Bun găsit, prieteni! Vara este- printre altele,- și anotimpul fructelor și al legumelor. Iubitori sau nu de aceste minunate roade ale pământului, de pe la noi sau din toată lumea, ne bucurăm de ele cu toții. Practic este imposibil ca măcar unul din diversitatea acestor alimente să nu fie pe gustul nostru. Proaspete, preparate sau conservate, legumele și fructele aduc savoare, dar și beneficii organismului.

Cuprins

Legume și fructe de vară – rețete și preparare

legume

Desigur, asta nu înseamnă să neglijăm partea de plăcere și răsfăț a papilelor gustative. Prin urmare, tema de astăzi este legată de, mâncare. Să fiu și mai clară, despre preparate, rețete și alte povești cu legume și fructe de vară. De la dulcețuri, gemuri, compoturi și alte dulciuri, la tocănițe, salate sau proaspete.

Eu una le ador și cred că aș putea număra pe degetele de la o mână care nu-mi plac. Iar când spun că nu- mi plac, înseamnă că și pe acelea le- am încercat măcar o dată. Doar așa mi-am dat seama că nu mă dau în vânt după ele.

Profit de fiecare loc și perioadă în care găsesc legume și fructe proaspete. Fie că sunt acasă, în vacanță sau alte locuri, nu-mi refuz niciodată plăcerea de a mă bucura de ele. De prospețimea, savoarea și benficiile pe care le oferă aceste minunate alimente. Le integrez în stilul meu alimentar, având grijă să respect regulile, indicațiile nutriționistului.

20230811 105152 Legume și fructe de vară - rețete & conservare

Legume și fructe – proaspete sau conservate

Cum este firesc însă, ne dorim să profităm  cât mai mult de legumele și fructele de sezon. Prin urmare, recurgem la diverse metode de preparare, păstrare și conservare. Spre exemplu, legume coapte cu usturoi, folosite ca sos pentru friptură la grătar sau/și tocănițe.

Nici la capitolul dulcețuri nu ratez ocazia. Am făcut deja dulceață de caise, chiar și de piersici, de vișine și cireșe. Urmează pepenele galben, prunele, afinele și gutuile. De asemenea, păstrez fructe și legume la congelator, fac compot, dar și diverse lichioruri.

Dintre cele din urmă, am făcut lichior de nuci verzi, de pepene galben, de cireșe și de gutui. Nu în ultimul rând, deja o tradiție a familiei, afinata și mai rar, vișinata. Probabil le- ați gustat pe toate, poate le- ați și preparat.

legume

Preparate an de an

De- a lungul timpului, v-am împărtășit o parte din rețetele mele. Așadar, nu mai este niciun secret: afinata o pregătesc în fiecare an. Licoarea fină, ba chiar sănătoasă consumată în cantități mici, a ajuns și la prietenii din Tenerife. Este foarte apreciată și savurată cu mare plăcere. Cred că vă imaginați că abia ne așteaptă cu sticla special pregătită cu panglicuța tricolor și sigiliul familiei.

Celelalte le pregătesc aleatoriu, dar cel puțin încă un lichior dintre cele enumerate. Anul acesta de exemplu, am ratat nucile verzi. Prin urmare, nici dulceața, nici lichiorul de nuci verzi nu se vor găsi pe rafturile cămării din subsol. Un motiv în plus să prepar dulceața și lichiorul din pepene galben. Mai ales că pepenele galben se află printre preferatele mele de vară.

20230813 133450 Legume și fructe de vară - rețete & conservare

Să trecem însă la lucruri concrete. Adică, la modul de preparare și ingredientele necesare rețetelor cu fructe și legume de vară. Din lista de preparate am ales să împărtășesc cu voi rețeta de legume coapte cu usturoi.

Legume coapte cu usturoi

Legumele coapte cu usturoi sunt absolut delicioase. Pot fi folosite ca sos, garnitură, și chiar pe post de salată. Rețeta se poate face pentru a fi consumată pe loc, dar poate fi păstrată și pentru iarnă. Pentru această rețetă putem alege și folosi mai multe legume: ardei gras sau capia, roșii bine coapte, ceapă, dovlecei, vinete sau/și ciuperci. Depinde de gustul fiecăruia.

În cazul în care folosesc vinete, dovlecei și ciuperci, consumăm preparatul pe loc. Cel puțin asta pot spune din experiența proprie. Nouă însă ne place atât de mult acest tip de preparat, încât am vrut să îl păstrăm și pentru iarnă. Astfel, ne-am propus să încercm dacă preparatul rezistă.

legume

Rezultatul a fost uimitor și de atunci îl preparăm în fiecare an. Mai întâi, menționez că legumele folosite trebuie să fie proaspete și bine coapte. De ce spun bine coapte? Deoarece, mai ales roșiile au un gust deosebit, dulce. Vă imaginați că am încercat și legumele mai puțin coapte. Nu atât din curiozitate, cât de poftă. Bineînțeles, rezultatul nu avea nicio legătură cu savoarea și gustul știute.

Ingrediente și preparare

Sigur, dacă legumele sunt din grădina proprie este și mai bine. Cum am mai povestit, noi avem o mică grădină în care cultivăm roși, ardei, ceapă, usturoi. Atât cât este necesar consumului pentru familia noastră. Altfel spus, majoritatea legumelor folosite sunt din gradina proprie.

legume

De ce avem nevoie pentru rețeta propusă

Iată ingredientele de care avem nevoie pentru rețeta nostră:

roșii coapte bine – aproximativ 1Kg,

ardei – 1/2 kg,

ceapă – 2 cepe medii,*

usturoi – 1/2 – o căpățână*

În cazul în care preparăm rețeta pentru consum imediat, adăugăm:

vinete – 2 bucăți,

dovlecei -1,

ciuperci – 5-6 bucăți,

1-2 linguri ulei de măsline,

sare,

1 linguriță zeamă de lămâie. 

20230805 150039 Legume și fructe de vară - rețete & conservare

Cum se prepară

Prepararea rețetei nu este deloc complicată. Aș spune chiar că este foarte simplă, dacă coacerea legumelor nu reprezintă un chin. Așadar, se coc legumele pregătite: roșiile, ardeii, vinetele, dovlecelul, ciupercile și ceapa. Pe flacără sau cum procedează fiecare, în mod obișnuit. 

Vinetele, dovlecelul și ceapa se taie pentru a fi coapte. Eu le tai rondele de aprox 1 cm grosime și pun un praf de sare peste ele. Deși cred că nu este nevoie să amintesc că vinetele sunt foarte pretențioase, simt nevoia să insist. Cu atât mai mult cu cât sunt periculoase datorită fenomenului de oxidare.

Odată copți, ardeii se curăță de coajă, semințe și codițe și se pun într-un vas. Decojim roșiile și zdrobim (pasăm) ușor pulpa coaptă, cu lingura de lemn. Se întâmplă în aelași vas, peste ardeii copți. Adăugăm celelalte legume coapte, usturoiul zdrobit și ulei de măsline. Potrivim de gust cu sare și un strop de zeamă de lămâie.

20230826 154955 Legume și fructe de vară - rețete & conservare

Un preparat versatil

Aromele legumelor coapte sunt divine în acest amestec! Preparatul se păstrează excelent, dacă îl punem în borcane sterilizate și bine capsate. Fără conservanți, ca orice alt sos preparat pentru iarnă. Repet însă, nu am pus vinete și ciuperci în sosul pregătit pentru iarnă. Iar dacă nu am experimentat această ”formulă”, nu o pot recomanda.

În funcție de gustul fiecăruia, puteți adăuga și alte condimente, cum ar fi piper sau busuioc. De asemenea, se poate folosi mai mult (sau mai puțin) usturoi, ulei de măsline și zeamă de lămâie. 

În loc de zeamă de lămâie puteți folosi un pic de oțet de mere/balsamic etc. De aceea am spus mai devreme, că poate fi folosit și ca salață. De altfel, preparatul este foarte versatil. Poate fi servit alături de friptura la grătar sau la cuptor, cu cartofi natur sau legume trase la tigaie. Ba chiar și la paste. Imaginația nu are limite, deci aștept ideile voastre.

legume

La final

La final, mai am de adăugat ceva important. Rețeta originală am descoperit-o într-o comună din sudul țării, de pe lângă Craiova. Aceasta conținea vinete, ardei și roșii coapte și usturoi. Ne-a plăcut foarte mult și am început să preparăm propria rețetă.

Am experimentat și preparat, după cum am povestit, adăugând și alte legume. Am ajuns la aceste variante pe care le preparăm ori de câte ori vrem să ne bucurăm de savoarea legumelor de vară. Acestea fiind spuse, vă urez ”Poftă bună!”

Până data viitoare, bucurați-vă de savoarea legumelor & fructelor!

Cu bucurie și drag,

MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

experiențe

incendiile

omenia

Rate this post