

Primele o sută de pagini le-am citit pe nerăsuflate, fără a putea desprinde de carte. În mare parte datorită faptului că este un roman cu intrigi și secrete de peste 40 de ani. Iar acestea încep să iasă la iveală odată cu crima descoperită pe insula Ulvön.  

Adică, acolo unde se desfășoară acțiunea: insula din nordul îndepărtat al coastelor Suediei. Apoi, datotită modului de construire a personajelor. Sunt construite atât de bine, încât nu e loc de îndoială că nu sunt reale.

Fredrick Fröding

Fredrick Fröding este personajul cu care începe Lina Areklew romanul Dincolo de aparențe. Supraviețuise uneia dintre cele mai mari tregedii în care fusese implicat un feribot. În accidentul respectiv își pierde toată familia. Ani întregi însă, Fredrick refuză să creadă că fratele său Niklas este mort.

dincolo de aparențe

Obsesia aceasta îi distruge sănătatea, cariera de polițist. Practic, viața lui e un dezastru sau, nu mai e nimic din ea. După ce i se pare că își vede fratele în fața unui hotel, Fredrick îl urmărește pe patron. Aastfel, ajunge să conducă câteva sute de km, de la Stockholm, până în insula Ulvön.

Adam Ceder

Adam Ceder este patronul unui lanț hotelier. Stabilise o întâlnire cu proprietara hotelului de pe insulă, intenționând să-l cumpere. Ajuns pe insulă, acesta rămâne peste noapte, cazându-se la hotel. Fredrick se cazează pentru o noapte la același hotel cu scopul de a descoperi ce ascunde Adam. Dar, firul narativ se încurcă destul de tare.

Fredrick ia medicamente antidepresive prescrise de psiholog, dar nu respectă doza. Mai mult, acesta le ia cu alcool, ba chiar bea mai mult. A doua zi, se trezește cu o mahmureală zdravănă și o geantă care nu-i aparține. Coborând din cameră, intenționează s- o predea, dar descoperă că geanta aparține lui Adam.

20230524 162503 Dincolo de aparențe - Lina Areklew

Proprietarul lanțului hotelier, Adam tocmai fusese descoperit mort. Fredrick nu-și amintește dacă a avut o discție cu Adam sau e doar închipuire. Spiritul polițienesc, dar și teama și curiozitatea, îl determină să păstreze geanta. Și asta nu e tot.

Sofia Hjortén

Sofia este polițista care se retrăsese pe insulă. După pierderea unei sarcini și alte suferințe, insula era singurul loc în care voia să fie. Cum cadavrul se afla la hotelul insulei, Sofia merge să investigheze. Dar, are un adevărat șoc atunci când îl vede pe Fredrick.

Acesta nu-i era necunoscut, ba dimpotrivă. Sofia și Fredrick fuseseră colegi la Academia de Poliție. Avuseseră și o relație care s-a încheiat odată cu abandonarea cursurilor de către Fredrick. Întâlnirea celor doi, după ani buni, face să iasă la suprafață sentimente și întrebări. Cum Fredrick își dă seama că nu are unde sta cu geanta victimei după el, merge acasă la Sofia.

dincolo de aparențe

Sofia descoperă legături vechi de peste 40 de ani între victimă și o tabără de vară. Între timp, apare încă un cadavru pe insulă. Cercetările și declarațiile martorilor duc însă și spre Fredrick, care începe o investigație pe cont propriu.

Suspiciuni, screte, dezvăluiri

Sofia nu poate să nu-și pună întrebarea dacă Fredrick, cu problemele lui nu este suspect de crimă. Era instabil, lua medicamente care îi afectau judecata, și era în posesia obiectelor personale ale lui Adam. Mai mult, dispăruse și nu putea ua legătura cu el pentru a lămuri lucrurile.

La început, ea ascunde faptul că îl cunoaște și că au avut o relație. Lucrurile iau o întorsătură periculoasă, ba chiar Sofia riscă să- și piardă slujba. Prin urmare, când iubitul Sofiei vine să le dea o mână de ajutor în anchetă, aceasta ia decizia de a spune totul.

Insula pare plină de secrete și legături care încep să se dezlege. Sofia și Fredrick mai au de trecut prin multe provocări iar suspansul crește cu fiecare pagină. În romanul Dincolo de aparențe scriitoarea oferă descrieri de o frumusețe stranie. Liniștea și decorul viu, sărbătoarea de Solstițiu care are loc în fiecare an, contrastează cu macabrele crime. Exact ca titlul: Dincolo de aparențe.

20230524 170008 Dincolo de aparențe - Lina Areklew

 

La final

Ca cititor ai impresia că ai deslușit misterul și știi cine este criminalul. Dar nu e deloc așa, deoarece autoarea romanului Dincolo de aparențe are alte surprize de oferit. Aceasta amplifică misterul, sporește suspansul până la dezvăluirea criminalului. Cine este acesta, ce final a pregătit Lina Areklew, ce se întâmplă cu Sofia, veți afla doar citind cartea.

Pe scurt, Dincolo de aparențe este o plăcere pe care merită să ne-o oferim. Lectura romanului reprezintă o reală bucurie. Mai ales pentru cei care adoră acest stil. Eu mă număr printre aceștia, deci pot spune că așa a fost: o plăcere! Dincolo de aparențe a apărut la Editura Rao, acolo unde o și găsiți.

Până data viitoare, lecturi interesante!

Cu bucurie și drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

casa azul

bumbăcel

clătite

Rate this post