Bun găsit! Multe sunt năzuințele oamenilor și uneori de-atâta abundență, se pierd printre ele. Sau, pur și simplu nu se cred în stare să le împlinească. Asta mi s-a întâmplat mie când am plănuit să invit câțiva oameni-bloggeri pe care îi apreciez (citesc) să scrie pe blogul meu. Teama de refuz, cine sunt eu să mă onoreze cu scriitura lor? (:)), m-a făcut să dau înapoi. Până într-o zi, când mi-am luat inima în dinți. Prin urmare dragilor, demarează proiectul, deh, zic și eu așa să fiu în rândul lumii, cu articole guest post. Astăzi, un articol scris de Radu Țuglea cu blogul Dincolo de nori, căruia îi mulțumesc pentru tot: accept, ajutor, lecții de viață și nu în ultimul rând, pentru ceea ce scrie.
Subiectul a fost liber ales dar, cred că Radu mi-a intuit dragul de istorie, țară și, în special de Constanța. Vă învit să citiți articolul și să aflați despre ce este vorba.
Constanța, orașul în care ruine antice sunt pe trotuare
Constanța este orașul în care ruine antice sunt pe trotuare. S-ar zice că ne putem împiedica de ele sau chiar că le călcăm în picioare. Este poate, orașul cu cele mai multe vestigii antice de pe teritoriul României și cel mai vechi cu locuire neîntreruptă. Având asemenea bogății culturale, mi se pare de neînțeles de ce autoritățile, fie ele locale sau naționale, nu le pun deloc în valoare. Ca să vedeți că nu vorbesc aiurea când spun de ruinele antice de pe trotuare, vă rog să priviți următoarea imagine.

Milenii de istorie ascunse
Nu aș vrea să fiu înțeles greșit. Iubesc Constanța și mileniile de istorie ascunse sub clădirile din Peninsulă sau aleatoriu prin oraș. Este localitatea care m-a adoptat și în care m-am integrat destul de bine. Dar nu pot înțelege de ce un patrimoniu atât de diversificat stă ascuns de cele mai multe ori sub gunoaie, buruieni sau bălării, de multe ori chiar sub ochii indiferenți ai celor de la Primărie sau din Consiliul Județean (ambele instituții având sediul chiar în marginea Parcului Arheologic).
Nu pot crede că nu se pot găsi bani, fie pe proiecte europene, fie de la entități private cu care să se pună în valoare această abundență de monumente arheologice. Sunt convins că turismul ar crește în calitate iar lumea nu ar mai veni doar pentru cluburile de fițe din Mamaia (nu că aș avea ceva cu ele).
Se poate face ceva !?!
Dacă privesc imagini de demult, observ că aceste obiective erau mult mai bine întreținute în perioada comunistă. Dacă nu mă înșel, lângă catedrală, la basilica de lângă, este o pancardă explicativă în mai multe limbi cu litere șterse, care este foarte posibil să dateze chiar din acea perioadă. Să vă mai arăt o imagine sau două (nu pun mai multe, căci mă doare sufletul).

Oare poate fi atât de greu de făcut curățenie, de toaletat vegetația, de făcut alei cu piatră pentru un acces decent? Nu cred că sunt necesare mari fonduri pentru asta, cred că trebuie doar un pic de bunăvoință.
Interesant articol, nu-i așa? Câte astfel de comori nu sunt lăsate în paragină? Sunt convinsă că și voi aveți exemple de acest fel. Oare chiar nu există soluții? Oare chiar vrem să ni se piardă rădăcinile existenței ca neam? Vă las să reflectați și aștept comentariile.
Până data viitoare, fiți mândri de neamul nostru, de bogățiile moștenite!
UniquebyMM
Pacat ca astfel de structuri istorice sunt lasate de izbeliste. Fata de alte tari in care istoria este la loc de cinste, la noi este din ce in ce mai uitata. :(
Solutii ar fi… dar cine sa le puna in practica… si noi avem problema asta, chiar si pe singura alee pietonala din oras, ruinele sunt la ele acasa. nu stiu ce asteptam. sa pice de tot, probabil
La Constanta nu am fost decat o data cand era copil,nu imi mai aduc aminte prea multe despre oras si este tare departe de mine,poate cand voi marge la Costinesti voi avea timp sa vizitez si eu orasul tau asa de frumos!
Intr-adevar, mie mi se pare foarte pitoresc sa vezi asa niste lucruri de valoare pe strada, sa le poti atinge… desi parca e un sacrilegiu s-o faci. Si in orasul meu sunt, pe ele s-a construit liceul cel mai cunoscut si mai bun al urbei, dar totul sta inchis cu niste porti din metal ruginit, de pe vremea comunismului, ceea ce strica farmecul ruinelor vechi-vechi… timp cristalizat in piatra…
Pastrarea valorilor se invata acasa si la scoala. https://glasul-hd.ro/17-copii-au-adoptat-castelul-din-mintia/?fbclid=IwAR0wf-d7XBK0sv-peEiF0G-7J1VOrks5Ihz70D1f8sCvzUsvQ1gVJInFNqA – Am ramas impresionata de ceea ce fac acesti elevi. Am vazut multe mobilizari de acest gen, dar putin mediatizate.
Frumos guest-post.
Radu pune suflet în tot ceea ce face și articolul e deși e scurt, este un aperitiv îndestulător.
Felicitări amândurura!
Mulțumesc, Alex!
Din pacate nu doar Constanta se afla in aceasta situatie, sunt multe orase din Romania care trec prin asa ceva. Incet incet se distruge tot ce ne-au lasat stramosii nostrii :(
E foarte trist! Am fost si eu in Constanta si mi s-a rupt sufletul la fiecare pas pentru ca locuri minunate sunt lasate in paragina fara ca autoritatile sa se preocupe de ele. In schimb am intilnit oameni minunati, calzi, binevoitori.
Din pacata in toata tara sunt situatii de acest gen. Nu se da interesul pentru face lucruri frumoase pentru tara.
Avem aceasta problema si la Cluj si nimeni nu pare sa doreasca sa le ingrijeasca.
Crezi ca numai in Constanta sunt astfel de ruine!?
Toata țara e o ruină, din păcate! Nu știu cât vom mai reuși să reconstruim sau, mai degrabă, cine… și, cu ce….
Săraca țară bogată…
Cred ca persoanele care sunt responsabile cu protejarea acestor locuri au avut alte treburi mai importante decat sa vada aceste detalii. Ar fi bine sa le protejeze si sa le puna frumos in valoare
Pacat ca istoria noastra nu este protejata…
Eehh… Nu numai in Constanta e asa… Din nefericire, si la mine in Galati sunt destul de multe cladiri marcate ca monumente istorice, lasate in paragina… :(
Pacat ca avem atatea frumuseti in tara asta, lasate de izbeliste. Adevarul e ca habar nu avem sa ne conservam valorile, din pacate.