Bun găsit, dragii mei! De o bucată bună de timp am tot pus pe rețelele sociale, fotografii cu mâncare. Intenționam să rămână doar acolo, dar mi-am schimbat optica și am decis să scriu despre ce am mai bucătărit.
Mereu am considerat că sunt mulți oameni talentați cu adevărat în ale gătitului, iar eu nu fac parte dintre ei. În sensul că nu am preparate inedite, noutăți, sofisticate, ci pregătesc după rețete ultracunoscute. E drept, unele sunt foarte vechi, simple, de la mama, bunica etc.
Cuprins
Ce am mai bucătărit – povești și rețete
Acestea și unele pe care le am din vechi (și noi) cărți de bucate sau le aflu de pe interneți. Deja știți că am o slăbiciune pentru rețetele Ginei Bradea. Dar, îmi place să adaptez, reinerpretez și ajustez, în funcție de inspirație, gust și preferințe.
Despre astfel de preparate ce am mai bucătărit vă vorbesc. Dintotdeauna am gătit cu drag, cu pasiune, dar nu mereu am avut și chef. :) Iar în acele perioade, pur și simplu mă dezlănțui. Aș putea spune că în ultima perioadă, de aici a pornit totul. Deși, nu ar fi chiar sută la sută adevărat.
Am început mai pianissimo, odată cu sărbătorile de iarnă. Abia ulterior m-a lovit așa, și cheful și inspirația. Începutul a fost greu, dar odată cu startul la cozonaci, am fost de neoprit. De la prăjituri, pâine de casă, mâncăruri tradiționale, la feluri mai sofisticate și festive pentru sărbători.
Mai mult ca sigur, reacțiile celor care au mâncat (sau văzut) m-au motivat. Cred însă, că și vremea a avut rolul ei în declanșarea avalanșei de preparate. Pare că este cea mai potrivită pentru ceva bun, ceva de ronțăit ce am mai bucătărit și ne-a plăcut.
Și apoi, iarna este cea care trezește nostalgia, gusturile copilăriei. De altfel, se regăsesc printre ce am mai bucătărit. Apropo, oare de ce aceste preparate, deși sunt mâncăruri simple, au așa un gust nemaipomenit?
Ce am mai bucătărit cu chef și pasiune
Dar să nu pierdem timpul cu despicatul firului în patru, (la care sunt bună, e drept). Să trecem la fapte, adică la ce am mai bucătărit. Trebuie însă să recunosc, am decis să povessc ce-am mai bucătărit, după ce mi s-a solicitat o rețetă. Așa mi-am dat seama că s-ar putea să mai fie și alți interesați de rețetă.
De ce nu, să își dorească sa afle rețete sau idei din ceea ce am mai bucătărit. Sigur, mi-a fost un pic cam greu să aleg dintre bunătățile pe care vi le-am arătat. Până la urmă, am ales câteva din rețete iar pentru restul propun să alegeți și să scrieți în comentarii.
Prima rețetă aleasă din ce am mai bucătărit este prăjitura cu ananas și zahăr caramelizat. Ei bine, aceasă prăjitură este o variantă a tortului de mere, despre care am mai vorbit. Merele întregi le-am înlocuit cu felii de mere sau alte fructe. Spre exemplu am folosit felii de gutui, pere, caise, etc.
Povestea prăjiturii cu fructe și zahăr caramelizat
Povestea sau inspirația, a venit când am vrut să fac un tort, dar nu-l voiam pe cel de mere. Pe de altă parte, fructele și bunătățile cu fructe, fresh, sunt preferatele noastre. Atunci am ”inventat” blatul cu fructe, zahăr caramelizat și un fel de pandișpan. Este deosebit, jonglez cu cremele, iar fructele plac tuturor.
Prăjitura, am făcut-o așadar, într-o doară, dar nu este ceva extra-nemaivăzut. Cu siguranță există multe gospodine care o prepară. Deci: se anunțaseră niște prieteni în vizită și voiam ceva rapid, nu foarte complicat, dar gustos. În plus, nu era timp pentru cumpărături, deci trebuia să mă descurc cu ce aveam în casă. Și, aveam câteva mere și câteva pere. Mi-am spus că nu ar avea ce rău să se întâmple, prin urmare le-am combinat.
Pentru vasul pe care îl folosesc – o cratiță Tefal Ingenio (16 cm) am folosit 3 mere și 2 pere felii. Rezultatul a fost atât de apreciat, de gustos și aspectuos încât am introdus această prpjitură în lista preferatelor.
Ce am mai bucătărit:
Prăjitura cu ananas și zahăr caramelizat
Ulterior, am început să înlocuiesc merele și perele cu diverse alte fructe. Fie din curiozitate, fie din cauză că erau la îndemână prin casă: gutui, caise, cireșe, etc. Fructele folosite pot fi și din compot, ananasul fiind unul dintre fructele mele preferate. Și acum, iată ingredientele necesare prăjiturii cu ananas și zahăr caramelizat:
- 1 compot ananas rondele,
- 5 linguri zahăr pentru caramelizat,
- 5 ouă,
- 5 linguri ulei,
- 5 linguri apă,
- 5 lingur făină,
- esențe.
Preparare: Se caramelizează zahărul, cu grijă să nu se ardă, rotind vasul pentru a-l ”îmbrăca” cât mai uniform. Când caramelul s-a întărit, se așează rondelele de anasas scurse pe toată suprafața vasului. În spațiile libere se pun bucăți de ananas sau miez de nucă, stafide sau câte o linguriță de dulceață.
Pot fi și cireșe congelate sau din compot. Depinde de imaginație, de preferințe și de aspectul pe care îl doriți. Eu am folosit doar ananas, deoarece nu am vrut să o decorez. Tips: În cazul în care folosim fructe proaspete, băgăm cratița pentru 10 minute în cuptorul încălzit la 160º.
Blatul
Între timp, pregătim compoziția pentru ”blat”. Separăm albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile împreună cu zahărul, uleiul, apa, esențele, se amestecă foarte bine. Albușurile se bat spumă tare cu mixerul. Turnăm amestecul de gălbenușuri peste albușul bătut spumă, amestecând de jos în sus cu o spatulă. Nu mai folosim mixerul.
La sfârșit adăugăm 5 linguri de făină, pe rând, în ploaie. În funcție de făină, s-ar putea să fie nevoie să mai adăugăm 1-2 linguri. De asemenea, se poate adăuga 1 plic praf de copt odată cu făina. Turnăm compoziția peste ananas și dăm la cuptor la 175-180º pentru aproxmativ 45 minute. Pentru siguranță, facem proba cu scobitoarea.
Când este gata, lăsăm câteva minute și apoi răsturnăm prăjitura. Bineîțeles, o putem însiropa și atunci pregătim un sirop pe care îl turnăm peste prăjitură când se scoate din cuptor. Se lasă să se însiropeze și cât este încă caldă, se răstoarnă. Se lasă să se răcească, se taie și, ”Poftă bună!”
Siropul
Pentru sirop avem nevoie de 150 g zahăr, 300 ml apă și rom. Se fierbe până scade la jumătate. Pentru că am amintit mai sus de decor, în funcție de preferințe, se poate decora cu frișcă. Eu zic că deja intrăm la capitolul torturi dacă continuăm în ritmul acesta și mă opresc aici. Căci despre torturile mele cu blat cu fructe și zahăr caramelizat, voi povesti altă dată.
Ce am mai bucătărit?
Acum, am ales o altă rețetă din ce am mai bucătărit în perioada cu poftă și pasiune. Este vorba despre saramura de pește. Există o poveste și la saramură, desigur. Înainte să descopăr saramura preparată de niște prieteni buni, nu doar că mi se părea complicat. Dar nici nu mi se părea ceva pe gustul meu.
Saramură de pește – povestea
Numele preparatului, saramură de pește, mă ducea cu gândul la anii petrecuți în internat. Când aveam pește, rămâneam nemâncată sau nu mă săturam. Adevărul este de fapt că nu mâncasem o saramură bună, pregătită bine.
Dar, de la momentul în care am mâncat acea saramură, mi-a mers la suflet. Mai mult, a rămas în topul listei de bucate ce le prepar cu ocazia diverselor sărbători, evenimente sau pur și simplu.
Prin urmare, am preluat rețeta prietenilor și evident, am adaptat-o gusturilor noastre. S-a aflat și printre rețetele de sărbători ce (le-)am mai bucătărit. Imediat vă voi dezvălui de ce avem nevoie pentru saramura de pește ce am (mai) bucătărit. Atenție: vă avertizez că este o rețetă pe care o fac eu, fără nicio altă pretenție. Prietenii de la care o știu au lucrat în domeniu, la Intercontinental. Cu alte cuvinte, se pricep. Bine.
De ce avem nevoie pentru saramura de pește
Pentru 4 persoane eu folosesc 2 – 3 pești dorada, depinde cât sunt de mari. Dorada este peștele preferat, deși cea mai bună este cu crap românesc. De regulă, facem cu ce găsim mai proaspăt în comerțul cel de toate zilele. Adică în pescăriile hipermarketului sau magazinului Selgros. Îmi place ca saramura să conțină mai multe legume, de aceea, pentru soluție folosesc:
- 2 morcovi,
- 1 ceapă,
- 5 grăunți de usturoi,
- 1 țelină (mică),
- 1-2 ardei gras,
- 2 roșii,
- frunze de țelină (cu tije),
- pătrunjel
- sare, piper,
- opțional: ardei iute
- 2 l apă
- Mai avem nevoie de o căpățână de usturoi zdrobit (cantitatea variază în funcție de gustul fiecăruia).
Preparare
Cum preparăm soluția. Legumele spălate, curățate și tăiate (grosier, nu mic) se pun într-un vas apă cu sare la fiert. Când încep să fiarbă legumele, adăugăm frunzele tocate de țelină cu tije. Pregătim peștele-curățăm, filetăm, sărăm.
Peștele astfel pregătit se poate prăji în ulei, frige pe grătar sau se dă la cuptor. În funcție de gust și preferințe. Noi îl facem pe jar sau la cuptor și foooarte rar alegem să-l prăjim.
Pe grătar mai putem pune și niște legume. Vă aminți de legumele coapte cu usturoi , altă rețetă din ce am mai bucătărit. Între timp, dacă soluția este gata, se oprește până se face peștele. În cazul în care și peștele este gata, se pune în soluție.
Se adaugă usturoiul, se mai potrivește de sare, piper, etc. și se lasă să dea câteva clocote împreună. Se lasă apoi să se odihnească puțin, se scoate peștele și se așează ca o vedetă ce este, în farfurie. Îi alăturăm legumele și zeama și decorăm cu pătrunjel proaspăt.
V-aș spune ”Poftă bună” dar, în caz că nu ați realizat, mămăliga este partenerul ideal al saramurii. Nu zic, o fi bună și cu pâine, dar noi preferăm mămăliga. Așadar, mămăliga este și ea între ce am mai bucătărit. Eeei, dragilor, abia acum vă pot spune (înghițând în sec): Poftă bună!
Mai doriți? Mai avem rețete cu ce am mai bucătărit
Acestea sunt două dintre preparatele din categoria ”ce am mai bucătărit”. Dacă v-am făcut poftă, lăsați un comentariu. Iar dacă mai doriți povești și rețete cu ce am mai bucătărit eu acum sau altădată, exprimați-vă dorința. Cum cheful nu m-a părăsit, la fel și poftele induse de frigul de afară, mai am câte ceva de spus. Desigur, mă refer la cele ce am mai bucătărit. Vă aștept!
Până data viitoare, spor la bucătărit! Sau la mâncat!
Cu bucurie și drag,
MM
In ultimul timp, am gatit tot mai mult si recunosc ca imi era dor.
Mă atrage rețeta cu ananas, o să încerc să o fac în varianta vegană, cred că o să iasă super!
Minunat arată tot ce-ai postat aici. Felicitări !
Arata de vis totul.. mi-ar placea sa gust si eu prajitura aceea cu ananas!!