Bucătăreala de toamnă și rețete povestite

Toamna nu este doar anotimpul fascinantelor culori. Toamna este și anotimpul bogăției, rodului pământului. Este anotimpul care inspiră și anotimpul frumuseții. Iar dacă ploile și umezeala nu ar avea efecte neplăcute asupra unora dintre noi, probabil ar fi denumit anotimpul perfect. Dar acestor minuni ale toamnei, li se alătură și aromele toamnei și de această dată asupra lor aș vrea să mă opresc.

IMG 20200916 110419 Bucătăreala de toamnă și rețete povestite

Aromele toamnei …

Cine nu-și amintește aromele copilăriei de prin livezile sau viile în care ne petreceam timp culegând fructele coapte? Dar de mirosul de zacuscă sau al magiunului de prune care se împrăștia pe o distanță considerabilă de casa (apartamentul) unde avea loc acțiunea? De câte ori nu ai simțit că “mori” de poftă atunci când ajungeau la tine aromele de legume coapte, dulcețuri (gem, marmeladă, peltea etc) de gutui, prune? Cum am putea uita aroma eliberată de coaja nucilor căzute din copac sau al miezului copt din magiunul de pe foc? Dar plăcinta cu dovleac care se coace în cuptor? Sau, aroma gutuilor coapte și mustul bun, dulce și aromat, băut după miezul de nucă mâncat cu pâine caldă?!?

Sunt multe alte astfel de amintiri pe care încercăm să le aducem din nou cu ajutorul roadelor de toamnă. Gospodinele știu cel mai bine despre ce vorbesc. Pregătirile pentru iarna care pare să-și fi prelungit de la o vreme șederea pe meleagurile noastre sunt în toi. Schimb de rețete, ponturi pentru “cele mai reușite … ” sau cele mai bune prețuri și târguri de produse. Totul pentru cela mai bune murături asortate, cei mai buni castraveți în oțet, cei mai gustoși gogoșari. etc.

IMG 20200916 110435 Bucătăreala de toamnă și rețete povestite

Rețete povestite

A trecut ceva timp de când nu v-am mai povestit nimic din bucătăria mea și, m-am gândit că nu ar strica să revin și să împărtășesc cu voi câteva activități. Pardon, am vrut să spun altceva: să povestesc rețete după care se pregătesc “consumabilele” de iarnă din cămara mea.

Cert este că sarabanda recoltelor (legume – fructe) se desfășoară toamna, iar noi profităm, ne bucurăm, dar mai ales ne implicăm. Îmi place să cred ca ne-am întors la preparatele naturale ale căror arome și gusturi, unii dintre noi le asociem vremurilor trecute ale copilăriei. Tot mai mulți dintre noi preferă să pregătească acasă, după rețete proprii sau transmise, împrumutate și adaptate sau reinterpretate, conserve fel de fel, murături și alte provizii pentru iarnă.

sunday roast 1 2946451 Bucătăreala de toamnă și rețete povestite

Bucătăreala de toamnă și rețete povestite

În ceea ce mă privește, am păstrat acest obicei, deși, la magiunul cu miez de nucă fiert în ceaunul imens (ca la bunica), nu m-am încumetat. Dar, am pregătit în fiecare toamnă castraveți – în saramură sau bulgărești-, gogoșari după o rețetă secretă :) și zarzavat pentru ciorbă. De asemenea, am grijă ca în cămara (crama) mea să se afle borcane cu gem, dulceață, compot, chiar și lichioruri, afinată.  Despre zacuscă nu pot spune că a fost nelipsită, însă murăturile asortate, salatele de varză etc. sunt obligatorii, ca în orice casă de om gospodar.

Castraveții, sunt cei care se consumă în cantitate destul de … considerabilă, iar gusturile în familie sunt împărțite. O parte preferă castraveții în saramură, după o rețetă veche preluată din familie. Aceasta sună cam așa:

pexels photo 1458694 Bucătăreala de toamnă și rețete povestite

Castraveți în saramură

Se spală castraveți și se pun într-un vas potrivit cantității pe care o avem. Se pregătește saramura: la fiecare litru de apă se pune o lingură de sare mare, la cinci litri de apă se mai adaugă o lingură de sare. Se fierbe saramura și se toarnă fierbinte peste castraveți. Se acoperă cu un prosop și se lasă până a doua zi. Mai pregătim o saramură pe care o lăsăm să se răcească și la care punem 100 ml. oțet pentru 5 litri de apă.

A două zi așezăm castraveții în borcane cu usturoi, mărar, piper, hrean, ardei iute în cazul în care sunt doritori de picant, crengi de vișin etc. Turnăm saramura rece și lăsăm borcanele fără să fixăm capacele, 2-3 zile. Completăm unde este necesar, apoi capsăm și așezăm produsul finit pe rafturile din cămară.

IMG 20201007 141320 Bucătăreala de toamnă și rețete povestite

 

Așa cum probabil știți, murăturile în saramură sunt cele mai sănătoase. Explicația nu este sofisticată: conservate prin acest procedeu sunt mult mai ușor de digerat. Acestea conțin enzime benefice, substanțe antibiotice și anti-cancerigene și dezvoltă o floră intestinală sănătoasă față de cele în oțet.

Castraveți bulgărești

Preferința celeilalte părți este rețeta de castraveciori pregătiți după rețeta “bulgărească”. Nici nu știu dacă are într-adevăr origini bulgărești, dar știu că mi-am “personalizat” cumva una, după ce, inspirată din mai multe rețete am reușit să mixez una pe gustul nostru. Aceasta este destul de simplă și anume:

În fiecare borcan pun sare, zahăr, usturoi, ceapă, mărar, hrean, țelină și cam 2 degete de oțet. Așez castraveții – mici, cornișon- spălați în prealabil, completez cu apă și capsez. Pun apoi la cuptor (100 grade) borcanele pregătite astfel și le las până observ că își schimbă puțin culoarea. Îi recomand în salate, unde desăvârșesc gustul și dau nota finală.

IMG 20201009 132642 Bucătăreala de toamnă și rețete povestite

Gogoșarii

Cu gogoșarii este o întreagă poveste. De mult, odată, o persoană importantă, mă ‘nțelegeți ce zic, secretara directoarei, se lăuda cu o rețetă nemaipomenită de gogoșari în oțet. Dacă era nemaipomenită, evident avea și un secret, pe care evident, ‘mneai, nu-l spunea. Tocmai de aceea, prima încercare a și dat greș, dar nici eu nu m-am lăsat. Am încercat și am schimbat de fiecare dată rețeta până a ieșit. Apoi, am înlocuit zahărul cu mierea și am ajuns la gustul, aroma, tot ce trebuie că gogoșarii pregătiți de mine să fie pe gustul tuturor celor care îi mănâncă. Secretul reușitei constă în timpul de 1-2 minute maxim de ținut în soluția de pe foc.

Pentru zarzavatul de ciorbă folosesc legumele și verdeața din producția propriei așa-zisei grădini. Deși anul acesta a fost secetos și am avut parte de recotă foarte mică în comparație cu anii trecuți, am reușit să pregătesc cantitatea suficientă pentru iarnă.

Struguri

Delicatese

Bineînțeles, nu puteam uita de delicatese, mai exact dulcețurile numai bune pentru clătite, gogoși și alte asemenea. Am trecut prin piață unde am regăsit-o pe “prietena” noastră care ne vinde fructe de pădure de câțiva ani. Sunt dulci, gustoase și un pic mai scumpe decât anul trecut, dar beneficiile afinelor câștigă întotdeauna. Adevărat miracol al naturii, afinele au un rol important  în susținerea vederii, regenerarea vaselor de sânge și normalizează glicemia sau dilată ușor vasele coronare. Prin urmare, am luat afine pentru dulceață și afinata care nu lipsește din cămara noastră. Este preferata fetelor, fiind și un bun digestiv, dar nici băieții nu spus “nu”. :)

IMG 20201009 134428 Bucătăreala de toamnă și rețete povestite

Bucătăreala de toamnă și rețete povestite

Și, dacă tot am ajuns la capitolul băuturi, încă nu am luat struguri, dar acesta este obiectivul numărul unu în următoarea perioadă.  Cumpărăm struguri și facem puțin vin. Dar mai întâi, abia aștept să beau puțin must, bineînțeles, după miezul de nucă mâncat cu pâine da casă.

Bucătăreala Fructe de toamnă

Toamna este abia la jumătate, cel putin din punct de vedere calendaristic, iar noi am mai avea multe de făcut dacă ea, doamna toamnă ne va îngădui. Dar despre asta, într-o altă … poveste cu rețete și bucătăreală.

Cum stați la acest capitol, sunteți în grafic cu pregătirile? Care vă sunt poveștile?  Aștept rețetele povestite din bucătăria voastră.

Până data viitoare, bucurați-vă de aromele, culorile și bogăția toamnei!

 

Uniqueby MM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!

Pentru a nu le pierde pe următoarele, luați în calcul abonamentul la blog sau, dați like paginii de Facebook.