• Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

  Bun găsit! Aș îndrăzni și un ”La mulți ani!” celor cu nume de Marie și tot ce derivă, deși îmi veți spune că nu se sărbătorește. Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea. Despre asta vreau să vorbim de această dată. Povestea, normal că este o poveste, a început când am început să mă întreb de unde până unde mă tot serbează familia pe mine, care nu sunt Maria, la fiecare 8 septembrie. Și pentru că îmi plăcea încă de pe atunci să scriu și să mă documentez, am trimis o scrisoare marelui Alexandru Graur de la care am aflat că numele meu derivă din Maria. Din acel moment mi-am primit urările și îmi serbez ziua numelui liniștită și împăcată că sunt de drept Mărie.

  Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

  Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

  Despre data la care se sărbătorea Sfânta Marie, nu aveam însă nici o îndoială. Cea de pe 15 august era Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Marie Mare iar pe 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, adică Sfânta Marie Mică. Așa învățasem, așa se petreceau lucrurile în zona natală, așa se întâmpla și în familie. Viața și-a urmat cursul și drumurile ei m-au dus departe de locurile/orașul în care m-am născut.

  Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

  Era un nou început, într-o altă ”lume” căreia trebuia să mă adaptez din mers. Dură, mult prea dură pentru firea mea, educația mea, atmosfera în care trăisem, dar reală. Omul este cea mai adaptabilă ființă, deci… Am învățat că trebuie să iau lucrurile așa cum sunt pentru a-mi fi mai ușor și să le ”diger” pe îndelete în interiorul meu. Un astfel de exemplu este cel legat de sărbătorirea Sfintei Marii.

  Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

  Un buchet de flori 

  La  primul 15 august din noul job, m-am trezit că inginerul șef mi-a urat toate cele și mi-a dăruit un buchet de flori, cu ocazia Sfintei Marii. Luată prin surprindere, absolut nepregătită, i-am spus că nu se sărbătorește atunci, ci pe 8 septembrie.  Sincer, nici nu mai știu ce-a replicat, cert este că am primit buchetul de flori și, impresionată de gest, emoționată, i-am mulțumit.

  Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

  La fel au procedat colegii, directorul și noii prieteni. Ce mai puteam face decât să iau lucrurile așa cum erau? Mi-am primit urările, am mulțumit, am făcut ”cinste” și am mers mai departe. În zadar explicam că normalul era altfel, era ca și cum le spuneam că negrul e negru, nu alb și invers.

  Bineînțeles că pe 8 septembrie primeam în continuare felicitările de la cei din familie, foștii colegi și vechii prieteni. De altfel, aceștia au început să mă felicite de ambele sărbători 🙂 să fie siguri :)).

  Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

  Gestul colegului din ziua aceea, a schimbat ordinea evenimentelor, să mă exprim așa. În noua ”normalitate” în care aveam să trăiesc trebuia să accept practic o sărbătorire în plus. Ușor-ușor,  sărbătoarea Sfintei Marii Mari de pe 15 august a devenit obișnuință pentru toată lumea, prieteni, colegi, familie. Ba, mai mult, m-am obișnuit într-atât cu situația încât a devenit ceva normal să mă pregătesc de sărbătoare.

  Asta, cam până acum vreo doi ani, când pregătită pentru a-mi serba ziua numelui, așteptând invitați, telefoane, urări etc. au apărut primele remarci de genul  ”15 august este Adormirea, nu se serbează. Zice-se că nu se spune nici măcar ”La mulți ani”, căci este păcat.

  Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

  Întrebarea

  Bine, măi prieteni, vin și eu acum cu întrebarea: atâția ani m-ați serbat de Adormirea Maicii Domnului. Nu ați acceptat sub nicio formă altă variantă iar acum când s-a ”împământenit” ideea că este ziua mea, îmi spuneți că nu-i așa? Când ați devenit dragilor atât de informați în ale credinței? Că eu țin oricum, de când mă știu sărbătorile normale, este altceva. Ce nu înțeleg este atitudinea asta „superioară”, de luat peste picior. Adică eu sunt cea care nu știe nimic despre credință și sărbătorile calendarului ortodox? Consider inutil să intru în detalii pe subiect, pentru că nu asta mi-am propus, nu am de gând să conving pe nimeni de nimic.

  Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

  În concluzie

  În concluzie, eu pot să mă sărbătoresc când vreau. Astăzi, de  Adormirea Maicii Domnului îi pomenesc mai întâi pe cei dragi pe care i-am pierdut și de la care îmi iau ”dezlegare” să mă serbez. Pentru că, am mai învățat ceva:  pot face sărbătoare din fiecare zi de viață! Contează doar să ai familia lângă tine. Să iubești partenerul și să-l complimentezi și după X ani, în fiecare zi, să ai acea rezonanță în doi, să te simți bine tu cu el și invers. 

  Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

   

  Eu voi sărbători (și) astăzi. Voi?

  Până data viitoare, ”La mulți ani!” și  nu uita: trăiește, simte, iubește. Viața este prea scurtă ca să te trezești cu regrete dimineața. 

  UniquebyMM

   

  Categories: Evenimente

  Etichete: , , ,

  27 thoughts on “Se sărbătorește, nu se sărbătorește, aceasta-i întrebarea

  • barbierucristina spune:

   Si noi uram la multi ani si pe 15 august dar stiu ca se sărbătorește pe 8 septembrie. Acum, fiecare face cum crede si cum simte. La multi ani!!

  • Ioana spune:

   Intr-adevar, pe 8 septembrie se serbeaza onomastica Sf Marii, insa 15 august cred ca e un bun prilej pentru a primi daruri! 😁

  • Luca Raluca spune:

   Poti sa te sarbatoresti in fiecare zi, atata timp cat esti fericita! La multi ani!💛

  • Fiecare afec ce vrea si cum vrea, eu insa zic la multi ani ep 8 septembrie 🙂

   • UniquebyMM spune:

    Bănuiesc ce vrei să spui.
    A avea credință înseamnă să înțelegi că a judeca pe alții, este un păcat.
    Accept urările oricând 🙂

  • coco spune:

   ce sa zic? si in zona noastra unii sarbatoresc, altii nu! fiecare cum a pomenit!

   • UniquebyMM spune:

    Întrebarea rămâne: ce poți face când primești urări?
    Zonă, obicei, credință…!
    Oricum, cred că cei care au credință știu exact care sunt păcatele.

  • Oana spune:

   La mulți ani! 🙂 Foarte frumos spus, că poate fi sărbătoare în fiecare zi pentru noi. Iar gândurile bune sunt primite cu drag oricând, nu? 🙂

  • albusteluta spune:

   Cum spunea si Stratan …”daca vreu in fiecare zi e ziua mea”, dar noi preferam sa le sarbatorim pe ambele si pe 15 aug si pe 8 sept 🙂

  • asta este o prostie, de ce sa fie pacat sa zici la multi ani? Mare ti-e gradina, Doamne! Eu iti spun La multi ani, cu o mica intarziere, si o sa tin minte si pentru 8 septembrie! mie imi place sa sarbatoresc oamenii din jurul meu!

  • ellafairytale spune:

   Din moment ce e zi de sarbatoare, eu zic ca e ok sa sarbatorim. Romanul oricum e dornic de distractie asa ca orice zi libera e binevenita.

  • mihaelanistor spune:

   Se sarbatoreste, chiar zicea preotul la slujba ca se spune chiar si La multi ani!

  • portiadecitit spune:

   Mai conteaza daca se sarbatoreste sau nu? Eu iti zic La multi ani! Cu intarziere, pentru ieri si in avans, pentru 8 septembrie.

  • Am mai auzit de aceste semne de intrebare. Acuma ce sa zic, fiecare face cum crede. Daca vrea sa sarbatoreasca o face si gata. Nu cred ca trebuie sa fie toata lumea deacord cu asta

  • Știi vorba aia dun bătrâni, fiecare bordei cu obicei? Cam așa ceva este și aici. Eu sunt de origine greacă și la noi lucrurile sunt mai simple.
   Pe 8 septembrie nu este o sărbătoare atât de mare. Însă sărbătorim fetele și băieții necăsătoriți care poartă numele Maria, Panagiotis, Panagiota și Despina.
   Pe 15 august este o sărbătoare la fel de importantă ca Paștele și Crăciunul. Este ziua în care mama și fiul se reunesc în ceruri. Iar acesta este un mare motiv de bucurie.
   Serbăm toate femeile și bărbații casătoriți.
   În Grecia se sărbătorește cu mare fast, se fac pelerinajè, iar la sfârșitul slujbei, la bisericile cu hram, se face praznic.
   Până acum câțiva ani, așa se petrecea și pe la noi. Până când au început să apară tot felul de părerologi.
   Cu întârziere, îți urez și eu la mulți ani, căci numele tău vine de la Miriam, numele pe care l-au dat turcii Feciarei Maria.

  • Si eu sunt un pic de Marie, eu ma bucur oricand mi se zice La multi ani!

  • Kamy spune:

   Pe mine nu ma deranjeaza sa merg la petreceri de mai multe ori. Cred ca se poate petrece cu fiecare ocazie. Oricum fiecare si-a stabilit dinainte si nu cred ca ajuta pe cineva parerea noastra

  • Astazi, in zi de mare sarbatoare, Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul, mi-am amintit de articolul tau si de faptul ca la primul comentariu am omis sa iti spun cele ce urmeaza, apropos tot de greci. Astazi, grecii ureaza la multi ani tuturor celor care poarta numele Sf. Ioan. Mai mult, in calendarul crestin ortodox sunt mai multi sfinti care poarta acest nume: Ioan Botezatorul, Ioan Teologul, Ioan Gura de Aur, Ioan, unul dintre cei Trei Ierarhi, Sf. Ioan Rus. Daca la botez parintii si nasii nu declara altfel, copilul va fi serbat pe 7 Ianuarie. Insa preotul intreaba carui sfant vor inchina numele copilului. Iar daca spun altul decat Ioan Botezatorul, atunci va fi onomastica pruncului.

   • UniquebyMM spune:

    Mulțumesc că te-ai gândit la mine!
    Mulțumesc pentru aceste minunate cuvinte prin care explici atât de frumos!
    Apropo de greci, îmi este tare dor de Grecia!
    Pupici!

  Lasă un răspuns