Bun găsit, prieteni! Culorile toamnei încep să zugrăvească tablouri absolut minunate. Blândă și generoasă, vremea ne face concesii. Ne putem considera norocoși chiar, date fiind ravagiile provocate în Grecia, Spania și alte țări. Locuri pe care le adorăm, țări- destinații preferate de vacanță afectate de calamități. Scene greu de imaginat în viața reală, nu ficțiunea imaginată de scenariști sau scriitori.

Cuprins

Sooley – scrisă de John Grishman

Sooley

Apropo de scriitori, am trei cărți pe care le-am citit în ultimul timp. Da, am avut mai mult spor în această perioadă, poate și datorită cărților una mai interesantă ca alta. Dintre acestea, am ales să vă spun câteva cuvinte despre Sooley- scrisă de John Grishman.

Motivul pentru care am ales această carte este oarecum legat de dramele celor afectați de catastrofe. Pentru că, a fi sensibil, a fi empatic, a te pune în locul celuilalt, nu înseamnă diminuarea valorii, a caracterului. Nici atât a statutului sau capacității care te crezi sau chiar ești. Dimpotrivă. Opinia mea este că toate acestea duc la o îmbogățire a tot ceea ce sau cine suntem.

Romanul scris de John Grisham este  o poveste emoționantă pe care greu o poți lăsa din mână. Paginile par să se întoarcă singure, ținând interesul și dorința la cote ridicate. Autorul romanului, de altfel foarte bine documentat, folosește atât de bine detaliile, încât te trezești de multe ori în pielea personajului. Sau, cel puțin te duc cu gândul la unele situații asemătoare.

20230910 235031 Sooley - scrisă de John Grishman

Sooley – personajul

Sooley, pe numele său Samuel Sooleymon este un tânăr de șaptesprezece ani. Un atlet extraordinar, cu viteză nemaipomenită și salt vertical fantastic. Adoră baschetul pe care îl joacă de când se știe. De la treisprezece ani este considerat cel mai bun din Lotta. Un sat izolat de la periferia unui oraș al încercatului Sudan de Sud.

Samuel o moștenește pa mama sa în ceea ce privește înălțimea și aspectul atletic. La șaptesprezece ani, Sooley avea deja de 1,93 m înălțime și era în creștere. Visa să joace în NBA, să devină un jucător de talia lui Niollo și să-și ajute familia.

Dorea să studieze la facultate și să-i ofere și surorii și fraților mai mici această șansă. În Sudan femeile nu au dreptul de a merge la școală. Angelina, sora lui Sooley primea însă educație acasă de la tatăl lor, învățător.

Povestea lui Samuel Sooleymon

Sooley

Povestea lui Sooley începe cu drumul în capitala Juba, la preselecțiile pentru echipa Under 18. Deși nu strălucește, selecționerul îl place și vede în el un talent neșlefuit. Dându-și seama că Samuel este tipul modest, muncitor, talentat, serios, îl selectează. Fericit din cale afară, Samuel se întoarce acasă, urmând să revină peste două luni.

Pe drumul de întoarcere asistă la o scenă de coșmar. Autobuzul în care se afla tânărul este oprit de câțiva soldați care urcă și pornesc mai departe. La scurt timp, autobuzul este atacat de un grup de rebeli înarmați. Soldații reușesc să-i anihileze, însă Sooley vede o scenă care îl marchează. Un copil înarmat din grupul rebelilor, care apare în ultimul moment este împușcat de soldați.

Acasă

Acasă, Samuel este primit cu mare bucurie și este sărbătorit de tot satul. Era considerat deja mândria satului. Dar tânărul este conștient că mai e drum lung până să-și împlinească visul. În cele 2 luni își dă examenele de sfârșit de liceu, își ia diploma, apoi pleacă în capitală. Urmau jocuri între echipe, drumul în America unde antrenorii erau cu ochii pe jucători.

Sooley nu fusese niciodată plecat din sat. Nu se despărțise niciodată de familia sa și nu urcase niciodată într-un avion. Toate astea le trăiește pe repede înainte. I se pare ireal, dar nu-și pierde determinarea și încrederea că va deveni un mare jucător de baschet. Visul începe a prinde contur odată ce ajunge în America la turneul de baschet între echipele universităților.

Într-o singură noapte

IMG 20230904 182542 115 Sooley - scrisă de John Grishman

Între timp, într-o noapte, în satul natal are loc un atac armat al rebelilor. Aceștia incendiază satul și omoară toți bărbații și băieții. Printre aceștia se află și tatăl lui Sooley. Mama și ceilalți frați reușesc să fugă împreună cu alte sute de localnici.

La un moment dat, fugarii sunt întâmpinați de alți rebeli înarmați. Împușcă o femeie și iau două fete din grup, una fiind Angelina, sora lui Sooley. Lovită atunci când protestează, mama și ceilalți doi frați pleacă mai departe prin tufișuri și pietriș, în speranța găsirii unui ajutor.

În timp ce turneul era în plină desfășurare, Sooley află cumplita veste. Satul natal îi este pârjolit, tatăl mort, sora dispărută iar mama și cei doi frați fugari. Vrea să se întoarcă în sat, își reproșează că nu a fost cu familia și simte că e pierdut. 

Talent neșlefuit, fler și puțină simpatie

Selecționerul Ekko nu-l lasă, explicându-i că nu are la ce se întoarce. Satul nu mai există, familia- cât mai rămăsese din ea- era refugiată. Singurul lucru care îi rămâne de făcut este să lupte prin orice mijloace să-și găsească mama și frații și să-i aducă în America. Ceea ce era extrem de greu și de lungă durată. Totuși, Sooley găsește în asta motivația care îl determină să muncească și mai mult.

20230911 000535 Sooley - scrisă de John Grishman

Ekko, selecționerul (și antrenorul) este omul care simte o simpatie față de Samuel încă de la început. După tregedie însă, face tot ce îi stă în putință pentru a-l ajuta. Flerul sau poate inima nu l-au înșelat și Sooley demonstrează ceea ce doar Ekko a văzut. Un talent care nu fusese șlefuit.

Cert este că din ambele motive- simpatie și fler-, antrenorul echipei North Carolina Central îi dă o bursă. Samuel se mută în Durham, se înscrie la facultate și se pregătește intens să treacă la profesioniști. Dar va reuși să devină unul dintre cei mai buni jucători?

Ce se va întâmpla cu Sooley?

Va putea demonstra lumii întregi că un băiat modest, poate deveni un jucător de înaltă clasă? Un tânăr care nu a jucat decât în stradă și pe pământ. Fără antrenament, fără echipament, în condiții precare. A cărui viață i-a fost zguduită de o tragedie inimaginabilă, care l-a lăsat pe drumuri.

Rămas fără familie, fără casă, departe de țara sa, va reuși să facă față tuturor? Ce se va întâmpla cu tânărul care trăiește experiențe într-un an cât într-o viață? Dar cu familia care i-a mai rămas? Va reuși să o aducă în America? Ei bine, toate acestea le veți afla citind romanul Sooley. Al cărui nume vine de la numele pe care i l-au dat colegii personajului nostru principal. 

La final, recomandare

Dacă am ales să vă spun puțin din povestea lui Sooley, indubitabil mi-a plăcut. Mult. Aș folosi multe cuvinte la superlativ, dar nu este nevoie. Romanul lui John Grishman aproape că nu are nevoie de recomandare.

Este suficient să citești primele pagini și îți dai seama că este o alegere bună. Recunoști stilul convingător, povestea plină de emoție și suspans. Și un punct culminant care nu lasă loc îndoielii: romanul este marca John Grishman.

Până data viitoare, lecturi așa cum vi le doriți!

Cu drag și bucurie,

MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

felicitări

september

Îngerul Malei

Rate this post