Bun găsit! Povestea de astăzi este despre grija față de natură și lecțiile pe care le putem da celor mici. Este o poveste care nu începe cu ”a fost odată, ca niciodată”, ci, o poveste reală, care se petrece în ”pădurea bunicilor”. Cu personaje și conversații reale, între două generații. Dumbrava cu povești din ”pădurea bunicilor”.

Cuprins

Dumbrava cu povești din ”pădurea bunicilor”

 

Dumbrava cu povești din ”pădurea bunicilor”

 

Bunicul înainta pe cărarea din pădurea de lângă casă, împreună cu nepoțelul de 9 ani.  Echipați corespunzător, cu rucsacuri și bastoane, se puteau auzi vorbind calm, oprindu-se din când în când, întrerupți de apariții neașteptate.

-Privește,  acolo este o veveriță, o vezi? Și-a luat aluna și a fugit în căsuța ei.

-Bunicule, dar veverița are o căsuță cu adevărat? Am văzut în desenele animate, dar nu credeam că sunt la fel în realitate.

-Da, dragul meu, este adevărat. Veverițele își fac căsuța în scorburile copacilor. Dar și desenele animate sunt inspirate din realitate. Tu ai văzut Craig și Dumbrava?

Da, dar din păcate, s-a terminat. Știi, bunicule, m-am gândit să fac și eu un film. Până acum, am 6 personaje. 

-Da?!? Uite că am aflat acum. Aștept să-mi povestești despre evoluția ”filmului” tău. Atunci, înseamnă că ai un motiv în plus să fii pe fază.

Am aflat că începând de luni, 8 iulie, apar noile episoade din Craig și Dumbrava. Acestea se vor difuza de luni până vineri, de la 12:40, pe Cartoon Network.

Da?!? Abia aștept. Îmi place să vin în ”pădurea bunicilor”! Îmi imaginez că sunt într-un un regat în care tu, bunicule, ești înțeleptul. Arăți ca un înțelept: cu barba ta albă, cu bastonul și pălăria, știi multe despre pădure. Și personajele mele sunt animale reale din pădure, fără monștri, stafii sau chestii înspăimântătoare. 

-Mă bucur să aud asta, dragule! De aceea explorăm împreună pădurea în fiecare zi de vacanță sau vizită la bunici. Descoperim astfel din secretele viețuitoarelor, copacilor, naturii. Îți voi arăta păsări și animale care trăiesc în pădurea aceasta, cum să te orientezi după mușchii copacilor și multe altele. Poate te vor inspira și toate aceste experiențe, pentru ”filmul” tău.

Dumbrava cu povești din ”pădurea bunicilor”

Rareș, hai să ne oprim aici, în dumbrava asta. Scoate din rucsacul tău punguțele cu mâncarea pregătită de acasă. O vom pune aici, în câteva locuri pentru păsările și animalele din pădure. Privește ce frumusețe de pasăre! Caută mâncare.

-Este minunată, bunicule! Uite și ciocănitoarea!

-Daaa! Știi cum este denumită? Doctorul pădurii, deoarece, curăță copacii de toate insectele care fac rău acestora.

-Doc-tor…!?! nu știam asta. Bunicule, dar aici este un morman de gunoi! Cum să pun mâncarea aici?

-Ai dreptate, dragul bunului. Vezi tu, niște oameni care nu iubesc pădurea au făcut asta. Sigur că nu poți pune mâncarea pentru păsări și animale aici, până nu facem curat. Am pus în rucsacul meu niște saci menajeri și mănuși pentru amândoi. Vrei să mă ajuți?

-Desigur. Bunicule, dar de ce nu există în pădure niște coșuri pentru gunoi? Eu aș pune niște plăcuțe cu ”interzis”. Și i-aș amenda pe cei care lasă gunoaie în pădure,  i-aș închide. 

-Coșurile de gunoi ar trebui să existe, ai dreptate. Sau, măcar niște saci pentru gunoi. Importante și necesare ar fi și plăcuțele de ”interzis”.  Iată și un loc în care s-a făcut un foc! Asta, chiar este interzis.

Doar puțin mai departe, știi și tu, este un loc special amenajat pentru activități distractiv. Cu grătare, mese, bănci etc.

Sunt de acord cu tine: amenzile sunt o măsură bună, dar ești cam dur când spui de închisoare.

-Știu de locul de distracții, am fost împreună. M-am cățărat, am mers pe niște scărițe, am tras la țintă. Este un loc de distracție, de ce nu merg acolo? De ce fac rău animalelor, pădurii?

 

Dumbrava cu povești din ”pădurea bunicilor”

Dumbrava cu povești din ”pădurea bunicilor”

Pentru că nu au respect pentru natură, pentru că, poate, nu au primit educație în acest sens. Dar poate reușim prin filme educative și prin exemplul nostru, ce spui?

Da! Gata, am terminat, am pus mâncarea, bunicule. Să mergem mai departe. Bunicule- bunicule, privește ce scorbură mare. Mergem acolo, s-o vedem de aproape? Sigur este căsuța vreunui animăluț.

-Mergem, Rareș. Hai să explorăm, să vedem ce descoperim. Cu grijă, să nu speriem ”locatarul” :).

Din păcate este plină de gunoaie, Rareș. Voi încerca să curăț și, vom vedea data viitoare cine își va face căsuța aici.

-Îți amintești când am găsit ariciul, bunicule? Le-am povestit prietenilor mei cum l-am descoperit și cum s-a  făcut ghem. Andi mi-a spus că nu mă crede dacă nu i-l arăt. I-am spus, cum am învățat de la tine, că nu-l putem lua din familia, casa, locul lui de joacă. La fel broasca țestoasă rătăcită, pe care am dus-o la lac!!!

Planul

Totuși, trebuia să facem fotografii, poate îl convingeam. Eu cred că Andi nu a văzut niciodată un arici adevărat. Doar în desene. 

-Rareș, nu ai nevoie de fotografii pentru a-l convinge. Invită-l pe Andi și ceilalți prieteni într-o vizită, și organizăm împreună o excursie în pădure.  Ce spui?

-Ar fi grozav, bunicule! Pot fi căpitanul echipei? Eu știu deja cum să hrănesc animalele, păsările, să strâng gunoaiele. Aaa, bunicule! îl pot ruga pe tati să facă niște afișe cu ”interzis”?

Desigur! Cu condiția ca eu să conduc echipa. Trebuie să fim atenți și la pericolele care pot apărea, la animalele mai puțin prietenoase. Tu poți fi asistentul meu. :)

Păi am spus: tu ești înțeleptul. Iuuu-huuu! Abia aștept. Bunicule, putem lua și cortul? Mi-ar plăcea să dormim o noapte în pădure, în cort, ca băieții. Și tu să ne spui povești, cum faci seara, înainte de culcare.

Hai să mergem acasă, să punem la punct tot planul. Avem nevoie de plan, protecție împotriva țânțarilor, lanterne și multe altele.

A fost una dintre discuțiile bunic – nepot, în explorările făcute împreună, în pădurea denumită ”pădurea bunicilor”. Vara aceasta, au în program și o noapte cu cortul. Vă țin la curent :)!

Până data viitoare, aveți grijă de natură și dați de veste copiilor despre reluarea episoadelor Craig și Dumbrava!

 

 

UniquebyMM

 

 

 

 

 

.

Rate this post