Am o căsuță mică, așa și așa…
Am pus mult suflet si am consumat muuultă energie pentru a vedea căsuța din vis apoi de pe hârtie terminată și gata să ne primească, îmbrățișeze, mângâie, aline.
Am “ars” etapă după etapă, am scos scântei când nu ne reușeau planurile, și ne-am înroșit bateriile de satisfacție atunci când bifam câte o victorie.
A fost destul de dificil momentul în care am ajuns la capitolul energie. Cum procedează omul de regulă la nevoie? Caută ajutorul celor cunoscuți, colegului, prietenului că vorba aceea “prietenul la nevoie de cunoaște”, nu?
La fel am procedat și noi.
Știam un prieten cu o afacere de familie în acest domeniu, prin urmare l-am contactat, am expus puncte de vedere, am căutat împreună soluții și am concluzionat că oferta pe care ne-o făcea era una acceptabilă și accesibilă.
Optasem pentru un iluminat care să ne ofere suficientă lumină în zonele de lucru și una relaxantă, caldă în zonele de odihnă, folosind o împărțire clară, bine definită, cu becuri economice, cu aparatură electrică/electrocasnică din clasă energetică A.
Când totul a fost punct și pregătit pentru recepționarea lucrării, era necesar de certificat energetic, fără de care aceasta nu se putea face și de care s-a ocupat tot prietenul care executase lucrarea.
Așadar s-a făcut recepționarea, casa nou-nouță la cheie, a venit momentul mult așteptat al mutării.
 
Câtă emoție poate încăpea într-o inimă! Și câtă bucurie și încăntare!
 
Primul impact, prima zi petrecută în căsuța noastră nouă a fost de high level ca  să spun așa.
 
Inspirată de elemente feng shui, de arta design-ului interior, profitând la maxim de lumina naturală, pusesem tot sufletul pentru a reuși atmosfera pe care ne-o doream prezentă în căsuța noastră și reușisem.
Emana atâta căldură, atâta lumină, energie și relaxare, ne cuprindea o pace interioară, o transformare în bine. Era de nedescris în cuvinte, era visul împlinit!
 
Ne-am împrietenit cu fiecare spațiu și realizam că era atât de primitor, rezonam cu el, eram pe aceeași lungime de undă, ne oferea un confort deosebit, eram încercați de niște sentimente extraordinare.
 
Următoarea perioadă au început vizitele prietenilor, colegilor, rudelor, etc. Noi, obișnuiți deja cu casa, plini de energie, gazde bune, alergam de colo-colo în timp ce musafirii cădeau într-o beatitudine, stare de somnolență că nu știau ce li se întâmplă și plecau spunându-ne la unison că este un aer foarte tare, de la pădure, lac, ceva este.
Poate că nu realizau, poate că nu doreau să recunoască, nu știu exact ce se întâmpla, dar ulterior am avut plăcuta surpriză să primim recunoașterea efectelor benefice: se datorau căldurii emanate de casă.
 
Toate acestea se întâmplau vara, era totul perfect, ne bucuram de tot ce ne oferea noua reședință atât în interior cât și exterior.
Odată cu trecerea timpului însă am descoperit că mai era necesară adăugarea/suplimentarea pe ici pe colo de câte o sursă de lumină, iar pentru a fi pregătiți cum se cuvine pentru iarnă și a beneficia de o temperatură plăcută atât ambiental cât și a apei calde, fără grija facturilor mari era nevoie de specialiștii Enermed Impex Srl București care să efectueze un audit energetic.
 
Trebuia să aflăm exact ce consum are casa, în ce clasă energetică se încadrează și ce soluții putem găsi pentru a o aduce la o clasă energetică cât mai bună (A), să beneficiem de condiții bune pe toată perioada anului la costuri mici, economice.
I-am contactat, am primit oferta specialiștilor autorizați în termografie clădiri, ne-au calculat un preț audit energetic și am hotărât să – i alegem pe ei deoarece sunt cei mai buni de pe piață.
 
După studiul efectuat, ni s-a propus ca soluție pentru reducerea pierderii de căldură prin transmisie în funcție de grosimea izolației (W), peste peretele exterior de zidărie Porotherm 25 cm inițial să venim cu izolație polistiren 30 cm. Ceea ce am și făcut, costurile investiției fiind amortizate în primele 3 luni de la efectuarea lucrării.
 
Mulțumiți de profesionalismul și stilul de lucru, dar și abordarea specialiștilor, convinși de rezultate, am povestit tuturor prietenilor/cunoscuților/vecinilor experiența pozitivă pe care am avut-o.
 
Urmează să luăm măsuri și cu privire la tipul de ferestre, acestea fiind și ele din 2010, când rezistența termică normată era R=0,5/mp K/W, iar acum fiind de 0,77 mp K/W, cea mai performantă tâmplărie având rezistența termică de 1,2 mp K/W și fiind folosită de regulă la casele pasive.
 
Până atunci, ne bucurăm de confortul și energia, de ambianța și căldura plăcută, chiar acum având o temperatură ambientală de 24 de grade, afară fiind 5-6 grade. Își poate face de cap Vortexul Polar tocmai intrat în țară, casa noastră ne încălzește la propriu și la figurat.
 
“Casa mea-i un cântec cu acorduri ample,
E o caldă melodie casa mea,
Eu sunt sufletul din ea
Ea e însăși viața mea,
Viața mea cu tot ce-i bun în ea”
Articol scris pentru SuperBlog 2017.
Felicitări pentru că ai citit articolul.
Dacă consideri că articolul a fost util, distribuie-l să afle şi prietenii tăi.