Bun găsit! Când și cum vom călători din nou. Nerăbdarea de a reveni la o normalitate, atât cât se poate, s-a mai micșorat cu puțin. Avem ceva vești cu privire la activitățile care vor fi/au fost reluate și măsurile recomandate în privința comportamentului post lockdown. Personal, am fost foarte fericită când am aflat că unele dintre restricții sunt treptat relaxate. Viața revine, ușor, ușor. Hotelurile se redeschid, plajele așteaptă copii energici, iar companiile încep din nou producția.

Când și cum vom călători din nou

IMG 20191108 190450 Când și cum vom călători din nou

Pentru iubitorii de vacanțe și călătorii veștile sunt urmărite cu sufletul la gură. Sunt mulți ca mine care ard de nerăbdare să “plece încotro văd cu ochii” pentru ca apoi să le spunem și altora ce am văzut, ce am trăit, ce am simțit. Spuneam cândva că oamenii au călătoriile în ADN-ul lor iar eu chiar simt asta, când vreau să-mi răspund la întrebarea “de ce le iubesc”. Simt ceva profund care mă cheamă peste mări și oceane, tânjesc, după fiecare loc de pe planetă pe care aș vrea să-l descopăr. Cum pot fi explicate aceste sentimente altfel decât o informație aflată în codul meu genetic? Călătoriile sunt posibile din nou, câte puțin, pentru vacanțe sau afaceri. Dar lent și, cu siguranță, cu toată prudența.

Noutățile de la Bruxelles nu sunt chiar îmbucurătoare și nici destul de clare, pentru că țin cont de situația economică. Domeniul industriei ospitalității este unul dintre cele mai afectate de criza sanitară. Iar pentru ca transportul (mai ales cel aerian) să fie viabil, redeschiderea trebuie să fie foarte bine gândită și la capacitate (aproape) normală.

Altfel spus, rămâne la latitudinea fiecărei țari să decidă când și cum va relaxa măsurile în ceea ce privesc călătoriile, vacanțele. Unele decizii impuse nu pot fi luate nici asupra companiilor de transport, cu precădere în cele aeriene. În afara regulilor generale de igienizare, atât a călătorilor cât și a suprafețelor, introducerea obligatorie a termoscanerelo și păstrarea distanței recomandate, măsurile sunt diferențiate de la companie la companie.

Noile măsuri ale companiilor aeriene

Am ales câteva dintre măsurile anunțate de companiile aeriene anunțate deja pe site-urile oficiale sau comunicate. Una dintre acestea este limitarea contactului cu produsele din aeronave. Revistele au fost retrase iar cumpărăturile în timpul zborului au fost complet suspendate pentru moment. Pentru servirea mâncării și a băuturilor companiile caută soluții sau deja au introdus unele reguli. De exemplu, Lufthansa anunță că oferă sticle de apă pe călătorii scurte, înlocuind serviciul clasic de băuturi. Alte companii (Aegean) aleg soluția ca la zborurile cu o durată de până la patru ore, nu vor servi mâncare pasagerilor, ci doar gustări de tip snack.

IMG 20191122 174713 BURST001 COVER Când și cum vom călători din nouToate companiile  ne asigură că aeronavele sunt dezinfectate complet în fiecare zi, în interior și exterior. De asemenea, purtarea măștii de către călători dar și de echipaj este obligatorie. Se vor lua măsuri pentru utilizarea electronică a tuturor operațiunilor de îmbarcare, control, securitate etc.

Wizz air, care a reluat activitatea către  Regatul Unit și Austria, ne informează că oferă șervețele dezinfectante gratuit în timpul îmbarcării. De asemenea au crescut limita plăților contactless la 25 EUR, astfel încât să putem lua masa și să plătim fără griji la bord.

Când și cum vom călători din nou

Companiile au pus instrucțiuni de distanțare în aeroporturi și au fost optimizate procesele de verificare de securitate. Procesele de îmbarcare și debarcare au fost de asemenea modificate pentru siguranța călătorilor. Au fost montate dozatoare/recipiente cu dezinfectant pentru dezinfectarea mâinilor (obligatoriu!) fiecărui călător. Pasagerii pot pune în bagajele de cabină recipiente cu substanțe dezinfectante. Acestea pot cântări și cantitatea de 100 ml. și cu pot fi  și cele cu peste 70% alcool, cu mențiunea ca acesta să fie acceptat de compania cu care călătoresc.

În fața aeroportului Otopeni au fost deja instalate patru corturi dotate cu scanere, dispozitive, dozatoare și tonomate. Pasagerii se vor prezenta cu trei- patru ore înainte de ora zborului, pentru că timpul de așteptare va fi mai mare. Altă măsură anunțată de conducerea aeroportului este și aceea că autobuzele care transportă pasagerii de la aeroport la aeronavă vor fi pline doar pe jumătate.

Există și măsura de limitare a mișcării în avion, dar și intenția unor companii de a oferi un număr mai mic de locuri. În altă ordine de idei, avioanele sunt singurele care au sisteme de filtrare de mare siguranță. Acestea sunt schimbate de multe ori prin filtre de aer (filtre HEPA) care elimină 99,97% din virușii și bacteriile aeropurtate, oferind o siguranță asemănătoarea spitalelor.

Grecii sunt în top

Cam acestea ar fi măsurile gândite de companiile aeriene pe care le-am aflat, cele mai așteptate de mulți dintre noi. Rămâne să aflăm concret data de la care putem călători în diferite destinații. După cum se mișcă lucrurile, mi se pare că Grecia ține capul listei de destinații. Oficialii Greciei declară la unison, deschiderea sezonului din 1 iulie, cu adoptarea unor măsuri speciale. Aceștia păstrează ideea certificatului de sănătate obținut cu cel mult 72 de ore din care reiese că nu suntem infectați cu noul corona virus. Autoritățile grecești dau asigurări că pregătesc câte un hotel care va funcționa ca spațiu de carantină, pentru fiecare zonă turistică.

IMG 20190523 204059 Când și cum vom călători din nouPrintre măsurile la care s-au gândit se află și distanța mare dintre șezlonguri, dar și o folie unică, protectoare, pentru fiecare turist. De asemenea, au exclus mesele de tip bufet sau self service și au păstrat doar mese servite individual.

S-ar putea să fiu bănuită de subiectivism când afirm că îmi place de greci, pentru că nu lasă lucrurile la voia întâmplării totuși, risc. Dacă mă gândesc și la declarația prim-ministrului grec, care vrea felia cea mai mare din “mica plăcintă a turismului Europei” … Ce să mai spun?  Bravo  lor!

Relaxarea turismului internațional

În orice caz, în afara certificatului de sănătate, nimic nu mă reține să aleg una dintre destinațiile (insulele) Greciei. Lucrurile par să se îndrepte tot mai mult în direcția aceasta dar, vă voi ține la curent.

Mi-ar fi plăcut să vă dau vești și despre deschiderea turismului în România, dar nu am nimic nou. Încă se așteaptă deciziile oficialităților care par convinse că turismul nu reprezintă un procent mare din pib. Mai așteptăm, mai sperăm, numai că oamenii vor pleca spre alte destinații, dacă oficialii se vor mai gândi mult. Exact cum spuneam mai sus, evident, în ceea ce mă privește.

Concluzia este că indiferent unde vom reuși să facem vacanța anul acesta, aceasta va fi realizabilă. Aceasta este convingerea mea. Și pentru că îmi doresc foarte mult să vă transmit din optimismul meu, las citatul lui Franklin Roosvelt care spunea: “Singurul lucru de care trebuie să ne temem este teama însăși”. 

Voi ce vești aveți, ce noutăți ați aflat cu privire la călătorii? Cum vi se par noile măsuri și condiții de călătorit? Aștept cu interes și curiozitate comentariile voastre.

Până data viitoare, fiți optimiști, alegeți responsabil!

 

UniquebyMM

 

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele.

Surse: wizzair.ro, lufthansa, tarom

Share and Enjoy !

0Shares
0 0