Bun găsit! Din categoria ”ce-am mai citit”, astăzi vreau să împart cu voi câteva opinii despre O clipă de viață””. Scrisă de prietenul blogger, Cristian, încă mirosind a cerneală, cartea mi-a fost dăruită personal, cu autograful autorului. Ce-am mai citit: ”O clipă de viață”, este tema articolului de astăzi.

Ce – am mai citit: ”O clipă de viață”

 

Ce - am mai citit: ”O clipă de viață”

Bineînțeles, atât gestul cât și cartea în sine, au reprezintat o mare bucurie și onoare, pentru mine. S-a întâmplat la lansarea volumului de poezii al Nicoletei și, pentru că  astăzi este ziua lui de naștere, îi spun sincer și simplu: La mulți ani și mulțumesc din suflet, Cristian!

Lucrurile s-au derulat în așa fel, încât abia acum am reușit să citesc cartea. Cum nimic nu este întâmplător, știți voi, chiar cred în asta, iată cum, exact de ziua lui s-a întâmplat să scriu despre cartea dăruită. Fără să știu, noroc cu facebook -ul, pe care zilele trecută eram supărată( :))!

”O clipă de viață” este o carte ușor de citit, captivantă, astfel încât, pur și simplu nu o poți lăsa din mână.

Pentru mine, timpul în care am citit această carte, de câteva ore, m-a ținut cu sufletul la gură. Scrisă cursiv, sub formă de capitole, acțiunea începe în perioada anilor dinainte de revoluție. Din întâmplările de la care pornește, autorul ne descrie destinele personajelor implicate direct sau indirect, acțiunea prelungindu-se în timpul revoluției, anii ’90 – 2000.

Ce – am mai citit: ”O clipă de viață”

Eva are un iubit italian aflat cu treburi în România, care o lasă însărcinată. Cum el era căsătorit și venea doar din când în când, trebuia să  rezolve ”problema”. Aranjează contra cost cu directorul întreprinderii cu care colabora, ca viitorul Evei să fie aranjat: serviciu, soț fictiv, casă, viitorul copilului. 

Criminalul cu toporul care săvârșise o serie de crime odioase, o omoară din ”greșeală” pe Maria, în fața fetiței ei de 3 ani, Cora. 

Pavel, om simplu, muncitor, tatăl unui băiețel de câțiva ani, Petru vine de la fabrică și se apucă de tăiat lemne și o găină. Ferindu-și în ultima clipă copilul care se juca pe lângă el, își taie un deget.

Ce se întâmplă mai departe, veți descoperi voi, citind ”O clipă de viață”,pentru că, eu nu mi-a propus să vă povestesc cartea.

Cristian, autorul cărții, scoate în evidență practicile monstruoase ale perioadei comuniste, unele dintre ele, continuate și după revoluție. Din păcate, după părerea mea, se mai întâmplă și acum, dar acesta este alt subiect.

 

Ce - am mai citit: ”O clipă de viață”

 

Deoarece am ”norocul” să fi trăit în comunism, să fiu martora revoluției și ai anilor ce au urmat, pot face comparații. Pot înțelege exact, ceea ce vrea să spună autorul.

Întâmplările dure, dureroase, triste, sunt presărate cu talent de pasaje, scene tandre sau înțepături fine, inteligente în conversațiile dintre personaje. 

Ce – am mai citit: ”O clipă de viață” -opinii

Mi-a plăcut cartea, are multe elemente care te trimit la realitate. Personajele sunt construite după tipologiile celor întâlnite în viața reală. Sunt convinsă că mulți cititori recunosc cel puțin una dintre situațiile întâlnite în carte. Autorul face însă precizarea, că orice asemănare este pur întâmplătoare.

Recomand tuturor generațiilor să citească ”O clipă de viață” semnată de Cluc Lucrian. Este ca o mărturie a ceea am trăit, un termen de comparație între trecut și prezent.

Pe plan personal, cartea lui Cristian a avut și efectul de a mă pune pe gânduri. Poate că, ar trebui să mă gândesc serios la îndemnul de a scrie despre revoluție, văzută și trăită de mine.

Ați citit cartea ”O clipă de viață”? Dacă da, aștept opiniile voastre în comentarii.

Până data viitoare, trăiți frumos fiecare clipă de viață!

 

 

UniquebyMM

 

P.s. Aceasta nu este o recenzie.

Rate this post