Bun găsit! Cu ajutorul termoviziunii am redescoperit confortul căminului meu. Căminul este locul cel mai important din viața noastră. Căminul este locul în care ne regăsim liniștea, confortul și petrecem timp prețios împreună cu cei dragi. Dar ce faci când confortul este afectat din cauze tehnice? Simplu: depistezi cauza și iei măsuri. Despre o întâmplare prin care am trecut și măsura pe care am luat-o cu privire la căminul meu, aflați dacă citiți până la sfârșit. 

Problema a început în momentul în care a apărut un disconfort din cauza temperaturii pe care o resimțeam. Când îmi era lumea mai dragă, inspirația și pofta de lucru erau în toi, disconfortul îmi tăia tot cheful.

Cu ajutorul termoviziunii am redescoperit confortul căminului meu

Termografie bloc nereabilitat

Cuprins

Cu ajutorul termoviziunii am redescoperit confortul căminului meu

Centrala părea să-și facă treaba, era reglată la temperatură corespunzătoare, ar fi trebuit să asigure confortul căminului meu. Cu toate astea, nu era deloc ceea ce îmi doream, mâinile și picioarele fiindu-mi mereu reci. M -am gândit că o temperatură cu câteva grade în plus la centrală, ar schimba lucrurile în bine.

Dar, nu s-a întâmplat deloc așa, în plus, aveam un consum mare de gaze și electricitate, prin urmare, apărea disconfortul financiar. Iar asta nu mă făcea deloc fericită. Totuși, ce se întâmplă, de unde vine problema asta? Din câte știu, casa a fost izolată la momentul construirii, mai mult, are și certificatul energetic. Îmi amintesc că am obținut un certificat energetic ieftin care indica  consumul anual de energie încadrat la clasa energetică A. 

 

 

certificat energetic Cu ajutorul termoviziunii am redescoperit confortul căminului meu

 

Întâmplarea

Asta mă duce cu gândul la biroul aflat în clădirea construită în 1937, în care am lucrat. O clădire solidă, e adevărat, dar cu mari pierderi energetice. Temperaturile mult sub media celor admise, lipsa aerului și atmosfera apăsătoare datorată acestor cauze, au dus la disconfortul și eficiența scăzută a muncii mele. Lucrurile se schimbau automat în bine, atunci când reușeam să programez întâlniri în afara biroului meu.

Dar, munca mea nu presupunea doar întâlniri și prezentări (teren), ci și multă muncă la birou, în locația despre care am amintit. Din păcate, pe lângă eficiența scăzută și disconfortul creat, starea sănătății începuse să-mi fie afectată serios, iar când am înțeles asta, am renunțat la jobul respectiv.

Să ajung din nou în aceeași situație, chiar în casa pe care mi-am construit-o cu atâta drag, pare un fel de … îmi vine să spun blestem. Na, c-am spus-o!

Cu ajutorul termoviziunii am redescoperit confortul căminului meu

Termografie bloc reabilitat

Cu ajutorul termoviziunii am redescoperit confortul căminului meu

Căutând răspunsuri frământărilor mele, îmi imaginam deja, tot felul de lucrări de demolare pentru depistarea cauzei. Și, pentru  ca tacâmul să fie complet, am descoperit și câteva pete de mucegai în diferite locuri ale casei. Abia atunci am înțeles de ce aveam starea de disconfort din timpul nopții sau în timp ce lucram la birou. E clar, trebuie să se demoleze, să refacă izolația … să cumpărăm aparat de dezumidificare și purificare a aerului … Și mai vine și iarna.

Norocul meu că soțul se pricepe mult mai bine decât mine și mi-a explicat că nu este nevoie de nicio demolare sau alte lucruri care îmi treceau mie prin minte. Mi-a povestit în primul rând despre metoda nedistructivă, care depistează cauza problemelor din domeniul clădirilor și instalațiilor, fără a se interveni asupra  lor: termoviziunea clădirilor.

Cu ajutorul acesteia, se poate forma de la distanță o opinie despre problema unei clădiri. Termoviziunea este chiar indicată în cele mai multe cazuri, doar în perioadele reci, mai ales când problema ar putea veni de la izolația termică sau infiltrații de aer exterior. Exact bănuiala pe care o aveam noi, în legătură cu disconfortul și mucegaiul. 

Astfel, cu ajutorul acestei metode inteligente, am descoperit că problema era izolarea prost făcută pe lângă ferestre și, chiar ferestrele în sine. Remedierea acestora s-a făcut fără (prea) mare deranj iar confortul și starea de bine au revenit în casa noastră.

Odată cu disconfortul a dispărut și ineficiența care se reflecta asupra muncii mele. Lucrul la birou sau activitățile, relaxarea, odihna, au (re)devenit o plăcere.

Totul este bine când se termină cu bine, așa aș putea concluziona întâmplarea prin care am trecut. Voi cunoașteți această metodă? Aveți certificat energetic pentru locuința voastră? Aștept răspunsurile în comentarii.

Până data viitoare, bucurați-vă de confortul case/biroului vostru!

 

UniquebyMM

 

Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți! Nu uitați să share-uiți!  :)

Întâmplare relatată pentru proba nr. 18 SuperBlog 2019 (Enermed)

Rate this post