Bun găsit, prieteni dragi! Martie mi se pare o lună feminină. De fapt, plină de feminitate. O lună frumoasă în multe feluri. Aș spune frumoasă prin definiție. Însă, nu știu să vă explic concret de ce. S-ar putea datora faptului, că pentru fiecare dintre noi ea are o încărcătură emoțională aparte. Fie că suntem femei, fie că nu, femeia (și) feminitatea ocupă un loc în inimile noastre. În viețile noastre. Avem mame, surori, prietene, colege, fiice, etc. Suntem mame, fiice, soții, prietene, pentru cineva. Povestea la care m-am gândit este despre fiecare femeie o poveste.
Cuprins
Fiecare femeie o poveste
Pe măsură ce mi-am dorit să o scriu mi-am dat seama că este o poveste altfel. Titlul ”Fiecare femeie o poveste” trimite gândul la o eroină anume. La femeia care a schimbat lumea, a construit, (s-)a luptat, a revoluționat un domeniu, etc. Într-un fel, așa și este. Dar numai până la un anumit punct.
În fond fiecare femeie are propria poveste. Fiecare femeie este o eroină în felul și la nivelul său. Poveste din care, cu siguranță descoperim că a schimbat lucruri. A construit, a revoluționat, a făcut sacrificii.
De ce spun poveste altfel? M-am gândit la femeile din viața mea. Femei care au demonstrat putere, frumusețe, sacrificiu, lupta și iubirea. Fiecare femeie din viața mea care a fost echivalentul eroinei, frumuseții, puterii, inteligenței, etc. Care, fără să-mi dau seama, m-au influențat. Mi-a modelat felul de a fi, la rândul meu, ca femeie.
Deși târziu, am înțeles că am învățat să iubesc, să mă dăruiesc, să fiu puternică, ca bunica. De la ea am învățat să mă prețuiesc, să am încredere, să fiu eu însămi. Să fiu aprigă, dar și răbdătoare. Indiferent de greutăți. Să fiu femeie, cu tot ce înseamnă să fii femeie, pentru cel pe care îl iubesc. Să mă las iubită.
Fiecare femeie o poveste – femeile din viața mea
Dacă am început cu exemplul bunicii este pentru că a trecut printr-un război. Și, ce poate fi mai îngrozitor decât să fii nevoită să treci prin situații de război!? Să te aperi ca un bărbat, dar să-ți păstrezi calitățile de femeie. Să-ți protejezi copiii, casa, mica agoniseală, fără a ceda presiunilor, amenințărilor. Ororilor. Credeți-mă, sunt elegantă când mă exprim astfel. I-am ascultat povestea și m-am întrebat de fiecare dată, câte femei ar fi reușit.
Ea a reușit să treacă singură prin toate astea. Păstrându-și delicatețea, feminitatea, frumusețea. Mai ales demnitatea. Și-atunci, nu este firesc să fie eroina mea? Cu siguranță, da! Este una dintre femeile care m-au inspirat. Povestea cu care am vrut să încep ”Fiecare femeie o poveste”. Pe care vreau să o pot păstra în suflet, dar și să o transmit mai departe. Cred, cea mai potrivită cheie în care generațiile viitoare pot traduce puterea sacrificiului.
Puterea sacrificiului, în multe alte sensuri, am întâlnit-o la mama. De asemenea cochetăria, feminitatea, frumusețea și dăruirea le-am descoperit la mama. De la ea am învățat primul ritual de îngrijire. De la ea am învățat să aleg lucrurile care mi se potrivesc. Mama m-a învățat să-mi formez propriul stil, să fiu unică. Inclusiv în vestimentație. Să port un accesoriu, un parfum. Să-mi iubesc familia. Să fiu recunoscătoare, modestă, dar mândră și demnă. Să mă dăruiesc, să dăruiesc și să lupt pentru familia mea.
Povești cu parfum de… fiecare femeie o poveste
Despre mama nu e timp și spațiu ori altă dimensiune să vorbesc suficient. Indiferent cât spațiu va ocupa în paginile mele, ar fi infim. Nici cuvintele nu pot exprima tot ceea ce simt, tot ceea ce îi datorez. Este și va rămâne iconică. Ceva sfânt, extraordinar de iubit și de prețios. Mama este însăși existența mea, deci ce ar mai fi de spus?
”Dumnezeu nu putea fi peste tot și de aceea a creat mamele.” Evita Peron
Încet, încet, am convingerea că de aceea am ales să vorbesc despre această poveste altfel. Despre fiecare femeie, o poveste. O poveste în care să pot pune mai multe povești. Frânturi de povești sau mici povești, oricum alegeți să le numiți, despre femei minunate. Pentru asta am ales femeile din viața mea. Știu că sunt alte milioane de aceeași sau o și mai mare valoare. Desigur, excluzându-le pe cele din top. Cele de calibru, cum (mi-)ar spune cineva, nu dăm nume.
Fiind că, nu-i așa, femeia chiar este o poveste. O poveste cu parfum de…, ce (aromă) vrea ea. O femeie care a făcut câte puțin din fiecare, la nivelul ei, atât cât și cum a putut. Dacă aș fi poet, aș spune că o femeie este o poezie scrisă perfect. Nu sunt. Și nici perfecțiune nu există.
Modele sau alte femei din viața mea
O femeie chiar este muză, erou, deschizător de drumuri, conducător, etc. Este poezie, parfum sau monument de pioșenie. Femeia poate fi orice și, cu siguranță un model, o inspirație pentru cineva. Așa cum primul dascăl (învățătoarea) din viața noastră a fost modelul nostru. Sau, poate una dintre profesoare.
Iar în sensul acesta, la categoria fiecare femeie o poveste (în cazul meu) am două modele. Întâmplător sau nu, ambele profe de chimie. Atât de mult le apreciam și îmi doream să le calc pe urme, încât am ajuns să iubesc chimia. Și chiar să urmez o vreme drumul profesoratului. În chimie, bineînțeles.
Comportament, ținute, prestanță, claritate, exigență, dar mai ales feminitate. Toate astea le-am descoperit la cele două femei profesor. Puțin din toate aceste povești, ca din fiecare femeie (o poveste) am luat și eu. Cu sau fără bună știință. Înclin să cred, cu bună știință. Altfel, nu mi-ar fi folosit drept modele în felul meu de a fi.
Fiecare femeie o poveste, povestea mea
Adăugate celorlalte învățăminte, am lucrat și am găsit stilul care mă reprezenta. Ce mă făcea deosebită, unică. Așa cum descoperisem că erau fiecare din cele două profe. Modelele pe care le adoram. Mă inspiraseră (impresionaseră de fapt) cum își asortau piesele vestimentare. Eleganța cu care le purtau. Stilul de predare, frumusețea, inteligența, distincția, feminitatea.
Uite-așa am ajuns, după îndelungi studii (despre mine) să înțeleg lucrurile. Repet: despre mine. Scriam o poveste. Povestea mea. Cu fiecare zi, cu fiecare lecție, predată sau învățată. Cu fiecare eveniment și fiecare experiență trăite cu adevărat.
Povestea mea, ca în fiecare femeie o poveste, are multe de spus. Nu sunt eroină. Dar am schimbat și eu, am contribuit și eu cu ceva. Desigur, nu îmi arog meritul de a fi schimbat lumea. Cu siguranță însă am avut rolul, meritul meu. Nu am trecut printr-un război, ci ”doar” printr-o revoluție.
Avem rolul, misiunea și locul nostru pe Pământ
Mai pot spune spre exemplu că am format caractere. Prin educația, picătura de la temelia învățăturii. Elementele de bază predate unor copii care doreau să descopere lumea prin învățătură. Am și construit. Bineînțeles, mă pot referi la casa pe care am construit-o. Visul împlinit. Însă nu (neapărat) despre asta este vorba.
Am construit, la nivelul meu, cu puterile mele și prin mijloacele de care am dispus. De la mic la mare. De la interior spre exterior. Cred că mi-am lăsat amprenta, că am locul și rolul meu în lume. Ca de altfel fiecare femeie. Mi-am adus contribuția la modelarea tinerilor, am adus plus valoare într-un domeniu important.
E mult, e puțin? Pot fi măcar un un episod din fiecare femeie o poveste?! Posteritatea va decide. Însă, poate ce este și mai important din ”rolul” de femeie: cele două minuni aduse pe lume. Cum să numim oare miracolul nașterii? Rațiunea existenței mele pe Pământ. Așa mi se pare mie că e corect să spun.
Fiecare femeie o poveste, un roman…!
Fiecare femeie o poveste este de fapt mult, mult mai mult. Poate fi o poveste despre prietene. Despre cineva din familie sau complet străină, până la un moment dat. Pot fi o mie de povești într-una singură. Un roman cu sute de file. Care poate fi cunoscute dacă vrem să ne lăsăm descoperite. Dacă ne dorim să împărtășim poveștile noastre. O sumă de experiențe, de trăiri, de iubiri. Dar și de sacrificii, vulnerabilități sau povești mai greu de expus.
Poveștile există. Cum tot spun, în Fiecare femeie o poveste, sunt peste tot. Ele trebuie doar să văzute și puse în pagină. Spuse, dezvăluite. Sunt milioane și milioane de femei și tot atâtea povești. Cu cât le aflăm, cu atât vom descoperi femei erou, femei puternice, sensibile, frumoase. Care au inovat, construit, modelat, crescut, etc., dar care nu au ajuns să fie cunoscute, elogiate, povestite.
Femeia, eterna poveste. Sau enigmă!?
Din rândul lor însă, cu fiecare femeie o poveste provine și Ecaterina Teodoroiu, Ana Aslan, Maria Tănase, Nadia Comăneci, Otilia Cazimir sau Regina Maria. Iar exemplele pot continua. Doar că mi-ar trebui un spațiu mult mai generos numai pentru a le aminti.
Femeia a fost și rămâne eterna poveste. Sau enigmă!? Ființa greu de definit. Pe scurt: Fiecare femeie o poveste! Închei însă cu citatul: ”Unul din cele mai bune lucruri care mi s-au întâmplat vreodată este că sunt femeie. În acest fel ar trebui să simtă toate femeile.” Marilyn Monroe.
Până data viitoare, fiți parte din Fiecare femeie o poveste!
Cu drag, din drag,
Mirela
Sursa foto: pexels, canva
Sunt de acord cu tine ca fiecare femeie e o poveste si prin povestea ei reuseste sa schimbe lumea.
Ce frumos scris! Felicitări!
Îmi place tare mult cum ai scris, titlu mi a stârnit interesul
Iti dau perfecta dreptate. Profesorul te poate ajuta sa iubesti o materie si ma bucur sa aflu ca chimia a fost pe placul tau