Bun găsit prieteni! Ce moment mai potrivit ar fi putut fi ales pentru întâlnirea cu Heddi Gooldrich și romanul ei decât luna iubirii? Mă refer desigur la evenimentul la care am avut onoarea să particip, o întâlnire cu inspirația, cultura, romantismul și un pahar cu vin. Dar, să începem cu … povestea! Cum bănuiți, există și aici o poveste iar eu mă grăbesc să o împart cu voi. Prietena mea Cătălina (Porția de citit) a avut amabilitatea să-mi dea o invitație la întâlnirea cu scriitoarea romanului Pierduți în Cartierul Spaniol. Pentru ca ceva să ia naștere, e nevoie ca altceva să piară – Heddi Goodrich.

Evenimentul era organizat de Editura Rao iar eu, încântată și nerăbdătoare să fac cunoștință cu scriitoarea și cartea, am răspuns pe loc “da”. Imediat am fost contactată de reprezentatul editurii, doamna Marilena Ion, de la care am primit toate detaliile care priveau evenimentul.

Vă amintiți probabil că am participat la câteva lansări de carte iar cititul este una dintre pasiunile mele. Cu aceste atu-uri și mult entuziasm dar și emoție, am ajuns la întâlnirea cu pasiunea, romantismul și talentul.

IMG 20200207 162505 Pentru ca ceva să ia naștere, e nevoie ca altceva să piară - Heddi Goodrich

Pentru ca ceva să ia naștere, e nevoie ca altceva să piară – Heddi Goodrich

HEDDI GOODRICH este scriitoare, autoarea romanului de dragoste Pierduți în Cartierul Spaniol, profesoară de engleză, redactor și traducător. Născută în 1971, la Washington, Heddi ajunge la doar 16 ani (în anii ’90) în Napoli printr-un schimb cultural. Rămâne în acest oraș, cu excepția scurtelor vacanțe, timp de 10 ani unde își ia licența în litere la Universitatea Orientale. Are un blog despre curiozități lingvistice din limba italiană și engleză, regăsite în traduceri sau în literatură (The Good, the Bad and the Olive Tree). Trăiește la Auckland, Noua Zeelandă, împreună cu soțul și cei doi fii. Aici, scrie primul său roman, Pierduți în Cartierul Spaniol. 

Heddi Goodrich este omul pe care nu ai cum să nu-l placi de la prima vedere, chiar și fără a ști/citi prea multe lucruri. Caldă, deschisă, plină de viață, ai senzația că o cunoști de o viață și imediat ce o privești, deslușești și mai bine povestea.

“Pierduți in Cartierul Spaniol este mai mult decât o poveste de dragoste. Este un poem dedicat orașului pe care nu l-am uitat niciodată. Nu m-am așteptat ca, scriind cartea, să fac o călătorie incredibilă în căutarea identității, a rostului meu și să primesc acest dar minunat pe care nu cred că îl meritam. Sper ca cititorii din România să trăiască, citind cartea, acea experiență unică a iubirii fără limite și să simtă pasiunea și uimirea mea față de un spațiu și o limbă care, deși nu sunt ale mele, par să fie adevărata mea casă.”  Spune HEDDI GOODRICH despre romanul său lansat și la noi în țară.

Recenziile criticilor

Lansat în toamna anului trecut în Italia, romanul a acaparat cu rapiditate atenția celor mai importante publicații. Criticii au început să publice recenzii favorabile, iar blogurile de literatură și rețelele de socializare vorbeau despre descoperirea unei voci puternice, al cărei stil promite mult. „O declarație de dragoste pentru Napoli, deloc previzibilă, puternică și autentică…”, „Uitați de Elena Ferrante! În acest roman, Napoli este încântător, hipnotic, descris cu iubire și nostalgie.” – titrau cele mai importante publicații din Italia, la lansarea cărții.

IMG 20200207 170353 Pentru ca ceva să ia naștere, e nevoie ca altceva să piară - Heddi Goodrich

Pentru ca ceva să ia naștere, e nevoie ca altceva să piară – Heddi Goodrich

Pierduți în Cartierul Spaniol, romanul de debut al americancei Heddi Goodrich a fost publicat de Editura RAO în septembrie și a fost primit cu entuziasm și la noi. Romanul spune povestea a doi tineri îndrăgostiți și a orașului Napoli, un loc plin de istorie și de viață. Heddi studiază la Facultatea de Litere a Universității Orientale și este americancă. Pietro studiază geografia, este italian. Ea este săracă și nomadă în timp ce el este bogat și tradiționalist. Este dragoste la prima vedere. O dragoste complicată și profundă, care îi pune la încercare în toate modurile pe tinerii boemi. În adâncul galeriilor de sub oraș, dar și pe culmile Vezuviului. Cartierul Spaniol este deopotrivă un labirint atrăgător și un păpușar care conduce o scenă de iubire. Heddi Goodrich are curajul să povestească o parte din propria dragoste studențească, pe care mulți dintre noi (cititorii) au trăit-o.

Cum mă știți, romantică incurabilă, povestea de dragoste a scriitoarei m-a fermecat și cucerit de cum am deschis cartea. Dar momentul întâlnirii a dat startul imaginației, filmului în care am dat viață personajelor. Mi-a fost foarte ușor ca după ce am cunoscut-o, am ascultat-o și am văzut filmulețul proiectat să văd clar toată povestea.

Povestea

Doi tineri, o poveste de dragoste care descrie cel mai bine sintagma “contrastele se atrag”. Heddi sintetizează excelent în fragmentul de mai jos:

“Personajele cărții sunt pe muchie: doi tineri pe cale să-și încheie studiile, înainte să devină adulți. Sunt doi tineri care se îndrăgostesc și care vin din culturi diferite. Tânăra vine din Lumea Nouă, are idei moderne, tânărul, Pietro, este geolog și vine dintr-un sat în care toți sunt profund legați de pământul pe care calcă. Sunt ca două elemente diferite: apă și pământ. Alte personaje reprezintă elemente ca aerul, focul – mama lui Pietro… iar drama vine tocmai din ciocnirea tuturor acestor elemente.”  Mi-a plăcut tare mult explicația ei despre semnificația numelui: Pietro – un caracter tare, dur ca o rocă, piatră.

IMG 20200211 213524 Pentru ca ceva să ia naștere, e nevoie ca altceva să piară - Heddi Goodrich

Portretul iubirii și/sau al locului

„Am vrut să fac un portret al locului dar și al iubirii: începutul, primul sărut, prima dată când doi tineri fac dragoste, prima ceartă, apoi deteriorarea. Iubirea se prăbușește așa cum se prăbușesc clădirile în Cartierul Spaniol. Am acordat o mare atenție acestei idei: mă interesează felul cum se prăbușește ceva, cum se destramă o iubire, cum se năruie ceva fizic, emoțional, psihologic… M-a preocupat întotdeauna acest lucru, însă într-un mod optimist. Pentru ca ceva să ia naștere, e nevoie ca altceva să piară… Cred că nu putem dobândi o nouă perspectivă dacă nu renunțăm la ceva”, a spus Heddi Goodrich răspunzând la întrebarea dacă a dorit să facă portretul iubirii sau al orașului.

Sunt multe alte elemente care fac acest roman demn de toate elogiile pe care le-am citit și auzit. Faptul că-și folosește propriul nume și scrie propria poveste de iubire, reală, deschizându-și sufletul lumii, este unul dintre acestea. Dar, povestea și opiniile mele se vor opri aici, pentru că nimic nu este mai frumos decât să descoperi singur fiecare pagină, fiecare descriere sau acțiune a unei cărți. Recomand sincer romanul scriitoarei Heddi Goodrich – Pierduți în Cartierul Spaniol.

Să mai spun că-mi place Spania (apropo de Cartierul Spaniol) și că am pus Napoli pe lista mea de destinații de călătorie? Pentru voi, prietenii care mă citiți, nu cred. :)

Mulțumiri Cătălinei, Edidurii Rao, doamnei Mădălina Ion și nu în ultimul rând, scriitoarei Heddi Goodrich. A fost o seară minunată, o întâlnire extraordinară!

Până data viitoare, pentru că este vorba despre iubire și frumusețe, citiți și iubiți-vă mult!

 

UniquebyMM

 

Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți! Și, nu uitați să share-uiți!