Bun găsit! Cozonaci pufoși din bucătăria mea. Pregătirile pentru Crăciun au intrat în linie dreaptă, prin urmare, îmi onorez promisiunea și vă destăinui rețeta de cozonac.  Pregătiți- vă sufletește deoarece fără o stare și o energie bună, niciodată nu vor ieși cozonacii buni, ca de altfel orice fel de mâncare. Așadar, spălați, aranjați, apropo, am primit un șorț frumușel pe care îl voi inaugura cu ocazia frământatului :), suflecăm mânecile (care aveți :)) și pornim bucătăreala. Ingredientele sau materia primă cum îmi place să spun, mă așteaptă în bucătăria mea dragă. Cantitățile de mai jos, sunt pentru un kilogram de făină din care ies doi cozonaci.

 

Cozonaci pufoși din bucătăria mea

Cuprins

Cozonaci pufoși din bucătăria mea – rețeta

  • 1 kg (1,200) făină albă pe care ați încercat-o înainte
  • 300 – 400 ml lapte, în funcție de cât cere făina
  • 14 grame (2 pliculețe) drojdie uscată sau 40-50 grame proaspătă
  • 100 grame margarină/unt
  • 100 ml ulei
  • 5 gălbenușuri
  • 5 plicuri zahăr vanilat/păstaie de vanilie
  • 250 g zahăr
  • 1 linguriță sare
  • lămâie și /portocală
  • rom

 

Cozonaci pufoși din bucătăria mea

 

Pentru umplutură:

  • 5 albușuri
  • 700 grame nuci măcinate
  • 150 grame zahăr
  • coajă de lămâie
  • rom
  • 4 linguri cacao
  • 100 grame stafide/fructe confiate
  • 100 grame rahat
  • 1 ou pentru uns

Tips

  • Fac mențiunea că vă voi povesti aici tot ce fac eu pentru niște cozonaci reușiți, indiferent dacă știți sau nu aceste trucuri sau secrete. Încep prin a ține făina în bucătărie 2, chiar 3 zile pentru siguranța că va fi uscată și la temperatura optimă pentru frământat. Pentru a fi siguri de asta, strângeți făina în pumn, dacă ea se împrăștie, este uscată dacă rămâne ca un cocoloș, este umedă.
  • Un truc la care țin foarte mult pentru că aerează făina și dă ”pufoșenia” cozonacului, este cernutul făinii de trei ori.
  • De asemeni, gălbenușul bătut cu puțină sare se lasă cel puțin 15 minute pentru intensificarea culorii. Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei, laptele călduț iar untul/margarina topit.
  • Stafidele le pun de seara într-un castronel peste care torn rom, nu esență de rom, rom băutură.
  • Pun sarea peste făină și drojdia uscată, lăsându-le să se împrietenească 5-10 minute.

 

Cozonaci pufoși din bucătăria mea

 

Între timp, în laptele încălzit la o temperatură cât suportă mâna, îl amestec cu zahărul, zahărul vanilat până se dizolvă. Peste gălbenuș pun coaja lămâie, portocală, alte mirodenii pe care le doriți.

Cum se face

Torn laptele peste făină și amestec cu o lingură din lemn, apoi gălbenușul și încep să frământ. Fac un amestec din margarina topită și ulei, ung mâinile și frământ aproximativ jumătate de oră aducând marginile spre interior, până se termină uleiul. Tips: trântesc aluatul de cel puțin 5-6 ori de vasul în care îl frământ, astfel va deveni fin și elastic. La final, aluatul ar trebui să fie elastic astfel încât să-l poți modela. Știu, pre cea mai grea parte,chiar este! , dar și printre cele mai importante și, în orice caz, nu de speriat.

 

Cozonaci pufoși din bucătăria mea

Cozonaci pufoși din bucătăria mea

Acopăr și îl las la crescut o oră și jumătate. Pentru a favoriza creșterea, pun aluatul în cuptorul preîncălzit pentru 5 minute. După jumătate de oră îl mai frământ preț de 5 minute iar după alte 20 de minute, încă 5 minute.

Până crește aluatul, mixez albușul bine-bine cu zahărul, pun nuca, cacao, rom, coajă de lămâie/portocală, stafide, amestecând de jos în sus cu lingura din lemn.

Când aluatul este crescut, îl împart în patru părți egale și întind pe masa de lucru foi cu grosime de aproximativ 1,5 centimetri. Pun umplutură din belșug, adaug bucăți de rahat sau fructe confiate și rulez, procedând la fel cu toate cele patru bucăți de aluat. Împletesc apoi două câte două și așez în tăvile pregătite.

 

Cozonaci pufoși din bucătăria mea

 

Las la crescut în tavă până își dublează volumul, ung cu ou bătut și amestecat cu lapte și dau la cuptorul preîncălzit la 180° pentru 45 minute. Când sunt gata, scot din cuptor și îi ung cu puțin ulei sau un sirop făcut dintr-o lingură cu miere și două linguri de apă. Îi acopăr cu un prosop curat și îi las să se răcească într-o încăpere caldă. Atenție, nu se dau la rece!

Extra

Opțional, puteți face o glazură de ciocolată pe care o puneți deasupra sau miez de nucă. Cu acestă rețetă ar trebui să iasă cozonaci pufoși și gustoși cărora nu le rezistă nimeni :)! Aveți grijă la ingredientul principal, starea zen :)!

Voi ce rețete folosiți? Ce trucuri știți și ce alte delicatese faceți pentru Crăciun? Aveți rețete tradiționale, rețete devenite ”vedetele” acestei sărbători? Aștept comentariile voastre cu secrete și opinii despre acest subiect.

Până data viitoare, spor și succes pentru reușita celor mai buni cozonaci, dulciuri!

 

UniquebyMM

 

Rate this post