Bun găsit, prieteni și bun venit toamnă! Deși mi se pare că ai sosit cam devreme:) și (tot) cu temperaturi ridicate, se simte un aer de … tine. Plutește un soi de melancolie, arome de struguri ananas și vinete coapte. V-am spus cât de mult iubesc natura și toamna? Cred că da, dar nu mă satur să repet. Este atât de darnică, de bună și frumoasă! Hei, realitatea mă trage de mânecă, nu pot rămâne ancorată în visare :), deci, trec la subiect. Cum, care subiect? Natura – sănătate, natural – sănătos.

Natură – sănătate, natural – sănătos

Natură - sănătate, natural - sănătos

Vă salut din bucătăria mea în care am numai bunătăți și noutăți. Stau cuminți aliniate, legume, fructe, semințe, uleiuri și alte băuturi sănătoase (cocos, ghimbir) așteptându-și rândul să fie prelucrate sau consumate. 

Natură - sănătate, natural - sănătos

Produse SanoVita

Sănătatea este subiectul important și inepuizabil care ne preocupă pe toți, pe mine, în mod special. Am realizat că nu trebuie să aștept ca viața să-mi facă servicii, ci eu  sunt cea care trebuie să-mi fac favoarea să o trăiesc. Frumos, dar mai ales sănătos. 

Un om sănătos este un om frumos, plin de energie, care își poate prelungi tinerețea. Pentru asta însă trebuie ținut cont de 3 factori importanți: alimentația corespunzătoare, sănătatea minții și sportul.

Natură - sănătate, natural - sănătos

Budincă din chia

Alimentația stilului meu

Despre alimentația sănătoasă sau stilul meu alimentar am mai vorbit. Știți deja că am avut șansa să descopăr cel mai potrivit program alimentar, adaptat nevoilor și problemelor mele. Un program alimentar sănătos, personalizat, care îmi permite să fiu propriul nutriționist.

Natură - sănătate, natural - sănătos

Wrap cu avocado și ou

Planul meu alimentar este bine echilibrat, astfel încât organismul beneficiază de vitamine, minerale, substanțe nutritive, oxidanți și  antiinflamatoare (Omega 3).

Natură - sănătate, natural - sănătos

Piept de curcan tras la tigaie cu fasole verde și ardei copt

La fel de importantă este diversificarea alimentelor dar și cum/de unde procurăm produsele alimentare, legumele, cerealele, fructele, semințele oleaginose etc. Iar alegerea, o vom face în funcție de conținut, ingrediente și informațiile oferite despre fiecare produs.

Cum totul se leagă, zilele trecute am primit coletul cu produse de la SanoVita necesare în alcătuirea meniurilor mele. Împart mereu cu voi experiențe, bucurii, așadar, astăzi vă voi dezvălui puțin din ”culisele” planului alimentar sănătos.

Natură - sănătate, natural - sănătos

Mic dejun cu iaurt,fulgi de ovăz, semințe de susan și afine

Meniul meu zilnic cuprinde 3 mese principale și două gustări, în mare parte respectat. Totuși, dacă intervine ceva (oameni suntem!), improvizez sau îmi notez la capitolul ”abateri” pentru a putea remedia. Iată câteva idei de rețete care vă pot inspira:

Mic dejun

  1. Un iaurt grecesc amestecat cu 3 linguri de fulgi de ovăz, o lingură semințe de susan și o lingură de afine.
  2. Wrap din 2 lipii de ovăz cu felii de avocado și ou/ brânză, măsline, prosciuto.
  3. O sticlă de chefir 330 ml amestecat cu o lingură semințe de susan, o lingură de tărâțe psyllium și un măr verde.
  4. Smoothie din 4 linguri fulgi de ovăz, 100 ml lapte migdale, o banană congelată tăiată felii, doi pumni de căpșuni înghețate și scorțișoară.
  5.  Salată dintr-o roșie mare. castravete, ceapă, o felie telemea cât palma amestecate cu 2 lingurițe ulei de măsline, verdeață (după preferințe), zeamă de lămâie și 4 fâșii de prosciuto.
  6. O cutie de brânză cottage cu 2 linguri fulgi de ovăz și scorțișoară.
Natură - sănătate, natural - sănătos

Mic dejun cu brânză, fulgi ovăz, merișor

Natură – sănătate, natural – sănătos

Pentru prânz, după cum știm, este important ca farfuria nostră să conțină o parte carne/pește, 2 părți legume și salată. Ce facem atunci când unele legume nu ne sunt prietene, sunt interzise de medic sau, pur și simplu ne lipsesc alimentele respective din cămară?

Exemplul concret sunt chiar eu, fiindu-mi  interzise mazărea și morcovul. Unul dintre meniurile mele este piept de rață sau curcan la cuptor cu 2 pumni de morcov și ciuperci.  Morcovul îl înlocuiesc cu sfeclă roșie. Sau la humusul cu pastă de susan, fac o pastă doar din năut și condiment.

Natură - sănătate, natural - sănătos

Smoothie

Rețetă prânz:

Doi pumni creveți trași la tigaie peste care se adaugă la la sfârșitul preparării un cub de unt cât buricul degetului mare; orez integral fiert, cât o minge de tenis, 4 linguri de mazăre trasă la tigaie și salată de sfeclă roșie.

Cum procedez eu: când îmi lipsesc creveții, îi înlocuiesc cu somon, orezul, cu paste integrale sau un cartof dulce copt. Mazărea o înlocuiesc cu năut iar salata poate fi de varză roșie cu ulei de măsline și lămâie.

Mic dejun ochi românesc cu avocado

Gustările: prima, servită în prima parte a zilei, este formată din 1-2 fructe la alegere. Cealaltă, variază de la oleaginoase, la budincă din chia, miez de nucă sau ardei gras uns cu brânză de capră. Preferata mea este budinca din chia pe care o decorez cu  merișoare sau fructe de pădure.

Merișoare SavoVita

Perfecțiune nu există, valabil și pentru mine :). Uneori mă abat, am poftă de ”ceva bun” sau sărbătoresc dar nu caut vinovați, nu mă scuz, merit o răsplată. Fac uneori gogoși cu stafide, fructe confiate (merișoare), plăcintă cu brânză sau tort cu fructe și altele.

La fel voi proceda în perioada ce urmează pentru că, trebuie să mă sărbătoresc!

Ce-ar fi viața fără culoare, natură, veselie, sărbătoare?

Voi ce rețete sănătoase folosiți? Ce produse SanoVita ați încercat? Ce meniu apreciați/vă place cel mai mult?

 

Atât din ”culisele” bucătăriei mele sănătoase. Până data viitoare, fiți vigilenți: alegeți să fiți sănătoși!

 

UniquebyMM

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0