Bun găsit! Casa viitorului – visul transformat în realitate. Am construit atâtea case (numai una reală!), încât la prima citire a probei SuperBlog mi-am spus că nimic nu mă mai poate ajuta. Ba mai mult, m-a bătut gândul să sar peste proba cu pricina. Apoi, am mai citit o dată, și încă … , m-am mai gândit și mi-am spus: Hei, dar eu am (încă!) vise! Și planuri! Visez și nu am de gând să încetez a visa, să-mi construiesc o casă la mare sau, ocean. S-ar putea numi mai mult decât vis, deși nu știu deocamdată alt cuvânt potrivit, deoarece am planuri și detalii clare, puse pe hârtie. Mă pot baza pe imaginația mea, slavă cerului, dar casa visurilor trebuie să se încadreze în realitatea zonei, și să răspundă exigențelor, viitorului. Iar pentru asta, prima acțiune pe care am făcut-o deja a fost să consult un dicționar de arhitectură. Faptul că l-am avut la îndemână, în bibliotecă, mi-a fost de mare ajutor.

Cuprins

Casa viitorului – visul transformat în realitate

AIA Proiect birou de proiectare Casa viitorului - visul transformat în realitate

Cu alte cuvinte, am adus visul meu în realitate, trecând într-un fel la proiectarea viitorului. Poate venise vremea să-mi gândesc strategia astfel încât visul să devină realitate. Ca orice altă strategie necesară atingerii unui obiectiv din viață, am nevoie de o analiză atentă, eficientă a tuturor măsurilor și acțiunilor viitoare. Știu că s-ar putea să vă duceți cu gândul la proiect de construcție ca prim pas, dar, cu riscul de a vă dezamăgi, prioritatea este alta. După opinia mea, doar sunt propriul arhitect al visului meu, mai întâi,  trebuie pus pe hârtie visul. Punct de plecare: ce fel de casă îmi doresc? Apoi să fac un plan de lucru pe etape.

Viitorul planetei depinde de responsabilitatea oamenilor și dozarea eficientă a resurselor. Pornind de la aceste premise, pe lângă confortul ridicat și designul inovator, case cu consum aproape zero reprezintă soluția ideală. Din acest motiv, cel mai important al planului meu este informația. Scopul meu este acela de a obține cât mai multe informații despre materiale și costuri necesare pentru casa visurilor mele. De ce? Răspunsul, după ce mi-am luat informația, mi se pare foarte simplu.

Spre exemplu, am aflat ce este casa activă – casa nZEB -nearly zero energy building (casa cu consum aproape zero). Clădirea cu performanță energetică foarte ridicată cu necesar de energie foarte scăzut, aproape de zero spune definiția. Necesarul este acoperit cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere.

Casa viitorului – visul transformat în realitate

Mai departe, principiile casei active sunt principii care nu au cum să nu convingă în alegerea casei active. Atunci când visul de a avea o casă la mare a început să încolțească, gândul la resursele financiare au reușit să -l estompeze. Abia când m-am apucat cu adevărat de studiat am aflat de fapt, că economisesc resurse, iar consumul de energie neregenerabilă a clădirii  se reduce la minimum posibil încă din procesul de proiectare. Acum, sincer vorbind, pe voi nu v-ar convinge aceste informații ? Și nu v-am spus totul!

Dacă casa este generatoare de venituri din prima zi de funcționalitate, trebuie să schimb puțin ordinea din planul inițial. Practic, nu costul este cel care mă împiedică să am casa dorită, deoarece casa activă reprezintă mai mult decât o investiție. Lipsa informării era motivul real.

IMG 20180816 125826 1 e1552342584842 Casa viitorului - visul transformat în realitate

Iubesc natura și mediul înconjurător, iar teama de a fi afectate mă îngrijorează teribil. Ei bine, grijile și temerile mele au dispărut și ele, deoarece casa activă respectă mediul înconjurător. Activitățile desfășurate au impact minim asupra mediului, și nu determină deloc emisii în aer, sol sau apă.

Iar dacă mă gândeam la un confortul  casei mele de la malul mării ca la unul în standarde obișnuite, casa activă oferă un confort ridicat. Una dintre caracteristicile principale este pragmatismul, urmărind în mod special ergonomia, circulațiile ideale. Toate informațiile aflate m-au dus la o singură concluzie: casa viitorului, nu are facturi lunare ci chiar eventuale încasări.

Casa viitorului – visul transformat în realitate

Dar pentru ca  orice proiect să devină viabil, este nevoie și de sustenabilitate. Nu mă refer la construcție în sine, aceasta este cu siguranță, ci la partea financiară și la capacitatea de susținere a cheltuielilor. Doar că și acest punct își găsește răspunsul în demonstrația de mai sus. Casa activă nu este un impediment din punct de vedere al sustenabilității financiare deoarece este generatoare de venituri.

Rentabilitatea investiției este realizată printr-o demonstrație convingătoare: investiția într-o casă activă se amortizează în 12-18 ani, în funcție de suprafață, amplasament, nivel de utilizare etc. Astfel, casa mea activă ar începe să-și recupereze investiția și să-și plătească datoriile din prima zi în care o voi folosi. Dacă nici acest argument nu este convingător, atunci nu știu altul. Pentru mine, este suficient încât să-mi transform visul în realitate. Deja îmi imaginez cum arată casa (nZEB) visurilor mele la marginea mării. O casa de care se va bucura și nepoții, generațiile viitoare.

Concluzii

De ce sunt atât de convinsă că este posibil? Pentru că la fel am procedat în carieră, familie și în blogging. Pornind de la informație, studiu, echilibru, sustenabilitate. Faptul că am folosit informația când mi-am construit blogul m-a ajutat să ajung aici și nu investiția inutilă pe care eram sfătuită să o fac.

Zecile de articole citite și alte zeci de tutoriale, notițe și informații pe care mai apoi le-am adaptat și aplicat. Apoi, investiția a fost amortizată tot datorită informațiilor folosite corect. Iar sustenabilitatea, asemeni principiului casei active, blogul va fi generator de venituri atâta timp cât resursele le voi folosi inteligent. Ambele, blogul și casa activă, sunt proiectele viitorului, visuri transformate în realitate.

Voi cum proiectați viitorul vostru? Cum procedați cu planurile voastre atunci când urmăriți îndeplinirea visului vostru? Răspunsurile și opiniile interesante le aștept în comentarii.

Până data viitoare, visați, informați-vă și împliniți visurile!

 

UniquebyMM

 

Mulțumesc pentru că mă citiți! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!

Am visat, m-am informat și mi-am imaginat realizarea visului meu pentru proba nr.10 Spring SuperBlog 2020 – AIAProiect.

Rate this post