Salut, prieteni! Active House – soluția viitorului. Când m-am trezit din coșmarul pus pe seama discuției despre mașini, am sperat că totul a luat sfârșit. Eram convinsă că odată cu mașina electrică și măsurile luate pentru protejarea mediului, toate problemele vor fi rezolvate. Dar, provocarea venită din partea AIA Proiect mi-a dat serios de gândit. Când am construit casa, nu știam că exista conceptul cu un impact minim asupra mediului și nivel minim de energie folosit. E drept, am luat în calcul și atunci esteticul, calitatea vieții dar și confortul și costurile cât mai reduse. Cu toate acestea, cei câțiva ani buni scurși deja, mi-au întărit convingerea că este departe de casa cu beneficii asupra sănătății, prietenoasă cu mediul.

Higrometrul din interiorul casei arată 78% umiditate, contoarele indică un consum mare de gaze și energie, ostil mediului și buzunarelor. Fumul gros, urât  se ridică deasupra caselor vecinilor care folosesc încălzirea cu lemne sau alte materiale… pădurea din față este tot mai rară, printre copaci  văd siluetele noilor construcții… Care ar putea fi soluția? Spre exemplu, aș putea transforma casa mea pasivă într-o locuință activă. Pare ceva insignifiant la nivelul planetei, dar poate fi un început: Active House- soluția viitorului.

Cuprins

Active House – soluția viitorului

Active House- soluția viitorului

Acesta a fost primul gând, dar, este oare posibilă această transformare? Știu că este necesar un design special al clădirii, adăugarea echipamentelor de producție a energiei, izolație termică și etanșeitate. Trebuie îndepărtate punctele de scăpare a căldurii, să iau în calcul răcirea pasivă cât și recuperarea și utilizarea optimă a apei de ploaie. În plus, am nevoie de materiale de înaltă performanță pentru acoperiș și pereți. Prin urmare, implică lucrări de renovare importante. Și nici nu sunt convinsă că rezultatul va fi cel așteptat.

Terenul din apropierea casei mele este încă liber și mă trezesc imaginându-mi construind o casă nouă, casa activă, casa viitorului. Orientarea casei va trebui să fie total diferită, cu un design optimizat care să țină cont de eficiența energetică rezultată din utilizarea energiilor regenerabile. Am nevoie de o proiectare inteligentă care să apeleze la soluții naturale pentru rezolvarea sistemelor de încălzire și răcire.

Toate acestea reprezintă  imaginea în ansamblu asupra calității concepției arhitecturale, eficiența energetică, sănătate, confort și beneficii ale mediului.

Casa activă

Spre exemplu, am aflat despre calitatea confortului că este strâns legată de instalarea unei fenestrații (deschideri în pereți) de dimensiuni mari. Rolul acesteia este să sporească aportul solar și nivelul de iluminare naturală, contribuind astfel la îmbunatățirea stării de sănătate. Pentru atingerea acestei aspirații este necesară evaluarea următorilor parametri, ai căror valori trebuie să atingă minimul necesar:

-iluminat natural și contact vizual cu mediul exterior,

-confort termic (temperatura operativă maximă vara și minimă iarnă),

-calitatea mediului interior (nivel de CO2).

O mare importanță o au și materialele utilizate pentru realizarea structurii clădirii. Materialele sunt folosite abia după o  evaluare din punct de vedere al efectelor avute asupra mediului. Folosirea materialelor ecologice vor avea ca efect diminuarea semnificativă a cantității de deșeuri rezultate în urma construirii.

Casele active sunt proiectate de echipe specializate în așa fel încât să apeleze la resurse naturale, cum ar fi apa de ploaie, să contribuie la reducerea consumului de energie prin utilizarea panourilor solare. Acestea pot produce pana la 75% din energia necesară pentru încălzirea apei calde menajere, spre exemplu.

Active House

Dar oricât m-aș documenta eu, tot nu aș reuși să construiesc casa viitorului fără ajutor specializat. Mi-au atras atenția cei de la AIA echipa de proiectare multidisciplinară, Active House. De ce? Pentru respectul deosebit pe care îl au față de mediu și deoarece fac proiecte de case care țin cont de ce își doresc clienții. Și eu mi-aș dori ca spațiile interioare ale noii case să fie  concepute astfel încât să beneficiez de un climat sănătos, cu ajutorul  instalării unor sisteme care să îmbunătățească calitatea aerului.

Active House angrenează specialiști cu înalte competențe, cu un deosebit respect și pentru beneficiari. În sensul acesta am afirmat că-mi pot imagina cum va arăta noua mea casă.  ”Planul” meu cuprinde trei dormitoare, living, bucătărie și loc de luat masa, birou, dresing, două băi loc de recreere. Vreau ferestre mari și luminoase, un spațiu pentru aparatura electrocasnică inteligentă și garaj pentru mașina electrică. Toate acestea și multe alte detalii însă le punem pe masă și împreună cu echipa discutăm și luăm hotărârile.

Active House- soluția viitorului

Funcționalitate

Designul și funcționalitatea, aici includ suprafața, compartimentarea, numărul de camere, costurile de întreținere, climatul interior, tipul materialelor, rămâne în responsabilitatea specialiștilor. Aceștia știu exact cum va fi amplasată clădirea și țin cont de factorii climatici asociați, poziționarea ferestrelor, obstrucția dată de clădirile învecinate, existența unor suprafețe reflectante în afara sau în interiorul spațiului studiat.

Astfel, echipa a venit cu propunerea ca din punct de vedere architectural,un proiect bazat pe mișcarea soarelui în jurul casei, pe ideea cadranului solar ar fi adecvat. Soarele reprezintă o temă importantă în știință și una dintre cele mai importante surse de energie, iar lumina naturală este principala sursă de iluminat. De aceea, cred ei că de aici va porni ideea conceptului arhitectural.

Clădirea va avea forma circulară și un spațiu central, care include scara și prin efectul de coș, asigură ventilarea naturală. Cu ajutorul ferestrelor aflate la nivelul acoperișului se realizează un iluminat solar maxim, zenital.

Active House – soluția viitorului

Confort

Confortul termic reprezintă  o foarte importantă componentă a stării de bine din interiorul clădirii. Acesta este o stare de spirit, așa cum și sănătatea este o stare a corpului și a minții. Scopul este acela ca mediul construit să ofere celor din casă, mie și familiei, sentimentul de confort și de viață sănătoasă.

Oamenii inhalează 15 kg de aer pe zi, iar 90% din acestea provin din mediul interior. De aceea, calitatea aerului interior trebuie privită atât din
perspectiva sănătății lor, cât și a confortului acestora.

Ventilarea este o combinație între ventilarea natural controlată automat și una mecanică cu recuperare de căldură.

Active House- soluția viitorului

Pe acoperiș sunt montate panouri solare și panouri fotovoltaice iar stația meteo și senzorii de temperatură și CO2 din fiecare cameră, asigură un climat interior corespunzător, evitând supra-încălzirea și menținând ventilarea la parametrii necesari.

Îmi place rezultatul și cum arată noua mea casă! Am ajuns atât de departe în discuțiile și simulările cu echipa AIA încât din simpla imaginație  am ajuns să trec la fapte. Am primit multe alte informații și detalii dar nu-mi doresc să vă pierd. Vă pot spune însă că sunt argumente care m-au convins că aceasta este casa viitorului și reprezintă moștenirea lăsată copiilor.

Viitorul

Mai mult de atât, toate casele nou construite începând cu anul 2020 pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să aibă un consum de energie aproape zero (NZEB). Aceasta este prevederea directivei EU a Parlamentului European.

Dar ce mă mai preocupă pe mine, este prețul casei active despre care v-am vorbit. În definitiv, sunt convinsă că și voi tot la asta vă gândiți. Știm cu toții, visele, imaginația nu costă, dar faptele concrete, da. Ei bine, am primit răspunsul: casa activă produce mai multă energie decât consumă, folosind resurse energetice 100% regenerabile. Prețul final este mai mic decât cel al construcțiilor convenționale cu aceleași funcțiuni și spațiu. Investiția se amortizează în 12-18 ani, funcție de suprafață, amplasament, nivelul de utilizare etc. iar recuperarea începe din prima zi, de la darea în folosință.

Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să găsesc soluția finanțării și data demarării lucrărilor. Știu că echipa Active House îmi va fi aproape la fiecare pas, pe tot parcursul și fiecare întrebare își va găsi răspunsul. Din acest punct de vedere grijile mele sunt zero.

Voi v-ați imaginat cum ar arăta casa activă? Ce vi s-ar potrivi? Știați de conceptul casei active construite de AIA-Active House? Abia aștept răspunsurile voastre în comentarii.

Până data viitoare, dați frâu imaginației și construiți viitorul copiilor voștri (noștri)!

 

 

 

UniquebyMM

 

Mi-am imaginat casa viitorului din articolul înscris la proba nr. 5 Spring SuperBlog 2019. Celelalte articole le găsiți aici.

 

 

Rate this post