Salutare, prieteni! Când ați fost ultima dată într-un spital, cabinet, farmacie, cabinet veterinar etc? Ați observat ceva schimbat? Ați primit un zâmbet, ați sesizat o eleganță dar și o relaxare a cadrelor medicale? Astăzi, am o poveste și un interviu, cât se poate de reale, despre ținuta  cadrelor medicale.

Cuprins

Printre halatele cadrelor medicale

Printre halatele cadrelor medicale

Deschid ochii și totul din jurul meu este alb: pereți, perdele, paturi, lenjerii. Mă întreb dacă visez sau imaginea este rodul activității creierului meu. Încerc să-mi amintesc ce mi se întâmplă dar nu-mi pot mișca picioarele, mâinile îmi sunt imobilizate. Întorc ușor capul și văd că sunt ”legată” la aparate sofisticate ce piue din când în când.

Fac un apel către creier să găsească răspunsul în timp ce se apropie de mine purtătorul unui halat alb, scos ca din cutie. O mână caldă se așază pe mâna mea și reușesc să văd mai mult decât echipamentul impecabil: un chip plăcut. Zâmbește complice de parcă făcuserăm împreună o prostie, apoi îmi explică blând ce se întâmplă verificând monitoarele.

Printre halatele cadrelor medicale

Îmi dă puțină apă, mă liniștește spunându-mi că sunt bine și îmi mângâie ușor mâna ca o mamă grijulie. Încă confuză, atentă la explicațiile doamnei îmbrăcată în halatul alb apretat, nu am observat că de partea cealaltă a patului cineva cu bluză bleumarin pregătea niște instrumente. Scurtul dialog dintre cele două personaje mi-au dat de înțeles că era vorba despre medicul și asistenta din secția de reanimare.

Aceasta este descrierea pe scurt a unui episod real, pe care l-am trăit la prima operație suferită. Atunci, medicii purtau echipamente de culoare albă iar asistenții de culoare bleumarin. Medicul, al cărui comportament a fost ireproșabil, m-a impresionat și prin halatul alb care inspira curățenie și siguranță.

Printre halatele cadrelor medicale

Dar nu același sentiment l-am avut cu privire la culorile închise ale ținutelor purtate de asistente. Oricât de curate și îngrijite ar fi fost, dădeau impresia că sunt de altă profesie, orice, în afară de cadru medical.

Halate în culori

De curând am petrecut mai mult timp prin spitale, cabinete, săli de operație sau de așteptare. Mare a fost surpriza să descopăr personalul medical în halate medicale de diverse culori. De la clasicul alb, la albastru, verde, lila sau orange și imprimeuri vesele.

Printre halatele cadrelor medicale

Dar ce-ar fi să aflu direct de la sursă, care este părerea cu privire la costume, sarafane sau halate. Ce așteptări au cadrele medicale, cum li se par materialele, ce culori preferă, care sunt avantajele sau, cum și de unde le comandă. Doamna doctor R. își face puțin timp până la intrarea în sală și răspunde cu amabilitate întrebărilor mele.

-Am observat cu surprindere că nu mai este o regulă ca halatele, ținuta medicală să fie de culoare albă. Cum ați primit această idee, dumneavoastră și colegii?

Printre halatele cadrelor medicale

-În primul rând ne-am bucurat că putem purta și alte culori decât consacratul alb. Venise vremea și pentru noi, ”oamenii în halate albe” să purtăm alte culori. Spre exemplu, eu mă simt confortabil în costumele cu pantaloni, mai ales când operez, din material de calitate, bumbac sută la sută. Ador culorile turcoaz, albastru sau lila dar și imprimeurile în culori vesele ale halatelor, costumelor cu pantaloni sau fustă. Chiar și pacienții îmi spun că sunt mai relaxați, ne simt mai apropiați.

Printre halatele cadrelor medicale

Și imprimeuri

-Doamna doctor, să fiu sinceră, doar în filme am văzut halate, sarafane sau costume în alte culori decât alb. Mie, albul îmi transmitea curățenie și siguranță. Materialele acestea din care sunt făcute, am văzut asistente în bluze medicale cu imprimeuri viu colorate, nu sunt periculoase? Mă refer la vopseaua imprimeurilor.

-În niciun caz. Noi comandăm de la un magazin online de costume medicale și echipamente de lucru, care folosește materiale de calitate, bumbac sută la sută, rezistente la uzură și spălări multiple. Ținutele create ne fac pe noi medicii, să ne simțim un pic mai veseli și bine dispuși. Culorile vii, imprimeurile vesele cu flori, fluturi, animale, transmit și pacienților încredere, creează o atmosferă prietenoasă și relaxată.

Printre halatele cadrelor medicale

-Astăzi purtați pantaloni turcoaz și bluza cu imprimeu floral care vă vine foarte bine. Aveți posibilitatea să optați pentru ce vă place sau vi se impune o ținută anume?

-Bineînțeles că fiecare poate alege ceea ce i se potrivește, ce îi place. Sunt colegi care preferă doar albul, doar culori uni sau numai imprimeuri. Personal, aleg câteva culori dar și alb cu garnituri diverse sau imprimeuri.

Zâmbet, energie

Cred că îmi dau o energie pozitivă pe care o transmit și pacienților. Zilele trecute am operat un copil care a început să-mi zâmbească văzându-mi bluza imprimată cu fluturi. Zâmbetul lui mi-a ușurat puțin misiunea.

Printre halatele cadrelor medicale

-Știu că vă grăbiți să intrați în sala de operații, mai am o singură întrebare: ce așteptări aveți de la o ținută medicală?

-Să-mi ofere confort, energie, să fie plăcută la purtat, rezistentă, din material de bumbac sută la sută și bine lucrată. Să mă simt bine în ea, elegantă, dar și bine-dispusă pentru a oferi  mai mult și pacienților.

-Mulțumesc pentru timpul acordat și amabilitatea dumneavoastră, doamna doctor R. Mult succes în sală!

Cu aceste opinii ale doamnei doctor R. m-am convins că ideea pasionaților de frumos și elegant este binevenită în rândul cadrelor medicale și a pacienților. Ce-i drept, așteptarea, durerea și sentimentul neplăcut de spital pe care le simțeam au fost atenuate.

 

UniquebyMM

 

P.s. Dialogul a fost real. Mulțumesc, doamna doctor R!

 

Experiență relatată pentru proba nr 16 Superblog

Sursa: www.facebook/EHalate

 

Rate this post