Bun găsit, prieteni! După cum ați observat (sper :)) am scris câteva articole despre brandurile românești. Vă asigur că nu este vorba de  publicitate la vedere sau mascată.  Pur și simplu admir oamenii care fac ceva, construiesc și reușesc. Am vorbit despre  brandul care s-a făcut cunoscut prin tradiția românească, care s-a luptat pentru a nu fi strivit, despre frumusețe, îngrijire sau creație/ design vestimentar. A venit rândul unui domeniu care ne preocupă și interesează pe toți: Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Întâmplarea ”întâmplătoare” pe care vreau să v-o aduc în atenție a început cu ceva timp în urmă, când am văzut o construcție aflată în lucru. Bannerul afișat ne dezvăluia și destinația viitoare a clădirii: ”Centrul de Servicii Geriatrice și Asistență Medicală Permanentă Sfinții Sava și Teodosie cel Mare.” Un cămin particular pentru persoane în vârstă. Suna interesant, am gândit atunci cu glas tare, întrebându-mă cât va dura până va fi gata.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Timpul a trecut și nefiind interesată direct, nu am urmărit îndeaproape desfășurarea lucrurilor. Conjunctura a făcut ca  aproximativ cu  o lună în urmă drumurile să mă ducă prin zonă. Ei bine, era deja dat în folosință. Ne-am oprit și am avut plăcuta surpriză să ni se prezinte și explice totul despre acest loc.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Sub deviza ”Bătrâneți liniștite în familia noastrăCentrul (Cămin de bătrâni) oferă cazare de 5 stele în camere cu 2/3 paturi normale/de spital, săli de recuperare, cabinet medical. Capacitatea este de 98 de locuri, fiecare cameră având alt design și mobilier, cu baie personalizată, balcon , terasă. Camerele dispun de televiziune prin cablu, internet, sistem de avertizare, halat , papuci, prosoape etc.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Prezentare

Atât camerele cât și holurile sau locurile de socializare sunt  realizate cu materiale de calitate superioară, mobilier modern de bun gust. Cabinetul medical este  utilat cu aparatură de import de ultimă generație, ecograf Chison, analizatori de marker cardiac FA-160 Lifotronic, electrocardiograf AOLI sunt doar câteva pe care le-am reținut. Sincer, nu mi-a venit să cred că mă aflu într-un centru de la noi din țară.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Apoi ni s-a prezentat sala de mese cu  bucătărie profesională și personal specializat și ne-au dat detalii despre servicii și prețuri. Și aici am fost plăcut impresionați pentru că din informațiile primite am fost asigurați că serviciile medicale sunt incluse 24 din 24, 7 din 7.

Centrul dispune de medici specialiști, angajați ai căminului cu prezență zilnică, servicii de asistență, supraveghere medicală și servicii de recuperare medicală.   Dispune de  salvări proprii, lift medical, targă, cărucioare, cadre etc.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Pachete și servicii

Costul pachetelor este în funcție de numărul de proceduri, fiind incluse 5 mese pe zi, 3 principale și 2 gustări. De asemeni,  cazarea, materialele sanitare, de igienă, consult medical zilnic, analize medicale, servicii de spălătorie, toate intră în costul pachetului ales.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Terapiile variate ca ultrasunete, laseroterapie, magnetoterapie, termoterapie etc. realizate cu personal specializat, recomandate în funcție de  afecțiuni. La superlativ toată prezentarea, pur și simplu nu am găsit nimic de reproșat. I-am felicitat și am plecat foarte încântați de tot ce văzusem și aflasem!

Iată că se poate și la noi! Poți lăsa un părinte, o rudă, un prieten aici fără a se simți ca într-un azil, tratat cum se cuvine, cu respect și atenție, îngrijire deosebită. Pe drum îmi mai aminteam câte un detaliu și nu conteneam cu lauda și surprinderea.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

La puțin timp după acestă vizită, cineva drag căuta un asemenea loc pentru o rudă de-a sa. I-am spus despre Centrul Sfinții Sava și Teodosie cel Mare, recomandându-i să meargă să-l viziteze. Cu aceeași încântare după vizita făcută stabilește să -și ducă ruda pentru o perioadă, alegând pachetul potrivit.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Inadvertențe

După câteva zile mergând în vizită aflăm că lucrurile nu stăteau chiar așa cum ne fuseseră prezentate, existând unele inadvertențe.  Mai exact, gustările lipseau sau erau ca și inexistente, butonul de panică, unul pentru 2 paturi, amplasat la o distanță mare de pat, aerul condiționat lipsă. În condițiile în care prezentarea este făcută cu aer condiționat, temperaturile ridicate impunând asta. În cameră fusese adus, la cerere, un ventilator dar făcea mai mult rău.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Mâncarea rece, proastă și destul de puțină, față de prezentarea făcută. Fructele, un platou format dintr-un ciorchine mic de strugure, câteva felii de piersici și câteva de mere, pentru 6 persoane. Cineva, iute de mână lua strugurele și nu mai apuca nimeni.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Personalul nu trecuse prin cameră, așa cum este făcută prezentarea, persoanele nefiind deplasabile, neputând acționa butonul de urgență. O persoană aflată în camera vizitată aștepta de 5-6 ore să fie schimbată. În rest, mulțumitor.

Am plecat cu un gust amar și foarte dezamăgită.  De ce așa? De ce, ”una spui, alta faci, afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul, merge și așa” etc.? Totuși, se plătesc niște bani, nu chiar puțini. De ce nu faci ceea ce ai promis, nimeni nu dorea ceva în plus?

Jos, ne-am întâlnit cu una dintre persoanele care ne prezentase centrul. Ni s-a părut corect să-i semnalăm toate problemele, poate că nu le cunoștea. Ne-a dat câte o explicație pentru fiecare problemă semnalată și ne-a promis că face cercetări și va lua măsuri.

Sănătatea de la tinerețe până la bătrânețe

Rezultatul

Peste alte câteva zile am trecut din nou prin centru. Ceva – ceva se mai remediase, dar nu cine știe ce.  Aerul condiționat, nu, probabil se ia în considerare că vine vremea rece, fructele, aceeași ”poveste”. Mâncarea, era mai bună dar la gustări, situația era neschimbată.

Vreau să înțeleg, să fiu foarte obiectivă, să fiu și avocatul celuilalt. Este greu să acoperi totul, este greu orice început, este greu să lucrezi cu oamenii, dar de ce să pleci la drum șchiopătând? Oare nu este păcat în primul rând de investiție, de seriozitatea cu care ai expus lucrurile? Dar cel mai important este faptul că nu merită să tratezi cu superficialitate lucrurile, în general și cu lipsă de respect oamenii.

Închei cu speranța că se vor replia și vor remedia toate neplăcerile, lipsurile pe care le-am văzut noi și vor avea cu adevărat un loc așa cum au promis. Pentru că omenește, nimeni nu merită să fie tratat mai prost, mai rău, cu atât mai mult pe banii lui. Și pentru că, ar fi păcat de intenția cu care au pornit, munca și investiția.

Sănătatea merită atenția cuvenită tot timpul, la orice vârstă. De la tinerețe până la bătrânețe, toată viața.

Până data viitoare, fiți atenți la detalii și mai ales la sănătate!

 

UniquebyMM

Sursa: facebook.com/camin.de.lux.pentru.batrani; arhivă personală

Share and Enjoy !

0Shares
0 0