Bun găsit! Cum și unde plănuim vacanțele anul acesta. Doar de puțintică răbdare mai avem nevoie până  când (sper) ne vom putea relua călătoriile, vacanțele atât de mult visate. Sigur, s-ar putea spune că după “vacanța” de două luni din care tocmai ieșim, nu mai “arde” în noi  decât de dorința de muncă. Bineînțeles că fac referire la vacanțele adevărate, călătoriile în locurile în care ne-am simțit bine sau, unele noi care abia așteaptă să fie descoperite. Vacanțele de care aven nevoie, indiferent dacă am muncit de acasă sau de la locul obișnuit de muncă. Timpul și spațiul de care avem nevoie pentru a ne desprinde de perioada în care temerile de tot felul ne-au încolțit din toate părțile.

Cum și unde plănuim vacanțele anul acesta

IMG 20191108 190549 Cum și unde plănuim vacanțele anul acesta

De câteva zile vreau să scriu despre vacanțele/călătoriile viitoare, însă amalgamul de gânduri, informații cât și incertitudinea, m-au lăsat fără … grai. Cuvinte am vrut să spun. Pur și simplu priveam la foaia (virtuală) albă ca la o suprafață posibil infectată cu noul virus: stupefiată. Îmi aruncam ochii pe fereastra care, întotdeauna îmi  oferă o bucată de cer, multe culori și imagini, în speranța că-mi voi regăsi cuvintele. Gândurile se încăpățânau însă și mă duceau cu imaginația la plimbări pe marginea mării, simțeam parcă și nisipul luat de apă de sub picioarele mele, la explorările din locurile în care ajung, la poveștile pe care le aflu sau le trăiesc. După mai multe încercări de felul acesta, eșuate, m-am așezat pentru a nu știu câta oară la birou și am început să scriu exact ceea ce citiți, adică ceea ce simt.

Astăzi trebuia să plecăm în vacanța rezervată încă de la începutul anului, într-una din destinațiile îndrăgite. Poate și din acest motiv m-am simțit golită de inspirație și nu-mi pot canaliza gândurile în altă direcție decât cea despre amintirile vacanței. Și totuși, adaptându-ne noilor condiții și situații, vom merge mai departe odată cu viața, vom petrece din nou vacanțe frumoase.

Fără îndoială, la acest moment nimeni nu știe exact ce va fi, cum se vor întâmpla lucrurile. Știm însă cu certitudine că totul va fi diferit. Vacanțele, călătoriile se vor relua fără nicio fărâmă de îndoială. Vom călători din nou, deoarece călătoriile există în ADN-ul nostru, al oamenilor. După pandemie, în multe domenii dar mai ales în turism, se va deschide un nou capitol. După perioada de stat acasă lumea ne așteaptă să-i descoperim frumusețile. Cel mai probabil le vom prețui mai mult, ne vor fi și mai dragi, ne vor părea și mai frumoase.

IMG 20191122 100534 Cum și unde plănuim vacanțele anul acesta

Tenerife – Playa Las Americas

Ce spun sondajele

Citesc zilnic sondaje care exprimă în mod constant câteva linii mari, cum ar fi reticența la rezervările vacanțelor în următoarea perioadă. Este clar ca vom asista la o schimbare radicală și din punct de vedere comportamental al turistului. Acesta va fi mult mai atent la siguranță, igienă, securitatea asigurată de transportator, la hotel sau la destinațiile în sine. Cel puțin pentru o vreme, vor renunța la rezervările vacanțelor în regim de early booking . Și nici nu-și vor mai face planuri cu mult timp înainte de plecare.

Pentru prima lună după redeschidere hotelierii au fost încurajați (Rita Szilveszter, online marketing expert Travelminit.ro) să vină cu reduceri și pachete atractive care să convingă turiștii să călătorească.

Din aceleași sondaje reiese ca turiștii români (peste 40%) vor călători în țară, muntele fiind printre destinațiile preferate. Același procent de respondenți au declarat că vor călători în perioada următoare dar preferă vacanțele scurte. Principalele motive în stabilirea acestora sunt cazările izolate și rezervările fără risc. Turiștii agreează rezervările last minute iar luna cea mai căutată este august.

Călătorii scurte în țară

În așteptarea deciziilor (sper să nu vină prea târziu!) am să va povestesc puțin despre planurile mele de vacanță. Îmi lipsesc foarte mult călătoriile, mai scurte sau mai lungi, nici nu contează, călătorii, vacanțe să fie. Din acest motiv am ales câteva călătorii scurte prin țară, la munte, în nordul Moldovei, în Ardeal dar și la mare și în Delta Dunării. Abia aștept să -mi întâlnesc prietenii care m-au invitat în locuri pe care încă nu le-am văzut. Cred că aveți și voi destule exemple, nu-i așa?

IMG 20190819 183840 Cum și unde plănuim vacanțele anul acesta

Cimitirul Vesel Săpânța

Deși avem niște evenimente de familie foarte importante, pe unele am fost nevoiți să le sărim, ne vom sincroniza în așa fel încât să ajungem și în destinații externe. Septembrie ar fi luna potrivită pentru aceste destinații. Apoi, aș ține cont de distanță, transport, cazare și durata perioadei de ședere.

Am urmărit majoritatea interviurilor și intervențiile autorităților cât și a reprezentanților din turism și mi-am făcut o idee despre repornirea industriei ospitalității. Un exemplu ar fi Grecia, care se pare că în lipsa unei decizii la nivel european, aceasta va negocia cu fiecare stat în parte. În sensul acesta, agențiile – de o parte și de alta-, au agreat reluarea acordurilor imediat ce va fi posibil.  Bineînțeles, respectând toate regulile impuse și necesare stopării răspândirii virusului.

IMG 20200511 131417 Cum și unde plănuim vacanțele anul acesta

Cimitirul Vesel Săpânța

În străinătate

În sensul acesta, am luat în calcul o vacanță în Grecia sau într-una dintre insule, care a înregistrat un număr mic al cazurilor de îmbolnăviri și al deceselor cauzate de covid-19. În Creta spre exemplu, nu există nicio persoană infectată cu noul corona virus. Creta este una dintre destinațiile cele mai frumoase, o insulă care merită din plin trecută în agenda de călătorii. Mă gândesc să petrec o săptămână din septembrie în Creta sau o altă destinație elenă. Iubesc Grecia și faptul că am făcut o pauză de câțiva ani este încă un motiv pentru care aș alege-o ca destinație de vacanță în perioada post covid.

IMG 20191208 124850 Cum și unde plănuim vacanțele anul acesta

Tenerife

De altfel, specialiștii în virusologie opinează că insulele sunt mult mai ferite de răspândirea virusurilor. Acesta ar fi un motiv pentru care nu abandonez (definitiv) nici ideea unei vacanțe în Tenerife, pentru doza de sănătate și energie pe care mi le oferă. Informațiile de până acum converg spre același tip de negociere între agenții în lipsa unor măsuri concrete și unitar stabilite de Uniunea Europeană. Atât pentru Grecia cât și pentru Spania, România reprezintă un partener și prieten foarte bun, mai ales în ceea ce privește turismul. Celor două țări, li se alătură Bulgaria, Croația, Italia și Turcia.

Cum și unde plănuim vacanțele anul acesta

Planurile de până acum s-au năruit iar următoarele nu pot fi făcute decât pe termen scurt și mediu, dar așa cum am mai spus, turismul va deschide un capitol nou. Capitol din care vom face parte, la scrierea căruia vom contribui fiecare dintre noi.

IMG 20190919 103948 Cum și unde plănuim vacanțele anul acesta

Huta Slavia

Sigur, eu nu voi mai ajunge  anul acesta la Paris, Milano sau Barcelona, câteva dintre destinațiile planificate, dar voi susține turismul românesc prin călătoriile mele. Poate că am învățat câte ceva din lecția primită cu ocazia lockdown-ului prin care (aproape) am trecut. Cum ar fi spre exemplu, să susții/ajuți pe altul/alții- este sau poate deveni, un principiu de viață.

Care sunt planurile voastre pentru vacanța de anul acesta? Unde v-ați gândit să o petreceți Cum credeți că va arăta turismul în următoarea perioadă? Răspunsurile și opiniile voastre sunt așteptate cu mare interes în comentarii și, îmi vor fi utile pentru a le împărtăși tuturor iubitorilor de călătorii și vacanțe.

Până data viitoare, fiți optimiști și alegeți înțelept prima vacanță/călătorie post covid-19!

 

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut ce ați aflat, mai poftiți!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0