Bun găsit, prieteni dragi! Sodoma. Anchetă în inima Vaticanului FRÉDÉRIC MARTEL. Am aflat o veste grozavă pentru iubitorii de lectură, pe care mă grăbesc să o împărtășesc. Este vorba despre Editura RAO care va publica la începutul lunii martie un volum exploziv: Sodoma a lui Frédéric Martel. Puteți citi o scurtă prezentare dar și in fragment, în cele ce urmează.

Sodoma coperta frantuzeasca Sodoma. Anchetă în inima Vaticanului FRÉDÉRIC MARTEL

Sodoma. Anchetă în inima Vaticanului – FRÉDÉRIC MARTEL

Celibatul preoților catolici, interzicerea de către Biserică a folosirii metodelor de contracepție, mușamalizarea abuzurilor sexuale și demisia papei Benedict al XVI-lea. Misoginia clerului, eliminarea vocațiilor sacerdotale, rezistența față de reformele papei Francisc – toate acestea au un punct comun. Un secret bine păstrat de multă vreme poartă un nume biblic: Sodoma. Orașul distrus de Dumnezeu ca pedeapsă pentru homosexualitatea locuitorilor lui. Or, astăzi, Vaticanul ocrotește cea mai mare comunitate homosexuală din lume.

Timp de patru ani, Frédéric Martel a realizat, între zidurile Vaticanului și în 30 de țări catolice, o anchetă care reunește mărturiile a zeci de cardinali și sute de episcopi și preoți. Această lucrare dezvăluie fața neștiută a Bisericii. Un sistem clădit, de la liceele teologice și până la cetatea Vaticanului, pe o viață dublă. Homofobia radicală afișată, pe de o parte, și homosexualitatea practicată de persoane din rândul clerului, pe de altă parte. E dificil de stabilit care este amploarea acestei schizofrenii a Bisericii. Cu cât un prelat este mai agresiv în public față de homosexuali, cu atât este mai probabil ca el, în viața sa personală, să fie homosexual.

„Rigiditatea ascunde întotdeauna ceva: de cele mai multe ori, o viață dublă.“ Cuvintele papei Francisc se referă la un secret pe care această anchetă tulburătoare îl dezvăluie pentru prima dată. Sodoma a fost publicată în douăzeci de limbi și cincizeci de țări.

Sodoma. Anchetă în inima Vaticanului - FRÉDÉRIC

Izvoare

Cartea se bazează pe un mare număr de izvoare. În timpul cercetării în teren, care a durat mai bine de patru ani, au fost consultate aproape 1 500 de persoane. Printre ele se numără 41 de cardinali, 52 de episcopi și monseniori, 45 de nunții apostolici și ambasadori străini și peste două sute de preoți și seminariști. Toate aceste discuții au avut loc în teren (față în față, nu la telefon, nici pe e-mail). Acestor izvoare de primă mână li se adaugă o vastă bibliografie, care conține peste o mie de documente de referință, cărți și articole. În sfârșit, pentru a duce la bun sfârșit cercetările pentru această carte a fost mobilizată o echipă de 80 de „cercetători“, corespondenți, consilieri, interpreți și traducători.

Un fragment din carte puteți citi la:

https://www.raobooks.com/wp-content/uploads/2020/02/FRAGMENT-Sodoma-FREDERIC-MARTEL.pdf

Editura Rao a organizat și lansarea romanului de dragoste Pierduți în Cartierul Spaniol și întâlnirea cu Heddi Goodrich despre care am povestit aici.

Până data viitoare, spor la citit!

 

UniquebyMM