Bun găsit, prieteni! Despre cafea s-a scris și se va mai scrie mult, deoarece este un subiect de larg interes. Chiar foarte larg, dacă mă gândesc mai bine. Mai mult de- atât, cofeina oferă tot mai mult material cercetărilor. Iar nouă, motive de a citi tot ce se descoperă și a afla beneficiile sau pericolele pe care le poate ascunde. Astăzi este despre posibilele beneficii pe care cofeina le poate avea asupra organismului.
Cuprins
Cofeina, grăsimea corporală & riscul de diabet tip 2
Cafeaua este cuvântul magic cu care începe ziua pentru zeci de milioane de oameni. Înainte de plăcerea (sau dependența) dată de cafea, întrebările ”Bei o cafea?/Vrei o cafea?/Ieșim la o cafea? ” declanșează deja alarma simțurilor. Că sunt o iubitoare de cafea, nu mai este niciun secret.
Diminețile mele încep cu o cafea bună, savurată întotdeauna după mic dejun. Pentru că, nu-i așa, toată lumea știe: cafeaua nu se bea pe nemâncate. Asta dacă nu vrem să ne facem mai mult rău decât bine. Este momentul zilei în care mă încearcă aproape tooate tipurile de sentimente.
Sunt sigură că în lume există mulți oameni care se bucură de cea mai populară băutură din lume. Indiferent că savurează o ceașcă de cafea sau apelează la băutura cu cofeină pentru a se încărca energetic. Conform cercetărilor, se pare că zilnic, se consumă aproximativ 2,25 miliarde de cești de cafea.
Cofeina – beneficii în funcție de metabolism
În același timp, noile descoperiri legate de cofeină și rezultatele cercetărilor avizate atrag atenția imediat. Concret, ultimele cercetări sunt importante pentru cei care se confruntă cu obezitatea sau supraponderabilitatea. Iar asta deoarece, cofeina are potențialul de a veni în ajutorul celor care doresc să piardă în greutate.
Alte studii arată legătura dintre aportul de cofeină și efectele beneficie asupra indicelui de masă corporală, bolilor cardiovasculare și a riscului de diabet tip 2. Atenție însă: nu toată lumea poate beneficia de efectele puternice de ardere a grăsimilor cu ajutorul cafelei!
Efectele pot varia în funcție de meatolismul fiecăruia. Funcție de viteza cu care un consumator de cafea metabolizează cofeina. Fenomenul se numește predispoziție gentică. Ce este predispoziția genetică? Cum bănuiți, se referă la influența genelor moștenite. Spre exemplu, unii dintre noi sunt predispuși genetic la hipertensiune arterială, culoarea ochilor sau a părului.
Genele joacă un rol limitat
Dar fenomenul de predispoziție genetică nu înseamnă că persoana respectivă dezvoltă o afecțiune sau caracreristică. Genele joacă un rol limitat și de această dată. În cazul cofeinei, totul depinde de viteza cu care ficatul organismului descompune cele două variante genetice comune.
Acestea se găsesc în genele denumite CYP1A2 și AHR iar cei care le au, tind spre un metabolism mai lent al cafeinei. Pe înțelesul tuturor, au nevoie de mai puțină cafea pentru un nivel ridicat de cofeină în sânge. Spre deosebire de cei care o metabolizează cu viteză mai mare. Detalii asupra explorării conceptului și a efectului asupra riscului de diabet tip 2 găsim în studiul cercetătorilor.
Legătura între scăderea greutății și riscului de diabet 2
Analizele și studiile realizate au avut drept rezultat un procent de 43% al efectului nivelului de cofeină din sânge asupra diabetului de tip 2 vine din pierderea în greutate. Totuși, nu s-a descoperit o legătură puternică între nivelul de cofeină predispus genetic și afecțiunile cardiace.
Rezultatele sugerează, că cei cu predispoziție genetică a unui nivel ridicat de cofeină în sânge pot avea beneficii asupra reducerii greutății și diabetului de tip 2. Altfel spus, există o asociere între getică și rezultate, dar pot fi și alți factori implicați. Care sunt explicațiile acestui rezultat benefic?
Cum se leagă aceste două cazuri de rezultatele obținute
Unul dintre mecanismele posibile care se află la baza acestei legături este termogeneza. Procesul cu ajutorul căruia corpul produce căldură prin arderea caloriilor. Cofeina poate crește acest proces prin stimularea sistemului nervos și creșterea ratei metabolice. Astfel, s-ar putea consuma mai multă energie care duce la pierderea în greutate.
O altă explicație poate fi înlăturarea apetitului cu ajutorul cofeinei. Aceasta influențează hormonii de foame (ghrelin) și sațietate (leptina). Rezultatul: un consum redus de alimente și pierderea grăsimii corporale în timp.
Al treilea mecanism posibil se referă la sensibilitatea la insulină. Aceasta se raportează la felul în care răspund celulele de insulină responsabile cu reglarea nivelului de zahăr din sânge. Contribuția cofeinei ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Aceasta se obține prin activarea receptorilor de adenozină din celulele musculare.
Orice cercerate are și limitări
Efectul: se activează absorbția superioară de glucoză și scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cele 3 mecanisme nu se exclud reciproc. Funcție de factorii individuali- genetica, dieta, stilul de viață, starea de sănătate-, pot acționa împreună sau independent. Deși rezultatele sunt încurajatoare, ca în orice cercetare apar și limitări.
Studiile efectuate până acum sunt realizate pe populație europeană. Așadar, s-ar putea ca aceste rezultate să nu se regăsească în cazul altor populații. Ele pot fi influențate de mediile genetice ale acestor populații, modul de consum al cafelei, expunerii la mediu etc.
În concluzie
Bun, acum am înțeles beneficiile cofeinei. Desigur, nu ne referim la o cafea ”îmbunătățită”, adică adăugându-i zahăr, lapte, frișcă etc. Vorbim despre cafeaua neagră, simplă, de calitate. Studiile arată bine și plecăm de la premisa că suntem de acord cu beneficiile. Dar întrebările nu pot fi neglijate.
Spre exemplu, cam câtă cafea ar trebui să consumăm pentru a ne menține greutatea sănătoasă sau a pierde în greutate? Sau, pentru a reduce riscul de diabet de tip 2. Știind că o ceașcă de cafea preparată conține 2 calorii iar o doză de cofeina de 4.5 mg pe kilogram de greutate corporală crește metabolismul cu 13%.
Ceea ce ar înseamna aproximativ 7 cești cu cafea. Mult prea mult pentru un organism care are nevoie și de odihnă. Ținând cont de asemenea că este băutura cu cel mai mare conținut de cofeină. Însă nu e cazul să vă pierdeți interesul dacă nu sunteți iubitori de cafea. Ceaiul verde sau ceaiul negru conțin la rândul lor o cantitate semnificativă de cofeină.
La final
Desigur, rezultatele cercetărilor ne bucură și dau speranță. Mai mult, reținem aceste beneficii, rezultatele fiind certificate de studii avizate. Trebuie însă să luăm în calcul detalii importante cum ar fi predispoziția genetică. Cafeaua fără zahăr, dieta, stilul de viață și starea de sănătate sunt un cumul de factori de care e bine să ținem cont.
Cofeina poate scădea greutatea și implicit riscul diabetului de tip 2. Însă nu este o regulă generală. Ne putem savura în continuare cafeaua și profita de încărcarea bateriilor cu energie. În același timp, suntem atenți la posibilele efecte și beneficii. Rămânem conectați la informații și descoperirile cercetătorilor, deoarece cofeina are încă multe informații de oferit. Voi ce cafea preferați?
Până data viitoare, beneficiați de cofeina din băutura preferată!
Cu bucurie și drag,
MM
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Sursa: medium daily digest
Ness cu Pepsi mi se pare bombă, mă trezește instant, oricât de obosită aș fi, iar pentru un răsfăț total apelez la o Cafea Frappe cu caramel. Pupici !
Eu beau doar o cafea pe zi, dimineata, foarte rar beau doua cafele, daca ma intalnesc cu o prietena la cafea. As bea mai multa daca as fi sigura ca slabesc, dar mai bine nu. :)
ah, eu cu cafeaua suntem prietene bune! beau una dimineata, daca mai ajung la vara-mea mai beau una, si daca e o zi nasoala, parca dupa pranz mai merge una!
Pentru mine, cafeaua este moment de relaxare, alte detalii nu prea stiam, dar iti multumesc!
Eu beau doar cafea decofeinizata ca altfel as avea palpitații la greu. Însă e foarte toxica dacă nu provine din sursa ecologica asa ca o beau mai rar.
Mmmm imi place cafeaua si este placerea mea vinovata. Recunosc ca o beau cu zahar si cu lapte, dar imi place si abia astept s-o beau dimineata