Salutare, dragi prieteni! Pădurea din fața casei îmi dă întotdeauna ”ora exactă”, calendaristic vorbind. Acum, îmi dă de veste că toamna mă privește deja peste umăr. Lucru greu de crezut, când aerul condiționat muncește pentru a modera temperatura din casă. Prin urmare, nu pot decât să mă simt recunoscătoare pentru privilegiul pe care îl am. Și, veți vedea puțin mai târziu și legătura cu tema articolului.

Cuprins

Îngerul Malei scrisă de Mala Kacenberg (carte)

îngerul Malei

Curios, lipsește  și acea ușoară nostalgie care mă cuprinde de obicei odată cu venirea toamnei. Dar, până una- alta, mă bucur de călătoriile pe care le fac odată cu fiecare carte citită. Sunt extraordinare, spectaculoase, emoționante! Sunt niște experiențe pe care efectiv nu le-aș putea afla și trăi, altfel decât prin intermediul scrierilor autorilor.

Îngerul Malei scrisă de Mala Kacenberg este una dintre cărțile pe care aș recomanda-o tututror. Este povestea adevărată de supraviețuire a scriitoarei din timpul Holocaustului. O relatare simplă a tuturor întâmplărilor și a drumurilor pe care a fost nevoită să le parcurgă.

Cartea Îngerul Malei poate fi pe drept cuvânt considerată o mică bijuterie spirituală. De păstrat la căpătâi sau în orice loc de suflet al bibliotecii (casei) fiecăruia. Deloc cuvinte mari, deloc gratuite. Deoarece, oricât de mult am citi despre cea mai urâtă perioadă a istoriei, Holocaustul, povestea de supraviețuire a unui copil de 12 ani este de departe cel mai bun jurnal citit vreodată.

Îngerul Malei – carte – jurnal

20230831 173728 Îngerul Malei scrisă de Mala Kacenberg (carte)

În acest jurnal- carte, poți afla despre curaj, despre inteligență și despre emoții în starea cea mai pură. De curajul și inteligența Malei Kacenberg fostă Szorer, de care s-a folosit pentru a supraviețui. Mala este un copil evreu născut în Tarnogrod, un sat din Polonia. Aceasta locuia împreună cu familia lângă o minunată pădure de pini.

Personajul principal – Mala

Mala și familia erau fericiți și duceau un trai decent până la invazia naziștilor. Până când satul lor a fost transformat într-un ghetou. Iar familia și prietenii încep să se confrunte cu foametea. Din acel moment, fetița de 12 ani și-a luat propria soartă în mâini. Împreună cu îngerul ei păzitor- așa cum își numește pisica Malach-, Mala pleacă în împrejurimi și face rost de mâncare.

Deși nu aveau voie să părăsească ghetoul, Mala își face curaj și iese. Cerșește, muncește și se folosește de tot felul de informații. Datorită faptului că știa limba poloneză, idiș și chiar câteva cuvinte în engleză și rusă, putea înțelege conversațiile surpinse. Folosindu-se de inteligență și ingeniozitate, Mala folosea apoi informațiile în diverse împrejurări în fața cărora era pusă.

îngerul Malei

De multe ori își forțează norocul și curajul, jucându- și ultima carte. Spre exemplu, smulge steaua galbenă pe care erau obligați să o poarte în piept toți cei din ghetou. Astfel, un copil cu o pisică și cu înfățișare mai mult de poloneză decât de evreu este aproape invizibilă chiar și pentru naziști.

Un roman document

Îngerul Malei este un roman document foarte prețios. Care ar trebui păstrat cu sfințenie. Cartea reflectă atât de bine istoria din perioada Holocaustului, încât doar așa nu poate fi dată uitării. Desigur, sunt multe documente și mărturii din acea cruntă perioadă. Dar, nimic nu este prea mult când vine vorba despre suferința și chinurile inimaginabile la care au fost supuși acei oameni.

În același timp, Îngerul Malei este povestea reală a unui copil condamnat la moarte de naziști. Un copil care se ”încăpățânează” însă să trăiască, în ciuda tuturor obstacolelor întâlnite. O fetiță de a cărei ingeniozitate incredibilă este surprins orice adult. Singurul supraviețuitor din familia sa.

20230831 173825 Îngerul Malei scrisă de Mala Kacenberg (carte)

Mala nu descrie artistic fiecare drum pe care îl face, fiecare pericol prin care trece. Fiecare salvare la limită, de la moarte. Cum reușește să se strecoare de fiecare dată. Ea relatează pur și simplu cu exactitate și claritate totul. Acțiunile, trăirile, emoțiile, gândurile, planurile pe termen scurt și deciziile pe care și le ia.

Credință, inteligență, curaj

Cum reușește, cu ajutorul crediței, inteligenței și inventivității sale să treacă printre pericole. Chiar și printre naziști. Cursiv, cu o simplitate care nu lasă loc niciunei rezerve sau mici fisuri în realitatea expusă. Îngerul Malei este un roman lipsit de sentimentalism, profund emoționant.

Alături de Malach, Îngerul Malei, fetița reușește să adune provizii și să se întoarcă la familia ei în ghetou. De multe ori, salvarea vine inexplicabil, ca prin minune. Tocmai de aceea, își consideră pisica care o însoțea peste tot, îngerul său salvator. Două suflete care își țin de urât, se încurajează și își insuflă reciproc putere, încredere și speranță.

20230831 173903 Îngerul Malei scrisă de Mala Kacenberg (carte)

Mai târziu, în relatările sale din romanul Îngerul Malei, autoarea explică de ce își consideră pisica un înger. Mala își dă seama că nu și- a văzut niciodată pisica mâncând sau bând apă. Mai mult, constată că aceasta dispărea uneori și apărea de nicăieri. Special parcă, pentru a o avertiza de vreun pericol care urma sau pentru a o salva dintr-o situație foarte gravă.  De aici și numele cărții, Îngerul Malei.

Vă las să descoperiți

Am citit cartea pe nerăsuflate. Dar nu am de gând să vă povestesc nimic din traseul Malei. Și nici despre experiențele pe care le are în drumurile sale. Sau deciziile pe care le ia. Vă las să le descoperiți singuri. În plus, dacă aș face asta, simt că ar fi asemenea unei mari trădări. Mala merită respect și pioșenie pentru tot ce a îndurat.

Pentru fiecare suferință, jignire, durere, dar și pentru fiecare cuvânt scris în carte. Roman scris integral din memorie. Deoarece, nu ar fi putut nota nimic, deși se gândise la un moment dat. Ar fi fost extrem de periculos și compromițător, în cazul în care ar fi fost prinsă. Mala și-a promis că va scrie totul dacă va reuși să supraviețuiască. Și, și-a respectat și acest cuvânt.

îngerul Malei

Recomand sincer

Cartea Îngerul Malei a fost tipărită și poate fi găsită la Editura Rao. Cât despre recomandare, nu mai există nicio îndoială după tot ce am scris. Mi- aș dori să aflu că există un număr cât mai mare de oameni care au citit sau vor citi Îngerul Malei.

Vă spun cu mâna pe inimă că nu este doar o poveste reală de supraviețuire și despre lecții de curaj. Este pur și simplu o bucățică de istorie care trebuie păstrată și transmisă mai departe generațiilor viitoare. Este o obligație morală, m-aș aventura să mă exprim, să cunoaștem povestea unui supraviețuitor al Holocaustului. Unui copil. Așadar, recomand Îngerul Malei, indiferent de părerile, părerologilor. Haters ilor.

Până data viitoare, citiți. aflați, învățați!

Cu recunoștință și drag,

MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

legume

experiențe

incendiile

Rate this post