Bun găsit, dragii mei! Viața e formată din momente și întâmplări de tot felul. Și, deși o știm cu toții, reușește ea cumva să ne surprindă. Dar, ce-ar fi viața fără diversitate, nu-i așa? Iar variația ne duce și în partea mai ”dulce”. Un dulce despre care vă voi povesti chiar în rândurile ce urmează: cozonaci de post, o poveste, o rețetă.

Cuprins

Cozonaci de post, o rețetă, o poveste

Cozonaci de post

Recunoașteți: a trecut ceva timp de când nu am povestit despre bucătărit. :-)  Lucrurile se leagă și se întâmplă însă în felul în care se întâmplă atunci când trebuie. A venit firesc și de această dată, atât dorința cât și acțiunea.

De câteva zile mă tot gândeam să pregătesc un desert. Nu orice desert făcut așa cum fac clătite sau gogoși. Doream ceva mai deosebit, mai fin. Cum ar fi, spre exemplu, cozonac. Dar, fiind post și rețeta trebuia să fie al fel. Așadar am ales să pregătesc cozonaci de post.

De fapt, am vrut ceva  care să poată fi dat de pomană. Suntem în Postul Paștelui și chiar dacă nu țin(em) post, nu se cuvine să împarți altfel. Dincolo de convingerile pe care le avem este vorba de cuviință. De respectul pe care îl avem pentru cel pomenit. Fără a exagera sau extinde aria discuțiilor.

Cozonaci de post – ingrediente 

20230408 132643 Cozonaci de post, o rețetă, o poveste

Să ne întoarcem însă la povestea noastră! Gândurile mi s-au învârtit în jurul preferințelor, gusturilor. M-am tot gândit ce rețetă, ce preparat și am considerat că este cel mai potrivit preparat. Până la urmă, nu facem pâine, cea mai sănătoasă pâine, doar cu apă, făină, drojdie și sare!? Un pic cred că m-a influențat și experiența trăită de curând. Experiență care mi-a amintit (din nou) de, cum definim viața. Sau fericirea. Este însă doar o ușoară divagație pe care o opresc aici.

De aici până la rețeta de cozonaci de post și pregătirea lor a fost doar un pas. Sigur că avem acces la o diversitate de rețete, prin urmare avem de unde alege. Ce am făcut eu însă, am căutat în biblioteca memoriei și am scotocit prin sertărașe. Așa am gândit propria rețetă de cozonaci de post căreia i-am adăugat câteva detalii inspirate de la cei pe care îi apreciez. Pe scurt, pentru 2 cozonaci de post am folosit:

  • 1 Kg făină pentru cozonac,
  • 14 g drojdie uscată,
  • 400 ml suc de portocale și 200 ml apă,
  • 200 g zahăr,
  • 2 lingurițe rase de sare,
  • un praf de turmeric,
  • 1oo ml ulei,
  • esență de vanilie/păstaie vanilie/coajă de lămâie sau portocală rasă

Pentru cremă am folosit:

  • 350 g nucă măcinată,
  • 4 linguri cacao,
  • 150 g zahăr,
  • esență de rom/
  • stafide (opțional)

20230408 160043 e1743417042567 Cozonaci de post, o rețetă, o poveste

 Cozonaci de post – preparare

Aluatul l-am preparat din ingredientele enumerate mai sus, în mod obișnuit. Cu mențiunea că în loc de lapte am folosit suc de portocale și am completat cu apă. Bineînțeles, se poate folosi  toată cantitatea de suc de portocale proaspăt sau doar apă. Eu am folosit suc plus apă, deoarece atât suc a ieșit din portocalele pe care le-am avut în casă.

Am folosit suc de portocale inspirată de rețetele Ginei Bradea pe care știți cât o apreciez. La fel și ingredientul pe care m-am folosit pentru prima oară într-o rețetă de patiserie să spun așa, turmericul. Am mai văzut rețete în care turmericul este folosit mai ales pentru a da culoarea galbenă-aurie preparatului. Chiar și în rețete de pâine de casă.

Dar ce m-a determinat pe mine să încep a folosi turmericul chiar și în cozonaci de casă mai mult decât pentru culoare? Beneficiile acestui ingredient pentru sănătate. Puține spre deloc sunt ocaziile (preparatele) în care folosesc turmeric, dar așa am ocazia să profit. Am încheiat explicațiile (sau paranteza) despre sursa de inspirație a ingredietelor amintite. 

Cozonaci de post

Aluat frumos, galben, bun de lucrat

Deci, cernem făina tip trei zerouri, având grijă să fie uscată, la temperatura camerei. Punem drojdia (2 pliculețe drojdie uscată), zahărul, mirodeniile, turmericul, sarea – departe de drojdie.  Adăugăm sucul de portocale sau apa (călduță) și începem frământatul. De data aceasta am frământat a mână, dar bineînțeles, se poate folosi robotul.

Știți deja, ca în orice aluat și la cel de cozonaci de post este posibil să mai adăugăm puțină apă. Depinde de făină. Frământatul nu durează foarte mult, așa cum făceam cu cozonacii pufoși. Începem să punem uleiul, turnând câte puțin și frământând în continuare. Toată operațiunea aceasta durează aproximativ 10 minute. Vom obține un aluat frumos, galben, puțin mai lipicios. Numai bun de lucrat.

Acoperim vasul cu folie și lăsăm la cald să crească. După jumătate de oră mai frământăm câteva minute. Când vasul se umple sau când volumul aluatului se dublează, îl răsturnăm pe planșetă. Împărțim aluatul în 4 părți egale și facem câte o foaie din fiecare bucată. Întindem foaia cu mâinile unse cu ulei până, obținem o grosime medie.

pexels photo 1340116 Cozonaci de post, o rețetă, o poveste

Umplutura pentru cozonacii de post

Cum facem umplutura. Ne plac cozonacii cu nucă, stafide, cacao și rahat, ba chiar și cu ciocolată. Și pentru cozonaci de post există destule variante de umplutură, însă am ales nuca, cacao și stafide. Tot cam pe principiul ”atât s-a putut” sau ”asta am avut în casă”.

Într-un bol amestecăm: nuca măcinată, zahărul, mirodeniile, stafidele înmuiate în apă sau rom (alcool), cacao. Eu am înmuiat acest amestec cu puțină apă, pentru că am dorit să fie ca o cremă. Peste foaia întinsă punem umplutura, rulăm și ”sigilăm”. Lăsăm la o parte și procedăm la fel cu celelalte porții de aluat.

Împletim două câte două și așezăm în tăvile unse și tapetate cu hârtie de copt. Lăsăm să crească în tavă încă 20 de minute (până își dublează volumul). Dăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 45- 50 de minute. Rezultatul? Gustul? Grozav! Un adevărat deliciu! Dacă nu specificam că este de post, nimeni nu ar fi sesizat măcar o diferență.

Ce ar mai fi de spus

Din punctul meu de vedere, aș face ceva diferit pentru rețeta de cozonaci de post. Desigur, fac referire la cum am procedat eu cu această rețetă. Aș pune turmeric fără teamă, cam jumătate de linguriță. Aș încerca un pic de margarină care este vegetală, deci de post.

De asemenea, aș pune (și) rahat la umplutură și nu în ultimul rând aș încerca ciocolată neagră. Tot ceva de post, vegetal etc. Vă imaginați că aș îmbrăca acești cozonaci de post  în ciocolată dacă aceasta ar fi ceea ce trebuie.

Până una alta, deoarece varianta aceasta de cozonaci de post s-a bucurat de succes, mă gândesc să repet experimentul. :) Fiți fără griji, vă țin la curent și vă împărtășesc sincer rezultatul. Inclusiv despre ingredientele, detaliile la care m-am gândit și pe care vi le-am dezvăluit deja.

Până data viitoare, poftă bună și spor la bucătărit!

Cu drag, din drag,

Mirela

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile din ți-au fost utile, aștept să revii pe acest blog. De asemenea, poți oferi o cafea editorului  !
Ceva interesant ai putea găsi și aici:
5/5 - (1 vote)